Παναθηναϊκός: Η συνήθεια που έγινε μοιρολατρία

EUROKINISSI

Υστερα από μισό χρόνο στο τιμόνι, ο Ντέγιαν Ράντονιτς αδυνατεί να βελτιώσει έστω ένα στοιχείο (!) στο παιχνίδι της ομάδας. Ειδικά στο τρέχον «μαύρο» διάστημα οι ήττες βγαίνουν στο καρμπόν.

Τελευταία μέρα του Ιουνίου και ο Ντέγιαν Ράντονιτς υπογράφει στα γραφεία της ΚΑΕ διετές (…) συμβόλαιο – με τον Μίσκο Ραζνάτοβιτς δίπλα του, να κρατάει την ώρα της τζίφρας στιβαρά τα χαρτιά με το δεξί του χέρι, σε ένα άκρως συμβολικό στιγμιότυπο.

Εχει παρατήσει τον αγαπημένο του και στρωμένο Ερυθρό Αστέρα για την πρόκληση που του παρουσιάζεται στον Παναθηναϊκό, έχει φροντίσει εύλογα να «δέσει» κατά το δυνατόν τη θέση του σε μια ηλεκτρική καρέκλα. Το πρώτο (κανονικό, όχι προπονητικού χαρακτήρα κεκλεισμένων των θυρών) φιλικό έρχεται στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η στιγμή της υπογραφής του συμβολαίου, πλάι στον Ραζνάτοβιτς που επιτηρεί με άγρυπνο μάτι.

Κατά σύμπτωση, στην Ιταλία. Κατά σύμπτωση (;), με δύο νεκρά διαστήματα να κοστίζουν την ήττα 79-75 από τη Σάσαρι. Με μπλακ άουτ και επιμέρους 17-5 των γηπεδούχων στο τελευταίο πεντάλεπτο, όταν σημειώνεται ένα εντός παιδιάς καλάθι.

Πλησιάζοντας τέλη Ιανουαρίου, η ομάδα του Μαυροβούνιου ηττήθηκε στη γείτονα και από τη Βίρτους. Με άλλα τόσα νεκρά διαστήματα, με 14-0 των γηπεδούχων κατά το μπλακ άουτ διάρκειας πεντέμισι λεπτών (και πέντε δευτερολέπτων) στην τέταρτη περίοδο, πάνω που είχε πάρει προβάδισμα στο σκορ.

Απουσία τεχνικής καθοδήγησης, απουσία… καλαθιών

Σε κείμενο χιλίων λέξεων, το όνομα του Μάριους Γκριγκόνις δεν αναφέρεται πουθενά. Αλλη… επιτυχία αυτή, με τον άοσμο Λιθουανό να αστοχεί σε δύο κρίσιμα τρίποντα όταν το ματς ακόμα παιζόταν.

Μεταξύ σοβαρού (δυστυχώς) και αστείου, κυκλοφορεί ότι ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Μακάμπι, στη μοναδική νίκη του στις οκτώ τελευταίες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας, επειδή ο Ράντονιτς δεν είχε τάιμ άουτ στο τέλος. Τα είχε εξαντλήσει 1,52’’ προτού η κόρνα ηχήσει για τελευταία φορά…

Το νικητήριο τρίποντο του Ντέρικ Γουίλιαμς ήρθε κατόπιν ώριμης επίθεσης μεν, όχι σχεδιασμένης εκείνη τη στιγμή δε. Για την ιστορία, μετά από εκείνο το τάιμ άουτ ο Πάρις Λι είχε πάρει ένα «σκοτωμένο», άστοχο φυσικά, σουτ. Μπαίνοντας στο τελευταίο τρίλεπτο (2,50’’), οι «πράσινοι» προηγούνταν 83-74.

Εκτοτε, έβαλαν ένα καλάθι. Εκείνο του Γουίλιαμς, έχοντας πρώτα δεχτεί σερί 10-0 και απολέσει το προβάδισμα. Στην Μπολόνια έμειναν άποντοι από το 7,06’’ έως το 1,31’’ της τέταρτης περιόδου. Ξεκόλλησαν από τους 57 πόντους με βολές, ουσιαστικά δεν σταύρωσαν καλάθι στο τελευταίο επτάλεπτο. Το 74-64 του Γιώργου Παπαγιάννη απλώς διαμόρφωσε το τελικό σκορ…

Την προηγούμενη (διαβολο)βδομάδα έγινε κι ο αγώνας με τη Φενερμπαχτσέ στο ΟΑΚΑ. Πέρα από τα παιδαριώδη λάθη που τον οδήγησαν στην παράταση, σε εκείνη οι «πράσινοι» έμειναν δίχως καλάθι από το 4,10’’ έως τα 50’’ πριν το τέλος της, όταν ήδη κι εκεί είχαν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Η μαύρη αμυντική τρύπα στο «4» και τα συνεχή ρεκόρ

O Τορνίκε Σενγκέλια ξανάνιωσε απέναντι στον Παναθηναϊκό, καταγράφοντας τέσσερις κορυφαίες επιδόσεις για φέτος.

Στο Μόναχο, αμέσως πιο πριν, ο Παναθηναϊκός είχε μείνει χωρίς καλάθι για ένα τρίλεπτο στην τελευταία περίοδο, όταν όμως ο αγώνας είχε κριθεί, και κυρίως για ένα τετράλεπτο στην τρίτη. Το 84-68 της Μπάγερν είχε έρθει με 23άρα του Ογκουστιν Ρούμπιτ, που έδειχνε… Τιμ Ντάνκαν.

