Σαν σήμερα: Όταν ο Βασίλης Γκούμας έγινε... πενταψήφιος

Στις 3 Δεκεμβρίου 1983, ο «Αυτοκράτορας» του ελληνικού μπάσκετ, Βασίλης Γκούμας, έγινε ο πρώτος παίκτης που έφτασε τους 10.000 πόντους στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Ένα ορόσημο που γιορτάστηκε από συμπαίκτες και αντιπάλους.

Πριν από σαράντα χρόνια η στατιστική στο μπάσκετ δεν είχε εξελιχθεί σε… επιστήμη, όπως σήμερα, που παρέχονται αναλυτικά στοιχεία ακόμα και για πράγματα που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Ωστόσο, καταγράφονταν οργανωμένα τουλάχιστον τα προφανή, όπως οι συνολικοί πόντοι στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.

Έτσι, άπαντες στην πιάτσα της ελληνικής καλαθοσφαίρισης ήταν καλά προετοιμασμένοι για το ορόσημο που θα έπιανε ο Βασίλης Γκούμας, στον αγώνα της ΑΕΚ με τον ΒΑΟ, στις 3 Δεκεμβρίου 1983 στο κλειστό γυμναστήριο του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας. Από τις προηγούμενες μέρες είχε «παίξει» στις εφημερίδες ότι ο διεθνής πάουερ φόργουορντ είχε 9.993 πόντους στην κορυφαία εθνική κατηγορία. Και κανείς δεν αμφέβαλλε ότι θα σημείωνε όχι μόνο τους επτά που χρειαζόταν για να σπάσει το φράγμα των 10.000, αλλά αρκετούς περισσότερους!

Πράγματι, λοιπόν, ο Γκούμας πέτυχε το ιστορικό καλάθι έξι λεπτά και 18 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα, εν μέσω αποθέωσης από τους οπαδούς της ΑΕΚ που βρίσκονταν στο γήπεδο. Ο αγώνας διακόπηκε προσωρινά ώστε συμπαίκτες και αντίπαλοι να συγχαρούν τον «Αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ για το ρεκόρ, ενώ ο πρόεδρος του ΒΑΟ, Αλέκος Παρασκευάς, του απένειμε τιμητική πλακέτα.

Το επίτευγμα του Γκούμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι σημειώθηκε σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τρίποντα! Βέβαια, ως ψηλός που ήταν (για τα δεδομένα της εποχής του, μια και το ύψος του είναι 1,96 μ.) πετύχαινε τους περισσότερους πόντους μέσα απ’ τη ρακέτα. Ωστόσο, δεν έπαυε να είναι και καλός σουτέρ κι από την επόμενη σεζόν (1984-85), οπότε μπήκε στα παρκέ η γραμμή των 6.25 μ., σημείωσε αρκετά τρίποντα, χάρη στα οποία ανέβασε τη συγκομιδή του.

Το 1987, ο «Αυτοκράτορας» θα ολοκλήρωνε την καριέρα του με 11.030 πόντους στην κορυφαία κατηγορία (η οποία είχε πλέον μετονομαστεί σε Α1). Γνώριζε, φυσικά, ότι το ρεκόρ του δεν θα άντεχε για πολύ καιρό ακόμα. Ο Νίκος Γκάλης μεσουρανούσε ήδη στο ελληνικό μπασκετικό στερέωμα, φορτώνοντας με πολλούς πόντους τα αντίπαλα καλάθια. Και πράγματι πέρασε πρώτος στις 29 Φεβρουαρίου 1992.

Για την ιστορία, η ΑΕΚ κέρδισε εκείνον τον αγώνα με τον ΒΑΟ με σκορ 85-75 και κατά τη διάρκειά του άλλος ένας κορυφαίος άσος που αγωνιζόταν τότε στην Ένωση, ο Απόστολος Κόντος, έφτασε τους 7.000 πόντους στην Α’ Εθνική.

Η καριέρα… στην Αφρική

Το όνομα του Βασίλη Γκούμα είναι ένα από τα πρώτα που μπορεί να επικαλεστεί κανείς, αν θέλει να αντικρούσει την επικρατούσα αντίληψη ότι δεν υπήρχε μπάσκετ στην Ελλάδα πριν την έλευση του Γκάλη. Γεννήθηκε στον Βόλο το 1946 και σε νεαρή ηλικία άρχισε να παίζει μπάσκετ στον τοπικό Ολυμπιακό, όμως το 1961 κατέβηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στον ισχυρό τότε Πανελλήνιο.

