ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: "Ερυθρόλευκοι" και τρίποντο, μια πονεμένη ιστορία

Ο Παύλος Δεπόλλας ξετυλίγει το κουβάρι της… εφιαλτικής σχέσης του Ολυμπιακού με τη γραμμή των 6.75 και τις μεγάλες προσδοκίες γεννούν τα φετινά «ερυθρόλευκα» γκαρντ

Το καλό πράγμα αργεί να γίνει και στην περίπτωση του Ολυμπιακού με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ κάτι τέτοιο συμβαίνει. Ο ελληνικής καταγωγής σούτινγκ γκαρντ δεν βρήκε συμβόλαιο στο ΝΒΑ και οι «ερυθρόλευκοι» επιβραβεύτηκαν για την υπομονή τους και τον υπέγραψαν. Στο πρόσωπο του 25χρονου Καλιφορνέζου ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρίσκει τον καλό σκόρερ που έψαχνε από το «2» και δη με καλό τρίποντο.

Το θέμα είναι ότι οι Πειραιώτες έχουν αργήσει εδώ και… χρόνια να εμφανίσουν μια ομάδα με συνεπές μακρινό σουτ. Τα ποσοστά τους έξω από τα 6,75 μ. είναι επιεικώς προβληματικά στην Ευρωλίγκα, οι δε παίκτες που αποκτήθηκαν με κύριο προσόν τον «βομβαδισμό» τους από μακριά απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Είθε ο Ντόρσεϊ να σταματήσει το σχετικό αρνητικό σερί.

Ζήτημα η σταθερότητα

Eχουμε και λέμε: 40,6% ποσοστό τριπόντων στην πρώτη του χρονιά στο κολέγιο Ορεγκον, 42,3% στη δεύτερη και τελευταία, προτού επιλεγεί το 2017 στο Νο 41 του ντραφτ και μεταπηδήσει στο ΝΒΑ. Ρούκι στην Ατλάντα, ο Ντόρσεϊ σουτάρει με το αξιοπρεπέστατο 36,2% από τα 7,25 μ., έχοντας και τέσσερις εμφανίσεις με τέσσερα εύστοχα τρίποντα στις τελευταίες εννιά δικές του, όταν ο χρόνος συμμετοχής του αυξάνεται. Τη δεύτερη χρονιά στους Χοκς τα λεπτά μειώνονται, ο ρόλος του χάνεται, τα ποσοστά πέφτουν (25,6%, αλλά στο πολύ μικρό δείγμα των 39 προσπαθειών). Μεσούσης της περιόδου πηγαίνει στο Μέμφις και με τους Γκρίζλις έχει ποσοστό 36,6%, με 24 εύστοχα σουτ τριών πόντων στις έντεκα τελευταίες συμμετοχές του κι εκεί, που ο χρόνος του μεγαλώνει.

Στη μοναδική σεζόν του στην G-League με μίνιμουμ δέκα (βασικά, τόσες ακριβώς) συμμετοχές, το 2017-18 με τους Ερι Μπέιχοκς, ο Ντόρσεϊ είχε 42,7%. Στο Παγκόσμιο U19 του Ηρακλείου που έπαιξε με την Εθνική Ελλάδας, ήταν ο δεύτερος πιο εύστοχος παίκτης της διοργάνωσης με 11/21, ήτοι 52,4%. Τρίτος με 50% ήταν ο άρτι αποχωρήσας από τον Ολυμπιακό Βασίλης Χαραλαμπόπουλος με 50% (7/14), ενώ στην ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου βρισκόταν κι ένας ακόμα νέος «ερυθρόλευκος», ο Βασίλης Λούντζης (3/7).

Σε ό,τι αφορά στη διετία του στην Ευρωλίγκα με τη Μακάμπι, ο Ντόρσεϊ αποδείχθηκε σταθερός στα συνολικά -μια χαρά- ποσοστά του με 38,9% και 39,4%, όχι όμως και στην αγωνιστική του συνέπεια από παιχνίδι σε παιχνίδι. Ειδικά την τελευταία σεζόν κατέγραψε 13 εμφανίσεις με τουλάχιστον 14 πόντους (ρίχνοντας και 30άρα στη Ρεάλ, 26άρα στη Χίμκι, 25άρα στην Αλμπα, 20άρα στην ΤΣΣΚΑ!), αλλά και οκτώ διαφορετικές κατά τις οποίες σημείωνε μόλις από ένα μέχρι πέντε ποντάκια. Η’ του ύψους ή του βάθους, λοιπόν; Όχι ακριβώς, δεδομένου ότι μιλάμε για έναν παίκτη που όταν θέλει παίζει και πιεστική άμυνα, κλέβει μπάλες, βοηθάει και σε άλλους τομείς, μα μια ανησυχία την είχαν στο Τελ Αβίβ σχετικά με το πώς θα… έμπαινε σε κάθε αγώνα. Εξαιρετικά ήταν τα ποσοστά του και στο ισραηλινό πρωτάθλημα με 38,9% πρόπερσι και 43,9% πέρυσι.

