Ολυμπιακός: H ανάλυση ενός παρεξηγημένου αριστουργήματος

Ο διακόπτης γύρισε στην Ισπανία (του αρχικού 0/7 φέτος) για τον Ολυμπιακό και πλέον ξανανταμώνει με τη Ρεάλ. Το μοίρασμα του σκορ σε όλους τους παίκτες, οι τρεις πρώτοι σκόρερ στη σειρά με την Μπάρτσα που ήταν αναπληρωματικοί, ο Γουόκαπ που έπαιξε πιο πολύ απ’ όλους! Και αυτή η φοβερή, αδιαπέραστη άμυνα…

Τέλη Ιανουαρίου. Στη Μαδρίτη. Ο Ολυμπιακός χάνει 90-85 από τη Ρεάλ και (το ρεκόρ του) πέφτει στο 12-11. Είναι η έβδομη αναμέτρησή του με ισπανική ομάδα μέσα στη σεζόν και έχει χάσει και στις επτά!

Ποιο φάιναλ φορ; Κανείς δεν ξέρει ακόμα αν θα μπει στα πλέι οφ, αν θα προλάβει έστω τα νεοσύστατα play-ins. Κι όμως, είναι το παιχνίδι που ανάβει τη σπίθα. Το -24 στο 25ο λεπτό γίνεται -3 λίγο πριν το τέλος, με τρίποντο κρεσέντο του Κώστα Παπανικολάου σε βραδιά καριέρας (25 π.).

Χωρίς Φαλ, Μιλουτίνοφ και Γουίλιαμς-Γκος, με τον Λαρεντζάκη να αποχωρεί λόγω μέσης, η ομάδα βγάζει αντίδραση, δείχνει χαρακτήρα. Αντί να διαλυθεί, δείχνει ικανή να παλέψει υπό τις δυσκολότερες δικές της συνθήκες, στη δυσκολότερη έδρα.

Αρχές Μαΐου. Ο Ολυμπιακός, ναι, είναι στο φάιναλ φορ. Για να ξανανταμώσει με τη Ρεάλ, έχοντας πάρει την πρόκριση επί ισπανικού εδάφους! Ανατρέποντας άρδην την κατάσταση όχι μόνο απέναντι στους συλλόγους της ACB, μα γενικότερα. Μετά από εκείνη την ημιτελή ανατροπή στο άντρο της «Bασίλισσας» (sic), κλείνει τη ρέγκιουλαρ σίζον με δέκα νίκες σε έντεκα αγωνιστικές. Και κατατροπώνει ολόκληρη Μπαρτσελόνα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», με μία ακόμα θρυλική ανατροπή.

Σύμφωνοι, δεν παίχτηκε (καθόλου) καλό μπάσκετ στο τελευταίο ματς της σειράς. Μα αυτό ακριβώς δεν είναι το θέμα; Ότι η ομάδα που είδε το καλοκαίρι να αποχωρούν Βεζένκοφ και Σλούκας προσαρμόστηκε στη νέα κατάσταση, έγινε πιο σκληρή, ακόμα καλύτερη αμυντικά; Οι δύο πρώτοι της σκόρερ έβαζαν 28,6 πόντους στην περσινή Ευρωλίγκα. Ο Σάσα ήταν κι ο πρώτος ριμπάουντερ (6,8), ο Κώστας ο καλύτερος πασέρ (5,6 ασ.). Οι δυο τους ήταν μακράν οι κορυφαίοι και στην αξιολόγηση με 21,5 και 14,7 μονάδες αντιστοίχως.

Κανονική Λερναία ύδρα, ο Ολυμπιακός έχει φέτος στην Ευρώπη οκτώ διαφορετικούς παίκτες που σημειώνουν μίνιμουμ 7,5 πόντους μέσο όρο – και σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται ο χθεσινός (αλλά και τη Μεγάλη Πέμπτη) πρώτος σκόρερ και x-factor σε όλη τη σειρά με την Μπάρτσα, Σακίλ ΜακΚίσικ, όπως και ο σταθερότερος (στον ρόλο του) ψηλός, Φίλιπ Πετρούσεφ!

