Εθνική μπάσκετ: Τα τελευταία δύο διλήμματα του Ιτούδη

EUROKINISSI

Εκ των 14 της Εθνικής μπάσκετ θα πρέπει να μείνουν 12. Τόσους χωρά η αποστολή της Εθνικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο και το αεροπλάνο για Μανίλα. Ο Δημήτρης Ιτούδης καλείται ν’ απαντήσει στις τελευταίες ερωτήσεις του σταυρολέξου.

Η αναγκαιότητα για διεύρυνση των αποστολών των εθνικών μπάσκετ που μετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις είναι μια κουβέντα που πρέπει ν’ ανοίξει σύντομα. Οι δώδεκα παίκτες δεν αρκούν πλέον και η αύξηση σε τουλάχιστον 14, αν όχι 15, είναι μια εκδοχή που σώφρον θα ήταν να συζητηθεί, καθώς θα διευκολύνει τη δουλειά όλων των εμπλεκόμενων.

Κυρίως, φυσικά, των προπονητών και εν προκειμένω του Δημήτρη Ιτούδη. Ο ομοσπονδιακός προπονητής καλείται πια ν’ αποφασίσει ποιους δύο θα «κόψει» από τη λίστα των διαθέσιμων παικτών που θα δηλώσει στη FIBA για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Βασικά δύο είναι τα ζητούμενα που απασχολούν τον Έλληνα εκλέκτορα.

Οι ψηλοί…

Το ένα, πολύ πιο ξεκάθαρο. Ποιον εκ των Μάνου Χατζηδάκη ή Γιώργου Τσαλμπούρη θα επιλέξει για το 5, ως αλλαγή του Γιώργου Παπαγιάννη. Λογικά, σε αυτήν την περίπτωση, θα πάει με τον πιο… δυνατό.

Ο σέντερ του Κολοσσού, παρόλο που δεν αγωνίστηκε κόντρα στους Αμερικανούς, έχει ένα πλεονέκτημα διότι βάζει καλύτερα το κορμί του, παίζει πιο πολύ στη ρακέτα και μπορεί ν’ αμυνθεί απέναντι σε ογκώδεις ψηλούς.

Ο έτερος υποψήφιος διαθέτει το μακρινό σουτ, αλλά αυτό μπορεί να το βρει κι από άλλους ο Ιτούδης.

και… οι κοντοί

Πιο περίπλοκα μοιάζουν να είναι τα πράγματα στην περιφέρεια, καθώς τρεις διεθνείς διεκδικούν δύο θέσεις. Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης έχει κερδίσει πολλούς πόντους με την αγωνιστική συμπεριφορά του στην προετοιμασία.

Ένας δίμετρος γκαρντ με μακριά άκρα που πέφτει στη φωτιά, θα επιβιώσει σίγουρα. Το έδειξε πως διαθέτει μπόλικο τσαγανό.

Αν περισσεύουν ωστόσο αυτά τα στοιχεία για να προτιμηθεί έναντι του Δημήτρη Μωραΐτη ή του Λευτέρη Μποχωρίδη είναι κάτι που θα εξαρτηθεί στο τέλος της ημέρας από το πλάνο του τιμ.

Ποια είναι δηλαδή η προτεραιότητα που εξυπηρετεί το σχέδιο: να υπάρχουν στο ρόστερ πιο δημιουργικοί γκαρντ, 1 προς 2, και πιο αξιόπιστο χέρι απ’ έξω; Ή άλλος ένας γκαρντ-φόργουορντ στο 2-3 με δυνατότητες να κοντράρει σε αθλητικότητα κοντύτερους ή λίγο ψηλότερους αντιπάλους;

Εξ όσων είναι σε θέση να συμπεράνει κανείς ως τώρα δεδομένη είναι η παρουσία των: Γουόκαπ, Λούντζη, Λαρεντζάκη, Ρογκαβόπουλου, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου, Παπαγιάννη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News