Σάσα Βεζένκοφ: «Η Ευρώπη εξελίσσεται όπως το NBA – Με 80 παιχνίδια την σεζόν είναι αδύνατο να προπονηθείς όπως θέλεις»

Στο συνέδριο προπονητών της Euroleague παρευρέθηκε ο Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος έκανε αναφορά στα βήματα προόδου που κάνει η Ευρώπη για να φτάσει στο επίπεδο του NBA.

Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν καλεσμένος στο συνέδριο των προπονητών της Euroleague και παρέθεσε τις διαφορές του σημερινού τρόπου προσέγγισης των προπονήσεων, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν 10 χρόνια που ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ.

Στην συνέχεια, ο φόργουορντ των Σακραμέντο Κίνγκς, ανέδειξε την σημαντικότητα της επιρροής των τεχνικών επιτελείων των ομάδων στην διαχείριση των παιχτών, καθώς και στις πολλές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν πλέον στις προετοιμασίες των ομάδων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρώην παίχτη του Ολυμπιακού:

«Οταν άρχιζα να παίζω όλα ήταν διαφορετικά. Είχαμε αυτές τις μεγάλες προετοιμασίες πριν από κάθε σεζόν. Προπονούμασταν στα ίδια πράγματα και για να είμαι ειλικρινής οι παίκτες που έπαιζαν περισσότερο, είχαν διαφορετικά προγράμματα από εκείνους που έπαιζαν. Οι προπονητές προσπαθούσαν, αλλά όπως είπα, για να είμαι ειλικρινής, πιο σημαντικοί ήταν οι παίκτες που έπαιζαν περισσότερο. Ομως όσο παίζεις περισσότερο έχεις διαφορετικές ανάγκες, η καταπόνηση είναι διαφορετική. Οταν άρχιζα να παίζω πριν από δέκα χρόνια, τα παιχνίδια ήταν λιγότερα, όλα ήταν διαφορετικά. Τώρα με περίπου 80 ματς είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις τις προπονήσεις που θέλεις. Τώρα οι προπονήσεις είναι μικρότερες σε διάρκεια.

Χάρη στην ELPA, υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για τις διπλές προπονήσεις. Κάθε παίκτης είναι διαφορετικός γιατί κάθε παίκτης έχει σοβαρούς τραυματισμούς, έχει τη ρουτίνα του και διαφορετικές ανάγκες με τα βάρη. Οι ομάδες πρέπει να χτίσουν ένα καλό σταφ. Ο head coach θα πρέπει να ασχολείται με ό,τι συμβαίνει στο παρκέ, αυτή είναι η δουλειά του. Οπότε όλη η υποστήριξη έρχεται από το σταφ. Είτε παίζεις, είτε δεν παίζεις πολύ, πρέπει να βρεις την ισορροπία. Όταν δεν παίζεις πολύ πρέπει να κάνεις περισσότερη προπόνηση, πρέπει να βρεις πώς θα δουλεύεις. Στο NBA είναι όλα διαφορετικά, όλα είναι πολύ συγκεκριμένα για χρόνια. Εδώ στην Ευρώπη, όμως, κάνουμε κινήσεις για να πάμε μπροστά και να βοηθήσουμε την εξέλιξη όλων αυτών των πραγμάτων».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News