Ηταν φυσικά season high για τον έμπειρο πάουερ φόργουορντ, όπως season high ήταν χθες και για τον ίδιας θέσης Τορνίκε Σενγκέλια και οι 16 πόντοι και οι 7 ασίστ και τα 3 κλεψίματα και οι 24 μονάδες στην αξιολόγηση!

Οι αντίπαλοι προπονητές σημαδεύουν τον προβληματικό αμυντικά Γουίλιαμς, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη όταν το σχήμα χαμηλώνει και στο «4» περνάει ο ακόμα πιο ανόρεχτος σχετικά Ντουέιν Μπέικον. Εχει γίνει πολλή κουβέντα για τα ρεκόρ που σημειώνουν οι αντίπαλοι σέντερ, πλέον όμως η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται από τους φόργουορντ.

Της βαριάς ήττας στη Βαυαρία είχε προηγηθεί η συντριβή 95-71 στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό, με τον Κώστα Παπανικολάου να σημειώνει τους περισσότερους από τους 13 πόντους του από το «4», απόντος Σάσα Βεζένκοφ. Αμέσως πιο πριν ο Γουίλ Κλάιμπερν είχε ρίξει 23άρα στο 88-69 της Εφές, μία βδομάδα νωρίτερα ο παλιός πάουερ φόργουορντ της Λάρισας, Τζέιμς Γουέμπ, είχε κάνει career high 18 πόντων στο 94-91 της Βαλένθια.

Τι έκανε για όλες αυτές τις επιδόσεις των αντίπαλων «τεσσαριών» ο Παναθηναϊκός; Κατάφερε το τελευταίο δεκαήμερο να δεχτεί 24 πόντους από τον Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις (σ.σ: ξεκίνησε στο «3» μα έπαιξε σχεδόν αποκλειστικά στο «4», σε σχήμα με τρεις γκαρντ) της Φενέρ και των 8 μέσο όρο μέχρι τότε, προτού ο Μπόνζι Κόλσον της Μακάμπι κάνει ρεκόρ καριέρας με 29 πόντους. Είχε 9 μέσο όρο. Ακολούθησε ο Σενγκέλια…

Η θλιβερή αναλογία ασίστ προς (περισσότερα) λάθη

Καμία ασίστ για τον Μπέικον, μόνο… δύο λάθη. Αχρήστευσε τριπλάσιες επιθέσεις, κωλυσιεργώντας και οδηγώντας τες σε σκοτωμένα σουτ.

Το θέμα της προβληματικής στη μ. Κ. (μετά Καλάθη) εποχή δημιουργίας υποτίθεται ότι θα λυνόταν με την απόκτηση των Νέιτ Γουόλτερς και Πάρις Λι. Φευ… Πέραν του ότι ο δεύτερος δυσκολεύεται πολύ στο συγκεκριμένο κομμάτι, έχοντας άλλα (κυρίως αμυντικά) χαρίσματα, και ο πρώτος είναι με τις ημέρες του, εδώ υπεισέρχεται η παράμετρος της ομαδικής λειτουργίας. Της δουλειάς.

Και ο καλύτερος πασέρ του κόσμου θα έδινε λιγοστές ασίστ σε μια ομάδα με ανύπαρκτους αυτοματισμούς επιθετικά και με την εύκολη λύση στα δύσκολα του «να αφήσουμε την μπάλα στον Μπέικον και να παίξει iso». Ηταν κακός, κάκιστος για την ακρίβεια στην Μπολόνια ο Αμερικανός, αποδείχθηκε στην πράξη ότι το «τριφύλλι» είναι ομάδα μετά βίας 60 πόντων δίχως τις ατομικές εμπνεύσεις του πρώην ΝΒΑer.

Σε συνδυασμό με τα πολλά και δη «κακά» (διότι συνήθως είναι πουλήματα της μπάλας που δίνουν εύκολους πόντους στο τρανζίσιον) λάθη, η κατάσταση γίνεται απελπιστική. Ο Παναθηναϊκός έδωσε στην Μπολόνια 12 τελικές πάσες και τα λάθη του ήταν δύο περισσότερα, 14.

Κόντρα στη Φενέρ είχε υποπέσει σε 18 για μόλις και τότε 12 ασίστ, στη Βαυαρία είχε καταγραφεί δημιουργικό ναδίρ με 7 ασίστ (για 8 λάθη), στο ντέρμπι με τον «αιώνιο» επίσης οι τελικές πάσες ήταν λιγότερες (10 για 11).

Η κλεψύδρα όλο λέγεται ότι έχει αδειάσει για τον Ράντονιτς, μα κάποιος συνέχεια την γυρίζει και η άμμος ξαναρχίζει να πέφτει. Είναι τόσο αποκρουστική όμως η εικόνα της ομάδας του, που δεν αργεί η στιγμή που απλώς η κλεψύδρα θα… σπάσει.

Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς της Ούνικς δεδομένα εξετάζεται, ο Τσάβι Πασκουάλ της Ζενίτ συνιστά πιο δύσκολη περίπτωση ώστε να σπάσει τώρα το συμβόλαιό του στη Ρωσία (άλλο καπέλο κιόλας αν θέλει να επιστρέψει), πολλά ακόμα ονόματα κυκλοφορούν. Βαρυχειμωνιά και φέτος, διότι δεν είναι μόνο τα αγωνιστικά και τεχνικής φύσεως λάθη που επαναλαμβάνονται.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News