Ολυμπιακός: Τώρα είναι καλός ο Γκος;

Ο αγώνας με την Μπαρτσελόνα και η απουσία του Γουίλιαμς-Γκος απλώς επιβεβαίωσαν τα αυτονόητα: ότι ο Αμερικανός δεν είναι μια απλή περίπτωση!

Οι δύο σερί νίκες επί του Παναθηναϊκού είχαν, δικαιολογημένα, προκαλέσει ευφορία. Το ΣΕΦ ήταν κατάμεστο το βράδυ της Παρασκευής, ο ενθουσιασμένος ξεχείλιζε στην κερκίδα.

Στο τέλος και μετά το 77-68 της Μπαρτσελόνα έμεινε το χειροκρότημα. Ευπρόσδεκτο, μα περισσότερο παρηγορητικό για την προσπάθεια που είχε καταβληθεί λίγο πριν.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε κάτι άλλο να κρατήσει από αυτό το παιχνίδι – το δεύτερο εφετινό του στην Euroleague. Κατάλαβε κι ο πλήρως αποκομμένος από το μπάσκετ, αυτός που βλέπει αγώνα και δεν τον ξεχωρίζει από χάντμπολ, ότι η απουσία που κόστισε κόντρα στους «μπλαουγκράνα» ήταν αυτή του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος.

Μόνο αυτός εκ των τριών που ήταν  ταυτόχρονα εκτός (Σίκμα και ΜακΚίσικ οι άλλοι δυο) θα μπορούσε να επηρεάσει τον ρου της αναμέτρησης.

Το είδαν όλοι ξεκάθαρα στο πρόσφατο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Σ’ εκείνα τα πέντε λεπτά της παράτασης έγινε κατανοητό, στον υπερθετικό βαθμό του, ότι ο Αμερικάνος γκαρντ δεν επιλέχθηκε μόνο και μόνο για να συμπληρώνει την περιφέρεια του «ερυθρόλευκου» ρόστερ, αλλά για να την κουβαλά στους ώμους του.

Πιπέρι στο στόμα

Κι όσοι είχαν αμφισβητήσει αρχικά την επιλογή ως αντι-Σλούκα, διότι δεν είναι επαρκής, τώρα δαγκώνουν τη γλώσσα τους. Ελπίζουν δε πως θα επιστρέψει γρήγορα στη δράση αφήνοντας πίσω το πρόβλημα στον δικέφαλο, διότι κακά τα ψέματα είναι αναγκαίος.

Ο Γουίλιαμς-Γκος, άλλωστε, δεν είναι εκείνος ο παίκτης του 2019 με τη μια σεζόν στην Ευρώπη. Ώριμος, κατασταλαγμένος και κυρίως συνεπής αγωνιστικά, ανεβάζει το επίπεδο του υπόλοιπου συνόλου ως μάλιστα πρωταθλητής Ευρώπης.

Το ένιωσε βαθιά στο κορμί του ο Τόμας Γουόκαπ πόσο έλειψε ο συμπατριώτης του. Του οποίου ο χρόνος συμμετοχής του δεν θα έπρεπε να ξεπεράσει τα 20-22 λεπτά κι αναγκάστηκε να μείνει στο παρκέ για περισσότερα από 35 χωρίς να έχει δίπλα του ή έστω στον πάγκο τον παίκτη που θα τον αποφορτίσει. Χωρίς ενέργεια από ένα σημείο κι έπειτα πήγε κυρίως σε ηρωισμούς που ναι μεν πέτυχαν κατά κύριο λόγο, αλλά δεν είναι του ρεπερτορίου του.

Αν είχε μοιραστεί κάτι απ’ όλα όσα έκανε με τον Γουίλιαμς-Γκος, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Ίσως και η έκβαση.

Η χρησιμότητα των πολλών

Το βέβαιο είναι πως ο Μπαρτζώκας όπως έχτισε το ρόστερ έχει ανάγκη από κάθε παίκτη του να ‘ναι χρήσιμος σε τέτοιου επιπέδου αγώνες. Είτε για μια άμυνα κι ένα ριμπάουντ είτε για ένα εύστοχο τρίποντο κι ένα καλό σκριν. Ειδάλλως τη συνολική παραγωγικότητα δεν θα είναι εύκολο για τον Ολυμπιακό να βελτιωθεί και ν’ αυξηθεί φλερτάροντας με το όριο των 80 πόντων για να νικάει.

Ίσως πάντως, και με τον Φαλ να ζητά αλλαγή, θα μπορούσαν να δοθούνλίγα λεπτά στον Τανούλη.

Τουλάχιστον ο Μπραζντέικις, σ’ αυτά τα +18 λεπτά και τις φάσεις που πήρε πάνω του, έδειξε πως θα ‘ναι άλλο ένα κομμάτι του παζλ. Γωνιακό δεν είναι εφικτό να προβλέψει κανείς αν θα καταλήξει να είναι.

Σίγουρα πάντως απαραίτητο. Κι αν η ομάδα που τον περιστοιχίζει είναι καλά, θα φαίνεται κι αυτός καλύτερος. Το επόμενο τεστ για όλους θα είναι διπλό: με Μιλάνο εκτός και Παρτίζαν εντός διαδοχικά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News