Ολυμπιακός: Τα «κλειδιά» που ανοίγουν την πόρτα του τελικού

Τα 4 (x2) στοιχεία που θα κρίνουν τον ημιτελικό του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ. Οι πρωτιές της «Βασίλισσας» και οι κρυφές (;) αδυναμίες της, οι κατοχές και ο ρυθμός που πρέπει να ελεγχθεί μέσω και των ριμπάουντ, το ορόσημο των 80 πόντων για να καταβληθεί η πρωταθλήτρια Ευρώπης, οι x-factor κάθε πλευράς.

Ρεβάνς για τον περσινό τελικό και έκτος «ερυθρόλευκος» τέτοιος στις δώδεκα τελευταίες Ευρωλίγκες (!) ή επανάληψη του 2023 και τρίτος συναπτός (τελικός) για τους Μαδριλένους, που στοχεύουν στην πρώτη back-to-back κούπα τους από το μακρινό 1968;

Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε. Ολυμπιακός εναντίον Ρεάλ στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό του Βερολίνου και είναι η στιγμή να δούμε πού θα κριθεί το μεγάλο ματς. Αν υπάρχει φαβορί, σίγουρα δεν είναι αυτό με το αισθητά μικρότερο μπάτζετ. Είναι εκείνο που έκανε παρέλαση στη ρέγκιουλαρ σίζον, εκκινώντας με δέκα διαδοχικές νίκες, εξασφαλίζοντας τα πλέι οφ μήνες πριν τη διεξαγωγή τους και «σκουπίζοντας» διαδικαστικά την Μπασκόνια στους «8».

Πάντως, διαχρονικά, το Νο 1 της κανονικής περιόδου δεν πίνει νερό, όταν -με το συγκεκριμένο φορμά- φτάνει στην πηγή. Ο ελληνικός σύλλογος είναι πιο σκληραγωγημένος, έπαθε και έμαθε μέσα στη χρονιά. Αλλαξε αναγκαστικά το ρόστερ με τόσους τραυματισμούς, βρήκε έστω και στο τέλος ρυθμό, πανηγύρισε με ανατροπή την πρόκριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα και παρά το μειονέκτημα της έδρας.

Πέρα από το μομέντουμ, πάμε να δούμε κάποιες ξεχωριστές αγωνιστικές παραμέτρους…

Τα τρίποντα και η επίθεση

Θα εμφανιστεί άραγε ο Κάναν των 5 τριπόντων του περσινού τελικού, των 6 στους δύο προημιτελικούς με την Μπάρτσα ή των 0/13 στους άλλους τρεις;

Εχοντας περιοριστεί στα τρίποντα σταθερά κάτω από το 30% στους τρεις πρώτους προημιτελικούς με την Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός ξεμπούκωσε για τα καλά στον τέταρτο (12/24) και διέλυσε με 34 πόντους διαφορά την Μπαρτσελόνα. Δυστοκία από τα 6,75 μ. και στον πέμπτο, τον άτυπο τελικό.

Μέσα δύο διαδοχικά από τον Σακίλ ΜακΚίσικ και προσπέρασμα για πρώτη φορά στα μέσα της τέταρτης περιόδου, ένα  ακόμα από τον Κώστα Παπανικολάου και τέζα οι παλιόφιλοί του οι Καταλανοί. Άλλη ομάδα η ελληνική, όταν έχει σκοράρισμα απ’ έξω.

Ετσι θα αναγκαστεί να… κουνηθεί και ο «μπαμπούλας» Εντι Ταβάρες από τη ρακέτα, μέσα στην οποία είτε σταματάει είτε αλλοιώνει τις περισσότερες φορές όποια μπάλα ίπταται κοντά του. Ο Αϊζέια Κάναν ήταν ή του ύψους (6/12 τρ. στα Games 1 και 4) ή συχνότερα του βάθους (0/13 στα άλλα τρία) με την Μπάρτσα και είναι απαραίτητο να εμφανιστεί ο πρώτος. Εκείνος του περσινού τελικού με τα 5/6, αν θέλετε.

Στην τελική, για να επιβληθείς της Ρεάλ, πρέπει και να σκοράρεις. Όπως έκανε ο Παναθηναϊκός AKTOR στο 97-86 μέσα στο «WiZink Center», όπως έκαναν η Μπασκόνια, η παρούσα στο Βερολίνο Φενερμπαχτσέ και οι άλλες ομάδες που την νίκησαν. Σημειώνοντας όλες ανεξαιρέτως πάνω από 80 πόντους.

Αν είχε φτάσει αυτούς ακριβώς τέτοια εποχή πέρυσι ο Ολυμπιακός,. θα είχε κερδίσει. Με 79-78 έχασε στο Κάουνας, με τον Κώστα Σλούκα να αστοχεί στην εκπνοή… Από τα 6,75 μ. παραλίγο να κερδίσει στην τρέχουσα σεζόν και στη Μαδρίτη. Το -24 έγινε -5 όταν ξεσάλωσε με ρεκόρ καριέρας έξι τριπόντων ο «Παπ».

