Νίκος Γκάλης: Η μεγαλύτερη νίκη... μέχρι την επόμενη

Στις 10 Ιουνίου 1987 η Εθνική Ελλάδας προκρίθηκε στους «4» του Ευρωμπάσκετ νικώντας με 90-78 την ισχυρή Ιταλία. Πιο πολύ θυμόμαστε, όμως, τις δηλώσεις του Νίκου Γκάλη, που έδωσαν το σύνθημα για όσα μεγάλα θα ακολουθούσαν τις επόμενες μέρες.

Τι έχει μείνει, άραγε, πιο πολύ στην Ιστορία από τη 10η Ιουνίου 1987; Η νίκη της Εθνικής Ελλάδας επί της Ιταλίας με 90-78, που χάρισε την πρόκριση στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ ή οι δηλώσεις που έκανε μετά το ματς ο Νίκος Γκάλης;

Μάλλον το δεύτερο. Στην ερώτηση του Βασίλη Σκουντή αν ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας του στην Εθνική, ο Γκάλης έδωσε την ιστορική απάντηση: «Είναι… Μέχρι το επόμενο παιχνίδι», προκαλώντας τον ενθουσιασμό στους φιλάθλους που είχαν παρεισφρήσει στα αποδυτήρια. Από τότε η έκφραση ελαφρώς παραλλαγμένη («η μεγαλύτερη νίκη μέχρι την επόμενη») έχει εξελιχθεί σε κλισέ στα στόματα αθλητών και δημοσιογράφων.

Παράλληλα, όμως, συνέβη και κάτι άλλο τη στιγμή που ο Γκάλης είπε αυτήν την κουβέντα. Όλος αυτός ο κόσμος που είχε βγει στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας για να πανηγυρίσει, συνειδητοποίησε ότι με την πρώτη νίκη στην ιστορία της επί των «Ατζούρι» η Εθνική δεν μας είχε πιάσει ακόμα το ταβάνι της.

Μπορούσε να φτάσει ακόμα ψηλότερα. Το είχε πει κι αυτό ο Γκάλης πριν την ιστορική ατάκα, με απίστευτη αυτοπεποίθηση: «Προχωράμε για την πρώτη θέση. Προφήτης δεν είμαι, αλλά πιστεύω ότι είναι μες στις δυνατότητές μας». Κάτι ήξερε και το είδαμε αρχικά στον ημιτελικό της 12ης Ιουνίου κόντρα στη Γιουγκοσλαβία του Ντράζεν Πέτροβιτς.

Αξίζει, πάντως, να σταθούμε και στο αγωνιστικό σκέλος του προημιτελικού, αφού η Εθνική μας πραγματοποίησε εκείνη τη μέρα την πιο μεστή εμφάνισή της σ’ εκείνο το Ευρωμπάσκετ. Ο Γκάλης ήταν για άλλη μια φορά ο πρώτος σκόρερ με 38 πόντους, όμως καθοριστική ήταν και η επιθετική συνεισφορά του Παναγιώτη Γιαννάκη, με 22 πόντους (4 τρίποντα).

Αποκάλυψη του αγώνα, ωστόσο, ήταν ο Αργύρης Καμπούρης, ο οποίος με 14 πόντους και 11 ριμπάουντ νίκησε κατά κράτος τον σπουδαίο προσωπικό του αντίπαλο, Βάλτερ Μανίφικο. Προβλήματα δεν αντιμετώπισε ούτε ο Παναγιώτης Φασούλας απέναντι στα δύο «νταμάρια» των Ιταλών, τον Αριο Κόστα και τον Φλάβιο Καρέρα.

Για το τέλος αφήσαμε τον Φάνη Χριστοδούλου, ο οποίος δεν φάνηκε πολύ επιθετικά, περιόρισε όμως αισθητά τον «μπόμπερ» της Ιταλίας, Αντονέλο Ρίβα. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο η αμυντική λειτουργία της Ελλάδας ήταν εξαιρετική και το προβάδισμα που πήρε με 49-35, έκρινε ουσιαστικά το ματς από πολύ νωρίς.

