Ολυμπιακός: Μπαταρίες ΑΑΑ, διαφορετικό ροτέισιον και σούπερ αναπληρωματικοί

Το τρίπτυχο «άμυνα, αποτελεσματικότητα, αρχηγός» έκανε τη διαφορά για τον Ολυμπιακό στην παράσταση του τέταρτου προημιτελικού με την Μπαρτσελόνα. Οι μικρές μα καθοριστικές αλλαγές του Γιώργου Μπαρτζώκα, οι 60 περισσότεροι πόντοι των παικτών που έρχονται από τον πάγκο στη σειρά.

Με κεκτημένη ταχύτητα από την κατάληξη του τέταρτου προημιτελικού, η Μπαρτσελόνα μπήκε στο ΣΕΦ και ευστόχησε στα οκτώ από τα εννιά πρώτα σουτ που επιχείρησε. Σε μόλις πέντε λεπτά! Μετά, σαρώθηκε από «ερυθρόλευκη» θύελλα στο 92-58.

Η ένταση στην άμυνα του Ολυμπιακού ανέβηκε στα κόκκινα, οι γκαρντ με προεξάρχοντα τον συγκλονιστικό (ιδίως στην… πίσω πλευρά του παρκέ) Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έσπαγαν κάθε σκριν και κολλούσαν ασφυκτικά στους αντιπάλους τους, οι ψηλοί εξασφάλιζαν κάθε ριμπάουντ – ακόμα και επιθετικό, στις λιγοστές φορές που παίκτης του Γιώργου Μπαρτζώκα αστοχούσε.

Πόσα καλάθια έβαλαν συνολικά οι Καταλανοί μετά το 5’ και το πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ; Βασικά, μέχρι το 37’, όταν δηλαδή με τη διαφορά να πλησιάζει τους 40 πόντους, οι γηπεδούχοι ουσιαστικά έκλεισαν τον διακόπτη; Μόλις έντεκα! Ελάχιστα περισσότερα απ’ ό,τι στα πρώτα λεπτά.

Όταν ζεστάθηκαν οι Πειραιώτες, έλιωσαν τους αντιπάλους τους. Ηταν και τρομερά αποτελεσματικοί, διότι ανανεώνοντας λιγότερες επιθέσεις από την Μπάρτσα (11 έναντι 12) σημείωσαν σχεδόν τους διπλάσιους πόντους από επιθετικά ριμπάουντ: 15 συγκεκριμένα, έναντι 8. Εκαναν και περισσότερα λάθη από τους Καταλανούς (13 για 12); Τριπλάσιοι οι «ερυθρόλευκοι» πόντοι από λάθη αντιπάλων, 14 έναντι 5!

Παρά τις κακές αιματολογικές εξετάσεις που είχε και ανήμερα του αγώνα, όπως ενημέρωσε ο Μπαρτζώκας, ο Κώστας Παπανικολάου ρίχτηκε στη μάχη. Εριξε ο ίδιος τον εαυτό του για την ακρίβεια, διότι δεν ήθελε με τίποτα να λείψει και από το ματς που στο απευκταίο σενάριο θα ήταν το τελευταίο της ευρωπαϊκής σεζόν.

Καθοριστικός παράγων στη φοβερή ομαδική άμυνα, δίνοντας και βοήθειες πέρα από την προσωπική του, κάνοντας και διάφορα deflections πέρα από το κλέψιμο και τα 6 ριμπάουντ (δεύτερη μεγαλύτερη επίδοσή του μετά τα τέλη Οκτωβρίου…), ο αρχηγός έδωσε και το τρίποντο σύνθημα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Τρία εύστοχα σουτ από τα 6,75 μ. σε λιγότερο από ενάμισι λεπτό, το πάρτι στις εξέδρες του ΣΕΦ είχε ξεκινήσει…

Παγκίτες μόνο στο όνομα, «Μιλού» για φίλημα

Επειδή η ψυχολογία σε τέτοια θέματα είναι… κολλητική, η ομάδα του 29% στη Βαρκελώνη και του 27% την περασμένη Τρίτη, εκτοξεύτηκε στο 50% στα τρίποντα με 12 εύστοχα μάλιστα στο Game 4. Ο Κάναν των 0/9 στα δύο προηγούμενα ματς έβαλε 3/5, ο Γουίλιαμς-Γκος 3/4, ο κορυφαίος όλων ΜακΚίσικ 2/4. Πριν το τζάμπολ, ο Σακ είχε 28% στην τρέχουσα περίοδο.

Χ-factor τούτη τη φορά δεν ήταν ο Μόουζες Ράιτ των 16 πόντων και της τάπας της χρονιάς στο τρίτο παιχνίδι, αλλά ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο «coach B» άφησε στον πάγκο σε όλο το ματς τον «Μωυσή» (!) και ο προσφάτως αποθεραπευθείς Σέρβος σέντερ άγγιξε το νταμπλ-νταμπλ με 8 πόντους και 11 ριμπάουντ. Βοήθησε κυρίως στα δεύτερα και γενικότερα αμυντικά, εκεί δηλαδή που είχε σοβαρά… θέματα ο Ράιτ.

Η διαφορετική ρεζέρβα του (τρομερού στην πρώτη περίοδο, με 12 πόντους κατόπιν επίμονου ταΐσματος) Μουσταφά Φαλ στο «5» δεν ήταν η μοναδική αλλαγή που παρατηρήθηκε στο ροτέισιον. Πριν ακόμη και από το τζάμπολ είχαμε τέτοιες, με τον Λουκ Σίκμα των χαμένων ευκαιριών (πενταδάτος ήταν στη σειρά…) και τον σταθερά «άοσμο» Ιγκνας Μπραζντέικις να μένουν εκτός δωδεκάδας.

Πρωτίστως οι γκαρντ, όπως γράψαμε, έπρεπε να τρέχουν ακατάπαυστα κι έτσι τρύπωσε σε αυτήν κι ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ, που μετά και το γύρισμα του αστραγάλου του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, δεν γινόταν να μη χρησιμοποιηθεί επίσης. Στη δε έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Τόμας Γουόκαπ παρέμεινε στον πάγκο και ξεκίνησε ο Γκος. Τι έγινε στην πρώτη φάση της τρίτης περιόδου; Μα έβαλε τρίποντο ο Γκος, φυσικά!

Στο πρώτο τζάμπολ βέβαια ήταν μέσα ο Γουόκαπ κι έτσι με τη συνδρομή και του πρώην γκαρντ του Ρεάλ, ο Ολυμπιακός πήρε 56 πόντους από τους αναπληρωματικούς του. Είκοσι περισσότερους δηλαδή από τους βασικούς.

Τίποτα, μπροστά στους υπερδιπλάσιους (54 έναντι 26) των -θεωρητικά και μόνο, για να καταλαβαινόμαστε και μόνο ο χαρακτηρισμός- παγκιτών στον τρίτο προημιτελικό! Από την έναρξη της σειράς, οι παίκτες που έρχονται από τον πάγκο έχουν βάλει 60 πιο πολλούς πόντους, καταγράφοντας σχετικό +17 σε σχέση με τους βασικούς (47 έναντι 30) και στο μπρέικ του Game 1.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News