Ο Καμπάτσο και η δημιουργία

Ο Αργεντινός πόιντ γκαρντ έχει ήδη μοιράσει 18 ασίστ φέτος στα ματς με τον Ολυμπιακό.

Κωδικός «Περιορίστε τον Φάκου». Τον Καμπάτσο, κινητήριο μοχλό των Μαδριλένων. Ο κοντοπίθαρος πόιντ γκαρντ έχει ειδικό κίνητρο αυτές τις ημέρες, διότι στους ευρωπαϊκούς τίτλους του 2015 και του 2018 δεν είχε ξεπεταχτεί ακόμα. Δανεικός στη Μούρθια στην ενδιάμεση διετία (…), δεν αγωνίστηκε καν στο πρώτο εξ αυτών των φάιναλ φορ και ήταν άποντος στο λίγο που μπήκε στο δεύτερο.

Θέλει πολύ να γίνει πρωταθλητής Ευρώπης έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και προέρχεται από σειρά 15,7 πόντων με τρελά ποσοστά (77% δίπ., 62% τρ., 86% β.) και 6 τελικών πασών με την Μπασκόνια. Σύμφωνοι, οι Βάσκοι είναι η μέρα με τη νύχτα στην άμυνα, σε σχέση με τον Ολυμπιακό.

Ακόμα και στις δύο φετινές επικρατήσεις του όμως επί των Πειραιωτών, ο 33χρονος Αργεντινός μοίρασε 9+9 ασίστ. Πρέπει να μείνει τουλάχιστον κάτω από τον μέσο όρο του των 6,5 ασίστ, με τις οποίες συνεισφέρει άλλους 15 πόντους στην παρέα του, πέραν των 12 που βάζει ο ίδιος. H «Βασίλισσα» είναι η καλύτερη ομάδα στη δημιουργία (20,8 ασ.), όπως και στην αναλογία ασίστ προς λάθη (1,71).

Αν ο Τόμας Γουόκαπ εμφανίσει παρεμφερή αναλογία με τις τρεις εμφανίσεις του στα προηγούμενα φάιναλ φορ (16 τελικές πάσες για 3 λαθάκια, πλην του αδιάφορου μικρού τελικού πρόπερσι), ο Ολυμπιακός θα έχει τον… δικό του Καμπάτσο. Και, (φ)άκου να δεις: όταν η Ρεάλ μοιράζει φέτος περισσότερες ασίστ από τον αντίπαλό της, έχει ρεκόρ 27-3. Όταν μοιράζει λιγότερες, έχει αρνητικό ρεκόρ (3-4)!

Τα ριμπάουντ και ο ρυθμός

Περνώντας προς τα… μέσα, συναντάμε ίσως τη μοναδική ομάδα της Ευρωλίγκας που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους ψηλούς της Ρεάλ. Αναφερόμαστε φυσικά σε αυτήν του Γιώργου Μπαρτζώκα, που έχει σε φανταστικό μομέντουμ τον Νίκολα Μιλουτίνοφ (αν κρίνουμε από τους δύο τελευταίους προημιτελικούς, αλλά και τα ματσάκια με την ΑΕΚ) και άλλες τέσσερις μονάδες πρώτης γραμμής.

Ο Μουσταφά Φαλ κοιτάζει και υψομετρικά στα μάτια τον Ταβάρες, ο Φίλιπ Πετρούσεφ δίνει άλλη διάσταση στο «4», όπου ελπίζεται να επανασυνδεθεί με τα ευρωπαϊκά καλάθια ο Αλεκ Πίτερς, ο δε Μόουζες Ράιτ μπορεί με την ταχύτητά του στο «5» να προκαλέσει ανάλογα προβλήματα με εκείνα που έβαλε στον τρίτο προημιτελικό στους Γιαν Βέσελι και Μπίλι Ερνανγκόμεθ. Οι οποίοι δεν τα έλυσαν…

Σημειωτέον ότι οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν νωρίς στον δεύτερο γύρο με τους «μπλάνκος» και δεν υπήρχε Ράιτ (όπως και Φαλ και Μιλουτίνοφ!) ούτε στο 90-85 των πρωταθλητών Ευρώπης στην ισπανική πρωτεύουσα… Ανάμεσα στις οκτώ στατιστικές πρωτιές της, η ομάδα του Τσους Ματέο είναι η κορυφαία στις τάπες με 3,6 ανά αγώνα, στα συνολικά ριμπάουντ με 36,8 (12ος ο Ολυμπιακός με 33,1) και στα αμυντικά ριμπάουντ με 26,9.

