Γιώργος Χελάκης: Γίνε σαν τους οπαδούς του Ιωνικού και τον Λουκά!

eurokinissi

Ο Γιώργος Χελάκης εξηγεί γιατί όσα έγιναν με το πανό στο Ιωνικός – ΑΕΚ δεν ήταν μόνο μία μικρή νίκη των οπαδών με τη συμβολή του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Διαβάστε στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή 5 Μαρτίου.

Tα γεγονότα είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Η αλήθεια είναι ότι τα πληροφορηθήκαμε απ’ τα social media. Εκεί είναι που τέτοια γεγονότα κυκλοφορούν με ταχύτητα. Τα… κλασικά media εξακολουθούν να έχουν μια δυσανεξία σε τέτοιες ειδήσεις.

Στον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στον Ιωνικό και την ΑΕΚ οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας της Νίκαιας είχαν αναρτήσει ένα πανό που έγραφε ότι η τραγωδία στα Τέμπη δεν ήταν ατύχημα κι ανθρώπινο λάθος, αλλά κρατική δολοφονία.

Οι διαιτητές της αναμέτρησης είδαν το πανό κι απαίτησαν απ’ τους οπαδούς να το κατεβάσουν. Οι οπαδοί αρνήθηκαν και το ματς πήγαινε να ματαιωθεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι διαιτητές επικοινώνησαν με τη διοργανώτρια αρχή, τον ΕΣΑΚΕ κι από κει τους είπαν να κάνουν ό,τι επιβάλλει το γράμμα του κανονισμού. Να απαιτήσουν να κατεβεί το πανό, διαφορετικά δεν θα αρχίσει το παιχνίδι.

Οι οπαδοί στην εξέδρα («Θύρα 3») δεν ήταν διατεθειμένοι να κατεβάσουν το πανό. Στους οπαδούς συμπαραστάθηκε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Ο 38χρονος διεθνής σέντερ με τη μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνέβαλε με τον τρόπο του ώστε να αρχίσει το παιχνίδι χωρίς να κατεβεί το πανό. Hταν μία μικρή νίκη των οπαδών, αλλά και της κοινωνίας.

Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό φαινόμενο. Δεν εξελίσσεται εκτός κοινωνίας για να μην επηρεάζεται απ’ όσα συμβαίνουν σε αυτήν. Αθλητές κι οπαδοί είναι κομμάτι της κοινωνίας, ζουν και δρουν όπως κάθε πολίτης.

Την ώρα που σε κάθε πόλη της χώρας γίνονται και κινητοποιήσεις με αίτημα να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη, πολύ φυσικό ήταν να υπάρξουν ανάλογες αντιδράσεις και στις εξέδρες. Μόνο αφελείς μπορούν ακόμα να υποστηρίζουν το αφήγημα περί της πολιτικής που πρέπει να μένει έξω απ’ τον αθλητισμό.

Αφελώς σκέφτηκαν και στον ΕΣΑΚΕ και δεν ανέβαλαν αυτή την αγωνιστική της Basket League. Οι οπαδοί του Ιωνικού πριν και πέραν απ’ αυτή την ιδιότητά τους, είναι πολίτες. Το γήπεδο είναι χώρος συνάθροισης.

Οταν η χώρα συγκλονίζεται απ’ την τραγωδία στα Τέμπη και τον χαμό τόσων νέων ανθρώπων, τι πιο φυσικό οι αντιδράσεις να περάσουν και στις εξέδρες και μάλιστα με έναν τρόπο που δείχνει ποιες είναι οι διαθέσεις απέναντι στην προσπάθεια να φανεί πως όλα οφείλονται απλά σε ένα ανθρώπινο λάθος.

Είναι προφανές πως η αντίδραση των οπαδών του Ιωνικού δεν θα είναι η μόνη στις εξέδρες των γηπέδων. Θα ακολουθήσουν κι άλλες. Ας είναι προετοιμασμένοι οι διαιτητές κι οι παρατηρητές των αγώνων ώστε να μη μείνουν στο γράμμα του κανονισμού.

Στον βαθμό μάλιστα που οι αθλητές συμπαρασταθούν στους οπαδούς όπως έκανε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, τότε οι κερκίδες θα μεταφέρουν το μήνυμα που στέλνουν οι σχολικές αυλές κι οι πλατείες.

Σεβασμός στη μνήμη των νέων ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη σημαίνει να αναδειχτούν και να καταλογιστούν ευθύνες που ξεπερνούν κατά πολύ τις αυταπόδεικτες του μοιραίου σταθμάρχη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News