Ο Γκάλης είχε πει και το άλλο, όταν ρωτήθηκε πότε ένιωσε ότι η Ελλάδα θα νικούσε την Ιταλία: «Από το ζέσταμα, μόνο που τους κοίταζα στα μάτια, φάνηκε ότι ότι δεν ήταν έτοιμοι γι’ αυτό το παιχνίδι». Πράγματι, η Εθνική μας προκαλούσε πια τον φόβο στους αντιπάλους της, με τη βοήθεια και του κόσμου που γέμιζε σε κάθε αγώνα της το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 10 Ιουνίου

2018: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ιδρυτής, πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, πρόεδρος επί μία δεκαετία του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και διοικητικός ηγέτης της ομάδας μπάσκετ του συλλόγου. Επί της προεδρίας του ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης, 13 φορές πρωταθλητής Ελλάδας και 9 φορές Κυπελλούχος Ελλάδας. To 2015 το κλειστό γυμναστήριο του “Απόστολος Νικολαϊδης” ονομάστηκε “Παύλος Γιαννακόπουλος” προς τιμήν του.

2010: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, Γιάννης Σπανουδάκης. Μαζί με τον αδερφό του Αλέκο είχαν πρωτοστατήσει στην δημιουργία της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού και πρωταγωνίστησαν στα δύο πρώτα πρωταθλήματα που κατέκτησε ο σύλλογος το 1949 και το 1960. Είχε 39 συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδας.

2009: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Στέλιος Σκευοφύλαξ, βασικό στέλεχος της μεσαίας γραμμής της ΑΕΚ από το 1961 μέχρι και το 1972, με συμβολή στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων Α’ Εθνικής (1963, 1968, 1971). Ήταν 11 φορές διεθνής, ενώ αγωνίστηκε και στον Ατρόμητο Αθηνών.

2008: Ο Νταβίν Βίγια γίνεται ο πρώτος Ισπανός που σημειώνει χατ-τρικ σε αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταιλήματος, νίκη της ομάδας του επί της Ρωσίας με 4-1. Το χατ τρικ του Villa είναι μόλις το όγδοο στην ιστορία του Euro.

2006: Η Βελγίδα Ζιστίν Ενάν-Αρντέν κερδίζει το τρίτο της τίτλο στο Ρολάν Γκαρός νικώντας με 2-0 τη Ρωσίδα Σβετλάνα Κουζνέτσοβα (6-4, 6-4). Γίνεται η πρώτη τενίστρια που κερδίζει τον τίτλο χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ μετά την Αράντσα Σάντσεθ το 1994 και η πρώτη γυναίκα που κερδίζει διαδοχικούς τίτλους στο Ρολάν Γκαρός μετά τη Στέφι Γκραφ (1995 και 1996).

2004: Στη γενική συνέλευση του Εθνικού που λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Cavo d’oro, εκατοντάδες απλοί φίλαθλοι και μέλη του ερασιτέχνη, δέχονται παμψηφεί την πρόταση του Νίκου Πηρούνια για συγχώνευση με τον ΑΟ Μάνης, ο οποίος έχει μόλις κερδίσει την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Η νέα ΠΑΕ θα ονομάζεται επίσημα Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ-ΑΟ Μάνης, αλλά θα αναφέρεται παντού ως ΠΑΕ Εθνικός με το ιστορικό σήμα και τα χρώματά του, ενώ θα έχει έδρα τον Πειραιά. Ο σύλλογος διαλύθηκε το 2011, μετά τον υποβιβασμό του συλλόγου στη Δ’ Εθνική και το ποδοσφαιρικό τμήμα επέστρεψε στον μητρικό σωματείο του Εθνικού το 2015.

2000: Η Μέρι Πιρς γίνεται η πρώτη Γαλλίδα που κατακτά το Ρολάν Γκαρός ύστερα από τη Φρανσουάζ Ντιρ το 1967, χάρη στη νίκη της με 2-0 επί της Κοντσίτα Μαρτίνεθ (6-2, 7-5).

1993: Ο Διονύσης Λιβέρης κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο στο Πιστόλι Ακριβείας στους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξάγονται στην πόλη Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν της Γαλλίας. Γίνεται έτσι ο μόνος Έλληνας με δύο μεσογειακά μετάλλια στη σκοποβολή, αφού είχε κατακτήσει το χάλκινο στο αεροβόλο πιστόλι το 1991 στην Αθήνα

1989: Η Αράντσα Σάντσεθ γίνεται η πρώτη Ισπανίδα που κερδίζει το Ρολάν Γκαρός νικώντας στον τελικό τη Στέφι Γκραφ με 2-1 (7-6, 3-6, 7-5). Αυτή η ήττα σπάει και το σερί νικών της Γκραφ σε τουρνουά Γκραν Σλαμ που είχε αρχίσει από το US Open του 1987.

