ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: Ο Σβεντ και οι άλλοι 11 που επιστρέφουν σε γνώριμους συλλόγους

Η επισημοποίηση της επιστροφής του Αλεξέι Σβεντ στην ΤΣΣΚΑ αποτέλεσε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των πολλών παικτών σε επίπεδο Ευρωλίγκας που ξαναβρίσκουν γνώριμα λημέρια.

Είκοσι ολόκληρες νίκες. Τόσες χώρισαν στο τέλος της προηγούμενης κανονικής περιόδου την ΤΣΣΚΑ από τη Χίμκι στην Ευρωλίγκα. Η μία Μοσχοβίτισσα στην κορυφή (έστω με την -καλύτερη στην ισοβαθμία- Μπαρτσελόνα) με ρεκόρ 24-10, η άλλη στον πάτο με 4-30. Εφιαλτική χρονιά για τους «κυανοκίτρινους» της Μόσχας, τα χειρότερα ωστόσο ήρθαν με το τέλος της σεζόν και ουσιαστικά τη διάλυση λόγω χρεών του συλλόγου. Θα συνεχίσει από τα χαμηλά πατώματα, δεν δήλωσε καν συμμετοχή στη VTB League την επόμενη χρονιά.

Οι καλοί, βέβαια, δεν χάνονται. Πρώτος σκόρερ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ακόμα και στα 32 του με 19,8 πόντους, πρώτος επίσης πασέρ σε μέσους όρους με 7,7 ασίστ και δεύτερος στην αξιολόγηση με 19,6 μονάδες, ο Αλεξέι Σβεντ μετακινείται μερικά χιλιόμετρα προς το κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας και ξαναβάζει τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ. Ο κόμπο γκαρντ των 198 εκατοστών υπέγραψε για 1+1 έτος, ένα καλοκαίρι αφότου είχε βάλει τζίφρα σε τριετές συμβόλαιο με τη Χίμκι. Μαζί της στη VTB είχε 24 πόντους και 8,1 τελικές πάσες. Πλέον, μια ολόκληρη ομάδα παικτών, δώδεκα δηλαδή, έχουν γυρίσει σε σύλλογο που μετέχει στην Ευρωλίγκα και στον οποίο οι ίδιοι έχουν πρότερη θητεία.

Από το πεταχτάρι του Πρίντεζη

Ο τελικός της Κωνσταντινούπολης. Δεν χρειάζεται ούτε χρονολογία ούτε ποια ομάδα έπαιζε με τον Ολυμπιακό ούτε ιδιαίτερες επεξηγήσεις. Ο τελικός με το νικητήριο πεταχτάρι του Γιώργου Πρίντεζη έχει μείνει στην ιστορία.

Από τότε (εντάξει, από το 2012…) έχει να εμφανιστεί στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ ο Αλεξέι Σβεντ. Πέρασαν εννιά χρόνια, ο ίδιος πέρασε από τέσσερις διαφορετικές ομάδες του ΝΒΑ και μια ολόκληρη εξαετία στη Χίμκι, να όμως που θα γίνει πάλι μέλος της κορυφαίας μοσχοβίτικης ομάδας. Το στάτους του, πλέον, είναι ολότελα διαφορετικό. Άλλο να έρχεσαι πίσω από τον Μίλος Τεόντοσιτς και τον Ραμούνας Σισκάουσκας (που ξεκινούσε στο «2», ενώ υπήρχε στον πάγκο κι ο Τζαμόντ Γκόρντον) και άλλο να είσαι δις -και το 2018- πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας. Ενας από τους καλύτερους σκόρερ της ηπείρου μας, μαζί και κορυφαίος πασέρ.

Θα πρέπει βέβαια και ο ίδιος ο «Σουηδός», όπως σημαίνει το επώνυμό του στα ρωσικά, να προσαρμόσει το παιχνίδι του στα plays του Δημήτρη Ιτούδη. Από το «σκορποχώρι» της Χίμκι υπάρχει τεράστια αγωνιστική απόσταση και μπορεί ο Ελληνας τεχνικός να αφήνει μεγάλες ελευθερίες στους ποιοτικότερους παίκτες του, εντούτοις σε θέματα πειθαρχίας είναι άτεγκτος. Ολόκληρο Μάικ Τζέιμς έδιωξε πέρυσι, με τα δικαιώματα του τελευταίου σημειωτέον για την Ευρώπη να διατηρούνται στην ΤΣΣΚΑ.

