ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΟΚ: Το debate του sportday.gr με Βαγγέλη Λιόλιο και Άγγελο Παπανικολάου

Βαγγέλης Λιόλιος και Άγγελος Παπανικολάου απαντούν σε 14 κοινές ερωτήσεις του Γιάννη Λαμπίρη για την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ

Οι εκλογές της ΕΟΚ θυμίζουν το γεφύρι της Αρτας καθώς την ημέρα χτίζονται (ορίζονται) και το βράδυ γκρεμίζονται (αναβάλλονται). Μετά από τόσες αναβολές η επόμενη εκλογική μάχη είναι αυτή την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, αν και πάλι υπάρχουν θέματα και είναι άγνωστο εάν τελικά θα γίνουν ή όχι.

Το sportday.gr με γνώμονα το κοινό (καλό) συμφέρον του μπάσκετ που όλοι αγαπάμε, και θεωρώντας ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν κανονικά κάποια στιγμή οργάνωσε ένα διαδικτυακό ντιμπέιτ, στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι τρεις επικεφαλής των συνδυασμών που θα κατέβουν στις εκλογές.

Ο Αγγελος Παπανικολάου που ηγείται του συνδυασμού  «Το μπάσκετ στα χέρια μας», ο Βαγγέλης Λιόλιος με το συνδυασμό «Δώσε πάσα» και ο Παναγιώτης Φασούλας, επικεφαλής της δικής του παράταξης «Πρώτα το μπάσκετ».

Σε 14 κοινές ερωτήσεις, με τον αριθμό 14 να μην είναι τυχαίος αφού είναι τα δευτερόλεπτα που έχει μια ομάδα να εκδηλώσει μια δεύτερη (πιο γρήγορη) επίθεση και εδώ το μπάσκετ χρειάζεται τις πιο γρήγορες (όχι βιαστικές) ενέργειες καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εδώ και πολλούς μήνες με τις συνεχείς αναβολές των εκλογών.

Οι ερωτήσεις αφορούν τα φλέγοντα θέματα του αθλήματος που έχουν σχέση και με την ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης καθώς και θέσεις των επικεφαλής για το πρόγραμμά τους.

Στο ντιμπέιτ (με κοινές ερωτήσεις για όλους), δεν αποδέχτηκε να συμμετάσχει, ο Παναγιώτης Φασούλας.

Αναλυτικά οι (κοινές) ερωτήσεις και οι απαντήσεις του Άγγελου Παπανικολάου και του Βαγγέλη Λιόλιου με τα πρόσωπα να εναλλάσσονται θέσεις σε κάθε απάντηση καθώς δεν υπάρχει 1ος και 2ος αλλά οι θέσεις τους πάνω στα συγκεκριμένα ερωτήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου;

Άγγελος Παπανικολάου: Όπως γνωρίζετε, οι εκλογές της ΕΟΚ έχουν προγραμματιστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου, μια απόφαση που είχε ληφθεί μήνες νωρίτερα. Το αφήγημα ότι η προσωρινή διοίκηση της ΕΟΚ δεν θέλει να διεξαχθούν εκλογές καταρρίφθηκε για ακόμα μια φορά. Ξεκάθαρα είχα δηλώσει: Εκλογές …χθες αλλά με τη συμμετοχή των σωματείων που διαθέτουν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις. Δυστυχώς, οι μάσκες έπεσαν χθες και ο θίασος βρίσκεται επί σκηνής, επιδιώκοντας για ακόμα μια φορά τη ματαίωση των εκλογών της ΕΟΚ. Υποψήφιος με τον συνδυασμό “Πρώτα το Μπάσκετ”, στο οποίο ηγείται ο κ. Φασούλας, προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας να ακυρωθούν οι δικαστικές αποφάσεις των Σωματείων για την απόλυτα νόμιμη συμμετοχή τους στις εκλογές της ΕΟΚ. Και από το μότο «Πρώτα το Μπάσκετ» φθάσαμε στο «Πρώτα το συμφέρον μας»… 

Βαγγέλης Λιόλιος: Αυτό δεν χωρά καμία συζήτηση, οι εκλογές πρέπει να γίνουν 12 Σεπτεμβρίου, έχουν γίνει τόσες αναβολές, το μπάσκετ έχει ξεμείνει από χρόνο. Εκλογές χθες, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε μια μέρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Γιατί να εμπιστευτεί την παράταξή σας ένα σωματείο;