Ένα χρόνο αργότερα, όμως, βρέθηκε για προσωπικούς λόγους στη Νότιο Αφρική και κατόπιν στην Αιθιοπία! Στη χώρα της ανατολικής Αφρικής αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού Αντίς Αμπέμπα, του συλλόγου της πολυπληθούς ελληνικής παροικίας που υπήρχε τότε στην αιθιοπική πρωτεύουσα. Ο Γκούμας ανέπτυξε δεσμούς με την αφρικανική ήπειρο σε τέτοιο βαθμό που θα επέστρεφε εκεί για ένα μικρό διάστημα, το 1970. Όντας σε ρήξη με τη διοίκηση του Πανελληνίου, έφυγε για τη Μοζαμβίκη, όπου μεταγράφηκε στη Σπόρτινγκ Κλούμπε ντε Λοουρένσο Μάρκες!

Ωστόσο, η καριέρα του Γκούμα ήταν συνυφασμένη με τον Πανελλήνιο. Από το 1966 έως και το 1979, κρατούσε ψηλά τη σημαία του αθηναϊκού συλλόγου, ο οποίος βίωνε περίοδο παρακμής ύστερα τη δεκαετία του ’50, όταν κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Ελλάδας με τη «Χρυσή Πεντάδα» που απάρτιζαν οι Μίμης Στεφανίδης, Παναγιώτης Μανιάς, Θέμης Χολέβας, Αριστείδης Ρουμπάνης και Κώστας Παπαδήμας.

Ο «Αυτοκράτορας» αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής με τη φανέλα του Πανελληνίου τέσσερις φορές (1970, 1974, 1975, 1977), ενώ επί δώδεκα χρόνια υπήρξε βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας, με την οποία συμμετείχε σε τέσσερις τελικές φάσεις Ευρωμπάσκετ (1967, 1969, 1973, 1975).

Η… Σερενάτα στον Δούναβη

Πληθωρικός χαρακτήρας όπως ήταν ο Γκούμας, έμπλεκε συχνά σε περιπέτειες. Μια τέτοια περιπέτεια, γνωστή ως «Σερενάτα στον Δούναβη», στοίχισε και το πρόωρο τέλος της καριέρας του στην Εθνική.

Μαζί με τον Απόστολο Κόντο και τον Άρη Ραφτόπουλο, αποκλείστηκαν με ισόβιο αποκλεισμό, επειδή άρπαξαν απ’ το δωμάτιο του φροντιστή της ομάδας τα τσολαδάκια-μινιατούρες και άλλα αναμνηστικά που προορίζονταν για δώρα στους διαιτητές και τους παράγοντες της FIBA, και τα πέταξαν στον Δούναβη! Οι τρεις παίκτες βρίσκονταν σε διαμάχη με τους παράγοντες της ΕΟΚ για πολλά ζητήματα και οι ήττες της Εθνικής στη διοργάνωση προκάλεσαν αυτήν την ακραία αντίδραση, για την οποία πάντως ο Γκούμας έχει δηλώσει ότι δεν έχει μετανιώσει!

Το 1979, σε ηλικία 33 ετών, ο Γκούμας αποχώρησε από τον Πανελλήνιο και μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, η οποία επίσης είχε χάσει την αίγλη των προηγούμενων χρόνων. Με τη φανέλα της, όμως, έμελλε να γευτεί για πρώτη και τελευταία φορά την κατάκτηση ενός τροπαίου, του Κυπέλλου Ελλάδας το 1981, με τον ίδιο να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ στον τελικό με αντίπαλο τον Ηρακλή.

Όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να φύγει από την ΑΕΚ, το 1985, ο Γκούμας δεν κρέμασε τα παπούτσια του αλλά εντάχθηκε στον Ηλυσιακό, ο οποίος αγωνιζόταν τότε στη Β’ Εθνική. Παρότι όδευε στα 40, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο του συλλόγου στη νεοσύστατη Α1, όπου αγωνίστηκε για τελευταία φορά τη σεζόν 1986-87, φτάνοντας τους 11.030 πόντους.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και στον κόσμο στις 3 Δεκεμβρίου

2022: Στον αγώνα Αργεντινή-Αυστραλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ο Λιονέλ Μέσι φτάνει τις 1.000 συμμετοχές ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής σε όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα, σκοράρει στο 35ο λεπτό και βοηθά την «αλμπισελέστε» να νικήσει με 2-1 και να προκριθεί στα προημιτελικά, ενώ για τον ίδιο αυτό το γκολ είναι το πρώτο που σημειώνει σε αγώνα νοκ άουτ φάσης του Μουντιάλ.

