Ολυμπιακός: Η πεντάδα που το έχει σηκώσει και ξέρει καλά από Ρεάλ!
Οι… 4+1 πρωταθλητές Ευρώπης του Ολυμπιακού, που κατά σύμπτωση βρέθηκαν απέναντι στη Ρεάλ στα φάιναλ φορ. Πλην βέβαια του Γουίλιαμς-Γκος, που ήταν παίκτης της απέναντι στους «ερυθρολεύκους» πέρυσι. Μπόνους διάφορα ρεκόρ και ματσάρες των Παπανικολάου, Πετρούσεφ και Γκος (!) απέναντι στη «Βασίλισσα».
Η Ρεάλ είναι ο πολυνίκης σύλλογος της Ευρωλίγκας/Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αυτή είναι που σήκωσε το τρόπαιο πέρυσι διατηρώντας έκτοτε τον ίδιο κορμό. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως ο Ολυμπιακός υπολείπεται ιδιαίτερα σε… τεχνογνωσία κουπών (sic).
Τόσο ο προπονητής του, όσο και τέσσερις παίκτες του, έχουν αναδειχθεί επίσης πρωταθλητές Ευρώπης. Το ωραίο είναι μάλιστα ότι για να το καταφέρουν oι περισσότεροι, υπερκέρασαν το εμπόδιο της «Βασίλισσας», μεθαυριανής αντιπάλου τους στον δεύτερο (χρονικά) ημιτελικό. «Οι περισσότεροι», διότι ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος το σήκωσε πέρυσι φορώντας τη φανέλα της απέναντι στη νυν ομάδα του.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν στον πάγκο και στην τελευταία «ερυθρόλευκη» κούπα, έχοντας και τότε παίκτη στον τελικό με τους Μαδριλένους τον Κώστα Παπανικολάου, των πρόσφατων ατομικών ρεκόρ απέναντί τους! Ο Αλεκ Πίτερς είχε μικρό ρόλο στην ΤΣΣΚΑ και ο Φίλιπ Πετρούσεφ μηδαμινό στην Εφές, πάντως και στο δικό τους βιογραφικό συναντάμε το «τρόπαιο Ευρωλίγκας», με θύμα και δαύτων τη Ρεάλ.
Μπαρτζώ, «Παπ» και… τι 2013, τι 2024
Πάνε έντεκα χρόνια από την τελευταία κούπα του Ολυμπιακού. Ηρθε μάλιστα… back-to-back, μετά από εκείνη του 2012 στην Κωνσταντινούπολη – όπου, για όσους δεν θυμούνται (ή θυμούνται μόνο το πεταχτάρι του Γιώργου Πρίντεζη από την πάσα του Βασίλη Σπανούλη), πρώτος σκόρερ στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ ήταν ο Κώστας Παπανικολάου με 18 πόντους.
Έναν χρόνο μετά, η εξίσου φοβερή ανατροπή στο τελευταίο ματς (27-10 έχανε στην πρώτη περίοδο…) ήρθε με διαφορετικό προπονητή. Αντί του Ντούσαν Ιβκοβιτς, στην άκρη του πάγκου καθόταν ο Μπαρτζώκας – και οδήγησε την αγαπημένη του ομάδα στο τρίτο της Ευρωπαϊκό, με κατοστάρα στον τελικό. Απέναντι στη Ρεάλ…
Βασικό «τριάρι», και τότε, ήταν ο νυν αρχηγός. Ο Παπανικολάου των 5 πόντων και 3 ριμπάουντ, που μπορεί να μην έφτασε την απόδοσή του σε επίπεδα Πόλης ένα έτος νωρίτερα, μα έβαλε κάμποσα δικά του λιθαράκια ώστε να πατήσει ο ίδιος για δεύτερη φορά στο ψηλότερο σκαλί.
Απέναντι από τον «coach B» και τον «Παπ» στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ήταν απλώς οι Ρούντι Φερνάντεθ, Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Σέρχιο Γιουλ, παίκτες της «Βασίλισσας» και σήμερα. Οι τρεις τους ήταν… όλη η Ρεάλ, μια και είχαν σημειώσει αντιστοίχως 21, 17 και 14 πόντους. Το όλον 52, έναντι 36 όλων των άλλων συμπαικτών τους μαζί! Το τρόπαιο το σήκωσε όμως ο Παπανικολάου…
Θα μας πείτε ότι το 2015, που ο τελικός ήταν ξανά Ρεάλ-Ολυμπιακός, κέρδισε η πρώτη. Αφενός όμως το φάιναλ φορ είχε διεξαχθεί μέσα στη Μαδρίτη, αφετέρου ο «Παπ» ήταν στην άλλη άκρη του κόσμου και δη στο Χιούστον. Ο δε Μπαρτζώκας ήταν σπίτι του (εν αντιθέσει με άλλα φάιναλ φορ, που τα είδε ως φίλαθλος νωρίτερα), λίγο προτού αναλάβει τη Λοκομοτίβ Κουμπάν.
Ειδικά ο Παπανικολάου έχει κατά καιρούς πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις κόντρα στους Μαδριλένους, με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη. Το 90-85 των «μπλάνκος» στην ισπανική πρωτεύουσα, όπου όμως οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν από το -24 στα μέσα της τρίτης περιόδου και παραλίγο να κερδίσουν. Γιατί; Διότι ο κάπτεν έκανε ρεκόρ καριέρας με 25 πόντους και 6 εύστοχα τρίποντα. Οσο βρισκόταν στο παρκέ, η παρέα του έβαλε 14 πόντους παραπάνω. Σε ματς που είχε βρεθεί 24 πίσω, έτσι;
Πίτερς θυμήσου, Γκος πάρ’ το αλλιώς
Διπλός πράκτωρ ο Γουίλιαμς-Γκος, πλέον φοράει κόκκινα. Τέτοια εποχή πέρυσι ήταν πενταδάτος (!) στον τελικό και με 9 πόντους και 2 ασίστ βοηθούσε τη Ρεάλ να καταβάλει τον -ανώτερο- Ολυμπιακό στον πόντο. Η αλήθεια είναι πως… overall ο νυν παίκτης του δεν είχε πραγματοποιήσει ιδιαίτερα καλή εμφάνιση, καταγράφοντας μάλιστα το δεύτερο χειρότερο ομαδικό +/- απ’ όσους πάτησαν εκατέρωθεν παρκέ με -16.
