Ολυμπιακός: Η επέτειος της 35άρας επί του πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκού

Στις 19 Μαΐου 1996 ο Ολυμπιακός διέσυρε τον Παναθηναϊκό με 73-38 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των πλέι οφ της Α1 μπάσκετ και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για τέταρτη σερί χρονιά.

Μέχρι και πρωταθλητής Ευρώπης είχε αναδειχθεί το 1996 ο Παναθηναϊκός, αλλά εντός συνόρων εξακολουθούσε να έχει θέμα! Αυτό αποδείχθηκε στις 19 Μαΐου, όταν ο Ολυμπιακός τον συνέτριψε με 73-38 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α1 για τέταρτη σερί χρονιά.

Το σκορ μιλάει από μόνο του. Ύστερα από μια σειρά τεσσάρων αγώνων που είχαν κριθεί όλοι στις λεπτομέρειες υπέρ του εκάστοτε γηπεδούχου, οι φίλοι του μπάσκετ περίμεναν σαν σήμερα να παρακολουθήσουν άλλη μία μάχη που θα έκοβε την ανάσα. Αντ’ αυτής, όμως, είδαν τον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη να μετατρέπει τον πρωταθλητή Ευρώπης σε σάκο του μποξ.

Παίζοντας με πάθος από τα πρώτα λεπτά, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να μπλοκάρουν την επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού κι άρχισαν να «χτίζουν» διαφορά με ψύχραιμες επιλογές στις δικές τους επιθέσεις. Χάρη σ’ ένα σερί 16-2 στα μισά του πρώτου ημιχρόνου, όταν ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς άλλαξε την άμυνά του σε ζώνη, το σκορ μετατράπηκε από 14-8 σε 30-10 και ουσιαστικά τελείωσε το ματς, αφού οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν.

Εντυπωσιακό ήταν και το μοίρασμα των πόντων μεταξύ των παικτών του νικητή, άλλη μία επιβεβαίωση της εξαιρετικής ομαδικής λειτουργίας του. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Ντέιβιντ Ρίβερς με 16 και ακολούθησαν οι Ντράγκαν Τάρλατς (14), Φράνκο Νάκιτς (12), Γουόλτερ Μπέρι (10), Γιώργος Σιγάλας (10), Παναγιώτης Φασούλας (8) και Θύμιος Μπακατσιάς (3). Από τον Παναθηναϊκό, είναι επίτευγμα ότι βρέθηκε παίκτης που έπιασε διψήφιο αριθμό (10 πέτυχε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης).

«Σας είχα πει, να μην υποτιμάτε την καρδιά του πρωταθλητή», έλεγε ενθουσιασμένος μετά τον θρίαμβο ο Ιωαννίδης, ο οποίος κατέκτησε εκείνο το βράδυ τον τελευταίο τίτλο του με τον Ολυμπιακό. Λίγες μέρες αργότερα θα αποτελούσε παρελθόν για τους «ερυθρόλευκους» κι ένα τεράστιο κεφάλαιο έκλεινε για να ανοίξει ένα νέο – μια και με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς οι «ερυθρόλευκοι» έμελλε να φτάσουν ακόμα ψηλότερα.

Όσο για τον Παναθηναϊκό; Θα χρειαζόταν να περιμένει άλλα δύο χρόνια για να επιστρέψει στον θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδας και να γράψει τη δική του Ιστορία.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 19 Μαΐου

2012: Η Τσέλσι στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της, μια και νικά με 4-3 στα πέναλτι την Μπάγερν στον τελικό που διεξάγεται στην «Allianz Arena» του Μονάχου. Ο κανονικός αγώνας είχε λήξει 1-1 (83′ Μίλερ/88′ Ντρογκμπά) και στην ψυχοφθόρο διαδικασία οι Όλιτς και Σβαϊνστάιγκερ είναι οι μοιραίοι παίκτες των Βαυαρών. Η Τσέλσι φτάνει στην κορυφαία διάκριση της ιστορίας της με υπηρεσιακό προπονητή, τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Μάρτιο τον Πορτογάλο Αντρέ Βίλας-Μπόας.

2004: Η Βαλένθια κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ νικώντας με 2-0 τη Μαρσέιγ στον τελικό του Γκέτεμποργκ. Τα γκολ πετυχαίνουν ο Βιθέντε με πέναλτι (45’+3) και ο Μίστα (58′). Οι Μασσαλοί παίζουν το δεύτερο ημίχρονο με παίκτη λιγότερο, λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Μπαρτέζ στη φάση του πέναλτι.

