ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ: Εβαλαν την υπογραφή τους!

Το sportday.gr ξεχωρίζει τα πρόσωπα και τις στιγμές ενός ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ που μας χάρισε μοναδικά συναισθήματα!

Οι ΗΠΑ θριάμβευσαν, οι Γάλλοι επέστρεψαν, οι Αυστραλοί έγραψαν ιστορία, οι Σλοβένοι έφτασαν μια ανάσα. Οι Ισπανοί έκλεισαν το δικό τους χρυσό κεφάλαιο. Οι Ιταλοί ξεπετάχτηκαν. Το Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση με σπουδαία παιχνίδια-θρίλερ και υψηλές παραστάσεις. Μέσα σε αυτή τη διοργάνωση, υπήρξαν και 10 πρόσωπα που σημάδεψαν για τους δικούς τους λόγους το μεγαλύτερο μπασκετικό αθλητικό γεγονός. Ιδού…

 

ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2010, το «Σινάν Ερντέμ» υποκλίθηκε στο μεγαλείο του 22χρονου τότε παίκτη των Θάντερ. «MVP, MVP, MVP» ήταν η μόνη λέξη που άκουγες. Ναι, διότι είχε πάρει από το χεράκι τις ΗΠΑ και τις είχε οδηγήσει στη κορυφή του κόσμου (81-64 την Τουρκία). Εκείνος ήταν σε μία γωνία και έκλαιγε στην αγκαλιά του πραγματικού MVP της ζωής του. Της μητέρας του, Γουάντα Πρατ (έτσι την είχε χαρακτηρίσει όταν είχε κατακτήσει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη το 2014 στο ΝΒΑ). Του ανθρώπου που ήταν μάνα και πατέρας μαζί. Σε εκείνο το ματς ο Κέβιν Ντουράντ είχε σημειώσει 28 πόντους. Ε… και; Ηταν απλά η αρχή! Προσέξτε! Στον τελικό των Ολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο (2012) είχε σημειώσει 30 πόντους (107-100 την Ισπανία), το 2016 στο Ρίο είχε επίσης προσφέρει μια μεγαλειώδη 30άρα (96-66 την Σερβία). Σιγά μην η Γαλλία αποτελούσε εξαίρεση (87-82 και 29 πόντους). Η… αφεντιά του έδωσε το τρίτο σερί χρυσό μετάλλιο στους Αμερικανούς ενώ πέραν του θριάμβου, ο 32χρονος Αμερικανός πάουερ φόργουορντ είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία των ΗΠΑ, πρώτος στα τρίποντα, πρώτος στις βολές, πρώτος σε μέσο όρο ενώ μαζί με τον Καρμέλο Αντονι έχει τα περισσότερα Ολυμπιακά χρυσά μετάλλια (3) με την χώρα του. Ολος ο μπασκετικός πλανήτης του υποκλίνεται ξανά, αλλά στο μυαλό του παραμένει ο γιος της Γουάντα. Της «Real MVP».

 

ΤΖΕΪΣΟΝ ΤΕΪΤΟΥΜ

Το… ξεπέταγμά του στο ελληνικό κοινό το είχε κάνει στο Παγκόσμιο U19 το 2015. Όταν οι ΗΠΑ είχαν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Λίγους μήνες μετά πήγε στο φημισμένο κολέγιο του Ντιουκ και μετέπειτα έκανε το… μπαμ με τους Σέλτικς. Ο Τζέισον Τέιτουμ θυμίζει σε… τσαγανό τον Ντουράντ καθότι σε νεαρή ηλικία (23) δείχνει να μην… αγχώνεται. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Αμερικανός φόργουορντ άρχιζε να… γκαζώνει σταδιακά (27π. με Τσεχία, 19π. με Γαλλία). Εκανε και αθόρυβη δουλειά πολλές φορές σε άλλους τομείς. Εβαλε το δικό του λιθαράκι στην επίτευξη του στόχου.