2018: Ο Λούκα Μόντριτς κατακτά τη «Χρυσή Μπάλα» για πρώτη φορά στην καριέρα του, συγκεντρώνοντας 756 ψήφους έναντι 476 του δεύτερου Κριστιάνο Ρονάλντο και 414 του τρίτου Αντουάν Γκριεζμάν. Ο Κροάτης μέσος είχε παίξει εκείνη τη χρονιά καταλυτικό ρόλο στην κατάκτηση του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και στην πορεία της Εθνικής Κροατίας μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.

2014: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Κώστας Λινοξυλάκης, ο κορυφαίος Έλληνας αμυντικός των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αστέρα Αθηνών (Γκύζη), αλλά μεγαλούργησε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού με τον οποίο κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1953, 1960, 1961, 1962) και ένα Κύπελλο Ελλάδας (1955). Κρέμασε τα παπούτσια του το 1963, έχοντας αγωνιστεί 28 φορές με την Εθνική.

2004: Ο Βίκτορ Κόντε, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της BALCO, εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής, παραδέχεται στον ρεπόρτερ του ABC, Μάρτιν Μπασίρ, ότι είχε δώσει στη Μάριον Τζόουνς πέντε διαφορετικές ουσίες για να έχει αυξημένη απόδοση, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ. Τρία χρόνια αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου 2007, η Τζόουνς θα παραδεχτεί ότι έκανε χρήση στεροειδών και θα τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό.

2000: Ο Βραζιλιάνος Γκουστάβο Κουέρτεν έγινε ο πρώτος Νοτιοαμερικανός τενίστας που ανέβηκε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, ύστερα από τη νίκη του επί του Αντρέ Άγκασι στον τελικό του τουρνουά της Λισαβώνας.

1987: Ο Άρης νικά εκτός έδρας την Μπαρτσελόνα με 89-88, στο πλαίσιο του προημιτελικού ομίλου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Νίκος Γκάλης σημειώνει σημειώνει περισσότερους από τους μισούς πόντους των «κιτρίνων» (45) και αναγκάζει τον προπονητή της Μπαρτσελόνα, Αΐτο Ρενέσες, να τον χαρακτηρίσει «εξωγήινο».

1989: Χάνει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα λίγο έξω απ’ τη Μαδρίτη ο Ισπανός μπασκετμπολίστας της Ρεάλ, Φερνάντο Μαρτίν, σε ηλικία 27 ετών. Έμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος Ισπανός που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ, την περίοδο 1986-87 με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, ενώ με την εθνική ομάδα της πατρίδας του είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, αλλά και στο Ευρωμπάσκετ του 1983.

1967: Η ΑΕΚ συντρίβει με 4-1 τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, στο μεγάλο ντέρμπι πρωταθλήματος και δείχνει τη δυναμική τίτλου που είχε αποκτήσει υπό την τεχνική καθοδήγηση του Γένε Τσάκναντι. Στην αντίπερα όχθη, η βαριά ήττα θα χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για να λυθεί η συνεργασία με τον καταξιωμένο προπονητή, Μάρτον Μπούκοβι, μερικές ημέρες αργότερα.

1956: Ο Γουίλτ Τσάμπερλεν κάνει ντεμπούτο στο κολλεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ με τη φανέλα των Κάνσας Τζέιχοκς, με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 52 πόντων και 31 ριμπάουντ στη νίκη επί των Νορθγουέστερν Γουάιλντκατς με 87-69.

1855: Διεξάγεται ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας πυγμαχίας χωρίς γάντια. Ο Ιρλανδός Τζέιμς Κέλι και ο Άγγλος Τζόναθαν Σμιθ πυγμαχούν επί έξι ώρες και 15 λεπτά στη Μελβούρνη, μέχρι που ο τελευταίος εγκαταλείπει εξουθενωμένος τη μάχη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News