Ολυμπιακός: Όχι, ο πρωταθλητής δεν καίγεται για γκαρντ

EUROKINISSI

Το μεγάλο όπλο του φετινού Ολυμπιακού λέγεται… ΟΜΑΔΑ! Το απέδειξε στο ΟΑΚΑ, το επιβεβαίωσε στη Μπολόνια. Πρέπει ο Μπαρτζώκας να ανακατέψει την τράπουλα αποκτώντας ένα γκαρντ που θα έρθει για πρωταγωνιστικό ρόλο;

Πολλή κουβέντα έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό για το αν ο Ολυμπιακός χρειάζεται ενίσχυση στην περιφέρεια. Η είδηση της αποδέσμευσης του Ντόρσεϊ από τους Ντάλας Μάβερικς πυροδότησε ακόμη περισσότερο τα σενάρια για μεταγραφή στην περιφέρεια. Όμως κάθε μέρα που περνάει οι παίκτες του Μπαρτζώκα δείχνουν ότι δε χρειάζεται να αλλάξει κάτι στο έμψυχο δυναμικό. Και ο ίδιος ο Έλληνας προπονητής άλλωστε δε συνηθίζει να κάνει αλλαγές μεσούσης της σεζόν.

Υπάρχουν στιγμές που ο Ολυμπιακός παίζει υπέροχο μπάσκετ, ίσως το καλύτερο στη Euroleague και στιγμές που λες ότι ίσως χρειαζόταν κάτι διαφορετικό. Αλήθεια, όμως, σε τι κατάσταση βρίσκονται και οι υπόλοιποι ανταγωνιστές του; Υπάρχουν σίγουρα γεμάτα ρόστερ αλλά υπάρχει κάποιο που να έχει περισσότερες λύσεις;

Ο Ολυμπιακός δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους υπόλοιπους

Ρίχνοντας μια ματιά στα ρόστερ των ανταγωνιστών των ερυθρόλευκων για τις πρώτες θέσεις, διαπιστώνουμε ότι οι επιλογές είναι λίγο ως πολύ παρόμοιες ποσοτικά.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει δύο εξαιρετικά πλέι μέικερ στα πρόσωπα των Σλούκα και Γουόκαπ, τον Κέινααν βασικό σούτινγκ γκαρντ, τους Λαρεντζάκη και ΜακΚίσικ να εναλλάσονται στο «2» και στο «3» και τον Μιχάλη Λούντζη πέμπτο γκαρντ για τις ειδικές αποστολές. Για ανάσες στο ελληνικό πρωτάθλημα χρησιμοποιείται και ο αγαπημένος παίκτης της κερκίδας, Τζορτζ Πάπας.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει πλούσια εμπειρία με τους Τσάτσο Ροντρίγκεθ, Σέρχιο Γιουλ και Φαμπιέν Κοζέρ, έχει δώσει τα κλειδιά της περιφερειακής γραμμής της στον Γουίλιαμς-Γκος και παίρνει βοήθειες από τους σμολ φόργουορντ Μούσα, Αμπάλδε και Χεζόνια που έχουν τη δυνατότητα να παίξουν και στο «2».

Η Μπαρτσελόνα έχει πάρα πολύ ύψος καθώς οι βασικοί της πόιντ γκαρντ είναι οι Σατοράνσκι και Γιοκουμπάιτις. Ο καλύτερος παίκτης της μέχρι τώρα είναι ο Νίκολας Λαπροβίτολα ενώ Χίγκινς και Κούριτς συμπληρώνουν μια πολύ έμπειρη πεντάδα στα γκαρντ.

Η Μονακό βασίζεται στην εκπληκτική τριάδα των Τζέιμς, Λόιντ και Οκόμπο ενώ συμπληρωματικό ρόλο στη θέση 2 παίζει και ο Γιακούμπα Ουατάρα ως ένας «3 and D» παίκτης. Την περιφερειακή της γραμμή συμπληρώνει ο νεαρός Στράζελ.

Η Φενέρμπαχτσε έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό δίδυμο στην περιφέρειά της με τους Καλάθη και Γουίλμπεκιν, ο Έντουαρντς δείχνει σιγά σιγά να προσαρμόζεται (έχει δρόμο μπροστά του) και ο Μάρκο Γκούντουριτς όπου παίζει και στο «3» είναι ένας εξαιρετικός σκόρερ. Στην ανάγκη ο Ιτούδης έχει πάρει βοήθειες και από τον Μαχμούτογλου αλλά και από τους Χαζέρ και Ακπινάρ που έχουν κυρίως ολιγόλεπτες συμμετοχές.

Η Μπασκόνια που έχει μπει σφήνα στην οκτάδα βασίζεται στο εξαιρετικό δίδυμο των ρούκι της, Χάουαρντ και Τόμπσον με τον Πιέρια Χένρι να επιστρέφει στη Βιτόρια διαμορφώνοντας μια εξαιρετική τριπλέτα. Ο Μαρίνκοβιτς προσθέτει ικανότητα στο σκορ ενώ ο Κούρουκς είναι ο παίκτης των ειδικών αποστολών.

Τέλος η Εφές διαθέτει ίσως την καλύτερη περιφερειακή τριάδα στα πρόσωπα των Μίσιτς, Λάρκιν και Μπομπουά με τους Τουντσέρ, Μπαλμπάι και Γκαζί να μην χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα. Βοήθειες στη θέση «2» έχει δώσει και ο Ελάιτζα Μπράιαντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αταμάν πήρε τον Αιζέια Τέιλορ ώστε να καλύψει το κενό του Λάρκιν. Όταν ο σταρ του επέστρεψε, ο Τέιλορ αποχαιρέτησε βρίσκοντας αμέσως το νέο του σπίτι στο Κάουνας.

