Ολυμπιακός: O Mόουζες Ράιτ ανεβαίνει δύο-δύο τα σκαλιά

Η αλματώδης άνοδος του νέου μεταγραφικού αποκτήματος των «ερυθρολεύκων» και τι μπορεί να προσφέρει άμεσα, εν τη απουσία των Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοφ. Τα σχήματα και οι τακτικές που θα υπηρετήσει, πού επιδέχεται βελτίωσης.

Αν και τέκνο της μπασκετομάνας πολιτείας Νορθ Καρολάινα, με τη γενέτειρά του το Ράιλι να βρίσκεται ελάχιστα ανατολικότερα των Τσάπελ Χιλ (όπου εδρεύει το ομώνυμο κολέγιο) και Ντούραμ (όπου το Ντιουκ), ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιζε μπάσκετ μικρός.

Με την κολύμβηση και το τένις ασχολούνταν ο γιος της δασκάλας μουσικής, Κάλα, μα… παραέγινε ψηλός και το έριξε στο μπάσκετ στο λύκειο. Η καθυστερημένη ενασχόλησή του με το άθλημα αποτυπώθηκε και στα δύο πρώτα του χρόνια στο κολέγιο Τζόρτζια Τεκ.

Είχε φτάσει όμως τα 206 εκατοστά, το άνοιγμα χεριών του ήταν πάνω από 210 και όταν μπήκε στο νόημα, δεν… ξαναβγήκε. Η αγωνιστική, αριθμητική, κάθε είδους άνοδός του, μετεωρική: από τους 3,6 και τους 6,7 πόντους στο ξεκίνημά του στο NCAA, στους 13 και τους 17,4. Υπερδιπλασιασμός και στα ριμπάουντ (από τα 3,7 της δεύτερης περιόδου εκεί στα 8), ολιγοήμερα συμβόλαια στο ΝΒΑ με Κλίπερς και Μάβερικς, εντυπωσιακά νούμερα και στην G-League.

Αφού δεν βρήκε εγγυημένο συμβόλαιο στην καλύτερη λίγκα του πλανήτη, έλαβε ένα γενναιόδωρο τέτοιο στην Κίνα από τους Ζετζιάνγκ Γκόλντεν Μπουλς. Και ένα δεύτερο από τους Σανξί Λουνγκς. Ηταν, πια, η ώρα της Ευρώπης. Και είναι, σήμερα, η ώρα του Ολυμπιακού. Της Ευρωλίγκας.

Από τη μικρούλα τουρκική Μερκεζεφέντι, στον φιναλίστ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης πλην ΝΒΑ. Αν μη τι άλλο, ξέρει από άλματα και ξέρει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που του παρουσιάζονται ο 25χρονος φόργουορντ-σέντερ. Αν μη τι άλλο, η Μερκεζεφέντι ξέρει να ψαρεύει λαβράκια, αν κρίνουμε από τον Νίκο Ρογκαβόπουλο (που «προήχθη» στην Μπασκόνια) και τον Ντάνιελ Οτούρου (που στις πρώτες του εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα έχει βάλει 19 πόντους δις και την Μπαρτσελόνα στα καλάθια την προηγούμενη βδομάδα).

Αυτήν ακριβώς η μετακίνηση του Αμερικανονιγηριανού -με δανεισμό- στην Εφές ήταν που έφερε τον Ράιτ στη γείτονα τον περασμένο Δεκέμβριο. Στις πέντε συμμετοχές του στο τουρκικό πρωτάθλημα έκανε χαμό, με μέσους όρους 26,4 πόντων και 8,4 ριμπάουντ, έχοντας και από 1,4 κλεψίματα και κοψίματα.

Αυτά τα τελευταία υποδηλώνουν κι ότι είναι καλός στα deflections. Χρησιμοποιεί τα μακριά άκρα του για να δυσκολεύει αντιπάλους και να κερδίζει κατοχές, πρωτίστως ωστόσο είναι ένας ψηλός που ρολάρει γρήγορα προς το καλάθι και τελειώνει πικ εν ρολ φάσεις. Καλός ριμπάουντερ και δη στα επιθετικά, έχει την εγρήγορση και την απαιτούμενη… έκτη αίσθηση ώστε να ανανεώνει επιθέσεις.

Όλα αυτά είδε ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του, με αποτέλεσμα να τον φέρνουν στον πρωταθλητής Ελλάδας, καλύπτοντας το μπάι άουτ του Αμερικανού που υπολογίζεται στα 75.000 δολάρια. Ο Μουσταφά Φαλ αργεί ακόμα, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ θα αργήσει περισσότερο.

Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί ένας ακόμα ξένος που έρχεται μεσούσης της σεζόν στο λιμάνι. Περισσότερο «πεντάρι» παρά «τεσσάρι», θα τον δούμε λογικά αρχικά σε σχήματα με τους Αλεκ Πίτερς (κυρίως) και Λουκ Σίκμα, που είναι αισθητά λιγότερο αθλητικοί από τον ίδιο.

Τα τριποντάκια που παίρνει αραιά και πού μάλλον θα κοπούν μαχαίρι, ευκταίο είναι να ανεβάσει και τα ποσοστά από τη γραμμή των βολών, σταθεροποιώντας τα οπουδήποτε πάνω από το 70%. Πολύ καλός επίσης μπλοκέρ παρ’ ότι δεν είναι το πρώτο μπόι, βοηθάει περισσότερο βάσει ενστίκτου στην άμυνα και θα χρειαστούν εντατικά μαθήματα ως προς την τακτική του προσαρμογή. Υπηρετεί και τις άμυνες με αλλαγές στα μαρκαρίσματα δίχως να διαθέτει ιδιαίτερα γρήγορα πλάγια βήματα, γενικώς έχει την πρώτη ύλη και στα χέρια του Μπαρτζώκα μπορεί να κατεργαστεί έτι περαιτέρω.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News