Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Αυτά είναι τα πιο καυτά ευρωπαϊκά ντέρμπι στο ΣΕΦ!

Ντέρμπι όχι μόνο γοήτρου, αλλά και με τεράστιο βαθμολογικό διακύβευμα, μια και σε μεγάλο βαθμό κρίνεται η τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Τι λέει η προϊστορία, ποια τα προηγούμενα ελληνικά «clasicos» στα οποία κρίνονταν πολλά. Από τον Τόμιτς και τον… Ούντριχ, στα αυτιά του Σπανούλη.

Η «μητέρα των μαχών» είναι εδώ. Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού AKTOR, ήτοι ο πέμπτος της κατάταξης εναντίον του τρίτου. Κοινώς, το γόητρο σήμερα δεν αποτελεί παρά μία μικρή παράμετρο μπροστά στα όσα σπουδαία διακυβεύονται.

Αν κερδίσουν οι γηπεδούχοι, όχι μόνο πιάνουν τον μεγάλο τους αντίπαλο, μα θα έχουν και το τεράστιο πλεονέκτημα των δύο φετινών νικών απέναντί του σε οποιαδήποτε πιθανή ισοβαθμία. Αν κερδίσουν οι φιλοξενούμενοι, αποσπώνται κατά δύο νίκες και κάνουν το μεγάλο βήμα για την τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, παρά το δύσκολο πρόγραμμά τους μέχρι το τέλος της ρέγκιουλαρ σίζον.

Πρόκειται για το 25ο ελληνικό… «clasico» στην Ευρωλίγκα (ή Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπως το λέγαμε πριν το 2000) και οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πανηγυρίσει υπερδιπλάσιες, 17 συγκεκριμένα φορές. Οι πέντε, στις ισάριθμες προηγούμενες αναμετρήσεις. Αν κερδίσουν και απόψε, θα σπάσουν το σχετικό καλύτερο σερί τους, μια και με πέντε συνεχόμενες επιτυχίες είχαν ξεκινήσει αυτές τις αναμετρήσεις (1994-2002).

Ειδικά στο Ειρήνης και Φιλίας, οι Πειραιώτες έχουν ρεκόρ 8-2 στα ντέρμπι. Ποια όμως εξ αυτών, δηλαδή στο Φάληρο, είχαν τη μεγαλύτερη βαθμολογική σημασία; Ιδού άλλες τρεις μεταξύ τους αναμετρήσεις στο ΣΕΦ όπου διακυβεύονταν πολλά, πριν την καθιέρωση του φορμά σε στυλ πρωταθλήματος το 2016.

1997: Στο φάιναλ φορ με αμυνάρα

O πρωταγωνιστής Τόμιτς στην αγκαλιά του Τάρλατς, όλοι οι παίκτες του Ιβκοβιτς στα αποδυτήρια μετά το 2-0.

Εχοντας επικρατήσει του Παναθηναϊκού στους περίφημους ημιτελικούς των φάιναλ φορ το 1994 και το 1995, ο Ολυμπιακός ανταμώνει ξανά μαζί του το 1997. Πετυχαίνοντας τους «πράσινους» ως πρωταθλητές Ευρώπης!

Αν και οι «πράσινοι» ήταν εκείνοι που έκαναν περίπατο στους δύο ομίλους, τερματίζοντας πρώτοι, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» πλασάρονταν οριακά στις προνομιούχες θέσεις, ήταν οι τελευταίοι που θριάμβευσαν με 2-0 στην προημιτελική σειρά, φτάνοντας εν τέλει στη δική τους πρώτη κατάκτηση της κούπας, στη Ρώμη.

Εχοντας αποκλείσει στους «16» με μειονέκτημα έδρας την Παρτίζαν, η ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς έκανε το 2-0 με εικοσάρα μέσα στο ΟΑΚΑ (69-49) και κρατώντας επίσης πολύ χαμηλά τον «αιώνιο» στο ΣΕΦ. Στο 65-57 είχε τετραπλασιάσει τον μέσο όρο του ο Μίλαν Τόμιτς με 17 πόντους, ενώ η 20άρα του Φεράν Μαρτίνεθ είχε πάει στράφι από την άλλη.

