Ολυμπιακός: Η τριπλή εποποιία του Πρίντεζη, ο τιμωρός Μπαρτζώκας

Πάει όπως… το 2015 ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη. Ο «Αγιος Γεώργιος» που είχε υπογράψει και το μπρέικ πριν το νικητήριο τρίποντο στο ΣΕΦ, ο Μπαρτζώκας που ως κόουτς της Λοκομοτίβ απέκλεισε την Μπαρτσελόνα, οι εννιά εντός έδρας ήττες της σε πλέι οφ (!) και η ελληνική σύμπτωση (;) όταν μένει έξω παρά το αβαντάζ.

Πέρασαν ήδη (ακριβώς, 23 Απριλίου και τότε!) δέκα χρόνια. Σαν χθες δεν φαίνεται να μπήκε η τριποντάρα του Γιώργου Πρίντεζη, που τέζαρε την Μπαρτσελόνα και έστειλε τον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης;

Το θέμα είναι τι θα γίνει (κυριολεκτικά) αύριο. Οι «ερυθρόλευκοι» τίθενται πάλι αντιμέτωποι των «μπλαουγκράνα». Πάλι με μειονέκτημα έδρας. Και ελπίζουν πως πάλι θα κάνουν ένα (τουλάχιστον) μπρέικ, ώστε να έχουν την ευκαιρία να τελειώσουν τη σειρά στο καμίνι του ΣΕΦ.

Τότε, το 2015, όλοι θυμούνται την τελευταία φάση που έγραψε το 71-68: επαναφορά ο Μάντζαρης, Σπανούλης σκαστή πάσα στον Σλούκα που κόβει προς το καλάθι, έξω η μπάλα στον στημένο στα 6,75 μ. Γιώργο Πρίντεζη. Μπουμ!

Μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, η μπάλα πέρασε από τέσσερις διαφορετικούς παίκτες. Του Γιάννη Σφαιρόπουλου, έτσι; Διότι στο ξεκίνημα κι εκείνης της χρονιάς στον πάγκο καθόταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που αποχώρησε μετά τη δυσάρεστη από κάθε άποψη βραδιά στο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο.

Αν μη τι άλλο, οι παρόντες (ως βασικοί μάλιστα) και προ δεκαετίας Τόμας Σατοράνσκι και Αλεξ Αμπρίνες δεν έχουν ξεχάσει το χουνέρι που τους σκάρωσε ο -κατά Βαγγέλη Ιωάννου- «Αγιος Γεώργιος». Η πλάκα είναι ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε 0/5 τρίποντα στο συγκεκριμένο ματς. Είχε όμως κάνει και τα πάντα ώστε να φτάσει τόσο κοντά στην πηγή η παρέα του.

Πόσοι λοιπόν θυμούνται ότι ο Πρίντεζης είχε κάνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της ζωής του στο μπρέικ της Βαρκελώνης; Το 1-1 με σκορ 76-63 είχε έρθει με 22 πόντους και 9 ριμπάουντ του «Πριντ». Οι 35 μονάδες άλλωστε στην αξιολόγηση συνιστούσαν ρεκόρ καριέρας εκείνη τη στιγμή. Ηταν ο κορυφαίος και ο πρώτος σκόρερ με 22 πόντους και στο 73-71 του Φαλήρου για το 2-1! Σκορ που διαμορφώθηκε με δική του βολή.

Το χουνέρι του Μπαρτζώκα με τη «Λόκο»

Σίνγκλετον, Ράντολφ και Ντιλέινι, οι παικταράδες που πήρε (και απογείωσε την καριέρα τους) στο Κρασνοντάρ ο Μπαρτζώκας.

Ακόμα μεγαλύτερο ήταν το χουνέρι της Μπαρτσελόνα με θύτη τη Λοκομοτίβ Κουμπάν το αμέσως επόμενο έτος. Τη Λοκομοτίβ του Γιώργου Μπαρτζώκα!

Οι «μπλαουγκράνα» είχαν μειονέκτημα έδρας στη σειρά του 2016, εντούτοις παρελαύνοντας με 92-66 από το Κρασνοντάρ στον δεύτερο αγώνα με ματσάρα του Στράτου Περπέρογλου (και συμμετοχή ολίγων δευτερολέπτων κάποιου Σάσα Βεζένκοφ), σχεδόν όλοι πίστεψαν ότι η σειρά θα τελείωνε στη Βαρκελώνη, όπου και θα μεταφερόταν

Ο «coach B» δεν το πίστεψε ούτε μετά το καταλανικό 2-1 (82-70) με την 25άρα του Αμπρίνες, που βαστάει έως σήμερα ως ρεκόρ καριέρας για τον και… σήμερα παίκτη της. Στο Game 4 η Ρωσίδα Σταχτοπούτα σοκάρει το «Παλάου Μπλαουγκράνα» με 92-80, χάρη στο ρεκόρ καριέρας με ranking 24 του Βίκτορ Κλαβέρ και ακόμα μεγαλύτερη εμφάνιση από τον Αντονι Ράντολφ.

