Ολυμπιακός: Όταν ο προπονητής σου λέει «πάρ' το μόνος σου» είναι έλλειψη σεβασμού;

EUROKINISSI

Ο Κώστας Σλούκας αναφέρθηκε ότι δεν κατάφερε να εμπνεύσει τον σεβασμό σε όλους μέσα στον Ολυμπιακό. Είναι όμως αυτή η πραγματική διάσταση της ιστορίας; Το sportday.gr αναλύει…

Το αντίο του Κώστα Σλούκα είναι αδιαμφισβήτητα το θέμα των ημερών. Ο Έλληνας γκαρντ είχε όλα τα φόντα να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού και να μπει στην ίδια κουβέντα με ιερά τέρατα του συλλόγου όμως προτίμησε να κάνει κάτι διαφορετικό.

Ο ίδιος δεν ήταν ικανοποιημένος με το ρόλο του και με την αντιμετώπιση του Γιώργου Μπαρτζώκα προς τον ίδιο, παρ’ όλο που ο Σλούκας από μόνος του ανέφερε ότι η φετινή σεζόν ήταν η καλύτερή του βάσει στατιστικής απεικόνισης.

Στο αντίο του όμως, μίλησε για έλλειψη σεβασμού. Αποθέωσε τη διοίκηση και τους αδερφούς Αγγελόπουλους όμως μέχρι εκεί. Το πρόβλημά του ήταν με τον προπονητή του Ολυμπιακού και δεν το έκρυψε ποτέ. Το γιατί, το ξέρει μόνο ο ίδιος.

Αντίθετα, με λιγότερες αρμοδιότητες αλλά πάντα σε ρόλο πιστού στρατιώτη, ο Κώστας Παπανικολάου ανανέωσε το συμβόλαιό του με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Σλούκας πήρε όλες τις κρίσιμες μπάλες των τελευταίων δύο χρόνων

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όταν όλοι μίλαγαν για τον ηγέτη του Ολυμπιακού, το μυαλό τους πήγαινε στον Κώστα Σλούκα. Ακόμη και ο Σάσα Βεζένκοφ που ήταν ο MVP πήρε μόνο ένα τελευταίο σουτ, αυτό στη Ζαλγκίριο Αρένα αλλά όχι στο Final-Four. Στον δεύτερο γύρο της Euroleague σε ένα διάστημα αγωνιστικής κοιλιάς των ερυθρόλευκων.

Όλα τα υπόλοιπα τα πήρε ο Σλούκας. Μπαρτσελόνα πέρυσι στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» που αστόχησε. Φενέρμπαχτσε και Αναντολού Εφές εντός όπου ευστόχησε. Όλες τις κρίσιμες μπάλες στον περσινό ημιτελικό (με δύο βολές και μία ασίστ στον Μάρτιν έφερε ισόπαλο το ματς στο 74-74). Και φέτος, το καλάθι πάνω στον Ταβάρες στη Μαδρίτη, το airball με τη Βαλένθια στο ΣΕΦ και το αποκορύφωμα, το buzzer-beater στην Πόλη κόντρα στη Φενέρ.

Ο Κώστας Σλούκας πήρε όλες τις κρίσιμες μπάλες των τελευταίων δύο χρόνων. Ακόμη και στον τελικό, είχε την ευκαιρία να βάλει δύο βολές (2/4 στα τελευταία λεπτά), ένα ελεύθερο τρίποντο για το +7 αλλά και το τελευταίο σουτ. Το τέταρτο ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού ήταν στα χέρια του. Κι ας έκαιγε ο Κάνααν, κι ας ήταν στο παρκέ ο Βεζένκοφ. Και έτσι έπρεπε να γίνει κατά την άποψή μου.

Τα αποδυτήρια μιας ομάδας δεν πρέπει να διαταράσσονται, ακόμα και για μεγέθη όπως ο Σλούκας

Σε όλα τα ομαδικά σπορ, το «εμείς» είναι πάνω από το «εγώ». Η ομάδα, το σύνολο, είναι πιο σημαντικά από το κάθε άτομο. Γι’ αυτό άλλωστε λέγονται ομαδικά σπορ. Ασφαλώς μια ομάδα λειτουργεί σωστά όταν αυτός που τη διοικεί (ο προπονητής), κατανέμει σωστά τους ρόλους και τα μέλη της είναι ικανοποιημένα με τον ρόλο τους.

Έτσι συμβαίνει και τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό. Ο σύλλογος είναι επιτυχημένος γιατί όλοι αποδέχονται τον ρόλο τους και τον εκτελούν με όλες τους τις δυνάμεις. Από τους Προέδρους μέχρι και τον τελευταίο εθελοντή. Αυτό έχει περάσει και στα αποδυτήρια και ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα-πρότυπο σε όλη την Ευρώπη.

Αφού ο Κώστας Σλούκας δεν ήταν ικανοποιημένος, τότε ορθά έπραξε και έφυγε. Άλλωστε ακόμα και φέτος που η ομάδα κέρδιζε, ο ίδιος πάντα θα διαμαρτυρόταν για τον χρόνο του. Πρόκριση στο Final-Four πήρε ο Ολυμπιακός με τη δική του συνεισφορά καθοριστική, όμως ο ίδιος απαντούσε στον Λαρεντζάκη ειρωνικά για το χρόνο συμμετοχής του.

Κάθε ομάδα είναι πάνω από πρόσωπα. Όχι μόνο ο Ολυμπιακός. Και ο Παναθηναϊκός, και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ και ο Άρης και η Ρεάλ και ο… Θησέας Νέας Μάκρης, και η σχολική ομάδα που παίζει στο προαύλιο του σχολείου. Εφόσον δεν υπάρχει σεβασμός προς αυτό, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και η αποχώρηση από την ομάδα είναι μια πολύ σημαντική λύση.

Μόνο εκεί μπορεί να γίνει νούμερο 1 ο Σλούκας

Κοιτάζοντας με μια κλεφτή ματιά τα ρόστερ της Euroleague, δεν βρίσκεις ομάδες που δεν έχουν «ηγέτες». Η Φενέρμπαχτσε που φαντάζει να οδηγεί την κούρσα απόκτησής του έχει Γκούντουριτς και Γουίλμπεκιν, η Παρτιζάν έχει τον Πάντερ, η Ρεάλ έχει Γιουλ, Τσάτσο, Ρούντι και οσωνούπω Καμπάτσο, η Μονακό Τζέιμς, η Μακάμπι Μπράουν και Μπόλνγουιν, η Εφές Κλάιμπερν και Λάρκιν.

Η Μπαρτσελόνα που έχασε τον Μίροτιτς (αλλά κράτησε τον Χίγκινς) μοιάζει να έχει κενό και η Αρμάνι Μιλάνο που όμως… ψάχνεται. Και προφανώς, η πρώτη ομάδα που «φωνάζει» ότι ψάχνει τον ηγέτη της είναι ο Παναθηναϊκός.

Το ενδιαφέρον για τον Σλούκα είναι απόλυτα λογικό από πλευράς Παναθηναϊκού. Ακόμη και την ώρα που περίμεναν τις αποσκευές τους, σίγουρα ο Αταμάν θα πέταξε την μπηχτή του, έστω χιουμοριστικά. Θα μπορούσε όμως ο Σλούκας να γίνει «Σπανούλης» έχοντας μάλιστα εκφράσει τον απεριόριστο σεβασμό του στους αδερφούς Αγγελόπουλους;

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News