Μέσω των «σκουπιδιών» στην μπασκετική αργκό, μπορεί να ελεγχθεί και ο ρυθμός. Προφανώς δεν έχει τύχη η ομάδα του Μπαρτζώκα, αν ο ημιτελικός πάει στο τρέξιμο και τις πολλές κατοχές. Άλλο το ένα (να αυξήσει τη δική της παραγωγικότητα, κυρίως με την ευστοχία από μακριά), άλλο το άλλο (να παρασυρθεί στον ρυθμό του Καμπάτσο).

Η Ρεάλ βρίσκει πέντε κατοχές περισσότερες ανά ματς από τον (πιο αργό όλων) Ολυμπιακό. Επειδή όμως οι αγώνες της έχουν τόσο τρεχαλητό και -εκατέρωθεν- προσπάθειες, είναι και η ομάδα που επιτρέπει τον μεγαλύτερο αριθμό επιθετικών ριμπάουντ από τους αντιπάλους της. Σχεδόν 12 επιθέσεις ανανεώνουν εκείνοι! Σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα, ο καλύτερος επιθετικός ριμπάουντερ σε αναγωγή 40 λεπτών (με 5,4) είναι ο Μιλουτίνοφ

Ο x-factor και το τελείωμα

Φτάνοντας και στο τέλος της αναμέτρησης, θα χρειαστεί και ρέντα. Λίγη τύχη παραπάνω, που ζητεί και με το δίκιο του ο προπονητής του ελληνικού συλλόγου. Νισάφι με τους διάφορους Μίτσιτς και Γιουλ… Παρεμπιπτόντως, ο 36χρονος Σέρχιο και ο συνονόματός του ο Ροντρίγκεθ παραμένουν και εν έτει 2024 θαλεροί.

Ο άνθρωπος που «σκότωσε» τον Ολυμπιακό με το σουτ μπροστά στον Φαλ (και που νωρίτερα είχε σώσει μια φαινομενικά χαμένη ευρωπαϊκή χρονιά, με την κλοτσοπατινάδα που προκάλεσε με την Παρτίζαν) σημειώνει μάλιστα φέτος 7,9 πόντους, έναντι 6,1 πέρυσι. Σε 18 λεπτά μέσης συμμετοχής έχει καταγράψει δέκα διψήφιες εμφανίσεις και στη σειρά με την Μπασκόνια είχε μίνιμουμ δύο εύστοχα τρίποντα στους τρεις αγώνες.

Ο δε 38χρονος «Τσάτσο», κλασικός παίκτης μεγάλων αγώνων, το συνηθίζει να μπαίνει σε χειμερία νάρκη και να… ξυπνάει την άνοιξη, όταν και κρίνονται οι τίτλοι. Μοίρασε 20 ασίστ κόντρα στους Βάσκους παίζοντας 13 έως 19 λεπτάκια, είχε κάνει και όλη τη δουλειά στον περσινό τελικό πριν τον Γιουλ: δίποντο για το 78-74, τρίποντο για τη μείωση στον πόντο (78-77), το όλον 15 πόντοι, 9 τελικές πάσες και το καλύτερο μαδριλένικο ranking (23).

Προσοχή χρειάζεται και ο 37χρονος Φαμπιάν Κοζέρ (11 π. στον τελικό, άλλος που βγαίνει μπροστά σε αγώνες τίτλου), για να μην πούμε και ο τέταρτος των γεροντάρων, Ρούντι Φερνάντεθ, που αποσύρεται το καλοκαίρι από την ενεργό δράση. Ναι, δεν είναι υπόθεση μονάχα των Χεζόνια, Μούσα και Γιαμπουσέλ το σκοράρισμα της Ρεάλ.

Σάμπως όμως ξέρει κι αυτή από πού να (πρωτο)φυλαχθεί; Την ομάδα που στους πέντε προημιτελικούς με την Μπαρτσελόνα πήρε 60 περισσότερους πόντους από τους αναπληρωματικούς της αντιμετωπίζει… Χ-factor σε όλη τη σειρά και πρώτος σκόρερ του Μπαρτζώκα στα δύο τελευταία ματς, ο ΜακΚίσικ παραλίγο να γείρει την πλάστιγγα και στον περσινό τελικό με τους 14 πόντους του.

Ο Παπανικολάου έχει αφήσει πίσω την αρρώστια που τον ταλαιπώρησε και σουτάρει με συνέπεια από μακριά (πέρα από όλα τα υπόλοιπα και τόσο σημαντικά που κάνει), ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έχει καιρό να φανεί και με την άγνοια κινδύνου που τον χαρακτηρίζει δεν το ‘χει σε τίποτα να… επανεμφανιστεί, για τον Ράιτ τα είπαμε. Τα υπόλοιπα, θα μας τα πουν οι ίδιοι σε λίγο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News