Ολυμπιακός: Η πληρέστερη περιφέρεια με Βιλντόσα, το κερασάκι και το… βαρύ μπαλάκι

Πώς διαμορφώνεται η περιφερειακή γραμμή των πάμπολλων λύσεων μετά την επικείμενη έλευση του Αργεντινού, πριν την… επόμενη. Ο αρχικός ρόλος που θα έχει, το δεδομένο κίνητρο, η εξαιρετική συνεργασία του σε παλιότερες ομάδες με Πίτερς και Πετρούσεφ, η ακόμα καλύτερη παράδοση απέναντι στον Ολυμπιακό.

Είναι κόμπο γκαρντ, έχει πάρει την Ευρωλίγκα, έχει κατακτήσει και το ισπανικό πρωτάθλημα ως MVP των τελικών, προτού φύγει για το ΝΒΑ. Ασχολείται μαζί του όλη η Ελλάδα επειδή θα εμφανιστεί στο ΣΕΦ, τον λένε Λούκα, αλλά δεν είναι ο Ντόντσιτς!

Την ώρα που ο Σλοβένος σούπερ σταρ των Μάβερικς ρίχνεται στη μάχη του Προολυμπιακού τουρνουά, ο Ολυμπιακός ρίχνει βόμβα με την απόκτηση του Λούκα Βιλντόσα, που δεν έπιασε στον Παναθηναϊκό AKTOR και θα λύσει το συμβόλαιό του. Ενας ακόμα γκαρντ, σε μια περιφερειακή γραμμή που δείχνει πηγμένη, όσο ποτέ άλλοτε.

Πηγμένη, αλλά και άκρως ποιοτική. Με λύσεις για κάθε γούστο, αν και ακόμα δεν υπάρχει η σαφώς ηγετική στο σκοράρισμα μονάδα. Ο παίκτης με την ατομική προσπάθεια και το σουτ από δική του δημιουργία (που τα έχει ο Βιλντόσα, όπως σε μικρότερο βαθμό και ο Ντόρσεϊ), μα και την απαιτούμενη σταθερότητα (που δεν την έχει ο Βιλντόσα).

Εξ ου και αναμένεται άλλη μια -πιο «βαρβάτη» εμπορικά- κίνηση στο «3», χώρια οι μελλοντικές εξελίξεις στο «μέτωπο Βεζένκοφ». Αν υπάρξουν. Πριν τον… ευκταίο (και δύσκολο να το πάρει απόφαση να αφήσει το ΝΒΑ) Εβαν Φουρνιέ ή τον όποιον προστεθεί (δίχως να είναι απαραιτήτως «τριαροδυάρι» σαν τον Γάλλο) στο έμψυχο δυναμικό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ουσιαστικά στη διάθεσή του από γκαρντ τους Τόμας Γουόκαπ, Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Ναζ Μήτρου-Λονγκ, Κίναν Εβανς, Βιλντόσα (που όλοι παίζουν στο «1», με καθαρότερο «άσο» τον Γουόκαπ – οι άλλοι είναι κόμπο γκαρντ), Τάιλερ Ντόρσεϊ, Γιαννούλη Λαρεντζάκη και Σακίλ ΜακΚίσικ!

Λέμε «ουσιαστικά», επειδή ούτε η έλευση του Εβανς έχει… τελεσιδικήσει. Εχει αποφασιστεί όμως να ενεργοποιηθεί το προσύμφωνο, με πολύ χαμηλότερες απολαβές για τον τραυματία Αμερικανό στην πρώτη του χρονιά στο λιμάνι. Και συμπεριλαμβάνουμε τον Σακ στους γκαρντ, διότι ο ίδιος ο Μπαρτζώκας εξήγησε πρόσφατα πως τον θεωρεί περισσότερο «δυάρι» από «τριάρι», χρησιμοποιώντας τον ακόμα και ως πόιντ γκαρντ σε δύο αγώνες Ευρωλίγκας!

Κίνητρο, αντι-Εβανς και οι… Πέτροι

Διαβάζουμε τη σκέψη σας. «Σαν πολλοί δεν μαζεύτηκαν; Ποιος θα πρωτοπαίζει;». Αν η επόμενη κίνηση αφορά «πλάγιο» παίκτη, που να ακουμπά και στο «2» πέραν του «3» (σαν τον Φουρνιέ), ναι, μία αποχώρηση θα βοηθήσει να αποσυμφορηθεί η κατάσταση – και δεν εννοούμε τον ούτως ή άλλως φευγάτο γκαρντ-φόργουορντ Ιγκνας Μπραντνέικις, που δεν έπιασε και βρίσκεται στην έξοδο. Εστω ως δανεικός, αν βρεθεί λύση ως προς τη… λύση του συμβολαίου του Καναδολιθουανού.

Δεν έπιασε βέβαια και ο Βιλντόσα στον Παναθηναϊκό. Επειδή ο Εργκίν Αταμάν δεν του έδωσε πολύ χρόνο και τον εξαφάνιζε ακόμα και από το ροτέισιον ανά περιόδους, επειδή ο ίδιος αντιμετώπισε τραυματισμό στο γόνατο πάνω που έπαιρνε τα πάνω του, επειδή τον πήρε τελικά από… κάτω και αρκέστηκε σε ολιγόλεπτες εμφανίσεις.

