ΤΟΚΙΟ 2020: Η Team USA στον δρόμο της... πίεσης

Εβαλαν 95 πόντους στην Ισπανία, μα η αλήθεια της… πρόκρισης στα ημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά κρύβεται αλλού. Οι Αμερικανοί δείχνουν να προσαρμόζονται στα «θέλω» του Γκρεγκ Πόποβιτς.

Πειστική και… πιεστική. Στην άμυνα. Η Team USA επικράτησε ίσως πιο δύσκολα απ’ ό,τι δείχνει το 95-81 της Ισπανίας, ωστόσο το θέμα είναι πως έχει φτάσει στους «4» με σχετική άνεση. Πιο εύκολα τέλος πάντων απ’ όσο θα περίμεναν πολλοί μετά την ήττα της πρεμιέρας με 83-76 από τη Γαλλία.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς προέβη σε διάφορες προσαρμογές τόσο στο αρχικό του σχήμα όσο και στο παιχνίδι της ομάδας του, το ροτέισιον έσφιξε, πάνω απ’ όλα αμυντικά οι ΗΠΑ έχουν τα κορμιά και επιτέλους τη θέληση να «στραγγαλίζουν» ώρες-ώρες τους αντιπάλους τους. Εκεί επένδυσαν ώστε να γυρίσουν ένα ματς στο οποίο βρέθηκαν πίσω με διψήφια διαφορά (39-29), προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Στα αποδυτήρια πρόλαβαν να πάνε έχοντας ισοφαρίσει, ένα δε σκάρτο αγωνιστικό οκτάλεπτο μετά από εκείνο το -10, οι εκλεκτοί του «Ποπ» βρέθηκαν -στα μέσα της τρίτης περιόδου- οι ίδιοι στο +11 (58-47).

Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις σε αυτό το διάστημα, η μπάλα πέρασε απ’ όλους τους παίκτες προτού αναπαυθεί στο ισπανικό καλάθι. Πάσινγκ γκέιμ μέχρι εξαντλήσεως και… ευρέσεως του ελεύθερου σουτέρ, πιεστικές άμυνες στα γέρικα ποδάρια των περισσότερων Ιβήρων και άσε τον Ρούμπιο να βάζει 38 πόντους. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Τελικά ίσως η επιμονή του Πόποβιτς στις προπονήσεις να διδάσκει τον… τρόπο των Σπερς να μη βγει σε κακό. Ακόμα κι ο Ρίκι κόντρα στα «σπιρούνια» είχε κάνει το ρεκόρ πόντων του στο ΝΒΑ κάποτε με 34 πόντους!

Χαμήλωσε και… μίκρυνε

Η πρώτη προσαρμογή ήρθε αμέσως μετά το στραπάτσο από τους «μπλε»: εκτός πεντάδας οι Ντρέιμοντ Γκριν και Ζακ ΛαΒιν, σε αυτήν οι Τζρου Χόλιντεϊ και Ντέβιν Μπούκερ. Το «κλειδί» είναι οι πρώτοι. Γκριν και Χόλιντεϊ. Το σχήμα χαμήλωσε, ο Κέβιν Ντουράντ ανέβηκε στο «4» που του ταιριάζει περισσότερο, ο δε Γκριν παίζει πλέον μονάχα ως σέντερ, μοιραζόμενος τον χρόνο της θέσης με τον Μπαμ Αντεμπάγιο. Το «small ball» ευνοεί την πίεση στην περιφέρεια χάρη στους τρεις γκαρντ που παίζουν ταυτόχρονα και ειδικά ο Χόλιντεϊ, που είναι μάστορας σε αυτόν τον τομέα, δίνει ρέστα. Αν κόντρα στους Γάλλους γύρισε κάποια στιγμή μόνος του τον αγώνα με 13 συνεχείς πόντους, στο εξής κάνει τη διαφορά πρωτίστως με την άμυνα και τη δημιουργία.

