Φαλ-Παπαγιάννης: Στον καιρό των δεινοσαύρων... μέρος δεύτερο!

Sportday.gr

Ο Μουστάφα Φαλ και ο Γιώργος Παπαγιάννης ετοιμάζονται για τις φετινές τους μονομαχίες στα «αιώνια» ντέρμπι κι εξετάζουμε πόσο διαφορετικές μπορεί να είναι οι προσωπικές τους κόντρες τη νέα σεζόν στα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός!

Θεριά πάνω-κάτω 220 εκατοστών, πραγματικές κολώνες και σημεία αναφοράς για τις ομάδες τους. Μουσταφά Φαλ και Γιώργος Παπαγιάννης, σε νέες περιπέτειες εκεί στα ψηλά.

Ολυμπιακός και Παναθηναικός ακονίζουν τα ξίφη τους εν όψει της πιθανότατης αναμέτρησής τους στον τελικό του Σούπερ Καπ, οι προπονητές τους βασίζουν ξανά ένα μεγάλο μέρος των πλάνων τους στην παρουσία των δύο σέντερ.

Αμφότεροι προέρχονται από μυικούς τραυματισμούς, που τους κράτησαν εκτός προετοιμασίας των εθνικών τους. Πρόβλημα στον μηρό ο Γάλλος, παρεμφερές (τένοντας στον οπίσθιαιο μηριαίο) ο Ελληνας. Πήγαν στο Ευρωμπάσκετ, ήταν εμφανές όμως πως δεν βρίσκονταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Πολύ καλύτερα πλέον και οι δύο, ανανεώνουν το ραντεβού τους μετά τις περσινές μονομαχίες, στις περισσότερες εκ των οποίων νικητής αναδείχθηκε ο Φαλ. Ο Παπαγιάννης βέβαια ήταν από τους λίγους «πράσινους» που συνήθως διασώζονταν και οι δικαιολογίες του τουλάχιστον βάσιμες…

Kαλύτερα νούμερα ο Γιώργος, μεγαλύτερη επιρροή ο Μουσταφά

Και στον τελικό Κυπέλλου χαμογέλασε ο «ερυθρόλευκος» ψηλός των 7 πόντων και 6 ριμπάουντ και όχι ο Ελληνας του αντίστοιχου 10-12.

Στα οκτώ περσινά ντέρμπι ο Φαλ είχε μέσους όρους 9,7 πόντων και 7,7 ριμπάουντ έναντι 11,6 και 9,5 αντιστοίχως του Παπαγιάννη, ο οποίος μάλιστα έριχνε και 2,2 τάπες, εμφανίζοντας μέση αξιολόγηση 21,1 μονάδων.

Ο ψηλός του Ολυμπιακού είχε ranking 17,2, μα ήταν πολύ πιο επιδραστικός. Είχε μεγάλο μερίδιο στις επτά συνεχείς «ερυθρόλευκες» νίκες, σκεπάζοντας τα καλάθια και κάνοντας τη διαφορά κυρίως αμυντικά, αλλά και με την ικανότητά του στην πάσα.

Ακόμα και εμφάνιση με 5 τελικές πάσες κατέγραψε το «σκιάχτρο» των Πειραιωτών, έχοντας άλλες τέσσερις με τουλάχιστον δύο. Σε αρκετά ματς ανανέωνε και αρκετές επιθέσεις (μίνιμουμ 3 επιθετικά ριμπάουντ σε πέντε ντέρμπι), γενικώς οι «πράσινοι» τον ένιωθαν πολύ περισσότερο απ’ ότι οι «αιώνιοι» αντίπαλοί τους τον «Παπατζόν».

Αλλωστε (ως προς τους μικρότερους μέσους όρους του) το «πεντάρι» και της εθνικής Γαλλίας έμενε κατά μέσο όρο 23 λεπτά πάνω στο παρκέ, ενώ αυτό της Εθνικής Ελλάδας κάτι περισσότερο από 32. Υπήρξε και αγώνας, το «ερυθρόλευκο» 84-65 στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα, που ο Ελληνας διεθνής άφησε τα κόκαλά του (στα 37’) στο παρκέ!

Η «πράσινη» φιλοσοφία και ο παράγων Γκουντάιτις

Δεύτερο «πεντάρι» επιπέδου Αρτούρας Γκουντάιτις δεν είχε πέρυσι το «τριφύλλι».

Εδώ είμαστε, λοιπόν. Ο μεν Φαλ είχε συγκεκριμένο ρόλο και τον επιτελούσε άψογα σε μια καλοκουρδισμένη μηχανή, ο δε Παπαγιάννης παρίστανε συχνά τον Τιραμόλα σε ένα ανερμάτιστο σύνολο – και δεν είχε καν την πολυτέλεια της ξεκούρασης.

Ως προς το δεύτερο, η έλευση του Αρτούρας Γκουντάιτις μπορεί να τον διευκολύνει και να τον κρατήσει πιο φρέσκο στο τέλος των αγώνων. Ο Λιθουανός εμφανίστηκε με πολλά περιττά κιλά στο τουρνουά του Κάλιαρι (σ.σ: ήδη έχει χάσει κάμποσα) και προέρχεται από προβληματική σεζόν σε Ρωσία και Ιταλία.

Η αξία του όμως είναι δεδομένη και τόσο ποιοτικό συμπλήρωμα δεν είχε ποτέ ο Παπαγιάννης. Ο Γκουντάιτις μπορεί να παίξει και με πλάτη στο καλάθι, μπορεί να τελειώσει φάσεις στο πικ εν ρολ (έστω όχι καρφώνοντας), μπορεί ίσως και να… σπρώξει τον Φαλ στην άμυνα.

Ως προς το πρώτο, ο Ελληνας σέντερ είχε στη μια πλευρά του γηπέδου τον Φαλ να τον περιμένει (διότι ο Γάλλος έβγαινε λιγότερο στις αλλαγές σε σχέση με τους αγώνες της Ευρωλίγκας), ενώ στην άλλη ο ίδιος έβγαινε συνήθως μακριά από το καλάθι, στις αλλαγές των μαρκαρισμάτων.

Επιπλέον επιθετικά, τροφοδοτούνταν αραιά και πού. Αρα δεν έβρισκε ρυθμό, άρα δεν έφθειρε με φάουλ τον Φαλ… Η προσθήκη και ποιοτικών «άσων» φέτος στο «τριφύλλι», δηλαδή των Νέιτ Γουόλτερς και Πάρις Λι, μπορεί επίσης να βοηθήσει τον Παπαγιάννη να καταστεί πιο επιδραστικός στα ντέρμπι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News