Βαγγέλης Λιόλιος: Πιστεύω πώς όλα τα σωματεία με τα οποία μιλήσαμε, διαπίστωσαν ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο, υλοποιήσιμο πρόγραμμα, πού βασίζεται στη διαφάνεια, στην οργάνωση, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, στην ενίσχυση των σωματείων στη βάση της πυραμίδας και την ελάφρυνση των ομάδων από μια σειρά εξόδων. Αλλά κυρίως θεωρώ πως μπορούμε να διασφαλίσουμε την ενότητα των ανθρώπων του μπάσκετ την επόμενη μέρα.

Είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι, η πρωτοβουλία του «Δώσε Πάσα», μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα στον χώρο του μπάσκετ.

Άγγελος Παπανικολάου: Διότι, πολύ απλά διαθέτουμε αφενός, έμπειρους και ικανούς ερασιτέχνες παράγοντες και αφετέρου, όραμα και ορμή για την υλοποίηση των στόχων. Παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις μας, πιστοί στα όσα υποστηρίζαμε από την πρώτη μέρα. Αντίθετα, όπως θα διαπιστώσατε όλους αυτούς τους μήνες, υπήρξαν παλινωδίες από υποψήφιους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού μπάσκετ;

Άγγελος Παπανικολάου: Αναντίρρητα, το οικονομικό. Τόσο η οικονομική κρίση όσο και η πανδημία ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν αφάνταστα τις ερασιτεχνικές ομάδες. Όταν ακόμα και τώρα οι ερασιτέχνες παράγοντες καλούνται να πληρώνουν εβδομαδιαίως από τη τσέπη τους self test και rapid test για κάθε αθλητή, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να ομιλούμε για ανάπτυξη του αθλητισμού και δη του μπάσκετ. Στον ΓΓΑ, κ. Μαυρωτά, με τον οποίο μίλησα πριν από περίπου 10 ημέρες, του εξήγησα ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Εμείς ωστόσο, έχουμε βρει τον τρόπο ώστε να μην συμβεί.

Βαγγέλης Λιόλιος: Δυστυχώς τα πάντα λειτουργούν εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία στον αυτόματο πιλότο. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές διαδικασίες εκτελούνται λες και βρισκόμαστε στις αρχές του 2000. Τότε σχεδιάστηκαν. Για αυτό είναι ξεπερασμένες. Όταν οι άλλες ομοσπονδίες έκαναν άλματα, εμείς κοιτούσαμε πώς το κάναμε πριν 10 και 20 χρόνια. Το μπάσκετ μας ξεπέρασε. Και αυτό δυστυχώς φαίνεται σε όλα τα κλιμάκια, σε όλα τα πρωταθλήματα και σε κάθε διοργάνωση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Το δυνατό σημείο του προγράμματός σας;

Βαγγέλης Λιόλιος: Σίγουρα οι άνθρωποι που απαρτίζουν την πρωτοβουλία του «Δώσε Πάσα». Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές παραστάσεις, αλλά κοινές αρχές και αξίες. Θέλουμε όλοι να προσφέρουμε ότι μπορούμε, πάντοτε με αγνή αγάπη για το μπάσκετ και στη βάση εθελοντικής προσφοράς, όπως άλλωστε εθελοντικά προσφέρουμε και στα σωματεία μας, για το καλό του εθνικού μας αθλήματος.

Άγγελος Παπανικολάου: Είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός όλων των λειτουργιών στο ερασιτεχνικό μπάσκετ. Εμείς θα απλοποιήσουμε τη ζωή των ανθρώπων, που συμμετέχουν ενεργά σε κάθε μπασκετική δραστηριότητα. Επιδίωξή μας είναι να την κάνουμε πιο εύκολη και πιο λειτουργική. Η κατεύθυνσή μου είναι η στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων. Ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του μπάσκετ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Κεφάλαιο εθνικές ομάδες. Αποτελεί μια από τις προτεραιότητες σας;

Άγγελος Παπανικολάου: Η Εθνική ομάδα, ομολογουμένως, είναι η κορωνίδα του Ελληνικού μπάσκετ. Και ως τέτοια πρέπει να περιφρουρείται και να διαφυλάσσεται σε υπερθετικό βαθμό. Και όταν αναφέρομαι στην εθνική ομάδα εννοώ για όλα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα.

