ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ 82-87: Ο «χρυσός» Ντουράντ χάρισε το 4ο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο στην TEAM USA!

Η «σκληρή» Γαλλία… έβγαλε το λάδι της TEAM USA, αλλά ο Κέβιν Ντουράντ οδήγησε με την κλάση του τους Αμερικάνους στο χρυσό μετάλλιο (87-82).

Τελικός; Ποιος τελικός; Μάλλον… Ντουράντ σόου. Η… κανονική Εθνική ομάδα των ΗΠΑ, με τον ηγέτη της να φυλάει το καλύτερο για το τέλος, «σέρβιρε» το «κρύο πιάτο» της εκδίκησης στην εξαιρετική Γαλλία στο ματς του χρυσού μεταλλίου του Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ, βάζοντας τελεία και παύλα σε κάθε συζήτηση για το αν παραμένει το αδιαφιλονίκητο… αφεντικό σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Η TEAM USA υπέταξε με δυσκολία τους «τρικολόρ» με 82-87 και ανέβηκε ευκλεώς για 16η φορά συνολικά στην ιστορία της και τέταρτη διαδοχική στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου!

Το ματς μας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και την τελική του ευθεία, αφού οι Γάλλοι έδειξαν πως είναι «σκληρά καρύδια», αποδεικνύοντας ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία τους στον τελικό. Εντούτοις, οι Αμερικανοί δεν έχασαν την προσήλωσή τους στο στόχο, βλέποντας το πρωτοπαλίκαρό τους να πραγματοποιεί άλλη μία μεγαλειώδη εμφάνιση απέναντι στην ομάδα η οποία αρχικά το 2019 τους είχε στείλει… αδιάβαστους στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας και εν συνεχεία τους είχε απειλήσει με ακόμα μία περιδίνηση εσωστρέφειας στην πρεμιέρα των ομίλων του φετινού Ολυμπιακού Τουρνουά, μετά και τη δεύτερη διαδοχική της νίκη εναντίον τους.

Νομοτελειακά θα ερχόταν η νίκη-εξιλέωση των ΗΠΑ επί του εσχάτως κακού της «δαίμονα» και μάλλον ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή. Θα ήταν άλλωστε αφύσικο να συνεχιστεί… εσαεί το νικηφόρο σερί του συγκροτήματος του Βενσάν Κολέ επί της ομάδας που φιγουράρει στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης της FIBA.

Με κολοσσιαία ορθοβουλία στην επίθεση (μόλις 9 λάθη για 18 ασίστ), αλλά και αχαλιναγώγητο πάθος στην άμυνα στην τελική ευθεία, όταν ένιωσε την… καυτή ανάσα των Γάλλων να τη σκεπάζει, η «αστερόεσσα» έκανε τους «τρικολόρ» να μετράνε… αστεράκια. Ως εκ τούτου, η 3η νίκη των Αμερικανών επί της Γάλλων σε ισάριθμους μεταξύ τους τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

[5]

ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Το διακύβευμα ήταν τεράστιο και η νωθρότητα ήταν εμφανής στην πρώτη περίοδο, ιδίως στην αμερικανική πλευρά. Οι γνωστές παθογένειες των ΗΠΑ έκαναν της εμφάνισή τους στα πρώτα λεπτά του τελικού, με την αφλογιστία των Αμερικανών έξω από την άρκτο των τριών πόντων να είναι παροιμιώδης (2/10 τρίποντα στην πρώτη περίοδο). Επιθετικά στηρίχθηκαν αποκλειστικά (που αλλού;), στον απίστευτο Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος με 12 πόντους στην πρώτη περίοδο απείλησε με το «καλημέρα»  να καταρρίψει το ρεκόρ πόντων σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων που κρατούσε ο ίδιος με τις δύο 30άρες το 2012 και το 2016 και ο Άντριαν Ντάντλεϊ με τους 30 πόντους που σημείωσε στον τελικό του 1976 απέναντι στη Γιουγκοσλαβία. Η Γαλλία διάβασε τις αλλαγές των Αμερικανών στην άμυνα και έχοντας γρήγορη κυκλοφορία στην επίθεσή της, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τον… οδοστρωτήρα Ρούντι Γκομπέρ (16 πόντοι με 5/5 δίποντα αλλά και 6/13 βολές μαζί με 8 ριμπάουντ), ο οποίος δεν είχε αντίπαλο να τον κοιτάξει στα μάτια μέσα στο «ζωγραφιστό». Οι «τρικολόρ» τάισαν τον ψηλό τους και βρήκαν τις λύσεις που χρειάστηκαν στην επίθεση για να προηγηθούν με 15-12. Καίτοι, οι Αμερικανοί, προεξάρχοντος του KD, έτρεξαν ένα επιμέρους 3-10 στο τελευταίο δίλεπτο, καταφέρνοντας να πάρουν τα ηνία στο σκορ με 18-22.

ΝΤΟΥΡΑΝΤ… ΣΟΟΥ

Η δεύτερη περίοδος είχε για τις ΗΠΑ διαμετρικά αντίθετη εικόνα με εκείνες απέναντι σε Ισπανία (προημιτελικός) και Αυστραλία (ημιτελικός). Το σύνολο του Γκρεγκ Πόποβιτς άνοιξε το ρυθμό και σταδιακά αύξησε την παραγωγικότητά του -τα περιφερειακά σουτ άρχισαν δειλά-δειλά να μπαίνουν- ανεβάζοντας την τιμή της διαφοράς στο +13 (26-39), με επιθετικά… όργια του Ντουράντ και πολύτιμες βοήθειες από τον Τέιτουμ (19 πόντοι και 7 ριμπάουντ) που διάβασε άψογα τα μις ματς. Οι Γάλλοι όμως δε… μάσησαν και πλήρωσαν με το ίδιο… νόμισμα τους Αμερικανούς, τρέχοντας σερί στο τελευταίο τρίλεπτο για να ροκανίσουν την εις βάρος τους διαφορά. Παίζοντας υποδειγματικά το πικ εν ρολ στην επίθεση και χτυπώντας τις αλλαγές των Αμερικανών στα σκριν, αξιοποίησαν μέχρι… εξαντλήσεως το μέγεθος του κυρίαρχου Ρούντι Γκομπερ κοντά στο καλάθι, φορτώνοντας όσους επωμίστηκαν το μαρκάρισμα του Γάλλου σέντερ με φάουλ. Μολονότι υπέπεσαν σε 10 λάθη έναντι μόλις 2 των Αμερικανών, κατάφεραν να παραμείνουν σε απόσταση… αναπνοής στο κλείσιμο του ημιχρόνου (39-44), αφήνοντας υποσχέσεις για ένα πολύ ανταγωνιστικό δεύτερο ημίχρονο.

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ

Η TEAM USA θέλησε να τελειώσει… πρόωρα τον τελικό στην 3η περίοδο, αλλά η Γαλλία ήταν πολύ σκληρή για να λυγίσει τόσο εύκολα. Και είχε μεγάλη δύναμη στους ψηλούς της, οι οποίοι ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου για την αμερικανική άμυνα. Οι Αμερικανοί άρχισαν να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους οργανωτές της Γαλλίας και κατάφεραν να περιορίσουν τα πικ εν ρολ, οδηγώντας τους Γάλλους σε κατάχρηση ντρίμπλας και αρκετά διαδοχικά λάθη που μετατράπηκαν άμεσα ή έμμεσα σε εύκολους πόντους. Οι διεμβολιστές των ΗΠΑ άνοιξαν την άμυνα της Γαλλίας με τα γρήγορα πόδια τους και το 50-56 του 25′ έγινε 57-71 στο τελευταίο λεπτό της περιόδου, προτού οι Γάλλοι κλείσουν την ψαλίδα με δύο εύστοχα τρίποντα ψυχολογίας από Λουβαβού-Καμπαρό και Μπατούμ, δοκιμάζοντας παράλληλα άμυνα με «δίδυμους πύργους» (Πουαριέ στο «4», Γκομπέρ στο «5»).

ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΗΠΑ, ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ

Με τους Λίλαρντ και Χόλιντεϊ να έχουν σημαντική συνεισφορά σε επίθεση και άμυνα στο τελευταίο δεκάλεπτο, οι ΗΠΑ κατάφερναν με… νύχια και με δόντια να μην αφήνουν τους πειθαρχημένους στο πλάνο τους Γάλλους να πλησιάσουν σε… απόσταση αναπνοής για να γίνει πραγματικό… θρίλερ το ματς. Οι «τρικολόρ» χτύπαγαν ανηλεώς στο «ζωγραφιστό» με τον Φαλ να έχει καταλυτικό ρόλο στην τελική στροφή, αλλά οι Αμερικανοί ξεδίπλωσαν την ποιότητά τους σε κάθε απόπειρα αντεπίθεσης. Από +3 (70-73) που προέκυψε με τρίποντο του Ντιλικινά μετά από σερί 13-2 της Γαλλίας, η διαφορά εκτινάχθηκε στο +10 υπέρ των Αμερικανών (72-82) στο 37′, με τους Γάλλους πάντως να μην πετούν ούτε τότε λευκή πετσέτα, προσπαθώντας να… κλέψουν το ματς στο φινάλε. Εις μάτην. Το 78-84 στα 70″ ήταν ότι καλύτερο μπορούσαν να επιδείξουν. Ο Φουρνιέ δοκίμασε στα 40″ το τρίποντο που θα έφερνε το ματς στη μία κατοχή, αλλά ήταν απελπιστικά άστοχος. Η TEAM USA παραήταν σοβαρή για να δεχτεί τέτοιου μεγέθους… κάζο και με την ψυχραιμία του Ντουράντ από τη γραμμή των βολών έφτασε δίκαια -και δύσκολα- στη νίκη.

ΛΙΓΑ ΛΑΘΗ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν ευκαιρίες στη Γαλλία να τους χτυπήσει στο ανοιχτό γήπεδο, επιτρέποντας μόλις 7 πόντους από αιφνιδιασμούς. Παράλληλα, η ίδια σκόραρε 20 πόντους από λάθη των Γάλλων και 13 από αιφνιδιασμούς. Έχοντας λοιπόν την εξαιρετική αναλογία 9 λάθη για 18 ασίστ έναντι των 18 λαθών των Γάλλων για 22 ασίστ, απέτρεψαν… περιττά δώρα στους αντιπάλους τους που ενδεχομένως θα ήταν… κλειδιά για να αλλάξει το μομέντουμ. Αν μάλιστα είχαν λίγο καλύτερο ποσοστό στα σουτ τριών πόντων (9/32, ήτοι 28%), τα οποία ως επί το πλείστον έγιναν με καλές προϋποθέσεις, θα είχαν λίγο πιο εύκολο έργο. Ωστόσο, αξίζουν συγχαρητήρια στη Γαλλία για το γεγονός ότι κατάφερε για δεύτερο ματς απέναντι στις ΗΠΑ (μετά το ματς του ομίλου) να τις κρατήσει τόσο χαμηλά στην επίθεση και να τους περιορίσει το μεγάλο τους επιθετικό ατού. Το αξιοσημείωτο είναι ότι και στο ματς του ομίλου οι Αμερικανοί σούταραν σχεδόν με το ίδιο άσχημο για τα δεδομένα τους ποσοστό από την περιφέρεια σε ίδιο αριθμό προσπαθειών. 10/32 τότε, 9/32 τώρα!

Δείτε εδώ το boxscore του αγώνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News