ΤΟΚΙΟ 2020: Για το "3 στα 3" ΗΠΑ και Γαλλία, η αλήθεια των αριθμών για τον τελικό
Λίγες ώρες πριν το τζάμπολ για το χρυσό μετάλλιο του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ, ανατρέχουμε στις κόντρες των Αμερικανών με τους Γάλλους. Τι δείχνουν τα νούμερα στην τρέχουσα διοργάνωση.
ΗΠΑ, Γαλλία, μονομαχία! Παραφρασμένο, αυτό μπορεί να είναι το σύνθημα εν όψει του τελικού στο τουρνουά μπάσκετ της Ιαπωνίας. Οι δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου στη Σαϊτάμα και πλέον αμφότερες πάνε για το «τρία στα τρία».
Πώς; Θα το αναλύσουμε διεξοδικά στη συνέχεια, αφότου όμως ρίξουμε μία ματιά στα τρέχοντα στατιστικά τους. Όπως αναμενόταν, η Team USA πρωτεύει στις περισσότερες σχετικές κατηγορίες. Είναι πρώτη στη συνολική αξιολόγηση με 127,4 στη λεγόμενη efficiency των Ολυμπιακών Αγώνων, καλύτερη ανάμεσα σε όλες τις ομάδες της διοργάνωσης και στο ποσοστό εντός παιδιάς με 50,7%, στο ποσοστό στα τρίποντα με 41%, στις ασίστ με 25,6, στο κοψίματα με 5,2. Είναι και δεύτερη στην επίθεση, σημειώνοντας 101,4 πόντους ανά αγώνα.
Σε όλα αυτά, ωστόσο, μπαίνουν και κάποιοι αστερίσκοι. Για παράδειγμα, μια χαρά σουτάρουν οι Αμερικανοί έξω από τα 6,75 μ., εντούτοις κόντρα στους… Γάλλους στην πρεμιέρα τα είχαν σπάσει με 10/32 – και έχασαν! Επιπλέον, η παραγωγικότητά τους μπορεί να ξεπερνά τους 100 πόντους, αφενός όμως σε εκείνο το εναρκτήριο ματς όμως απέναντι στους «μπλε» έμειναν στους 76, αφετέρου οι Σλοβένοι της καλύτερης επίθεσης (102,4, είχαν 105,8 μέχρι χθες το μεσημέρι) «έπεσαν» στους 89 αντιμετωπίζοντας την ομάδα του Βενσάν Κολέ.
Οπλο της Γαλλίας είναι τα ριμπάουντ. Διαθέτει πολλά μεγάλα κορμιά, με τρεις θηριώδεις σέντερ και πολλούς περιφερειακούς κοντά ή και πάνω από τα δύο μέτρα. Μαζεύει λοιπόν 43,4 ανά ματς και είναι δεύτερη, πίσω μόνο -αλλά αρκετά- από τους Σλοβένους των 48,8. Κι όμως, ακόμα κι απέναντι σε αυτούς (που είχαν 51 μέσο όρο πριν τον ημιτελικό) έκανε πάρτι: 49-40, με 15 επιθετικά των «μπλε»! Οι παίκτες του Γκρεγκ Πόποβιτς μαζεύουν 37,4 και είναι έκτοι στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Από το 1948 στο 2000
Εξι φορές είχαν αναμετρηθεί οι δύο εθνικές σε επίπεδο τελικών φάσεων Ολυμπιακών Αγώνων πριν το τρέχον τουρνουά και σε όλες είχε επικρατήσει το φαβορί. Οι ΗΠΑ, με διψήφιες διαφορές πλην του 100-97 στη φάση των ομίλων της προηγούμενης διοργάνωσης, με την 30άρα του Κλέι Τόμπσον και το παρ’ ολίγον τριπλ νταμπλ του Τομά Ερτέλ (18-8-9) το 2016. Δις ΗΠΑ και Γαλλία τέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό, άρα με νέα νίκη των πρώτων θα γίνει το «τρία στα τρία» ως προς αυτά ειδικά τα παιχνίδια.
Το μακρινό 1948 στο Λονδίνο ο τελικός έληξε… 65-21. Πρώτος σκόρερ των Αμερικανών στους Αγώνες ήταν με (μη βιαστείτε να πείτε «μόλις», βλέπετε πόσο έληγαν τα σκορ) 11,1 πόντους ο Αλεξ Γκρόζα, δίμετρος σέντερ του Κεντάκι, που εκείνη την εποχή και για… δεκαετίες ακόμα είχε προπονητή τον θρυλικό Εϊντολφ Ραπ. Αστέρι των «τρικολόρ» ήταν ο Ρενέ Ντερενσί, που έφυγε μόλις στα 29 του, σε αυτοκινητικό δυστύχημα.