1984: Ο Τσεχοσλοβάκος Ιβάν Λεντλ κατακτά τον πρώτο του γκραν σλαμ τίτλο, το Ρολάν Γκαρός, νικώντας σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς όλων των εποχών τον Αμερικανό, Τζον ΜακΕνρο με 3-2 (3-6, 2-6, 6-4, 7-5, 7-5).

1978: Οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Γαλλίας εμφανίζονται στον αγώνα με την Ουγγαρία για την τελευταία αγωνιστική του ομίλου τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής, φορώντας φανέλες με πράσινες και άσπρες ρίγες πάνω από τα παραδοσιακά μπλε σορτσάκι τους. Λόγω λάθους, οι Γάλλοι είχαν ταξιδέψει στη Μαρ ντε Πλάτα έχοντας στις αποσκευές τους λευκές φανέλες, τις οποίες όμως είχε συμφωνηθεί να φορέσουν οι Ούγγροι. Τη λύση δίνει την τελευταία στιγμή η τοπική ομάδα Ατλέτικο Κιμπερλέι, η οποία δανείζει μια σειρά από φανέλες της στους Γάλλους για να παίξουν στον αγώνα.  Παρά το αλλόκοτο παρουσιαστικό τους, οι «Μπλε» (που εκείνη τη μέρα είναι «πράσινοι») επικρατούν με 3-1.

1967: Ο Ολυμπιακός του Μάρτον Μπούκοβι εξασφαλίζει μαθηματικά τον τίτλο στην Α’  Εθνική για δεύτερη διαδοχική σεζόν, με το εντός έδρας 1-1 κόντρα στην ΑΕΚ που διατηρεί τη μεταξύ τους διαφορά στους τέσσερις βαθμούς, μία αγωνιστική πριν το τέλος.

1959: Η Δόξα Δράμας προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για τρίτη φορά μέσα σε μια εξαετία, νικώντας με 2-1 τον Πανιώνιο στον ημιτελικό που διεξάγεται στο γήπεδό της.

1956: Τα αγωνίσματα της ιππασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης αρχίζουν αυτήν τη μέρα στη Στοκχόλμη, αφού οι Αυστραλοί διοργανωτές φοβούνται την πιθανή μετάδοση ασθενειών από τα άλογα των διαγωνιζομένων. Το υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί στην πόλη της Αυστραλίας από τις 22 Νοεμβρίου έως και τις 8 Δεκεμβρίου.

1954: Ο Κώστας Μουρούζης κάνει ντεμπούτο με την Εθνική ανδρών, στη νίκη επί της Γιουγκοσλαβίας με 90-76 στην Αθήνα. Μέχρι το τέλος της καριέρας του θα καταγράψει συνολικά 25 συμμετοχές με το εθνόσημο και θα πετύχει 242 πόντους.

1944: Ο Τζο Νάξαλ των Σινσινάτι Ρεντς γίνεται ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπέιζμπολ, σε ηλικία 15 ετών και 316 ημερών.

1934: Η Ιταλία κατακτά το 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στα εδάφη της, νικώντας στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 2-1 στην παράταση. Οι Τσεχοσλοβάκοι, οι οποίοι εκφράζουν παράπονα για εχθρική διαιτησία, ανοίγουν το σκορ με τον Πουτς στο 70′, ο Όρσι ισοφαρίζει στο 82′ και στο 95′ ο Σκιάβιο χαρίζει το τρόπαιο στη Σκουάντρα Ατζούρα. Η επικράτηση της Ιταλίας έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον δικτάτορα της χώρας, Μπενίτο Μουσολίνι. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδεικνύεται ο Τσεχοσλοβάκος, Όλτριχ Νέγεντλι, με 5 γκολ.

1907: Αρχίζει ο μακρύτερος σε απόσταση αγώνας αυτοκινήτων στον κόσμο από το Πεκίνο προς το Παρίσι.

1887: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Ρίτσαρντ Λίντον. Ήταν κατασκευαστής μποτών και παπουτσιών και προμήθευε την πόλη Ράγκμπι, την γενέτειρα του αθλήματος που πήρε την ονομασία της. Θεωρείται ο εφευρέτης της πρώτης μπάλας ποδοσφαίρου από ελαστική φούσκα, που αντικατέστησε την μπάλα από κύστη γουρουνιού. Την παρουσίασε μαζί με τον Γουίλιαμ Γκίλμπερτ στην Μεγάλη Έκθεση του Λονδίνου το 1851.

1829: Στις 19:56 δίνεται στον ποταμό Τάμεση του Λονδίνου η εκκίνηση του 1ου Κωπηλατικού Αγώνα μεταξύ των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News