Οι διπλές και η… τριπλή

Γρήγορα-γρήγορα μέσα στο καλοκαίρι, η ομάδα ενός άλλου Ελληνα προπονητή φρόντισε να «επαναπατρίσει» δύο δικά της παιδιά. Η Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου έφερε πίσω τους Τζέιλεν Ρέινολντς και Τζέικ Κοέν. Στην περίπτωση του δεύτερου τα εισαγωγικά περιττεύουν, διότι μιλάμε για Ισραηλινό διεθνή, έστω κι αν έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Ο φόργουορντ-σέντερ του Αρη τη σεζόν 2015-16 έπαιξε πέρυσι στην ισπανική Ομπραντόιρο και γυρίζει για τρίτη θητεία στο Τελ Αβίβ. Πρόπερσι συνυπήρξε εκεί με τον Ρέινολντς, κάτι που θα ξαναγίνει. Ο Αμερικανός σέντερ θα μοιραστεί τη θέση με τον Αντε Ζίζιτς, προερχόμενος από την καλύτερη χρονιά της καριέρας του με τη φανέλα της Μπάγερν.

Μονοετής μόλις ήταν και η απουσία του Εντγκάρας Ουλάνοβας από το Κάουνας. Ο σμολ φόργουορντ με το περίεργο στυλ στο σουτ δεν έπιασε στη Φενερμπαχτσέ, αντιμετωπίζοντας και μικροτραυματισμούς. Όπως η Μακάμπι, έτσι κι η Ζαλγκίρις έφερε πίσω δύο παλιούς παίκτες της αυτό το θέρος. Ο άλλος είναι ο Μάντας Καλνιέτις. Μετά τη δεύτερη θητεία του στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, ο ακόμα βασικός πόιντ γκαρντ της εθνικής Λιθουανίας ετοιμάζεται για την τρίτη του στους «πράσινους» του Κάουνας. Ο σχεδόν δίμετρος και σχεδόν… 35χρονος περιφερειακός πρωτόπαιξε στην Ευρωλίγκα με τη Ζαλγκίρις τη σεζόν 2005-06!

Τριπλή επιστροφή έχουμε στον Ερυθρό Αστέρα. Σημαντικότερη, αυτή ενός παίκτη που λίγοι θυμούνται ότι υπήρξε παίκτης του παλιότερα. Οι περισσότεροι συνδέουν τον Νίκολα Κάλινιτς (φωτό) με τη Φενερμπαχτσέ, στην οποία πέρασε μια συναπτή πενταετία κι έγινε πρωταθλητής Ευρώπης. Ο 30χρονος σήμερα κόμπο φόργουορντ έπαιξε με επιτυχία πέρυσι στη Βαλένθια, ενώ είχε ξεκινήσει την καριέρα του στη Σπαρτάκ Σουμπότιτσα, προτού συνεχίσει σε ΚΚ Νόβι Σαντ, Βοϊβοντίνα και Ράντνιτσκι. Στο ευρύ κοινό συστήθηκε την περίοδο 2014-15 με τον Αστέρα, σημειώνοντας 9,2 πόντους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στο Βελιγράδι γύρισαν επίσης ο πάουερ φόργουορντ Λούκα Μίτροβιτς (πέρυσι στην Μπουντούτσνοστ) και ο πόιντ γκαρντ Νέιτ Γουόλτερς (πέρυσι στην Ούνικς Καζάν). Ηταν συμπαίκτες στους «ερυθρόλευκους» της Σερβίας τη σεζόν 2016-17 και έκτοτε αμφότεροι αντιμετώπισαν σοβαρούς τραυματισμούς.

