Εθνική Ελλάδας: Οι 3+3 (παλιόφιλοι και νέοι) Ολλανδοί που απειλούν

Οι παγίδες που κρύβει το βραδινό ματς στη Χάγη για την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη. Οι τρεις «οράνιε» με το ελληνικό παρελθόν που ήταν παρόντες και στο ντερμπάκι του Ευρωμπάσκετ 2015, όπου είχε πάρει ρεπό ο… Σπανούλης, οι άλλοι τρεις της νέας γενιάς που ξεχωρίζουν.

«Ολλανδία» στο μπάσκετ, λέει… Που έχασε στην πρεμιέρα 98-94 από τη Μεγάλη Βρετανία, συνεχίζει… Από την οποία έχουμε να χάσουμε από το 1987, και ακόμα και τότε σε φιλικό, πριν το «χρυσό» Ευρωμπάσκετ, ολοκληρώνει.

Κι όμως, η αποψινή αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας κρύβει παγίδες. Παγίδες που στήνονται πρώτα απ’ όλα με τις δικές μας απουσίες. Με την αποστολή δεν ταξίδεψαν οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Ντίνος Μήτογλου, δηλαδή… οι 54 από τους 72 πόντοι μας την Παρασκευή απέναντι στην Τσεχία. Δηλαδή οι καλύτεροι αμυντικοί και ο πρώτος σκόρερ του Βασίλη Σπανούλη, ενώ έμεινε στην Αθήνα και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

Αναγκαστικά μονάδες σαν τον -αρνητικό στο ΣΕΦ- Βασίλη Τολιόπουλο και τον -άστοχο με 0/4 τρίποντα- Νίκο Ρογκαβόπουλο πρέπει να βγουν μπροστά, άλλες σαν τους θετικότατους προ τριημέρου Βασίλη Χαραλαμπόπουλο (5 π., 7 ριμπ. με τέσσερα επιθετικά) και Δημήτρη Μωραΐτη (3 ασίστ σε 10 λεπτά, όταν έγινε το ελληνικό ξέσπασμα) να «χτίσουν» στην καλή εμφάνιση του πρώτου ματς στον 6ο προκριματικό όμιλο για το Ευρωμπάσκετ 2025.

Μπάσκετ όμως παίζουν και οι Ολλανδοί, που ως ατομικό ταλέντο διαθέτουν τουλάχιστον έξι παίκτες υψηλού επίπεδου. Όχι του ανώτερου ίσως, μα αρκετό ώστε να ξεχωρίζουν κάποιοι ακόμα και στην καλύτερη λίγκα πλην ΝΒΑ, την ισπανική.

Τρεις μάλιστα από τους εκλεκτούς του Ισραηλινού τεχνικού Αρικ Σίβεκ έχουν «ελληνικό» παρελθόν. Κατά σύμπτωση και οι τρεις, δηλαδή οι Σαρλόν Κλόοφ (στη βασική φωτό με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο), Ρούλαντ Σάφτενααρ και Γιανίκ Φράνκε, ήταν παρόντες και στην προηγούμενη αναμέτρηση των δύο εθνικών ομάδων!

Μιλάμε για το Ευρωμπάσκετ 2015 και το «γαλανόλευκο» 68-65 στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου στο Ζάγκρεμπ. Η πρωτιά είχε εξασφαλιστεί και ο χρόνος μοιράστηκε, ενώ το αστέρι του Φώτη Κατσικάρη δεν έπαιξε καθόλου. Ενας κάποιος Σπανούλης!

Το αστεράκι με τα έξι ονόματα, ο «μπόμπερ»… Σαλονικιός

Ο πόιντ γκαρντ Κάι Φαν ντερ Φιρστ από το ματς της Παρασκευής στη Μεγάλη Βρετανία, όπου είχε 23 πόντους και 9 ασίστ.

Προ εννιαετίας, λοιπόν, λίγο έλειψε να κάνει την έκπληξη, έστω και σε αδιάφορο βαθμολογικά ματσάκι, ο Κλόοφ των 15 πόντων. Τόσους ακριβώς σημείωσε και την Παρασκευή ο εκρηκτικός 33χρονος κόμπο γκαρντ, στην οριακή ήττα της παρέας του στο Νιούκαστλ.

Δεν είναι καλός σουτέρ ο από το 2021 παίκτης της Πόρτο, ενίοτε όμως τα βάζει και από μακριά. Προτιμά τη διείσδυση, όπως τον θυμόμαστε από τη σεζόν 2015-16 στο Ρέθυμνο. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε γίνει «Κρητικός» ο Ρούλαντ Σάφτενααρ, που έκατσε τρία χρόνια εκεί προτού πάει στη Λάρισα και από κει στη Νίκαια για τον Ιωνικό.

Το 2015 ο 35χρονος πια φόργουορντ-σέντερ είχε βάλει 8 πόντους, την Παρασκευή αρκέστηκε σε 6 λεπτά από τον πάγκο. Εχει γυρίσει στα πάτρια εδάφη για τη Λάιντεν, ενώ ο περσινός «μπόμπερ» του ΠΑΟΚ συνεχίζει στη νεοφώτιστη της ACB, Παλένθια. Εδώ είμαστε.

Τρεις Ολλανδούς έχει στις τάξεις του ο ισπανικός σύλλογος, με τον σούτινγκ γκαρντ Φράνκε (που στα 19 του δεν είχε χρησιμοποιηθεί απέναντι στην Ελλάδα) να σημειώνει 7 ποντάκια απέναντι στους Βρετανούς, αλλά να είναι ικανός να ρίξει 20άρες -όπως έχει κάνει και στην Ισπανία- αν βρει το χέρι του.

Στην ίδια ομάδα παίζει το νέο αστέρι του ολλανδικού μπάσκετ, ο Κάι Φαν ντερ Φιρστ ντε Φρις. Φαν ντερ Φιρστ (το επίθετο που χρησιμοποιεί), για να συνεννούμαστε. Ο 22χρονος πόιντ γκαρντ έριξε 23άρα και μοίρασε 9 ασίστ στη Μεγάλη Βρετανία και δεν πρέπει να αφεθεί να τρέξει στους ρυθμούς του την ομάδα του.

Της Παλένθια παίκτης και ο Ματ Χάαρμς. Σέντερ 221 εκατοστών (!), θυμίζει στην κορμοσταστιά τον Ρικ Σμιτς που έγινε σταρ στους Ιντιάνα Πέισερς, αλλά δεν έχει το ταλέντο του. Πάντως 12 πόντους τους έβαλε την Παρασκευή και έχει καλές τοποθετήσεις κοντά στο καλάθι, συνεπώς ο Γιώργος Παπαγιάννης (που ταξίδεψε στη Χάγη παρά τις ενοχλήσεις) θα έχει δουλίτσα.

Δίπλα στον ψηλέα παίζει ο πάουερ φόργουορντ Εμάνιουελ Ενζεκουέσι (11 π., 5 ρ. με τους Βρετανούς) της Σολέ, μα ο πιο ταλαντούχος όλων πλην Φαν ντερ Φουρστ είναι ο σμολ φόργουορντ των «οράνιε».

Ο ψηλόλιγνος Γιανίκ Κράαχ είναι μόλις 21 ετών και ένας ακόμα ισπαναθρεμμένος (sic) του ολλανδικού ρόστερ, ευρισκόμενος από το 2020 στην Μπανταλόνα. Εβαλε κι αυτός 11 πόντους κόντρα στη Μεγάλη Βρετανία, είναι τεχνικός παίκτης, αλλά υστερεί στη δύναμη και δεν προτιμά τις μάχες σώμα με σώμα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News