France – Etats-Unis : retour sur la finale de Jeux olympiques de Sydney en 2000 https://t.co/YdhqE6FSb9 pic.twitter.com/1y7LZCMiN2
— Basket USA (@basketusa) August 6, 2021
Πέρασε πάνω από μισός αιώνας ώσπου να ανταμώσουν ξανά οι δυο τους σε τελικό Ολυμπιακών. Ηταν το 2000, στο Σίδνεϊ. Το κοινό με τους φετινούς Αγώνες είναι πως ΗΠΑ και Γαλλία είχαν βρεθεί και στην πρώτη φάση – στο παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία για το κάρφωμα του (παρόντα στη Σαϊτάμα ως σχολιαστή των αγώνων) Βινς Κάρτερ πάνω από τον Φρεντερίκ Βάις των 218 εκατοστών! Oι Αμερικανοί κέρδισαν 106-94 και στέφθηκαν λίγες ημέρες αργότερα Ολυμπιονίκες με σκορ 85-75, έχοντας στις τάξεις τους από Τζέισον Κιντ, Ρέι Αλεν και Γκάρι Πέιτον στην περιφέρεια μέχρι Κέβιν Γκαρνέτ και Αλόνζο Μούρνινγκ κάτω από τα καλάθια. Δεν έφτασαν στους Γάλλους των Αντουάν Ριγκοντό και Γιαν Μπονατό οι 19 πόντοι και οι 4 ασίστ του Λοράν Σιαρά, που είχε αντίστοιχο 21-4 στο πρώτο ματς! Ο πολυσύνθετος πλέι μέικερ ήρθε το 2001 στον Πανιώνιο, ενώ ο Βάις έγινε μετά τη διοργάνωση παίκτης του ΠΑΟΚ.
Κακός δαίμονας εσχάτως
Καλά όλα αυτά, σήμερα όμως τι γίνεται; Στις δύο πιο πρόσφατες αναμετρήσεις τους έχει κερδίσει η Γαλλία, μοναδική φυσικά ομάδα που έχει υποτάξει δις τα τελευταία χρόνια την Team USA. Πρόπερσι στο Μουντομπάσκετ της Κίνας οι «μπλε» σημείωσαν μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας τους, πετώντας εκτός τετράδας τις ΗΠΑ. Στο 89-79 του προημιτελικού είχαν υπέρ τους επιμέρους 26-13 στην τέταρτη περίοδο (!) και την περισσότερη δουλειά έκανε το φανταστικό τρίο των Νάντο Ντε Κολό, Εβαν Φουρνιέ και Ρούντι Γκομπέρ. Οι τρεις ηγέτες του Βενσάν Κολέ και σήμερα δηλαδή! Οι δύο πρώτοι έβαλαν 18 και 22 πόντους, ο εικονιζόμενος τρίτος έκανε πλάκα στις ρακέτες: 21 πόντοι, 16 ριμπάουντ, 36 αξιολόγηση.
Εκεί ήταν και ο χθεσινός ήρωας Νικολά Μπατούμ. Συνολικά επτά Γάλλοι παίζουν και σήμερα, ενώ από τους εκλεκτούς του Γκρεγκ Πόποβιτς έχουν «επιβιώσει» μόνο ο Κρις Μίντλετον και ο Τζέισον Τέιτουμ. Ο ηγέτης των Σέλτικς δεν είχε μάλιστα αγωνιστεί καν σε εκείνο το παιχνίδι! Το ρόστερ της Team USA είναι σίγουρα ποιοτικότερο φέτος, αλλά και πάλι την πάτησε από τα γαλλάκια, χάνοντας για πρώτη φορά μετά από 25 συναπτές νίκες σε Ολυμπιακά τουρνουά! Στην πρεμιέρα ηττήθηκε 83-76, παρ’ ότι επέστρεψε από το άσχημο ξεκίνημα και προηγήθηκε με 6 πόντους πέντε λεπτά πριν από το τέλος. Η προαναφερθείσα γαλλική τριάδα των Ντε Κολό-Φουρνιέ-Γκομπέρ έκανε πάλι τη μεγαλύτερη ζημιά με 55 πόντους και 18 ριμπάουντ.
Εν συνεχεία οι «μπλε» σταμάτησαν και το αήττητο σερί του Λούκα Ντόντσιτς με την εθνική του, μια και η Σλοβενία στα 17 παιχνίδια της με παρόντα τον σταρ των Μάβερικς δεν είχε χάσει! Ζημιάρηδες γενικότερα οι Γάλλοι, δεν απέχουν πολύ και από το να πει κανείς ότι έχουν πάρει τον αέρα των Αμερικανών – ειδικά αν πετύχουν τα ξημερώματα τρίτη διαδοχική νίκη απέναντί τους. Επιπροσθέτως ξόρκισαν και την «κατάρα» των ημιτελικών επί Βενσάν Κολέ, δεδομένου ότι τόσο στα δύο προηγούμενα Μουντομπάσκετ του 2014 και του 2019, όσο ενδιάμεσα και στο Ευρωμπάσκετ του 2015, είχαν κολλήσει στους «4» – έστω κι αν ξεπέρασαν την απογοήτευση κι εν συνεχεία φόρεσαν χάλκινο μετάλλιο και στις τρεις διοργανώσεις. Η Team USA από την πλευρά της οφείλει να μπει επιτέλους δυνατά, διότι στον προημιτελικό με την Iσπανία βρέθηκε κάποια στιγμή στο -10 και στον ημιτελικό με την Αυστραλία στο -15. Σε αμφότερους τους αγώνες «ροκάνισε» τη διαφορά ακριβώς πριν την ανάπαυλα και πάτησε γκάζι στην τρίτη περίοδο, καθαρίζοντας νωρίς τα ματς. Λέτε να τριτώσει και σε αυτήν την περίπτωση το σενάριο;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα