Ολυμπιακός: Ο Πετρούσεφ είναι προγραμματισμένος για πρωταθλητισμό

Από μικρό παιδί, το νέο απόκτημα των «ερυθρολεύκων» θήτευσε στις πιο απαιτητικές καταστάσεις και έμαθε να κυνηγάει τρόπαια και μετάλλια. Τα ταξίδια και οι εμπειρίες του, οι δάσκαλοι και οι… προκάτοχοι στα επιτεύγματά του. Γράφει ο Παύλος Δεπόλλας.

Παιδί με γαλλικά και πιάνο, παίκτης με… ατομικές διακρίσεις και τίτλους. Από πολύ μικρός, ο Φίλιπ Πετρούσεφ θήτευσε στα καλύτερα προγράμματα και φόρεσε στο λαιμό του μετάλλια. Προορισμένος από πολύ μικρός να φτάσει στο τοπ επίπεδο…

Ο νέος ψηλός του Ολυμπιακού είναι ακόμα 23 ετών, μα έχει ήδη στο παλμαρέ του τρόπαια και σε διασυλλογικό και σε εθνικό επίπεδο – όπως και πέρασμα από πέντε διαφορετικές χώρες ως προς την καριέρα του σε ομάδες, δίχως καν να υπολογίζουμε την Ελλάδα!

O μπαμπάς Ντέγιαν και η μητέρα Σόνια έστειλαν τον κανακάρη τους από τρυφερή ηλικία στα καλύτερα προγράμματα, όμως τίποτα ίσως να μην είχε συμβεί αν δεν είχε βάλει τα πάντα σε κίνηση ένας άνθρωπος από μία ακόμα διαφορετική χώρα. Ο… παππούς του ο Γκούτε, από τη Βόρεια Μακεδονία. Πετρουσέφκι ήταν άλλωστε το επώνυμο της φαμίλιας, προτού κοπεί σε Πετρούσεφ, όταν τα μέλη της εγκαταστάθηκαν σε σερβικά εδάφη.

Στην πιο φημισμένη ακαδημία των ΗΠΑ

Ο παππούς λοιπόν ήταν εκείνος που πηγαινόφερνε τον Φίλιπ στις προπονήσεις και που τον συνόδευε στα γήπεδα, όταν ο μικρός άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Πέρασε από τα παιδικά τμήματα των «αιώνιων» του Βελιγραδίου, Ερυθρού Αστέρα και Παρτίζαν, προτού φύγει στο εξωτερικό μόλις στα 14 του.

Προορισμός, η Βιτόρια. Στην Μπασκόνια (Λαμποράλ Κούτσα τότε), που διαχρονικά ψαρεύει λαβράκια σε μικρές ηλικίες από κάθε γωνιά του πλανήτη, δούλεψε -αναπτύσσοντας ποστ παιχνίδι και το χουκ- με τον περίφημο Ινιάκι Ινιάρτε. Τον κόουτς που συνέβαλε στην ανάδειξη του Λουίς Σκόλα, του Μίρζα Τελέτοβιτς, του Τιάγκο Σπλίτερ. Των τρομερών ψηλών δηλαδή που από τη Βασκονία έκαναν πολυετή καριέρα και στο ΝΒΑ.

Δεν έμεινε πολύ στην Ισπανία πάντως ο φίλος μας. Πέρασε μαθητής τον Ατλαντικό και μετά το χάισκουλ Εϊβον στο Κονέκτικατ, μπήκε στην ακαδημία Μοντβέρντ. Από αυτήν, στη Φλόριντα, έχουν βρεθεί σήμερα στο ΝΒΑ οι Σκότι Μπαρνς, Αρ Τζέι Μπάρετ, Κέιντ Κάνιγχαμ, Ντ’ Αντζελο Ράσελ και Μπεν Σίμονς, μεταξύ άλλων. Ολοι αστέρια των ομάδων τους. Α, ναι. Και ο Ζοέλ Εμπίιντ! Ο περσινός MVP του ΝΒΑ και πρώτος σκόρερ των δύο προηγούμενων σεζόν…

Στην πιο επιτυχημένη φάμπρικα για το ΝΒΑ

Στις ΗΠΑ ο Πετρούσεφ έδεσε το κορμί του, προπονήθηκε αμέτρητες ώρες στο σουτ από μακριά, έμαθε να τα βάζει με τους καλύτερους και δη με πιο δυνατούς αντιπάλους. Συνέχισε στο κολέγιο Γκονζάγκα και τη σεζόν 2019-20 εκτοξεύτηκε από τους 6,5 πόντους και τα 2,7 ριμπάουντ στους 17,5 με 7,9, αντίστοιχα, σουτάροντας με πάνω από 56% εντός παιδιάς.