Συνεπώς ποσοτικά, δεν υπάρχουν ομάδες με περισσότερες λύσεις από τους ερυθρόλευκους. Ποιοτικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η καλύτερη τριάδα είναι εκείνη της Εφές. Όμως οι πρωταθλητές Ευρώπης αυτή τη στιγμή παλεύουν για την οκτάδα. Οπότε δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα, όσο η χημεία και η ομοιογένεια μεταξύ τους.

Ο Κέινααν έχει εξελιχθεί από μπόμπερ σε… εξολοθρευτή

Κακά τα ψέματα ο προβληματισμός των ερυθρόλευκων φιλάθλων αφορά την «αφλογιστία» του Κέινααν στην Euroleague γιατί στην Basket League έσπασε το ρεκόρ συλλόγου στα τρίποντα. Ο Αμερικανός γκαρντ απολαμβάνει την πλήρη στήριξη των προπονητών και των συμπαικτών του γι’ αυτό και ο ίδιος δίνει πάντα τον καλύτερό του εαυτό.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ερυθρόλευκοι παίρνουν διαφορές σε πρώτη και τρίτη περίοδο είναι η συνύπαρξη των Γουόκαπ και Κέινααν στην περιφέρεια. Οι δυο τους είναι δυνατά κορμιά, μαρκάρουν εξαιρετικά στην μπάλα (ο Γουόκαπ άλλωστε είναι ο πρώτος «κλέφτης» της διοργάνωσης) και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Ολυμπιακό να μπαίνει φορτσάτος στα παιχνίδια του.

Ο Ολυμπιακός δε χρειάζεται γκαρντ για το τέλος των παιχνιδιών

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα δείχνουν να έχουν αποδεχθεί πλήρως τους ρόλους τους. Ασφαλώς και αυτοί μπορεί να αλλάξουν ως ένα βαθμό αλλά προς το παρόν οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι. Γουόκαπ και Κέινααν ξεκινάνε, ο Σλούκας έρχεται από τον πάγκο και τελειώνει τα ματς παρέα με τον Γουόκαπ και οι Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ μοιράζονται το χρόνο στο 2 και στο 3 πίσω από τον Παπανικολάου.

Σπάνια ο προπονητής του Ολυμπιακού αλλάζει τακτική. Όμως αν ένας παίκτης είναι σε καλή κατάσταση τότε δύσκολα θα βγει στα τελευταία λεπτά. Από αυτή την άποψη, μπορεί και ο Κέινααν να τελειώσει τα παιχνίδια. Χθες ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Αμερικανό γκαρντ. Όμως παρ’ όλο που δεν υστερούσε στην άμυνα, ήταν άστοχος στην επίθεση. Γι’ αυτό και το παιχνίδι τελείωσε ο εξαιρετικός ΜακΚίσικ που άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Πόσο εύκολο είναι, λοιπόν, να βρεις κάποιον παίκτη-πρωταγωνιστή που δεν θα γνωρίζει τον οργανισμό του Ολυμπιακού και θα αποδεχτεί ότι θα είναι μίνιμουμ ο νούμερο τρία στην ιεραρχία, πίσω από Γουόκαπ-Σλούκα; Ο Κέινααν έχει αποδεχτεί το συγκεκριμένο ρόλο και το μόνο που του λείπει είναι ο σταθερός ρυθμός στην επίθεση.

Η ξεχωριστή περίπτωση Ντόρσεϊ

Και τότε γιατί κατέθεσε πρόταση στον Τάιλερ Ντόρσεϊ ο Ολυμπιακός, θα αναρωτηθεί κάποιος. Είναι αλήθεια ότι όταν έγινε γνωστό πως ο Ντόρσεϊ έμεινε ελεύθερος από τους Μάβερικς, ο πρωταθλητής έκανε την κίνησή του, όπως και η Φενέρ.

Ο Ντόρσεϊ, ωστόσο, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Πρώτον είναι μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού. Γνωρίζει τις αρχές που διέπουν τον οργανισμό.

Δεύτερον, ο ομογενής γκαρντ έχει ελληνικό διαβατήριο πράγμα πολύ σημαντικό για τις ελληνικές ομάδες.

Το θέμα με τον Ντόρσεϊ είναι ο χρόνος παραμονής του στην ομάδα. Αν ερχόταν για ένα συμβόλαιο διάρκειας ενάμιση ή και παραπάνω χρόνων, τότε άξιζε το ρίσκο του να ανακατέψεις την τράπουλα, γιατί θα θωράκιζες τον ελληνικό κορμό σου για την επόμενη διετία. Αν ερχόταν για ένα εξάμηνο, δεν υπήρχε κανένας λόγος μεταγραφής του.

Η ουσία είναι ότι ο Ντόρσεϊ παρέμεινε στην Αμερική, ο Ολυμπιακός έχει πολλές λύσεις και περιμένει ακόμα περισσότερη βελτίωση και μεγαλύτερη σταθερότητα από ορισμένους παίκτες. Ο Μπαρτζώκας δεν θα προχωρούσε ποτέ σε αντικατάσταση παίκτη που ο ίδιος έχει επιλέξει στο ξεκίνημα της σεζόν. Γι’ αυτό και η ζωή συνεχίζεται με τους ερυθρόλευκους να κυνηγούν την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News