Ολυμπιακός: H (πιο μεγάλη) ώρα των Πίτερς και Μιλουτίνοφ

Τα ξεχωριστά κίνητρα του Αμερικανού πάουερ φόργουορντ και του Σέρβου σέντερ. Ο πρώτος δεν έπαιξε δευτερόλεπτο με τη Ρεάλ πέρυσι και ανακτά μομέντουμ μέσω Α1, ο δεύτερος δεν έχει πάρει Ευρωλίγκα, έχοντας χάσει μέχρι και λόγω τραυματισμού ραντεβού σε φάιναλ φορ. Ερχεται όμως με κεκτημένη ταχύτητα…

Είναι από τους πιο έμπειρους παίκτες του ρόστερ, έχουν πετύχει -και πάρει- πολλά στην καριέρα τους, τα φάιναλ φορ ωστόσο δεν τους… πάνε ακριβώς. Αλεκ Πίτερς και Νίκολα Μιλουτίνοφ, οι δύο ψηλοί που ίσως διψάνε ελάχιστα περισσότερο από τους υπόλοιπους στον Ολυμπιακό.

Ο πρώτος, είναι αλήθεια, συμπεριλαμβάνεται στους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα που έχουν κατακτήσει στο παρελθόν την Ευρωλίγκα. Χωρίς όμως να κάνει πολλά. Ρεζέρβα του Γουίλ Κλάιμπερν, ακόμα και του Νικίτα Κουρμπάνoφ στην ΤΣΣΚΑ, είχε περιοριστεί σε επτά λεπτάκια στον τελικό με την Εφές το 2019. Δίχως να πάρει σουτ. Στον ημιτελικό είχε βάλει ένα τρίποντο. Στη… Ρεάλ.

Κατά σύμπτωση (;) απέναντι στην ομάδα που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει και στο Βερολίνο, ο Πίτερς είχε πραγματοποιήσει μία από τις πρώτες καλές εμφανίσεις του στη διοργάνωση. Στη ρέγκιουλαρ σίζον, ως το «κλειδί» για το «διπλό» στη Μαδρίτη με τους 11 πόντους και τα 3/4 τρίποντά του.

Θα μπορούσε να το είχε σηκώσει -και- το 2020, αλλά η δική του πλέον Εφές, που πήγαινε τρένο (24-4, πρώτη στη βαθμολογία), προσέκρουσε στην επέλαση της πανδημίας και την πρόωρη διακοπή της σεζόν, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Για να έρθουμε στα περσινά, όπου βρέθηκε… τύποις με τον Ολυμπιακό στο Κάουνας.

Στον θριαμβευτικό ημιτελικό με τη Μονακό δεν πρόλαβε καν να ιδρώσει στα τέσσερα λεπτά που πήρε (παίρνοντας κι ένα ριμπάουντ, αλλά… καμία προσπάθεια). Στον τελικό, δεν ξεντύθηκε. Ο Βεζένκοφ των 29 πόντων πήγε στον πάγκο για 34 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Ακόμα και τότε, δεν ήταν ο Αμερικανός που τον αντικατέστησε.

Βλέποντας απ’ έξω τον Σέρχιο Γιουλ να τεζάρει στην εκπνοή την παρέα του, ο 29χρονος φόργουορντ ανταμείφθηκε για την υπομονή του (και τον τρόπο που αντιμετώπισε τον περσινό ρόλο του) με το να γίνει φέτος ο… αντι-Σάσα.

Πρώτος σκόρερ των Πειριαιωτών στην Ευρωλίγκα με 12,7 πόντους και φανταστικά ποσοστά και στις τρεις κατηγορίες, ο δεύτερος ευστοχότερος παίκτης της διοργάνωσης στα τρίποντα (με 51,7%) εμφάνιζε νούμερα MVP λίγο πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου. Είχε ακόμα καλύτερα δηλαδή.

Λίγο ένα εύλογο ντεφορμάρισμα, περισσότερο το «γέμισμα» της ομάδας στη φροντ λάιν και η επιστροφή κάποια στιγμή όλων των τραυματιών, άφησαν τον Πίτερς στη σκιά εσχάτως. Στα επτά από τα οκτώ τελευταία ματς στην Ευρωλίγκα είναι μονοψήφιος στο σκοράρισμα!

Μονάχα η 20άρα στο Game 2 με την Μπαρτσελόνα είναι αξιομνημόνευτη. Σε αγώνα στον οποίο ο Ολυμπιακός ηττήθηκε… Αναγκάστηκε σε αρκετούς αγώνες να παριστάνει τον σμολ φόργουορντ ελέω απουσίας του Κώστα Παπανικολάου, είχε πολλά θεματάκια και στην άμυνα που δεν είναι το φόρτε του.

Από την άλλη, χρησιμοποίησε τους αγώνες του Top-6 στο ελληνικό πρωτάθλημα για να ξαναβρεί ρυθμό. MVP άλλωστε της νεοσύστατης φάσης με 17 πόντους, 4,8 ριμπάουντ και ranking 21,2, συνεχίζοντας με 16+16 πόντους στους «8» κόντρα στην ΑΕΚ (στο δεύτερο ματς πλησίασε το τριπλ νταμπλ με 9 ριμπάουντ και 7 ασίστ), o «Αλέκος» είναι ώρα να επιστρέψει στις μεγάλες εμφανίσεις και στην Ευρώπη.