Διαχρονική η αστοχία

Τώρα που έχετε φρέσκα τα διάφορα ποσοστά του Ντόρσεϊ από την άρκτο, πάρτε και τα ομαδικά του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα για να συγκρίνετε και να… φρίξετε: προτελευταίος την περασμένη σεζόν με 34,8%, πάνω (οριακά) μόνο από την αποκρουστική και διαλυμένη από ένα σημείο και μετά Χίμκι, 13ος πρόπερσι με 35,7%, 11ος προ τριών ετών με 35,3%, 16ος και τελευταίος (ήταν λιγότερες τότε οι ομάδες) το 2017-18 με 33,4%!

 Ένα ακόμα έτος νωρίτερα, στην παρθενική περίοδο με το φορμά α λα πρωταθλήματος (δίχως ομίλους δηλαδή, με όλους εναντίον όλων) της διοργάνωσης, οι Πειραιώτες ήταν 14οι με 34,7%. Για να βρούμε χρονιά με στοιχειώδη ευστοχία από τα 6,75 μ. πρέπει να γυρίσουμε στο 2013-14, όταν στη συγκεκριμένη ομαδική κατάταξη ήταν έκτοι με 37,5%.

Το μεγαλύτερο μερίδιο πιστώνεται ο Ματ Λοτζέσκι, ο τελευταίος ίσως παίκτης του Ολυμπιακού που αποκτήθηκε με τις συστάσεις του καλού σουτέρ και τις επιβεβαίωσε στα μέρη μας. Ευοίωνο ότι κι εκείνος ήταν επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα, με τις απαιτήσεις μάλιστα για τον διεθνή με το Βέλγιο Αμερικανό να μην είναι και τόσο μεγάλες, δεδομένου ότι ήρθε απευθείας από την ταπεινή Οστάνδη.

Aκόμα πάντως και τότε, την περίοδο 2013-14, το καλό ποσοστό δεν το είχαν φέρει οι γκαρντ, αλλά κυρίως οι φόργουορντ. Πλην του (γκαρντ-φόργουορντ) «Λότζο» του 43% με 43/100 τρίποντα ακριβώς, οι πιο εύστοχοι «ερυθρόλευκοι» ήταν οι Ιωάννης Παπαπέτρου με 47,8% και Στράτος Περπέρογλου με 46,2% (με 41 εύστοχα μαζί όμως οι δυο τους), ενώ κι ο Μπρεντ Πέτγουεϊ είχε καταγράψει 43,8% με 28/64!

Χάρισον και… κατεδάφισον

Κατά κάποιον τρόπο, ο περσινός Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν ο Ααρον Χάρισον. Oύτε ενάμιση χρόνο μεγαλύτερος, με καλά νούμερα στο NCAA κι επίσης μικρή θητεία σε δύο συλλόγους του ΝΒΑ, προτού περάσει κι εκείνος τον Ατλαντικό κάνοντας όνομα επί διετία σε μια άλλη ομάδα εξ Ανατολών (Γαλατασαράι), ο νέος παίκτης της Τουρκ Τέλεκομ απέτυχε οικτρά να βοηθήσει με το μακρινό του σουτ. Παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα και το μπάζερ μπίτερ τρίποντο στο 85-82 επί της… Μακάμπι του Ντόρσεϊ, ο Χάρισον ολοκλήρωσε τη σεζόν με 26,6% στα τρίποντα.

Σε άλλη μια χρονιά κατά την οποία αξιοπρεπή ποσοστά είχαν μόνο οι φόργουορντ (Πρίντεζης, Βεζένκοφ, Παπανικολάου) πλην του Σλούκα και του Τζένκινς των λίγων προσπαθειών, ο 27χρονος σούτινγκ γκαρντ έβαλε δέκα λιγότερα από τον μετριότατο σουτέρ Σακίλ ΜακΚίσικ και σε 16 παιχνίδια δεν σημείωσε ούτε ένα. Είχε συνολικά 25/94. Από ένα σημείο και μετά μάλιστα τον πήρε η κάτω βόλτα και στις δέκα τελευταίες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας ο Τεξανός είχε 1/24!

Ένα χρόνο νωρίτερα είχε πιάσει λιμάνι ο Μπράντον Πολ, που από το 41,5% με την Εφές το 2016-17 έπεσε στο 38,1%. Το ποσοστό του αθλητικού γκαρντ-φόργουορντ δεν ήταν κακό, μα το γενικότερο impact του στην ομάδα ήταν μικρό, πραγματοποιώντας κι εκείνος κάκιστο δεύτερο γύρο, με 8/31 τρίποντα στις εννιά τελευταίες του εμφανίσεις.

Δεν ξεχάσαμε φυσικά τον Κέβιν Πάντερ, που είναι ο ορισμός του σουτέρ. Ενας από τους καλύτερους βασικά των ευρωπαϊκών γηπέδων, είχε 7/39 σουτ έξω από τα 6,75 μ. στους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά και παραμονές Χριστουγέννων έμεινε ελεύθερος (ενώ είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο) και συνέχισε σε εκείνους του Βελιγραδίου. Το τραγικό 17,9% σε 11 ματς έγινε το φανταστικό 48,1% σε 12 στην ίδια σεζόν, συνεχίζοντας με 40,1% στην περσινή ρέγκιουλαρ σίζον, παρ’ ότι πήρε «προαγωγή» στην Αρμάνι. Νίκησε μόνος του τον Ολυμπιακό με 27άρα και ως βασικότατο στέλεχος των Μιλανέζων έφτασε έως το φάιναλ φορ, ρίχνοντας στον ημιτελικό 23άρα στην Μπαρτσελόνα με 3/6 τρίποντα.

Αν σε πολλές άλλες περιπτώσεις απλώς οι παίκτες δεν άντεξαν το βάρος της φανέλας και των προσδοκιών, εδώ έχουμε ξεκάθαρα να κάνουμε με λανθασμένη διαχείριση του σούτινγκ γκαρντ που μας είχε συστήσει στο Λαύριο ο Χρήστος Σερέλης. Πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του σερβικού μπάσκετ ως νέος παίκτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Παρτίζαν (με συμβόλαιο τριών εκατ. δολαρίων έως το 2023), ο Πάντερ προσπαθούσε κι εκείνος να αποδείξει… με το στανιό πράγματα στο ΣΕΦ, κάνοντας ουκ ολίγες φορές κατάχρηση προσπαθειών. Κορυφή του παγόβουνου τα 2/12 τρίποντα στην εντός έδρας ήττα από τη Ζενίτ.

Με πολύ βαρύτερο βιογραφικό είχε καταφτάσει ο Χόλις Τόμπσον το 2017. Γκαρντ-φόργουορντ με συμπαθητικά νούμερα επί τέσσερα χρόνια στο ΝΒΑ και ειδικά 40,1% στα τρίποντα επί δύο σεζόν στη Φιλαδέλφεια, έπεσε εδώ στο 26,5%. Στην περίπτωσή του δεν τίθεται θέμα κακής διαχείρισης, αλλά… αρχικά επιλογής (του). Δεν το γύρισε ποτέ στην Ευρώπη και μόλις συμφώνησε με τη Μάντοβα της ιταλικής Α2…

Στις εξαιρέσεις μπορούμε να εντάξουμε τον Γιάνις Στρέλνιεκς, αν και ο Λετονός δεν ήταν καθαρός σούτινγκ γκαρντ, παίζοντας και στο «1» πολύ. Με 38,2% και κυρίως 45,9% ήταν τιμιότατος στη διετία 2017-19. Πριν και από τον Τόμπσον, την περίοδο 2016-17 στον τελευταίο του τελικό, ο Ολυμπιακός είχε τον κόμπο γκαρντ του 40% Ερικ Γκριν. Ακόμα κι εκείνος όμως προϊόντος του χρόνου έβλεπε την απόδοση και την όλη επίδρασή του στο παιχνίδι να μειώνεται. Στα έξι τελευταία ματς, δηλαδή σε τέσσερις προημιτελικούς με την Εφές και στο φάιναλ φορ με ΤΣΣΚΑ και Φενερμπαχτσέ, απέτυχε να ξεπεράσει τους 10 πόντους.

Συμπερασματικά, οι ξένοι σούτινγκ γκαρντ του Ολυμπιακού συνθέτουν πλην πολύ λίγων περιπτώσεων μια πονεμένη ιστορία. Ακόμα κι αν γυρίσουμε πολύ μακριά, στη δεκαετία του ’90, θα δούμε πως οι καλύτεροι σουτέρ του ήταν φόργουορντ. Σμολ σαν τον Εντι Τζόνσον, πάουερ σαν τον Τζόνι Ρότζερς. Ο Ντόρσεϊ καταφτάνει στον Ολυμπιακό ώστε να διαγράψει το αρνητικό παρελθόν της… θέσης του και να αναβαθμίσει άμεσα έναν προβληματικό τομέα στο παιχνίδι των «ερυθρολεύκων». Αλλωστε ο ίδιος δεν είναι καν ξένος!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News