ΕΒΑΝ ΦΟΥΡΝΙΕ

Ισως ήταν και μια απάντηση προς τον Βενσάν Κολέ. Το 2016 λοιπόν ήταν στην λίστα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, αλλά είχε ζητήσει να μην υπολογίζεται μέχρις ότου να βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Όταν βρήκε (στο Ορλάντο τότε) δήλωσε διαθέσιμος. Ελα μου που ο Γάλλος κόουτς του τόνισε πως δεν υπάρχει χώρος. Ετσι είδε τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τη τηλεόραση. Αυτή τη φορά δεν είχε βρει ομάδα, αλλά έδωσε το παρών και όχι μόνο αυτό προσέφερε τα πάντα ώστε η Γαλλία να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο. Ο νυν γκαρντ των Νικς Εβάν Φουρνιέ ήταν ο πρώτος σκόρερ των «τρικολόρ» κατά μέσο όρο (18,8π.), ήταν ο άνθρωπος που έβαλε τέλος στο σερί 58-0 των ΗΠΑ και αποτέλεσε την μεγάλη έμπνευση των Γάλλων.

ΡΟΥΝΤΙ ΓΚΟΜΠΕΡ

Ναι είχε μια πίκρα καθότι οι Τζαζ δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν μέχρι το τέλος τον τίτλο του φαβορί (1οι στη regular season). Όμως δεν το έβαλε κάτω. Η φετινή δράση στο ΝΒΑ τελείωσε απότομα για τον Γάλλο σέντερ, αλλά επικεντρώθηκε άμεσα στους «τρικολόρ». Ηταν η κολόνα της ομάδας. Ενας από τους πιο επιδραστικούς ψηλούς της διοργάνωσης. Εκανε τα πάντα. Αμυνα, ριμπάουντ, επίθεση. Είχε 8,8 πόντους και 9,8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Το «χταπόδι» έκανε «ζημιά» με τα… πλοκάμια του για χάρη της Γαλλίας και έδωσε το ασημένιο μετάλλιο στη χώρα του.

 

ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν ήταν ενωμένο το παγκόσμιο μπάσκετ και μπορούσε η Σλοβενία να τον είχε και στα παράθυρα για το Παγκόσμιο του 2019. Τον στερήθηκε και έτσι στέρησε τη συμμετοχή της σε εκείνη την διοργάνωση. Όμως η επιστροφή του Λούκα, σηματοδότησε τη δυναμική επιστροφή της Σλοβενίας στο προσκήνιο. Ναι, δεν κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο (πήρε την 4η θέση), αλλά με το «φαινόμενο» της Ρεάλ και πλέον των Ντάλας έκανε τα πάντα. Ο Σλοβένος σταρ έκανε τα πάντα στο παρκέ! Μεταξύ άλλων είχε και ένα τριπλ-νταμπλ. Με 16 πόντους, 10 ριμπάουντ και 18 ασίστ στο ματς που δεν θέλει όμως να θυμάται με τίποτα! Κόντρα στην Γαλλία. Μοναδικό του λάθος ήταν ίσως ότι έπρεπε να πάρει το τελευταίο σουτ. Δεν πειράζει. Ο Λούκα έδωσε τα πάντα στην χώρα του και με τις πλαστικές του κινήσεις προσέφερε τονωτικές ενέσεις στο αγαπημένο μας άθλημα. Να είστε βέβαιοι πως την επόμενη φορά θα προσφέρει και ένα μετάλλιο.

 

ΠΑΤΙ ΜΙΛΣ

Η Αυστραλία τα κατάφερε! Ναι! Εγραψε ιστορία στο μπάσκετ. Κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο. Το χάλκινο. Στο do or die ματς για το χάλκινο, ο έμπειρος γκαρντ επισκίασε τον showman Λούκα και με 42 πόντους (15/31 σουτ) και 9 ριμπάουντ έβαλε τη «σφραγίδα» του στη κατάκτηση του μεταλλίου από τα «καγκουρό» (107-93 την Σλοβενία). Ο 32χρονος Αυστραλός γκαρντ έδωσε τα πάντα. Είναι από τους πιστούς στρατιώτες της χώρας του σε αυτές τις μεγάλες διοργανώσεις. Ηταν η 4η του παρουσία, αλλά ουδέποτε είχε καταφέρει στο παρελθόν να δώσει ένα μετάλλιο. Αυτή τη φορά δεν του ξέφυγε.