Διψήφιος δύο μέρες νωρίτερα στο clasico του ημιτελικού με την Μπαρτσελόνα (10 π. με 2/2 τρ.), είχε κάνει τη διαφορά στους προημιτελικούς κόντρα στην Παρτίζαν με την 22άρα στο Game 3 – σημαίνοντας δηλαδή την ανατροπή από το 0-2, μετά την περίφημη κλοτσοπατινάδα.
Στην πρώτη του σεζόν στη Μαδρίτη, ο Γκος είχε πραγματοποιήσει την τρίτη (βάσει αξιολόγησης) καλύτερη εμφάνισή του στην Ευρωλίγκα, χάνοντας στο… ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό παρά τους 16 πόντους του. Η δεύτερη καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του (σ.σ: σήμερα που είναι πια βετεράνος, διότι τότε αποτελούσε career high) έλαβε χώρα στην πρώτη του θητεία στο Φάληρο.
Φορώντας κόκκινα τον Νοέμβριο του 2018, ο Αμερικανός κόμπο γκαρντ είχε υπογράψει το 88-83 επί της… Ρεάλ με 23 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 τελικές πάσες. Το σκοράρισμά του σε εκείνο το ματς στέκει μέχρι σήμερα ως η κορυφαία του επίδοση στη διοργάνωση.
Στο τέλος εκείνης ακριβώς της σεζόν, πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχθηκε ο Αλεκ Πίτερς – με την ΤΣΣΚΑ, στην οποία είχε ρόλο ανάλογο με τον περσινό του στον Ολυμπιακό. Επαιζε δηλαδή από λίγο έως… καθόλου, έχοντας ωστόσο ξεδώσει για τα καλά σε πέντ’-έξι εμφανίσεις που είχε βρει ικανό χρόνο στη ρέγκιουλαρ σίζον.
Κι εκείνος στη δεύτερη επαγγελματική σεζόν της καριέρας του, έχοντας επιλεγεί στο ντραφτ του ΝΒΑ το 2017 54ος, μερικά δευτερόλεπτα προτού ακούσει το όνομά του ως 55ο πικ ο Γουίλιαμς-Γκος (!), ο Πίτερς είχε μπροστά του -α λα Βεζένκοφ την περασμένη σεζόν- τον Γουίλ Κλάιμπερν, που χρησιμοποιούνταν πολύ στο «4».
Στο 91-83 επί της (κατοπινής ομάδας του MVP Κλάιμπερν) Εφές, ο «Αλέκος» περιορίστηκε σε επτά λεπτάκια δίχως να κάνει τίποτε. Στον ημιτελικό εντούτοις είχε κάνει δουλίτσα σε 13’, με ένα εύστοχο τρίποντο και 5 ριμπάουντ. Ηταν μάλιστα ο πρώτος ριμπάουντερ του Δημήτρη Ιτούδη.
Ποια ομάδα είχε νικήσει το συγκεκριμένο βράδυ η ΤΣΣΚΑ; Ναι, τη Ρεάλ με 95-90! Εκείνη είχε πρώτους σκόρερ τους Φαμπιάν Κοζέρ (18 π.) και Γιουλ (13), οσονούπω αντιπάλους του Πίτερς και στο Βερολίνο. Ο Ροντρίγκεθ; Είχε ρίξει 23άρα, αλλά ήταν ο πρώτος σκόρερ των Μοσχοβιτών!
Ο πέμπτος πρωταθλητής Ευρώπης στο σημερινό ρόστερ του Ολυμπιακού είναι ο Φίλιπ Πετρούσεφ, ο οποίος πρόπερσι στο Βελιγράδι δεν χρησιμοποιήθηκε δευτερόλεπτο από την Εφές. Εξ ου και οι «4+1» κουπάτοι «ερυθρόλευκοι», για τους οποίους νωρίτερα κάναμε λόγο.
Εχει πάντως το γούστο του ότι σε εκείνο το φάιναλ φορ είχε αποκλείσει στους «4» τον Ολυμπιακό και επιβληθεί στον τελικό (μα φυσικά!) της Ρεάλ. Ο Εργκίν Αταμάν δεν πίστευε τον Σέρβο φόργουορντ-σέντερ, παρ’ ότι στο ντεμπούτο του (γενικότερα στην Ευρωλίγκα) τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε βάλει 17 πόντους σε μόλις 16 λεπτά. Πού; Στη Μαδρίτη. Με τη Ρεάλ…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Euroleague: Ποια κερκίδα θα είναι μεγαλύτερη στο Final Four του Βερολίνου
- Ολυμπιακός: Τι κρατάει, τι πετάει από τα δύο προηγούμενα Final Four
- Euroleague Final 4 2024: Η ευχή του Μπαρτζώκα για τις ευρωπαϊκές κούπες του Ολυμπιακού
- ΑΕΚ - Ολυμπιακός 68-100: Προθέρμανση για Βερολίνο!
- Ολυμπιακός: Ο δρόμος του Μιλουτίνοφ, το παράδειγμα του Λούντζη