ΑΕΚ: Γιατί (δεν) ήταν σωστή η λύση της συνεργασίας με τον Ζοάν Πλάθα;
Η «Ενωση» αποφάσισε να μην συνεχίσει με το πρότζεκτ του Καταλανού κόουτς μεσούσης της σεζόν και το sportday.gr αναλύει και τις δύο όψεις του νομίσματος. Γράφει ο Μαρίνος Πρίντεζης.
Μετά από 7 μήνες κοινής πλεύσης, η «Ενωση» έκρινε σκόπιμο να χωρίσει τους δρόμους της με τον Ζοάν Πλάθα. Θεώρησε πως αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση για τις δύο πλευρές και κυρίως για το μέλλον της ομάδας. Ηταν η καλύτερη λύση για τους «κιτρινόμαυρους»; Προφανώς και το εγγύς μέλλον θα κρίνει αυτό το σκεπτικό. Θα δικαιώσει ή όχι την διοίκηση του Μάκη Αγγελόπουλου. Το sportday.gr αναλύει και τις δύο πλευρές.
Ηταν σωστή η απόφαση γιατί τα αποτελέσματα είναι ο καθρέφτης μιας ομάδας. Η «Ενωση» είχε 4 σερί ήττες ή αλλιώς 6 ήττες στα 7 τελευταία παιχνίδια. Ηττες που ίσως αποβούν «καταστροφικές». Για παράδειγμα οι ήττες από το Λαύριο και τον Αρη στα Λιόσια και από τον Απόλλωνα στην Πάτρα ήταν too much για το ελληνικό πρωτάθλημα με την «Ενωση» να μετράει μία μόνο νίκη μακριά από το γήπεδό της στην Basket League. Ο «εφιάλτης» των πλέι άουτ (που ίσως έβαζε σε κίνδυνο και την ευρωπαϊκή της συμμετοχή την επόμενη σεζόν) δεν απέχει από την πραγματικότητα.
Ηταν σωστή η απόφαση γιατί η εικόνα της ΑΕΚ σε πολλά ματς ήταν κατώτερη του ρόστερ που είχε. Ναι η «Ενωση» έχει παίκτες με εμπειρία όπως ο ΜακΡέι, ή όπως ο Ραντλ, αλλά ταυτόχρονα η άμυνά της δεν… υπήρχε. Το ισπανικό στιλ είναι σαφώς ελκυστικό, αλλά απαιτείται και ενέργεια στην άμυνα και όχι να δέχεται 75+ πόντους σχεδόν σε κάθε ματς. Διότι όπως και να το κάνουμε η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να ρίχνει σε κάθε ματς 100άρες για να νικήσει. Καμία ομάδα που έχει φιλοδοξίες. Ταυτόχρονα η περιφερειακή της άμυνα ήταν απαράδεκτη σε πολλά ματς. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός πως η «Ενωση» στερείτο σημαντικής δημιουργίας από τους γκαρντ της.
Ηταν σωστή η απόφαση γιατί όπως φάνηκε ο Ζοάν Πλάθα είχε «χάσει» πια τα αποδυτήρια, την εμπιστοσύνη από τους παίκτες και τα κομμάτια δεν «κολλούσαν» μεταξύ τους ή για να είμαστε πιο σαφείς, ο Καταλανός κόουτς είχε μεν καλό υλικό, αλλά δεν το αξιοποίησε στον βαθμό που όφειλε ή δεν έκανε σωστή διαχείριση. Ταυτόχρονα η ΑΕΚ κάλυψε τα κενά των αποχωρήσεων-τραυματιών (Καμπενγκέλε, ΜακΛέμορ- Κουζμίνσκας) με νέες μονάδες όπως ο Χόλινς, ο Μόργκαν και ο Νάιτ ενώ πήρε και τον Αγραβάνη.
Δεν ήταν σωστή η απόφαση διότι η λέξη «υπομονή» σπανίζει στην Ελλάδα και σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας. Όταν επενδύσεις για τα 100 χρόνια της ΑΕΚ σε ένα σπουδαίο πρότζεκτ, όπως αυτό με τον έμπειρο Ζοάν Πλάθα, τότε το πας μέχρι… τέλους. Δεν πήρες κόουτς που θα έχει σύντομη ημερομηνία λήξης. Η «Ενωση» έχει αποδείξει πως δεν αλλάζει μόνο τους ξένους σαν τα… πουκάμισα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τους προπονητές (ο Ζοάν Πλάθα είναι ο 6ος κατά σειρά που αποχωρεί από το 2019 και έπειτα). Αν πιστεύεις σε ένα πρότζεκτ, το στηρίζεις και φυσικά δεν γίνονται όλα στο… άψε-σβήσε. Θέλει χρόνο.
Δεν ήταν σωστή η απόφαση διότι αν ανατρέξουμε λίγο στα αποτελέσματα όταν η ΑΕΚ ήταν πλήρης, πήγαινε… τρένο με 10 νίκες σε 13 ματς. Μετά ήρθε η αποχώρηση του Καμπενγκέλε που ήθελε να πάει στην Βενέτσια (ο Ζοάν Πλάθα δεν ήθελε να τον χρησιμοποιήσει ξανά μετά το πειθαρχικό παράπτωμα που είχε υποπέσει), το πρόωρο φινάλε με τον ΜακΛέμορ που ξενυχτούσε και ο σοβαρός τραυματισμός του κομβικού Κουζμίνσκας. Μετά και από αυτά, η «Ενωση» έχασε μέρος της δύναμής της, της ταυτότητας της, πήρε νέους παίκτες και χρειαζόταν επανεκκίνηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα