Πανιώνιος: Όταν σόκαρε τον ΠΑΟΚ και πήρε το Κύπελλο στην Πλατεία!
Στις 10 Απριλίου 1991 η ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας στον τελικό του ΣΕΦ τον ΠΑΟΚ με 73-70, εκπληρώνοντας το τάμα προς τον αφανή εργάτη του, τον αδικοχαμένο Ανδρέα Βαρίκα.
Μια ρηχή ανάγνωση του Κυπέλλου Ελλάδας που κατέκτησε η ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου στις 10 Απριλίου 1991, είναι ότι αποτέλεσε τη δικαίωση του Φάνη Χριστοδούλου.
Όχι ότι δεν ήταν μεγάλη στιγμή και για τον κορυφαίο καλαθοσφαιριστή που φόρεσε τη φανέλα του ιστορικού συλλόγου. Στην πραγματικότητα, όμως, ο τίτλος που κατέκτησαν οι «κυανέρυθροι» πριν από ακριβώς 33 χρόνια, με τη νίκη επί του ΠΑΟΚ στον τελικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (73-70), ήταν η μεγάλη δικαίωση… δύο απόντων!
Ο πρώτος ήταν ο Μάκης Δενδρινός, ο παίκτης-σημαία του συλλόγου κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Ως προπονητής του από τις αρχές εκείνης του ’80 είχε μετατρέψει τον Πανιώνιο σε πρωταγωνιστή από μία «απλά καλή ομάδα». Από το 1987, όμως, είχε τραβήξει χωριστούς δρόμους, εργαζόμενος σε άλλους συλλόγους.
Ο δεύτερος και μάλλον σημαντικότερος ήταν ο Ανδρέας Βαρίκας. Ο οραματιστής έφορος του «κυανέρυθρου» μπασκετικού τμήματος, ο οποίος είχε φύγει πρόωρα από τη ζωή τον Αύγουστο του 1990, νικημένος από την επάρατη νόσο. Χάρη σ’ αυτόν είχαν ενταχθεί στον Πανιώνιο ταλέντα όπως ο Φάνης και ο Γιώργος Γάσπαρης, ενώ με τις ιδέες του και τη φιλοσοφία του γύρω από το μπάσκετ είχε συγκροτήσει μια ακαδημία πολύ μπροστά από την εποχή της.
Στη μνήμη του Βαρίκα είχαν κάνει… τάμα την κατάκτηση του Κυπέλλου οι παίκτες που καθοδηγούσε ο έμπειρος Σέρβος προπονητής, Βλάντο Τζούροβιτς. Ο ΠΑΟΚ του Ντράγκαν Σάκοτα ήταν το απόλυτο φαβορί, αφού λίγες μέρες νωρίτερα είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων στη Γενεύη και έδειχνε έτοιμος να εκθρονίσει και τον Άρη απ’ τον θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδας.
Ο Πανιώνιος, όμως, είχε διαφορετική γνώμη. Τα «παιδιά» του Βαρίκα, με τη συμπαράσταση του εξαίρετου Αμερικανού σέντερ, Τζον Χάντσον, του ομογενή πάουερ φόργουορντ, Τζον Μπρούγος και του μεγάλου αδελφού του Φάνη, του Χρήστου Χριστοδούλου, ήξεραν ότι είχαν μπροστά τους μια μοναδική ευκαιρία για έναν τίτλο που θα έμενε στην ιστορία. Άλλωστε, πάντοτε δυσκόλευαν (και συχνά νικούσαν) τον «Δικέφαλο» στην Αθήνα.
Πράγματι, οι «κυανέρυθροι» δεν άφησαν τον ΠΑΟΚ να ξεφύγει περιορίζοντας την επιθετική δραστηριότητα του Μπάνε Πρέλεβιτς (κυρίως χάρη στην καλή άμυνα του Γάσπαρη). Και αφού έμειναν πίσω στο σκορ με έναν πόντο με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου (34-35), ανέλαβε δράση ο Φάνης. Με τον αδελφό του Χρήστο εκτός αγώνα με πέντε φάουλ και τον Χάντσον στον πάγκο, μια και είχε φορτωθεί από το ξεκίνημα του δευτέρου 20λέπτου με το τέταρτο, ο «μπέμπης» έδωσε προβάδισμα στον Πανιώνιο, το οποίο διατηρήθηκε με νύχια και με δόντια μέχρι τέλους.
Η κόρνα της γραμματείας βρήκε τους «κυανέρυθρους» θριαμβευτές με 73-70. Ο Φάνης (21 π.), ο Γάσπαρης (20 π.) και ο Χάντσον (18 π.) ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του θριάμβου του Πανιωνίου. Η πιο μπασκετική γειτονιά της Ελλάδας, η Νέα Σμύρνη, είχε φορέσει τα γιορτινά της.
Το επόμενο κιόλας πρωινό τα παιδιά του Βαρίκα πήγαν το τρόπαιο στον τάφο του, για να αποτίσουν φόρο τιμής. Ο σπόρος που είχε ρίξει πολλά χρόνια νωρίτερα ο οραματιστής παράγοντας των «κυανέρυθρων», είχε πια καρπίσει.
Η συνέχεια δεν είχε άλλο τίτλο
Αν και πολλές από τις ομάδες που παρουσίασε ο Πανιώνιος στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 ήταν σαφώς πιο δυνατές από εκείνη που αναδείχθηκε Κυπελλούχος, καμία δεν ευτύχησε να κατακτήσει κάποιο άλλο τρόπαιο.