Μια κι ο λόγος για το δημιουργικό κομμάτι, οι Αμερικανοί ολοκλήρωσαν τον προημιτελικό της Σαϊτάμα με 28 ασίστ έναντι 12 των Ισπανών. Εδωσαν οι πάντες! Και μη μας πείτε για τον Τζέραμι Γκραντ, 37 δευτερόλεπτα ίδρωσε ο αδερφός του Τζερέι του Προμηθέα… Η ταχύτητα στο παιχνίδι της Team USA έγκειται πλέον όχι τόσο στο τρανζίσιον και τους (μετρημένους) αιφνιδιασμούς, όσο σε αυτήν με την οποία αλλάζει κάτοχο η μπάλα στην επίθεση. Η πίεση στην άμυνα, συχνά στο μισό γήπεδο και σε ειδικές καταστάσεις και σε ολόκληρο το γήπεδο, απέφερε 14 κλεψίματα, στα οποία είχαν συμμετοχή επίσης οι πάντες, πλην του Ντέιμιαν Λίλαρντ. Όταν πια μπήκαν -αναπόφευκτα, ελεύθερα ήταν τα περισσότερα- και τα τρίποντα, όλα απλοποιήθηκαν. Τα 4/17 του πρώτου μέρους ακολουθήθηκαν από 9/15 και με 60% από τα 6,75 μ., έστω και σε ένα 20λεπτο, οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζονται.

Από διπλασιασμός, τριπλασιασμός

Προφανώς η σημερινή γερασμένη Ισπανία δεν αποτελεί το απόλυτο μέτρο σύγκρισης. Αλλωστε και στα καλά της, οι Αμερικανοί είχαν τον τρόπο τους απέναντί της. Απαραίτητη διευκρίνηση βέβαια ότι οι τρεις από τις πέντε νίκες τους επί της «ρόχα» στα τέσσερα προηγούμενα Ολυμπιακά τουρνουά είχαν έρθει με μονοψήφιες διαφορές. Και σε άλλη μία, στον τελικό του Πεκίνου το 2008, οι Ιβηρες είχαν πλησιάσει απειλητικά λίγο πριν το τέλος, χάνοντας με 118-107.

Γράψαμε «Πεκίνο» κι είναι ευκαιρία να δούμε κάποια νούμερα και από το προπέρσινο Μουντομπάσκετ της Κίνας, όπου η Team USA είχε το ίδιο τεχνικό τιμ. Η αναλογία των 20,6 ασίστ με τα 10,6 λάθη έχει μετατραπεί σε 27,3/9,3, ήτοι ο διπλασιασμός έχει γίνει τριπλασιασμός. Οι ΗΠΑ είναι πρώτες στην Ιαπωνία -την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- όχι μόνο στις τελικές πάσες (στις οποίες μάλιστα πρωτεύει απρόσμενα με 4,5 ο εικονιζόμενος ΛαΒιν), αλλά και στους μέσους όρους κοψιμάτων με 5 και κλεψιμάτων (από τις ομάδες που συνεχίζουν, η Νιγηρία είχε 11) με 10. Στα κινεζικά γήπεδα η Team USA έκλεβε 7,5 μπάλες.

Όταν λοιπόν αναγκάζει τους αντιπάλους της σε πολλά λάθη και η ίδια είναι τόσο προσεκτική (η πιο προσεκτική για την ακρίβεια βάσει όσων κάνει), το αποτέλεσμα είναι περίπου προδιαγεγραμμένο. Η άμυνα δεν επιτρέπει 92 ή 94 πόντους όπως πρόπερσι στην Τουρκία και τη Σερβία (ή και 89, στην ήττα-αποκλεισμό από τη Γαλλία στους «8»), το ροτέισιον έχει περιοριστεί πλέον στους εννιά παίκτες και το «small ball» υποχρεώνει τους αντίπαλους προπονητές να ακολουθούν τις επιταγές του Πόποβιτς. Μέχρι και τον Ρούντι Φερνάντεθ είδαμε κάποια στιγμή σήμερα στο «4»! Ακολουθούν δυσκολότερα τεστ, τα νεκρά διαστήματα σε κάθε παιχνίδι προκαλούν προβληματισμό, ακόμα κι αυτό το χάλκινο μετάλλιο κάθε άλλο παρά σίγουρο μπορεί να θεωρηθεί. Η εθνική των ΗΠΑ πάντως «στρώνει» και βαδίζει στο σωστό δρόμο, παίζοντας ολοένα και περισσότερο ως αυτό που είναι. Το φαβορί για ένα ακόμα χρυσό.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News