Να το περιορίσουμε το πράγμα στους πέντε προημιτελικούς με τους Καταλανούς; Ε, λοιπόν, πρώτος σκόρερ σε αυτούς ήταν με 60 πόντους (12 μ. ό. με 67% στα δίποντα!) ο ΜακΚίσικ των χθεσινών εννιά συνεχών πόντων κατά το προσπέρασμα, ακολουθούμενος από τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος των 53 και τον Πετρούσεφ των 51. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Μα είναι αναπληρωματικοί!

Οσο κι αν στο σύγχρονο μπάσκετ η διάκριση μεταξύ βασικών και αναπληρωματικών είναι περισσότερο συμβολική και μικρής σημασίας, είναι εντυπωσιακό το να αποκλείεις σε σειρά αγώνων μια ομάδα με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ (χώρια το πλεονέκτημα της έδρας) χάρη πρωτίστως στους παίκτες που έρχονται από τον πάγκο.

H πρωτιά του Γουόκαπ, η άμυνα των ρεκόρ

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος με αθόρυβο, απαρατήρητο, αλλά επ’ ουδενί αρνητικό Γουόκαπ στα επινίκια.

Από την άλλη, τον περισσότερο χρόνο σε αυτά τα πέντε ματς, συγκεκριμένα 125 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα (τα αναφέρουμε διότι ο Γκος πήρε 125’ και 21!) πήρε ο Τόμας Γουόκαπ. Ναι, ο υποτονικός (4 π. μ. ό.), άστοχος (4/20 τρ.), απρόσεκτος (11 λάθη), συχνά φορτωμένος με (14 συνολικά) φάουλ Γουόκαπ.

Επειδή όμως τα πάντα ξεκινούν από την άμυνα σε αυτό το σύνολο, ο ελληνοποιημένος πόιντ γκαρντ είναι πρώτα απ’ όλα (υπερ)πολύτιμος. Ακόμα κι όταν δεν βοηθάει επιθετικά. Στις τρεις «ερυθρόλευκες» νίκες, ο αμυντικός εξολοθρευτής του «coach B» κατέγραψε το τρομερό +36 στο ομαδικό +/-.

Μη βιαστείτε να πείτε ότι αυτό έχει να κάνει με την ευρεία νίκη στο Game 4 (όπου με +19 βρέθηκε πολύ πίσω από τέσσερις συμπαίκτες του που είχαν από +28 έως +36), διότι χθες είχε το καλύτερο σχετικό νούμερο με +9. Χθες, που η ομάδα του Ρότζερ Γκριμάου έμεινε στους 59 πόντους στην έδρα της, μετά τους 58 στο ΣΕΦ.

Ειδικά στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», η Μπάρτσα σημείωνε στη ρέγκιουλαρ σίζον 87,1 πόντους, έχοντας μείνει μονάχα δύο φορές (σε 17 αγώνες) κάτω από τους 80 – και ξεπερνώντας επτάκις τους 90. Ο Ολυμπιακός της πιεστικής στους γκαρντ άμυνας, των παγίδων και των βοηθειών, των άψογων συνήθως περιστροφών και αλληλοβοηθειών, την κράτησε και στους τρεις προημιτελικούς της Βαρκελώνης κάτω από τους 80!

Κοινώς, και με αποκορύφωμα το αμυντικό masterpiece του (άσχημου στο ουδέτερο μάτι) Game 5, η ομάδα του Μπαρτζώκα οδήγησε τις αναμετρήσεις με τους Καταλανούς εκεί που ήθελε και επιβραβεύθηκε με τη συμμετοχή σε ένα τρίτο συναπτό φάιναλ φορ Ευρωλίγκας. Κάτι που από ελληνικούς συλλόγους είχαν καταφέρει μόνο ο Αρης του Γκάλη και του Γιαννάκη (1988-90) και ο Παναθηναϊκός του… Γκάλη και του Γιαννάκη (1994-96, όχι μαζί βέβαια οι δυο τους).

Με τον Πίτερς, τον Κάναν και τα άλλα (πολυτιμότερα στα πλέι οφ από τους φετινούς πρώτους σκόρερ) παιδιά, ο Ολυμπιακός φεύγει για Βερολίνο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News