Βαγγέλης Λιόλιος: Η εθνική ομάδα είναι ο καθρέφτης όλου του μπασκετικού οικοδομήματος. Αποτελεί το διαμάντι στο στέμμα του ελληνικού μπάσκετ. Είναι προφανές πώς θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, αν εμπιστευτούν σε εμάς τα σωματεία την επόμενη μέρα του μπάσκετ, για να έχουμε τις εθνικές ομάδες που μας αξίζουν. Σε κάθε κλιμάκιο, σε άνδρες και γυναίκες, οι καλύτεροι παίκτες, το καλύτερο σταφ, με τις καλύτερες υλικοτεχνικές παροχές, οι επίλεκτοι αθλητές και αθλήτριες θα αγωνίζονται με σεβασμό στο εθνόσημο, για να δώσουν χαρά σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Αναπτυξιακό μπάσκετ, μπορεί να αναγεννηθεί και πως;

Βαγγέλης Λιόλιος: Το αναπτυξιακό μπάσκετ είναι η βάση της πυραμίδας. Καμία συζήτηση δεν έχει νόημα για το αύριο του μπάσκετ, όταν δεν λαμβάνει υπόψιν  την ποιότητα της δουλειάς στις μικρές ηλικίες, που αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας σε εθνικό και διασυλλογικό επίπεδο.

Απαιτείται επανασχεδιασμός του αναπτυξιακού μοντέλου, υπό την επίβλεψη της ομοσπονδίας και την αγαστή συνεργασία μεταξύ προπονητών κλιμακίων και συλλόγων. Παράλληλα, πρέπει να δοθεί τεράστια προσοχή στη συνεχή επιμόρφωση των προπονητών που ασχολούνται με την παραγωγή παικτών. Οφείλει η ομοσπονδία να τους δώσει την ευκαιρία να γίνουν η καλύτερη έκδοση του εαυτού τους, ούτως ώστε να «σμιλεύσουν» και παίκτες αντίστοιχης ποιότητας. Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να είναι σχεδιασμένα κεντρικά, να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις προς τους προπονητές, μέσω ενός σύγχρονου playbook, με βάση βέλτιστες πρακτικές και σεβασμό στην παιδαγωγική διάσταση του αθλητισμού, που θα αποτελεί το «ευαγγέλιο» του μπάσκετ που θέλουμε να παίζουμε ως Ελλάδα.

Άγγελος Παπανικολάου: Βεβαίως και θα το εξελίξουμε σε υπερθετικό βαθμό. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ, το οποίο καταλήγει στις εθνικές ομάδες, κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς θα του προσθέσουμε νέα πράγματα, που έχουν να κάνουν με τον συνεχή έλεγχο, τη συνεργασία με τις ομάδες, τη βελτίωση και την αξιολόγηση. Οι εθνικές ομάδες δεν είναι μεμονωμένες, αλλά αλληλένδετες με τα σωματεία. Πως θα βελτιωθεί, δηλαδή, ένας αθλητής και θα βοηθήσει την εθνική ομάδα όταν δεν αγωνίζεται στην ομάδα του;

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τι πρέπει να αλλάξει στη διαιτησία και πόσο εφικτή είναι μια αλλαγή;

Άγγελος Παπανικολάου: Διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν στη διαιτησία. Κατά πρώτο, χρειάζεται συναίνεση και ενότητα, όπως θα συμβεί σε κάθε έκφανση της μπασκετικής ζωής μας. Τόσο η ΕΟΚ, όσο η ΟΔΚΕ και ο ΕΣΑΚΕ θα συμφωνήσουν στον τρόπο σύνθεσης και λειτουργίας της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Θα μετέχουν από 3 έως 5 πρώην διαιτητές εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι θα προτείνονται από τους τρεις φορείς του αθλήματος. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συγκεντρωτισμός και να υπάρχει ελευθερία, πλουραλισμός και διαφορετικές «φωνές» που οδηγεί στη διαφάνεια. Παράλληλα, πρέπει να δοθεί τεράστια προσοχή στη συνεχή επιμόρφωση των προπονητών που ασχολούνται με την παραγωγή παικτών. Οφείλει η ομοσπονδία να τους δώσει την ευκαιρία να γίνουν η καλύτερη έκδοση του εαυτού τους, ούτως ώστε να «σμιλεύσουν» και παίκτες αντίστοιχης ποιότητας. Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να είναι σχεδιασμένα κεντρικά, να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις προς τους προπονητές, μέσω ενός σύγχρονου playbook, με βάση βέλτιστες πρακτικές και σεβασμό στην παιδαγωγική διάσταση του αθλητισμού, που θα αποτελεί το «ευαγγέλιο» του μπάσκετ που θέλουμε να παίζουμε ως Ελλάδα.