Aκόμα και σε τέτοιες, την έβγαζε την ποιότητά του. Στον τελικό της Ευρωλίγκας, για παράδειγμα, έκανε σπουδαία δουλειά στο μαρκάρισμα του παρτενέρ του στην εθνική Αργεντινής, Φακούντο Καμπάτσο, βάζοντας και ένα κρίσιμο στην οικονομία του αγώνα τρίποντο. Είναι έξυπνος (όχι δεινός) αμυντικός, πιέζοντας και κλέβοντας την μπάλα, με την οποία στα χέρια μπορεί να πάει και σε ντράιβ.

Στην κακή του χρονιά σούταρε με 37% για τρεις στην Ευρωλίγκα. Μονάχα έξι φορές υπερέβη τα 20 λεπτά συμμετοχής και σε ισάριθμες (όχι πάντα στα ίδια παιχνίδια) ήταν διψήφιος στο σκοράρισμα. Τελευταία χρονικά, στη Βαλένθια. Με το «πράσινο» ρεκόρ του των 19 πόντων, στις 5 Ιανουαρίου. Το «τριφύλλι» κέρδισε 82-81 και δύο μέρες αργότερα, κόντρα στον Περιστέρι, έχασε τον Βιλντόσα με ρήξη μηνίσκου στο αριστερό του γόνατο. Άλλο αξιομνημόνευτο επιθετικά παιχνίδι στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, δεν έκανε…

Ο ίδιος έχασε και την αυτοπεποίθησή του, κατά πώς εκμυστηρεύτηκε στο σερβικό «mozzartsport.com» αργότερα. Εύθραυστη γενικότερα η ψυχολογία του, μα το λέει η… ψυχούλα του, πηγαίνοντας απευθείας από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό. Εχει το ειδικό κίνητρο να δείξει στον Αταμάν ότι κακώς τον έθαψε στο ροτέισιον, παραμένει στην Ελλάδα που τόσο αρέσει και σε αυτόν και στη σύντροφό του τη Μιλίτσα, αποκτά ένα ιδιόμορφο στάτους.

Μέχρι να επιστρέψει μέσα στο 2025 (είθε από τον Ιανουάριο, αλλά χιαστοί είναι αυτοί…) ο Εβανς, ο Luca (και όχι Luka, σαν τον Ντόντσιτς) θα έχει σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο για τον οποίο προορίζεται ο Αμερικανός. Θα συμπληρώνει τους Γουόκαπ και Γκος στο «1», θα παίζει και μαζί τους ως «δυάρι», όταν δεν θα είναι στο παρκέ ο Ντόρσεϊ και ο Λαρεντζάκης – του οποίου ο ρόλος παρεμπιπτόντως φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα να περιορίζεται κι άλλο, εκτός αν βρει τρόπο να φανεί χρήσιμος ως άτυπο «τριάρι», στα σχήματα με τους τρεις γκαρντ που θα φορεθούν πολύ και στο ΣΕΦ, πέρα από το ΟΑΚΑ.

Σημειωτέον ότι στην Μπασκόνια ο 29χρονος Αργεντινός ήταν τη σεζόν 2020-21 συμπαίκτης του Πίτερς κι έτσι δεν θα στήνει μόνο πικ εν ρολ, αλλά και πικ εν ποπ. Τον Μάρτιο εκείνης της σεζόν, ο Λούκα είχε βάλει 19 πόντους και είχε μοιράσει 8 ασίστ (!), ο Αλεκ πρόσθεσε 8 ποντάκια και οι Βάσκοι διέλυσαν 91-66 τους Πειραιώτες.

Τη σεζόν 2022-23, που ο Ολυμπιακός έφτασε στον τελικό της Ευρωλίγκας, ο Βιλντόσα είχε απέναντί του αντίστοιχα 22-8 και 12-5 (πόντοι, τελικές πάσες), οδηγώντας και στους δύο γύρους τον Ερυθρό Αστέρα στη νίκη! Ξέρετε ποιος ήταν ο αμέσως επόμενος καλύτερος παίκτης των Σέρβων «ερυθρολεύκων» στα συγκεκριμένα παιχνίδια; Ο Φίλιπ Πετρούσεφ του 14+12 πόντων, με 8 συνολικά ριμπάουντ!

Εχει παράδοση καταπληκτικών εμφανίσεων απέναντι στον Ολυμπιακό, ο Μπαρτζώκας τον εκτιμάει χρόνια και πλέον θα τον έχει στη δούλεψή του, ελπίζοντας να τον κάνει πιο προσεκτικό (επιρρεπής και στο λάθος, πέρα από τους τραυματισμούς), δίχως να τιθασεύσει τον αλέγκρο αγωνιστικό χαρακτήρα του. Βιλντόσα χωρίς εξεζητημένη πάσα, χωρίς να τραβήξει χειρόφρενο και να εκτελέσει από τα 8 μέτρα, δεν είναι Βιλντόσα…

Το μπαλάκι περνάει πια στον «coach B», που καλείται να βρει τη σωστή χημεία και να χωρέσει στο ροτέισιον τόσο πολλές ποιοτικές μονάδες στην περιφερειακή γραμμή. Άλλη μια πρόκληση επί προσωπικού για τον κορυφαίο τεχνικό, σε μια γενικότερα χρονιά-πρόκληση στον Ολυμπιακό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News