Η έκπληξη ολοκληρώνεται πίσω στο Κρασνοντάρ (81-67) και στο φάιναλ φορ πηγαίνει ο άσημος σύλλογος από τη Ρωσία. Στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, απαραίτητη η διευκρίνηση. Εκεί όπου θα φιλοξενηθεί και σε λίγες εβδομάδες.

Ο δε Μπαρτζώκας έχει εντυπωσιάσει (εκτός από σοκάρει) τόσο πολύ τους διοικούντες την Μπάρτσα, που το ίδιο καλοκαίρι μετακομίζει στη Βαρκελώνη, διαδεχόμενος τον Τσάβι Πασκουάλ – και παίρνει μαζί του τον Κλαβέρ! Πέφτει σε μεταβατική περίοδο της καταλανικής ομάδας, δεν μπαίνει καν στα πλέι οφ, φεύγει ύστερα από μόλις μία σεζόν.

Η Μπάρτσα ως θύμα εννιά μπρέικ!

Ο Ρομέιν Σάτο ήταν ο πρώτος σκόρερ (18 π.) στο 75-71 του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη. Πίσω ο Νικ Καλάθης.

Από το 2009 που καθιερώθηκαν οι σειρές πλέι οφ που να κρίνονται στις τρεις νίκες, έχουν περάσει 15 χρόνια. Υπάρχει δηλαδή σχετική προϊστορία 14 ετών στην Ευρωλίγκα, δεδομένου ότι το 2020 δεν διεξήχθη η ποστ σίζον λόγω του κορωνοϊού.

Ο μεν Ολυμπιακός έχει απουσιάσει μόλις τρεις φορές, έχοντας άλλες τόσες φορές συμμετάσχει στα πλέι οφ με μειονέκτημα έδρας. Πέραν της συγκλονιστικής σειράς με την Μπαρτσελόνα το 2015, απέκλεισε με ντεζαβαντάζ και τη Σιένα το 2012 – κάνοντας στην Τοσκάνη το μπρέικ στο πρώτο κιόλας ματς.

Η δε Μπάρτσα έλειψε μονάχα στις ποστ σίζον του 2017 (επί Μπαρτζώκα) και του 2018. Στις δέκα από τις δώδεκα συμμετοχές της, είχε η ίδια το πλεονέκτημα έδρας. Στις εννιά όμως εξ αυτών (των δώδεκα συνολικά συμμετοχών) έχασε μέσα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα»! Αν υπάρχει δηλαδή μια ομάδα που δεν ξέρει να προστατεύει διαχρονικά το «σπίτι» της στη συγκεκριμένη φάση, αυτή είναι η καταλανική.

Προσοχή, δεν λέμε ότι αποκλείστηκε όλες εκείνες τις φορές. Με Τάου Κεράμικα (τη σημερινή Μπασκόνια) το 2009, Ρεάλ το 2010, Παναθηναϊκό το 2013, Ζενίτ το 2021 και Μπάγερν το 2022 έκανε μπρέικ στο… μπρέικ και στο τέλος πήγε η ίδια στο φάιναλ φορ. Το 2016 και το 2019, που την έπαθε εντός από Λοκομοτίβ και Εφές έχοντας μειονέκτημα έδρας, το μπρέικ στο μπρέικ το έκαναν οι αντίπαλοί της, επικρατώντας εκείνοι.

Ποιες λοιπόν δύο χρονιές μένουν, που έχασε επίσης σε ποστ σίζον στη Βαρκελώνη; Το 2011 και το 2015, οι μοναδικές φορές που είχε πλεονέκτημα έδρας και αποκλείστηκε. Με θύτες, σε αμφότερες, ελληνικούς συλλόγους!

Όπως ο Ολυμπιακός προ δεκαετίας, ο Παναθηναϊκός είχε σπάσει την έδρα στο Game 2 (75-71) τέσσερα χρόνια ακόμα πιο πριν, φτάνοντας κι εκείνος στο 3-1 κόντρα στην ομάδα και τότε του Ρίκι Ρούμπιο. Aπό όλα τα καταλανικά χουνέρια, αυτό ήταν το μεγαλύτερο – διότι το φάιναλ φορ έγινε στο «Παλάου Σαν Τζόρντι» της… Βαρκελώνης, όπου οι «πράσινοι» στέφθηκαν για τελευταία φορά πρωταθλητές Ευρώπης, επικρατώντας στον τελικό της (αντιπάλου τους τώρα στους «8») Μακάμπι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News