Βαγγέλης Λιόλιος: Το σημερινό μοντέλο διαιτησίας πιστεύω πως δεν μπορεί να λειτουργήσει, όχι απαραίτητα λόγω προσώπων, αλλά κυρίως λόγω αναποτελεσματικών δομών. Στις περισσότερες διοργανώσεις στο εξωτερικό υπάρχει κεντρικός έλεγχος από αρχιδιαιτητή, κάτι που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει και σε μας, καθώς είναι ένα δοκιμασμένο μοντέλο με πολύ καλά αποτελέσματα. Η εφαρμογή του εν λόγω μοντέλου θα πρέπει να γίνει από την κορυφή, που είναι το επαγγελματικό μπάσκετ, ως τις τοπικές κατηγορίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Η αναβάθμιση του κυπέλλου είναι απαραίτητη ;

Βαγγέλης Λιόλιος: Σίγουρα αποτελεί μονόδρομο η αναβάθμιση του κυπέλλου. Δυστυχώς αντί να είναι μια γιορτή του μπάσκετ, πλέον αποτελεί έναν παρηκμασμένο θεσμό, που υλοποιείται σχεδόν ως υποχρέωση. Εμείς βλέπουμε το κύπελλο εντελώς διαφορετικά. Ως γιορτή για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας διοργάνωσης Κυπέλλου Ερασιτεχνικών Σωματείων (Γ-Β-Α2 Εθνική), όπου ο νικητής της διοργάνωσης θα συμμετέχει με τις 7 πρώτες ομάδες της Α1 στο final-8, για να ανακηρύξουμε τον Κυπελλούχο Ελλάδας. Το κύπελλο πρέπει να είναι γιορτή, είναι μία διοργάνωση που μπορούν να συμβούν εκπλήξεις, ο κόσμος διψά για αθλητικά γεγονότα με αβεβαιότητα ως προς την έκβαση του αποτελέσματος. Αυτό θέλουμε να προσφέρουμε, μία διοργάνωση συγκινήσεων.

Άγγελος Παπανικολάου: Διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν και στο κύπελλο Ελλάδας, αλλά επαναλαμβάνω: Πάντα με σύνεση, συναίνεση και κυρίως ενότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο καλό και το μεγαλύτερο κακό που έκανε αυτά τα χρόνια η απερχόμενη διοίκηση ;

Άγγελος Παπανικολάου: Αναμφισβήτητα, διατήρησε για δεκαετίες σε υψηλότατο σημείο το ελληνικό μπάσκετ. Το μπάσκετ μπήκε μέσα στα σπίτια, στα σχολεία. Αγαπήθηκε παράφορα από τους Έλληνες και μετατράπηκε σε εθνικό σπόρ. Τις μεγαλύτερες επιτυχίες έφερε το ελληνικό μπάσκετ. Τόσο σε επίπεδο εθνικών ομάδων όσο και συλλόγων. Διότι, είναι συγκοινωνούντα δοχεία… Κακό, βεβαίως και δεν έκανε. Θα μπορούσε, όμως, να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερες ενέργειες, αν και μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα τελευταία 11 χρόνια σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί κατά 70%, ενώ και οι χορηγίες είναι σαφώς λιγότερες.  