Το χειρουργείο και τα ρεκόρ του «Μιλού»

Ούτε που είδε τον Μπίλι Ερνανγκόμεθ ο Νίκολα στον πέμπτο προημιτελικό με την Μπάρτσα.

Για τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, η κατάσταση ως προς το ευρωπαϊκό του στάτους μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα πιο πιεστική. Αυτός κι αν έχει… άσχημο τάιμινγκ στους συλλόγους που πηγαίνει.

Εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 2012, όταν η Παρτίζαν είχε τον ρόλο φτωχού συγγενούς στην Ευρωλίγκα. Πρωτοήρθε στον Ολυμπιακό το 2015, λίγο μετά δηλαδή από τους back-to-back τίτλους του 2012 και του 2013 – και αμέσως μετά από την ήττα του στον τελικό του ’15 από τη… Ρεάλ.

Το 2020 μεταγράφηκε στην ΤΣΣΚΑ, των 16 συμμετοχών και τεσσάρων τροπαίων στα 17 προηγούμενα φάιναλ φορ. Στο τέλος της πρώτης του σεζόν, επί γερμανικού εδάφους και τότε, οι Μοσχοβίτες βρέθηκαν στο φάιναλ φορ της Κολωνίας. Όχι όμως και ο «Μιλού»!

Τον Ιανουάριο σε ένα ματσάκι με την Μπάγερν είχε τραυματιστεί σοβαρά στον ώμο, μπήκε στο χειρουργείο και έχασε το υπόλοιπο της περιόδου… Δεν ήταν παρών δηλαδή στην ήττα από την Εφές στον ημιτελικό (και από την Αρμάνι στον μικρό τελικό).

Μετά, ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αποπομπή των ρωσικών συλλόγων από την Ευρωλίγκα μεσούσης της επόμενης σεζόν και η παραμονή του στην αφάνεια της VTB League. Σε φάιναλ φορ, βέβαια, έχει ξαναβρεθεί.

Στην πρώτη του θητεία στο λιμάνι, ο συνομήλικος του Πίτερς (αμφότεροι 29χρονοι) σέντερ είχε δώσει το «παρών» στην Κωνσταντινούπολη το 2017. Αν και πενταδάτος, φορτώθηκε με φάουλ και σε 13’ είχε μόλις 5 πόντους και 2 ριμπάουντ. Η παρέα του επιβλήθηκε 82-78 της ΤΣΣΚΑ, ο ίδιος (ερχόμενος πίσω από τον Κεμ Μπερτς) ανέβηκε στους 10 πόντους στον τελικό, μα η οικοδέσποινα Φενερμπαχτσέ κέρδισε εύκολα με 80-64.

Η μακράν καλύτερη εμφάνιση του Σέρβου εκείνη τη χρονιά είχε λάβει χώρα στο ΣΕΦ, απέναντι στη Ρεάλ (79-73 η «Βασίλισσα»)! Οι 18 πόντοι του και το 24άρι στην αξιολόγηση είχαν σμπαραλιάσει τις κορυφαίες επιδόσεις του στη διοργάνωση, συνιστώντας ρεκόρ καριέρας.

Προερχόμενος από τραυματισμό, φέτος είχε 4 πόντους στην περιορισμένη συμμετοχή του στο Φάληρο κόντρα στους Μαδριλένους. Στη δεύτερη ήττα του Ολυμπιακού από δαύτους, στο «WiZink Center», ήταν… κανονικά τραυματίας και δεν έπαιξε. Τώρα που θα παίξει και είναι καλά, μπορεί να κάνει τη διαφορά – όπως την έκανε, και με το παραπάνω, απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Προερχόμενος από 12 λεπτάκια συνολικής συμμετοχής στους δύο πρώτους προημιτελικούς και από DNP στον τρίτο, όπου οργίασε επιθετικά ο Μόουζες Ράιτ, ο Μιλουτίνοφ έμεινε 22’ στο παρκέ στο Game 4 και ανταπέδωσε 8 πόντους και 11 ριμπάουντ, εμφανίζοντας το τρομερό +31 στο ομαδικό +/-.

Ακόμα καλύτερος στο «διπλό» πρόκρισης στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», κυριάρχησε απόλυτα στην πέμπτη αναμέτρηση με τους Καταλανούς: νταμπλ-νταμπλ (10 π., 10 ρ.) και ranking 26, όταν ο αμέσως επόμενος καλύτερος, ο Παπανικολάου, είχε 13 σχετικές μονάδες.

Α λα… Πίτερς, ο Σέρβος προέρχεται και από δύο κυριαρχικές εμφανίσεις στην Α1 (στην οποία πρόσφατα επαναδηλώθηκε): 18 πόντοι και 6 ριμπάουντ στον πρώτο προημιτελικό με την ΑΕΚ, 17 πόντοι με απόλυτη ευστοχία (8/8 δίπ., 1/1 β.) στον δεύτερο. Σε μόλις 21+21 λεπτά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News