Μετά από δύο περιόδους στο ΝCAA, είχε σημάνει η ώρα της επιστροφής στην Ευρώπη. Βήμα-βήμα, όμως. Όχι άλμα σε κάποιον τοπ σύλλογο. Μέγκα Μπάσκετ. Άλλη μια ομάδα με… χίλια ονόματα α λα Μπασκόνια, ανάλογα με τον εκάστοτε χορηγό της. Με σταθερά, τον Μίσκο Ραζνάτοβιτς.

Ο Σέρβος ατζέντης με το πιο εκλεκτό πελατολόγιο στην Ευρώπη έχει ως προσωπικό όχημα την ομάδα του Βελιγραδίου, που συμμετέχει εδώ και χρόνια με καλά αποτελέσματα και στην Αδριατική Λίγκα. Τα τελευταία εννιά χρόνια έχει στείλει 14 διαφορετικούς παίκτες/πελάτες στο ντραφτ του ΝΒΑ, με κορυφαίο όλων τον… κορυφαίο του πλανήτη. Τον Νίκολα Γιόκιτς, που είχε ακούσει το όνομά του το 2014, μαζί με κάποιον… Βασίλιε Μίτσιτς, συμπαίκτη του στη Μέγκα Βιζούρα το 2013-14.

Την σεζόν 2020-21 ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Μέγκα Σόκερμπετ και ο Πετρούσεφ κατάφερε να ξεχωρίσει και εν μέσω πανδημίας. Αλλωστε σε ένα σχετικό φιλικό (για τη σειρά Monday’s Games against Covid, ενόσω απείχαν από τις εγχώριες διοργανώσεις) τον είχαν αντιμετωπίσει οι «ερυθρόλευκοι» στο ΣΕΦ. Και είχε βάλει 20 πόντους κατεβάζοντας 10 ριμπάουντ απέναντι στους Πειραιώτες, χάνοντας με το οριακό 78-75 τον Ιανουάριο του 2021.

Στα εθνικά μετάλλια από έφηβος έως σήμερα

Εκείνη τη χρονιά, ο νεαρός των 211 εκατοστών τα έσπασε όλα στην Αδριατική Λίγκα. Πήρε κάθε βραβείο, ακόμα και αυτό του MVP. H πορεία του έκτοτε, είναι πια γνωστή. Ακόμα και στην Εφές, που περιέπεσε στη δυσμένεια του Εργκίν Αταμάν και από ένα σημείο και μετά δεν έπαιζε, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης. Στην παρθενική σεζόν του στην Ευρωλίγκα!

Εχοντας επιλεγεί το προηγούμενο καλοκαίρι, του 2021, στο ντραφτ του ΝΒΑ και δη στο Νο 50, πήρε φέτος μια ελάχιστη γεύση σε Φιλαδέλφεια και Σακραμέντο, για να έρθει εν τέλει στα μέρη μας να απολαύσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Πέρυσι είχε αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο τοπ επίπεδο με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα, αν και ο… καλός τίτλος της Αδριατικής Λίγκας πήγε στην Παρτίζαν.

Είχε φροντίσει να πάρει τέτοιους στη Σερβία με τις μικρές εθνικές… Το 2017 κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ Κ-18 στη Σλοβακία, αν και MVP της διοργάνωσης ήταν ένα άλλο σερβάκι. Ο Νίκολα Μίσκοβιτς. Αν είστε τόσο σκληροπυρηνικός της Α1 και σας λέει κάτι το όνομά του, όντως είναι αυτός που πέρασε πέρυσι τρεις μήνες ως παίκτης του Απόλλωνα Πατρών, δίχως καν να αγωνιστεί!

«Χρυσός» στο ίδιο Ευρωπαϊκό ήταν και το 2018 ο Πετρούσεφ, ανταγωνιζόμενος πλέον συνομηλίκους του (ως επί το πλείστον) και όχι ένα χρόνο μεγαλύτερους αθλητές, όπως ένα θέρος νωρίτερα. Στα γήπεδα της Λετονίας πρωταγωνίστησε και ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα, αν και πολυτιμότερος κι εδώ ψηφίστηκε ο Μάρκο Πετσάρσκι. Ναι, γιος του παλιόφιλου Μίρο (Αρης, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος).

Διεθνής με την Ανδρών από το 2020, ο Πετρούσεφ ήταν πρώτος της σκόρερ με 15,5 πόντους το 2021 σε ολόκληρο Προολυμπιακό τουρνουά, που ολοκληρώθηκε με την Ιταλία να κάνει κηδεία μέσα στο Βελιγράδι. Εν έτει 2023, μας έρχεται ως φιναλίστ Παγκόσμιου πρωταθλήματος. Σημαντική η συμβολή του στο αργυρό μετάλλιο των «όρλοβι» στις Φιλιππίνες, με 8,2 πόντους σε λιγότερα από 14 λεπτά ως πρώτη αλλαγή στο «5» του Νίκολα Μιλουτίνοφ, με τον οποίο ξανασμίγει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News