Βαγγέλης Λιόλιος: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι διοικήσεις Βασιλακόπουλου προσέφεραν πάρα πολλά στο άθλημα τις προηγούμενες δεκαετίες. Άλλωστε και οι περισσότεροι από όσους συμμετέχουμε στις εκλογές, άλλος σε μεγαλύτερο, άλλος σε μικρότερο βαθμό, του χρωστάμε την ενασχόλησή μας με το μπάσκετ. Μην ισοπεδώνουμε την προσφορά ενός ανθρώπου με τόσα παραγοντικά ένσημα στην πλάτη. Το λάθος που του καταλογίζω είναι πως έπρεπε να έχει προετοιμάσει μια διάδοχη κατάσταση όταν ένιωσε ότι κουράστηκε, για να μην φτάσουμε στο σημερινό σημείο καθίζησης του μπασκετικού μας οικοδομήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Με μια κλίμακα από το 1-10, που έχει φτάσει το ελληνικό μπάσκετ σήμερα  και γιατί; 

Βαγγέλης Λιόλιος: Δεν είμαι άνθρωπος που θα κάνει μόνο κριτική και θα χρησιμοποιεί καταγγελτικό λόγο βλέποντας παντού αρνητικά. Το Ελληνικό μπάσκετ είναι σαν ένα αεροπλάνο. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για αεροπλάνο. Πιστεύω ακράδαντα πως μπορούμε και πάλι να απογειωθούμε και να πετάμε ψηλά στους αιθέρες όπως μας αξίζει. 

Άγγελος Παπανικολάου: Το ελληνικό μπάσκετ παραμένει σε υψηλό επίπεδο, γεγονός που φαίνεται και από τη βαθμολογία των εθνικών ομάδων. Μπορείτε να ανατρέξετε στη βαθμολογία για να το διαπιστώσετε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Θεωρείτε  ότι το ελληνικό μπάσκετ  ακόμα δεν εκμεταλλεύεται όσο μπορεί τη λάμψη των σταρ που έχει, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερους ίδιους πόρους;

Άγγελος Παπανικολάου: Το ελληνικό μπάσκετ δεν είναι μόνο ο Αντετοκούνμπο. Και η ΕΟΚ είναι γνωστό ότι δεν εκμεταλλεύεται μεμονωμένους αθλητές μόνο και μόνο προς όφελός της. Δεν μας αφορά η συγκυριακή εκμετάλλευση προσώπων, αλλά σίγουρα μας ενδιαφέρει η συνολική ανάπτυξη του μπάσκετ. Εμείς βλέπουμε τους αθλητές ως ανθρώπους, ως προσωπικότητες και όχι, βέβαια ως δολάρια…

Βαγγέλης Λιόλιος: Νομίζω αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κατάλληλων στελεχών σε καίριες θέσεις στην ομοσπονδία. Ένας αιρετός δεν είναι απαραίτητο να έχει γνώσεις διοίκησης και μάρκετινγκ, για να μπορεί επί παραδείγματι να “εκμεταλλευτεί” την παρουσία ενός τόσο μεγάλου αθλητή όπως του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο αιρετός, οφείλει να θέτει τους στόχους για τα επόμενα χρόνια και να παρουσιάζει ποιο είναι το όραμα της ομοσπονδίας για το μέλλον. Είναι ο θεματοφύλακας του οράματος των ανθρώπων του μπάσκετ, όχι manager. Το πώς θα φτάσουμε στην επίτευξη των στόχων, είναι δουλειά των διοικητικών στελεχών, τα οποία ελέγχουν συνεχώς οι αιρετοί στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Άρα το αν παράγουμε πόρους ή όχι, είναι μία συζήτηση άνευ νοήματος όταν δεν υπάρχει καν επαρκώς στελεχωμένο αντίστοιχο τμήμα εντός της ομοσπονδίας, που να είναι επιφορτισμένο με αυτά τα καθήκοντα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Έχετε διάθεση για συνεργασίες με τους εκλογικούς σας αντιπάλους την επόμενη ημέρα είτε ως νικητής είτε και στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν έστω κάποια σημεία σύγκλισης και αποδοχής προθέσεων για το καλό του μπάσκετ;

Βαγγέλης Λιόλιος: Νομίζω πως όλοι θέλουμε το καλό του μπάσκετ. Οι διαφορές που υπάρχουν είναι καθαρά προγραμματικές. Έχω δηλώσει πολλές φορές, ότι δεν μπορώ να βρω κανέναν λόγο που να με εμποδίσει από το να συνεργαστώ με τον οποιοδήποτε αγαπά πραγματικά το μπάσκετ.

Άγγελος Παπανικολάου: Στο μπάσκετ δεν περισσεύει κανείς. Αλλά ούτε είναι πεδίο μάχης. Το ελληνικό μπάσκετ δεν είναι πολιτική. Άρα, σας διαβεβαιώνω ότι θα προχωρήσουμε από κοινού για να το εξελίξουμε. Υποθέτω ότι όλοι μας έχουμε έναν κοινό στόχο: Να υπηρετήσουμε το ελληνικό μπάσκετ. Κι αυτό θα πράξω ως πρόεδρος της ΕΟΚ. Θα διοικήσουμε με σύνεση και συναίνεση αλλά και με αποφασιστικότητα και θάρρος, ώστε να πετύχουμε τους στόχους. Και θα τα καταφέρουμε. Αναμφισβήτητα, διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρξουν, ωστόσο, το ζητούμενο απ’ όλους μας είναι η ανάπτυξη του Ελληνικού Μπάσκετ 

ΕΡΩΤΗΣΗ 13: Από ποιο σημείο του προγράμματός σας θα αρχίσετε τη διοίκησή σας την επόμενη ημέρα;

Άγγελος Παπανικολάου: Είναι ξεκάθαρο ότι ούτε επαγγελματίας παράγοντας είμαι, ούτε έμμισθος υπάλληλος στην ΕΟΚ ήμουν κατά το παρελθόν, ούτε βάζω πάνω και πέρα από το συμφέρον του ελληνικού μπάσκετ την ομάδα μου. Προέρχομαι από τη «δεξαμενή» του ερασιτεχνικού αθλητισμού, κάτι που σημαίνει ότι προσφέρω τα τελευταία 20 χρόνια αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μου τόσο σε συλλογικό όσο και εθνικό επίπεδο. Γι’ αυτό και γνωρίζω εκ του σύνεγγυς τα ζητήματα του ερασιτεχνικού μπάσκετ, ενώ έχω διάθεση και χρόνο να τα αντιμετωπίσω και όχι, απλά να τα πετάξω κάτω από το χαλάκι.

Η πλήρης αναβάθμιση των πρωταθλημάτων και του κυπέλλου Ελλάδας είναι μέσα στους στόχους μας. Πρόσθετα τηλεοπτικά δικαιώματα, νέο χορηγικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει κάθε είδους διοργανώσεις (πανευρωπαϊκά – πανελλήνια πρωταθλήματα) και στρατηγικές συνεργασίες με εταιρίες – χορηγούς και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ θα υλοποιήσουμε προγράμματα των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Σκεφτείτε ότι παράλληλα με τον μπάσκετ, εκατοντάδες αθλητές θα εκπαιδεύονται σε θέσεις, όπως μάρκετινγκ, διοικητικές υπηρεσίες κ.α. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης της ελληνικής νεολαίας που οι γονείς, την έχουν εμπιστευθεί με τόσο αγάπη εδώ και τόσες δεκαετίες.   

Βαγγέλης Λιόλιος: Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ένα και μόνο. Πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, για να παραμείνουν ανοιχτές οι ακαδημίες των συλλόγων, τηρώντας φυσικά τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, που χρίζουν άμεσης αλλαγής, διαφορετικά τα σωματεία είναι καταδικασμένα και μη βιώσιμα. Μιλάμε ξεκάθαρα, το τονίζω, για θέμα επιβίωσης σωματείων. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον ορίζοντα τόσο σημαντικό, όλα τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν. Πρέπει να βοηθήσουμε τα σωματεία να αντέξουν την πανδημία, διαφορετικά το μπάσκετ θα βγει από αυτήν με απώλειες που κανείς δεν έχει φανταστεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 14: Οι ομάδες των διοργανώσεων της ΕΟΚ μπορούν να νιώθουν ασφαλείς για την διεξαγωγή των διοργανώσεων 2021-22 και δεν αναφερόμαστε στο μη προβλέψιμο κορονοϊό, αλλά στη μορφή που έχει δοθεί με τις τροποποιήσεις προκηρύξεων

Βαγγέλης Λιόλιος: Εύχομαι ειλικρινά να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα, ούτε υγειονομικό ούτε οργανωτικό, για να απολαύσουμε επιτέλους μπάσκετ. 

Άγγελος Παπανικολάου: Θεωρώ ότι δεν θα συμβεί ό,τι έγινε στις δύο τελευταίες αγωνιστικές περιόδους. Είμαστε έτοιμοι, γνωρίζουμε τι πρέπει να πράξουμε και είμαι πεπεισμένος ότι τα πρωταθλήματα θα βγουν χωρίς προβλήματα. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News