2002: Λογάριαζαν χωρίς τον Ούντριχ!

Από τον Φορντ το περίμεναν οι Καλαϊτζής και Ρότζερς, από τον Φέμερλιγνκ τους ήρθε.

Σε τέσσερις ομίλους ισάριθμων ομάδων διεξήχθη την περίοδο 2001-02 η φάση των «16» και προκρίνονταν απευθείας στο φάιναλ φορ οι πρώτες! Φωτιά και λαύρα, συνεπώς, κάθε παιχνίδι στον… ελληνικό όμιλο. Ηταν και η ΑΕΚ μαζί με τους «αιώνιους», όπως -κυρίως- και η Ολίμπια Λιουμπλιάνα.

Πρεμιέρα στο γκρουπ με clasico και στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει με 92-75, έχοντας βρεθεί και στο +28 στο 30’! Στο παιχνίδι της ζωής του, ο (μετέπειτα «πράσινος») Πάτρικ Φέμερλινγκ κυριαρχεί στις ρακέτες με 18 πόντους, 12 ριμπάουντ και ranking 34 (ρεκόρ καριέρας τα δύο τελευταία), ο μακαρίτης Αλφόνσο Φορντ προσθέτει 21 πόντους, όσους σημειώνει από την άλλη επί ματαίω ο Ντέγιαν Μποντίρογκα.

Πίσω είχε το «τριφύλλι» την… ουρά. Στον δεύτερο γύρο κερδίζει 88-78 (Μίντλετον 23/Φορντ 33), μα είναι ακόμα από πίσω. Χρειάζεται ένα μικρό θαύμα και του το προσφέρει στην 5η αγωνιστική ο Μπένο Ούντριχ. Ο Σλοβένος γκαρντ έχει 29 πόντους και 8 ριμπάουντ, η Ολίμπια κερδίζει 89-85 στο ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός πάει στο φάιναλ φορ και το σηκώνει μάγκικα, μέσα στην Μπολόνια κόντρα στην Κίντερ.

 

2014: Τα αυτιά του Σπανούλη

“Ναι, με ακούτε; Εγώ πάντως, όχι!”.

Πριν από δέκα χρόνια οι «16» είχαν χωριστεί σε δύο ομίλους, από τους οποίους πέρναγαν στους προημιτελικούς οι τέσσερις καλύτεροι. Ηταν ο Ολυμπιακός τότε που πήγαινε τρένο, ως αήττητος στην πρώτη φάση (10-0), εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό που προκρίθηκε οριακά, με ρεκόρ 5-5.

Οι «πράσινοι» πάντως ξεκινάνε καλύτερα (3-0 έναντι 1-2) και παρά τις τρεις συναπτές ήττες στη συνέχεια, ξαναπιάνουν τους Πειραιώτες με το 66-62 του ΟΑΚΑ (Λάσμε 18/Περπέρογλου 12). Το «τριφύλλι» ξαναπαίρνει κεφάλι στη βαθμολογία στον δεύτερο γύρο, προτού πάει ως ισόβαθμο με τον «αιώνιο» στο ΣΕΦ για την τελευταία αγωνιστική.

Ντερμπάρα, οι γηπεδούχοι μένουν πίσω 12 πόντους. Κερδίζουν ωστόσο 68-65, με το τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη στο τελευταίο δευτερόλεπτο, μπροστά στη μούρη του Τζέιμς Γκιστ, «νέμεσής» του σε προηγούμενα ντέρμπι. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο παίκτης του Γιώργου Μπαρτζώκα (ναι, αυτός ήταν προπονητής και τότε) είχε 0/4 σουτ τριών πόντων, με τη μουρμούρα να εντείνεται. Εξ ου η χειρονομία, δείχνοντας τα αυτιά του. Πέρασαν (τρίτος ο Ολυμπιακός, τέταρτος ο Παναθηναϊκός) αμφότεροι, αποκλείστηκαν αμφότεροι από Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News