Ολυμπιακός: Τα τρία συστατικά της συνταγής (και) για την Αλμπα

Η τελευταία αγωνιστική υποχρέωση των «ερυθρολεύκων» για το 2023 και για τον πρώτο γύρο της τρέχουσας σεζόν στην Ευρωλίγκα συνοδεύεται από ένα ακόμα «πρέπει». Τα κοινά στοιχεία στις εκτός έδρας νίκες τους, πού πρέπει να χτυπήσουν ειδικά τους Γερμανούς.

Τι Βιλερμπάν, τι Αλμπα… Διαφορετικού στυλ, μα αμφότερες -κατά γενική ομολογία- αδύναμες για τον μέσο όρο ποιότητας, λύσεων, ακόμα και δυναμικής, στην Ευρωλίγκα. Όπως παραδέχτηκε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατά την αναχώρηση για το Βερολίνο, «οι απαιτήσεις αυτού του αγώνα είναι παρόμοιες με εκείνου της περασμένης εβδομάδας».

Όπως λοιπόν και στο προάστιο της Λιόν, έτσι και σήμερα ο Ολυμπιακός έχει το «πρέπει» της νίκης, ώστε να μην την πατήσει σε ένα γήπεδο από το οποίο θα έχουν φύγει και θα φύγουν νικηφόρα οι περισσότεροι σύλλογοι της διοργάνωσης. Οι περισσότεροι, όχι όλοι. Για ρωτήστε και προς Βαρκελώνη μεριά…

Στη Γαλλία είδαμε έναν σοβαρό από την αρχή Ολυμπιακό, να κόβει τον βήχα των γηπεδούχων με το 49-37 του ημιχρόνου και να φτάνει στο 85-73 χάρη στο δημιουργικό (σήμα-κατατεθέν του) παιχνίδι. Τα 24 από 31 καλάθια του ήρθαν από τελική πάσα, τα λάθη ήταν δέκα λιγότερα.

Α, οι συνήθεις ύποπτοι Αϊζέια Κάναν και Αλεκ Πίτερς των 19 και 17 πόντων, αντίστοιχα, είχαν και την ευπρόσδεκτη βοήθεια επιθετικά του Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο,τι δεν είχε κάνει και στις έξι άλλες εμφανίσεις του, το έκανε μέσα σε ένα δεκάλεπτο (το δεύτερο) ο εκρηκτικός γκαρντ-φόργουορντ: 13 πόντοι, όσους είχε συνολικά φέτος, μέσα και τα δύο πρώτα τρίποντα που επιχείρησε. Είχε 1/12…

Σύμπτωση ή όχι (που προφανώς δεν είναι τέτοια), στις άλλες δύο εκτός έδρας νίκες των Πειραιωτών το σενάριο ήταν παρόμοιο: με τη Μακάμπι ήταν ακόμα πιο ισοπεδωτικοί (sic) στο πρώτο μέρος, μια και προηγήθηκαν 51-36 πριν το τελικό 79-74 στο ουδέτερο Βελιγράδι. Η αναλογία ασίστ προς λάθη ήταν 21-12 (μόλις οκτώ καλάθια δηλαδή unassisted, που λένε και στις ΗΠΑ), κοντά στους πάντα διψήφιους Κάναν και Πίτερς είχε βρεθεί ο Λουκ Σίκμα των 8 πόντων. Παραμένουν season high

Στη δε πρεμιέρα με το 88-78 στην παράταση επί του Παναθηναϊκού, είχαν επίσης ξεκινήσει καλύτερα και είχαν το προβάδισμα στην πρώτη περίοδο (αν και προσπεράστηκαν στη δεύτερη), είχαν επίσης πιάσει τις 20 ασίστ, είχαν επίσης βρει εκτελεστικά έναν x-factor δίπλα στους Κάναν-Πίτερς (των 14 και 17 π.) στο πρόσωπο του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Και για τον έμπειρο γκαρντ οι 16 πόντοι στο ΟΑΚΑ συνιστούν φετινό ρεκόρ στην Ευρώπη!

«Αφελείς», μα επικίνδυνοι οι Βερολινέζοι

Αγωνιστικό προσανατολισμό δεν έχει αλλάξει η Αλμπα. Ο Ισραελ Γκονζάλεθ παραμένει πάντα στην τεχνική ηγεσία και το μπάσκετ που παίζει είναι σταθερά γρήγορου ρυθμού, θεαματικό, αλλά και κάπως αφελές αν μιλάμε για το τοπ επίπεδο, που (θα ‘πρεπε να) υπάρχει και βαθμοθηρία μέσα σε όλα.

Την προηγούμενη σεζόν ο Ολυμπιακός είχε παρελάσει με 93-60 στο Βερολίνο, όπου όμως ο Παναθηναϊκός (έστω ο μετριότατος περσινός) είχε συντριβεί με ανάλογο σκορ: 94-65! Φέτος οι «πράσινοι» παρέλασαν με 99-85 από τη «Μερτσέντες-Μπεντς Αρένα», όπου όμως πριν δέκα μόλις ημέρες έχασε η Μπαρτσελόνα με 74-70!

Η’ του ύψους ή του βάθους οι Γερμανοί… Συνηθέστερα, του βάθους. Η πρώτη τους φετινή νίκη ανάγεται στον Οκτώβριο με την Αρμάνι, η μοναδική άλλη φετινή ήρθε αρχές του τρέχοντος μηνός, επίσης στο καλάθι, με τη Ζαλγκίρις. Στο αμέσως πριν την Μπάρτσα εντός έδρας παιχνίδι τους (με την Εφές) και στο αμέσως μετά (την περασμένη βδομάδα με τη Φενερμπαχτσέ) δέχτηκαν 97 και 91 πόντους – και φυσικά έχασαν.

Δέχονται σχεδόν 11 πόντους (και βάλε, δηλαδή) περισσότερους από την ελληνική ομάδα, κάνουν τα περισσότερα λάθη (15) από κάθε άλλη, μα από την άλλη προβαίνουν και στα πιο πολλά κλεψίματα (8) από κάθε άλλη. Στην περιφέρεια διαθέτουν αρκετές λύσεις και μονάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους.

Ο περσινός «πράσινος» Ματ Τόμας είναι ο κλασικός σουτέρ, ο επί σειρά ετών NBAer Στέρλινγκ Μπράουν χτυπάει και με ντράιβ, ο Γκαμπριέλε Πρότσιντα είναι ο πιο αθλητικός της παρέας, ο συμπατριώτης του, Ματέο Σπανιόλο, κάνει λίγο απ’ όλα.

Στη φροντ λάιν ωστόσο οι λύσεις είναι περιορισμένες, κι ας το παλεύει φιλότιμα ο σταθερότερος παίκτης της Αλμπα, ο Γιοχάνες Τίμαν. Είναι και οι χειρότεροι στα αμυντικά ριμπάουντ οι Βερολινέζοι… Γιάνι Γουέτζελ και Κριστ Κουμάτζε (που παρουσιάζεται πολύ πεσμένος) δεν είναι για τα δόντια των Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοφ, την ώρα που ο Φίλιπ Πετρούσεφ φαίνεται να μπαίνει στο νόημα και βοηθάει ολοένα και περισσότερα.

Προϋποθέσεις για να κάνει μεγάλο ματς έχει φυσικά και ο Αλεκ Πίτερς, ο δε Σίκμα επισκέπτεται το επί εξαετία «σπίτι» του μέχρι αυτό το καλοκαίρι και αν βρει χρόνο, θα θέλει να δείξει στους φίλους του ότι τα καταφέρνει και στο ανώτερο επίπεδο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News