 

ΠΑΟΥ ΓΚΑΣΟΛ

Αυτό έλειπε να μην ανήκε στη λίστα των προσώπων που άφησαν το αποτύπωμα τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όχι, αυτή τη φορά, όπως μας είχε συνηθίσει δεν κατέκτησε κάποιο μετάλλιο. Όμως και μόνο η παρουσία του ήταν σαν ένα… μετάλλιο. Σαν μια κατάκτηση. Ο 41χρονος Ισπανός ψηλός έβαλε τους τίτλους τέλους του με τους «φούριας ρόχας». Ο Πάου Γκασόλ έδωσε τη τελευταία του παράσταση στα προημιτελικά κόντρα στις ΗΠΑ. Ναι κόντρα στην ομάδα με την οποία η Ισπανία ανταγωνιζόταν τα προηγούμενα χρόνια για ένα μετάλλιο. Ηταν το δικό του last dance στην 5η του Ολυμπιάδα έχοντας 2 ασημένια και 1 χάλκινο.

 

ΜΑΡΚ ΓΚΑΣΟΛ

Η εποχή Γκασόλ πέρασε ολοκληρωτικά για την Ισπανία. Μαζί με τον Πάου, και ο Μαρκ υπέγραψε το δικό του φινάλε με την ομάδα της χώρας του. Ο 36χρονος σέντερ των Λέικερς ήταν εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένος. Εδωσε τα πάντα για την χώρα του. Ηταν σημαντικό μέλος της «χρυσής» φουρνιάς των Ισπανών. Το 2008 και το 2012 είχε βάλει το χεράκι του ώστε η χώρα του να κατακτήσει δύο ασημένια μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ηταν μαχητικός στα παιχνίδια, αλλά όπως ανέφερε και ο ίδιος θέλησε να αποχωρήσει ώστε να δώσει τον χώρο στους νέους. Με στόχο να αποτελέσει πρότυπο για αυτούς ούτως ώστε να συνεχίσει η Ισπανία να γράφει ιστορία.

 

 

ΛΟΥΪΣ ΣΚΟΛΑ

Αναμφίβολα το πιο δύσκολο last dance, το πιο συναισθηματικό ήταν αυτό του Αργεντινού goat του παγκοσμίου μπάσκετ. Πιστός στρατιώτης των «γκαούτσος» από το μακρινό 1995. Χωρίς ανάσα! Ο Λουίς Σκόλα έδωσε τη τελευταία του παράσταση κόντρα στην Αυστραλία. Στα 51’’ πριν το φινάλε του αγώνα (ήττα με 97-59 από την Αυστραλία), αποχώρησε. Ο χρόνος «πάγωσε». Απαντες χειροκρότησαν και υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του 41χρονου πάουερ φόργουορντ ο οποίος ήταν και πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 19,3 πόντους κατά μέσο όρο. Στο τέλος δάκρυσε, άπαντες έσπευσαν να του πουν μια κουβέντα. Εκείνος πήρε τη μπάλα του αγώνα μαζί του και εμείς τις αναμνήσεις που μας προσέφερε. Τέλος εποχής.

 

ΣΙΜΟΝΕ ΦΟΝΤΕΚΙΟ

Η Ιταλία δεν ήταν καν στα φαβορί για να πάρει τη πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως τα κατάφερε και μάλιστα έφτασε και μέχρι τα προημιτελικά της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο (αποκλεισμός με 84-75 από την Γαλλία). Αναμφίβολα το… άστρο του Σιμόνε Φοντέκιο, του νέου παίκτη της Μπασκόνια ήταν αυτό που ξεχώρισε από τους Ιταλούς. Με 18 πόντους κατά μέσο όρο και 2,7 ασίστ ανά αγώνα, ο Ιταλός φόργουορντ απέδειξε πως μπορεί να γίνει ο νέος ηγέτης της χώρας του και να πάρει τη σκυτάλη από τον Γκαλινάρι και τη παρέα του. Μην ξεχνάμε πως υπερασπίζεται και το… σόι του καθότι η μαμά του Μαλί Πομίλιο είναι δις πρωταθλήτρια Ευρώπης με τη Βιτσέντζα, ο πατέρας του (Ντανιέλε) ήταν εμποδιστής ενώ ο παππούς του, Βιτόριο ήταν επίσης διεθνής μπασκετμπολίστας.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News