1999: Με γκολ του Χρήστου Μαλαδένη στην εκπνοή, ύστερα από μοιραίο λάθος του τερματοφύλακα Χρήστου Καρκαμάνη, η ΑΕΚ νικά με 3-2 τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο και τερματίζει στη δεύτερη θέση, που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.

1999: Η Λάτσιο κατακτά το τελευταίο Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας με 2-1 τη Μαγιόρκα στον τελικό του Μπέρμιγχαμ. Από την επόμενη περίοδο η διοργάνωση ενοποιείται με το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

1991: Η νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ με 3-1 επισκιάζεται από τον παραλίγο μοιραίο τραυματισμό του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο κεφάλι, από κομμάτι τσιμέντου που πέταξε οπαδός των «ερυθρόλευκων».

1984: Ο Πανιώνιος νικά με 2-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα στην παράταση στο μπαράζ παραμονής στην Α’ Εθνική που διεξάγεται στη Λάρισα. Ο Δημήτρης Σαραβάκος (104′) και ο Χάρης Σοφιανός (116′) είναι οι σκόρερ των «κυανέρυθρων», οι οποίοι καταφέρνουν για δεύτερη διαδοχική σεζόν να σωθούν σε μπαράζ και να συνεχίσουν την αδιάκοπη παρουσία τους στην κορυφαία κατηγορία.

1982: Η Γκέτεμποργκ του ανερχόμενου τεχνικού, Σβεν Γκόραν Έρικσον, κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ συντρίβοντας με 3-0 το Αμβούργο στον δεύτερο τελικό του «Φολκσπαρκστάντιον». Οι Κορνέλιουσον (25′), Νίλσον (62′) και Φρέντρικσον (65′ πέν.) πετυχαίνουν τα γκολ της σουηδικής ομάδας, η οποία είχε επικρατήσει με 1-0 και στον πρώτο τελικό του «Ούλεβι».

1976: Η Λίβερπουλ κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ χάρη στην ισοπαλία με 1-1 που αποσπά στην έδρα της Κλαμπ Μπριζ, στον δεύτερο τελικό (είχε νικήσει με 3-2 στο «Άνφιλντ»). Σκόρερ των «κόκκινων» είναι ο Κέβιν Κίγκαν, ο οποίος ισοφαρίζει στο 15′ το προβάδισμα που είχαν πάρει οι Βέλγοι από το 11′ με Ραούλ Λαμπέρτ.

1971: Με γκολ του Θόκο στο 90′, η Ρεάλ Μαδρίτης ισοφαρίζει 1-1 την Τσέλσι στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, που είναι και ο πρώτος που φιλοξενείται επί ελληνικού εδάφους (στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης»). Η Τσέλσι είχε προηγηθεί στο 56′ με τον Πίτερ Όσγκουντ και δεν θα καταφέρει να σκοράρει στην παράταση. Θα νικήσει, όμως, με 2-1 στον επαναληπτικό που θα διεξαχθεί δύο ημέρες αργότερα και θα κατακτήσει το τρόπαιο.

1965: Η Γουέστ Χαμ των Μπόμπι Μουρ, Τζεφ Χαρστ και Μάρτιν Πίτερς κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων όταν νικά με 2-0 τη Μόναχο 1860 στον τελικό του «Γουέμπλεϊ». Και τα δύο γκολ πετυχαίνει ο Άλαν Σίλι (70′, 72′).

1952: Ο Γιοσίρο Σιράι γίνεται ο πρώτος Ιάπωνας πυγμάχος που αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής, όταν νικά τον Ντάντο Μαρίνο στο Τόκιο και κατακτά τον τίτλο στην κατηγορία μύγας.

1896: Αρχίζουν οι Παναχαϊκοί Αγώνες Στίβου που διαρκούν μέχρι και τις 21 Μαΐου, υπό την εποπτεία του Παναχαϊκού ΓΣ. Κατά τη διάρκειά τους, τα στελέχη του Πανελληνίου ΓΣ εξουσιοδοτούνται να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη σύσταση αθλητικής ομοσπονδίας (του μετέπειτα γνωστού μας ΣΕΓΑΣ).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News