Οι αποτυχημένοι ΝΒΑers

Αν και ξεκίνησε ελπιδοφόρα το 2019 την παρουσία του στο ΝΒΑ, ο Νικολό Μέλι είδε πέρυσι τους 6,6 πόντους σε 60 παιχνίδια και άλλα νούμερά του να υποτριπλασιάζονται. Οι Πέλικανς τον έδωσαν μεσούσης της σεζόν στους Μάβερικς, ακόμα μεγαλύτερη… αφάνεια στο Ντάλας. Προτού καν παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Ιταλία, ο 30χρονος φόργουορντ-σέντερ συμφώνησε να γυρίσει στο Μιλάνο. Παίκτης της Αρμάνι και την πενταετία 2010-15, πλην ενός μικρού δανεισμού στην Πέζαρο, ο ξανθομάλλης ψηλός λογικά θα ξεκινάει δίπλα στον Κάιλ Χάινς, αν και τη θέση του «εποφθαλμιά» ο Ντίνος Μήτογλου.

Πολύ λιγότερο έλειψε από τη Βιτόρια ο Τζέισον Γκρέιντζερ. Στην Αλμπα πέρυσι απέδειξε ότι έχει αφήσει πίσω του δύο σοβαρούς τραυματισμούς και η Μπασκόνια, ομάδα του και την τριετία 2017-20, τον πήρε πίσω. Ο 32χρονος Ουρουγουανός γκαρντ είχε 8,1 πόντους και 4,9 με τους Βερολινέζους στην Ευρωλίγκα, δίχως πάντως να μείνει κι εντελώς μακριά από γιατρούς. Με τους Παϊρία Χένρι και Λούκα Βιλντόσα να έχουν αποχωρήσει από τους Βάσκους, ο ρόλος του θα είναι σημαντικότατος. Θα είναι η πρώτη αλλαγή στο «1» πίσω από τον Γουέιντ Μπόλντγουιν, φροντίζοντας να ηρεμεί το παιχνίδι όταν θα βγαίνει ο εκρηκτικός παλιός παίκτης του Ολυμπιακού και περσινή αποκάλυψη της Μπάγερν.

Ένα από τα πολλά «ορφανά» της Χίμκι είναι ο Σεργκέι Καράσεφ (Καρασιόφ είναι η σωστή προφορά, αλλά αφού μας μάθανε λάθος τον μπαμπά Βασίλι, που ήρθε και στον Ηρακλή…). Ο δίμετρος γκαρντ-φόργουορντ είχε παίξει μια τριετία μικρός στο ΝΒΑ και μάλιστα τη σεζόν 2014-15 είχε ρόλο στους Νετς (4,6 π. σε 17 λεπτά), εντούτοις κάπου έχασε το τρένο της διεθνούς καταξίωσης. Αφέθηκε, πήρε κιλά και στη Χίμκι τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν θύμιζε σε τίποτα τον ηγέτη σε αρκετές περιπτώσεις της Ζενίτ από το 2016 έως το 2019. Τότε βέβαια ο σύλλογος της Αγίας Πετρούπολης δεν έπαιζε στην Ευρωλίγκα. Ξανασμίγουν εν έτει 2021, με τον διεθνή Ρώσο να έχει πια τον ρόλο της ρεζέρβας του πολυσύνθετου Πολωνού Ματέους Πονίτκα στο «3». Στη ρούκι στη διοργάνωση Μονακό γύρισε ο Γιακούμπα Ουαταρά, ένας εκρηκτικός σούτινγκ γκαρντ που παίζει και στο «3» παρά τα μόλις 191 εκατοστά του. Ο Γαλλογκανέζος περσινός παίκτης της Μπέτις αγωνιζόταν στους Μονεγάσκους όχι μόνο τη διετία 2018-20, αλλά κι εκείνη από το 2015 έως το 2017. Ενδιάμεσα κυνήγησε το όνειρό του στις ΗΠΑ με τους (θυγατρικούς του Μπρούκλιν στην G-League) Λονγκ Αϊλαντ Νετς, δίχως να κληθεί ποτέ να ντεμπουτάρει στο ΝΒΑ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News