Έχοντας πλαισιωμένο τον Φάνη Χριστοδούλου από πολύ αξιόλογους ξένους παίκτες (Πι Τζέι Μπράουν, Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, Χένρι Τέρνερ, Εντ Στόουκς, Τράβις Μέις, Θερλ Μπέιλι, Μπάιρον Ντίνκινς, Ζάρκο Πάσπαλιε), οι «κυανέρυθροι» τερμάτιζαν σταθερά στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος από το 1992-93 έως και το 1995-96, αλλά δεν έκαναν ποτέ την υπέρβαση. Ίδια κατάληξη είχαν οι αντίστοιχες καλές προσπάθειες μετά το 2000.
Μόνο το 1995 έφτασε ξανά σε τελικό Κυπέλλου ο Πανιώνιος, όταν διέθετε λιγότερο δυνατή ομάδα από όλες τις προαναφερθείσες χρονιές. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος στον τελικό του Final-4 της Λαμίας και νίκησε εύκολα (72-53), παίρνοντας ρεβάνς για το χαμένο τρόπαιο του 1991.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 10 Απριλίου
2010: Η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης της Βουλιαγμένης αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη σερί χρονιά . Τα κορίτσια της Αλεξίας Καμμένου επικρατούν με 10-7 (2-2, 1-2, 4-2, 3-1) της ρωσικής Κίρισι στον μεγάλο τελικό του Final-4 του Champions Cup στην Κέρκυρα. Ο Ολυμπιακός κατακτά την 4η θέση, αφού γνωρίζει την ήττα στον μικρό τελικό από την ιταλική Οριζόντε Κατάνια με 13-12 (3-2, 3-1, 2-3 5-6).
2005: Ο Εθνικός νικά την Πάτρα με 12-8 στον τελικό του Final-4 του Κυπέλλου Ελλάδας πόλο, που διεξάγεται στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα μια εκπληκτική επίδοση, καθώς φτάνει τις 12 κατακτήσεις του τροπαίου σε ισάριθμες συμμετοχές σε τελικούς. Την 3η θέση καταλαμβάνει ο Ολυμπιακός, ο οποίος νικά στον μικρό τελικό το Παλαιό Φάληρο με 19-8. Πολυτιμότερος παίκτης του Final-4 ανακηρύσσεται ο Δημήτρης Μάζης του Εθνικού και καλύτερος τερματοφύλακας ο Μίλαν Γιάντσιτς της Πάτρας.
2005: Ο ηλικίας 16 ετών και 270 ημερών Τζέιμς Βον σκοράρει για την Έβερτον εναντίον της Κρίσταλ Πάλας και γίνεται ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Premier League.
1996: Ο Παναθηναϊκός νικά με 1-0 την ΑΕΚ στο εξ αναβολής ντέρμπι στο ΟΑΚΑ και παίρνει σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου. Το γκολ πετυχαίνει με εξαιρετική κεφαλιά-ψαράκι ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι.
1985: Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την ήττα με 4-0 από τη Λίβερπουλ στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Άνφιλντ (36′ Γουόρκ, 48′, 49′ Ρας, 84′ Μπέγκλιν). Οι «πράσινοι» έχουν πολλά παράπονα από τον Ολλανδό διαιτητή, Γιαν Κάιζερ, κυρίως για την ακύρωση του γκολ του Ρότσα στο ξεκίνημα του αγώνα, ως παθητικό οφσάιντ του Ζάετς.
1971: Η εθνική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των ΗΠΑ επισκέπτεται την Κίνα, ως προσκεκλημένη της κινεζικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανών αθλητών στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας από το 1951 και προβάλλεται ιδιαίτερα από τον Τύπο. Το περιοδικό Time θα κυκλοφορήσει στις 20 Απριλίου με εξώφυλλο τον Αμερικανό πρόεδρο, Ρίτσαρντ Νίξον και τον Κινέζο ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ να παίζουν πινγκ-πονγκ, ενώ στις 26 του μήνα ο Νίξον θα εισηγηθεί την είσοδο της Κίνας στον ΟΗΕ.
1954: Ο θρυλικός πυγμάχος, Τζέικ Λα Μότα, εγκαταλείπει τα ρινγκ σε ηλικία 31 ετών. Ο επονομαζόμενος «Ταύρος του Μπρονξ», αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων βαρών το 1948 και διατήρησε τον τίτλο του μέχρι το 1951, όταν ηττήθηκε από τον Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον. Το 1980, ο Μάρτιν Σκορσέζε σκηνοθετεί την κλασική, πια, ταινία «Οργισμένο είδωλο», βασιζόμενος στην αυτοβιογραφία του Λα Μότα. Πρωταγωνιστής είναι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος παθαίνει τέτοια ψύχωση με το ρόλο (για τον οποίο βραβεύτηκε με Όσκαρ) που πήρε πάνω από 30 κιλά για να υποδυθεί τον ξοφλημένο πρώην πυγμάχο και πρωταθλητή.
1916: Ο Βρετανός Τζιμ Μπαρνς κερδίζει το πρώτο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Γκολφ στο Μπρόνξβιλ της Νέας Υόρκης.
1896: Ο Εθνικός Γ.Σ. κατατάσσεται τρίτος πίσω από την Γερμανία και τον Πανελλήνιο στο δίζυγο ομαδικό της γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Με την ομάδα του Εθνικού αγωνίζεται ο Δημήτριος Λούνδρας, πατέρας του συζύγου της Ελένης Βλάχου, εκδότριας της εφημερίδας “Καθημερινή”, ο οποίος την ημέρα των αγώνων είναι 10 ετών και 218 ημερών, και θεωρείται ο νεότερος ολυμπιονίκης της σύγχρονης εποχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης