Γιουγκοσλαβία: Η Dream Team της Ευρώπης στην κορυφή του κόσμου

Στις 19 Αυγούστου 1990 η Εθνική Γιουγκοσλαβίας κατέκτησε το Μουντομπάσκετ της Αργεντινής, έχοντας τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στο τιμόνι και πλειάδα αστέρων απ’ όλες τις δημοκρατίες της ομοσπονδίας.

Ο όρος «Dream Team» δεν είχε επινοηθεί στις 19 Αυγούστου 1990, όταν η Γιουγκοσλαβία του Ντούσαν Ίβκοβιτς ολοκλήρωσε τις παραστάσεις της στο Μουντομπάσκετ της Αργεντινής, συντρίβοντας τη Σοβιετική Ένωση στον τελικό (92-75).

Όταν, όμως, ο κόσμος είδε το 1992 την εθνική των ΗΠΑ – την οποία αφορούσε ο χαρακτηρισμός – να κάνει περίπατο στο ολυμπιακό τουρνουά της Βαρκελώνης, εύλογα τέθηκε το ερώτημα: Μήπως αν είχε παραμείνει ενωμένη η Γιουγκοσλαβία, θα μπορούσε να την κοντράρει περισσότερο;

Την απάντηση δεν θα τη μάθουμε ποτέ. Αυτό που μένει, είναι οι αναμνήσεις από την εξαιρετική παρουσία των «Πλάβι» σε εκείνα τα τρία τελευταία τουρνουά στα οποία πήραν μέρος σαρώνοντας τα πάντα στο διάβα τους. Μετά την άνετη επικράτηση στο Ευρωμπάσκετ του 1989 (με νίκη 98-77 επί της Ελλάδας στον τελικό), η παρέα του Ντράζεν Πέτροβιτς και του ραγδαία ανερχόμενου, Τόνι Κούκοτς, επέστρεψε στην κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά μετά το 1978.

Οι απουσίες του Ντίνο Ράτζα και του Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς δεν επηρέασαν στο ελάχιστο τη δυναμική της Γιουγκοσλαβίας. Είχε, άλλωστε, στις τάξεις της αστέρια όπως ο ήδη ΝΒΑer Βλάντε Ντίβατς, ο Ζάρκο Πάσπαλι και ο Γιούρι Ζντοβτς. Δεν φόρτσαρε στον όμιλο της α’ φάσης, όπου μάλιστα γνώρισε την ήττα από το Πουέρτο Ρίκο στο αδιάφορο τελευταίο ματς (75-82).

Στον προημιτελικό όμιλο, όμως, ανέβασε ταχύτητα κι έκανε ό,τι ήθελε. Το 100-77 επί της Σοβιετικής Ένωσης (η οποία ήταν αποδυναμωμένη μια και είχε κατέβει χωρίς τους Σαμπόνις, Μαρτσουλιόνις, Χόμιτσιους κ.λπ.) ήταν ενδεικτικό των ορέξεων των «Πλάβι», τους οποίους δυσκόλεψε μόνο η Ελλάδα στον τελευταίο αγώνα (ηττήθηκε όμως με 77-67 και περιορίστηκε στους αγώνες για τις θέσεις 5-8, όπου κατετάγη έκτη).

Η κολλεγιακή ομάδα των ΗΠΑ, με «αστέρια» τους Αλόνζο Μούρνινγκ και Κρίστιαν Λέτνερ, ήταν το τελευταίο εμπόδιο πριν τη διεκδίκηση του τροπαίου. Η Γιουγκοσλαβία είχε απ’ την αρχή τον έλεγχο του αγώνα και νίκησε 99-91, με 31 πόντους του Πέτροβιτς και 19 του Κούκοτς. Και στη συνέχεια έκανε «πάρτι» και στον τελικό, όπου συνάντησε ξανά τους Σοβιετικούς.

Ο Ίβκοβιτς είχε την ευχέρεια να δώσει χρόνο συμμετοχής σε αρκετούς αναπληρωματικούς, οι οποίοι βέβαια ήταν ικανότατοι παίκτες (όπως ο μετέπειτα «δικός μας», Ζέλικο Ομπράντοβιτς). Η διαφορά διατηρήθηκε σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα σε διψήφια νούμερα, αφού ο Βαλέρι Τιχονένκο και ο Αλεξάντρ Βολκόφ, οι μοναδικοί εναπομείναντες βασικοί από τη χρυσή ολυμπιονίκη Σοβιετική Ένωση του 1988, δεν έφταναν για να κοντράρουν τους «Πλάβι».

Ένταση λόγω της κροατικής σημαίας

Τα προβλήματα που απειλούσαν με διάλυση τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία δεν ήταν τότε ευρέως γνωστά. Όταν, λοιπόν, ένας φίλαθλος μπήκε στο παρκέ για να δώσει μια σημαία της Κροατίας στον Πέτροβιτς, ελάχιστοι εκτός Γιουγκοσλαβίας κατανόησαν ότι η πράξη αυτή μπορούσε να προκαλέσει εσωτερικές έριδες.

Ήταν λογικό ο Αργεντινός τηλεσκηνοθέτης να επικεντρωθεί στους πανηγυρισμούς των Γιουγκοσλάβων παικτών, κάτι που είχε ως συνέπεια να χάσει τη συνέχεια του σκηνικού. Ο Ντίβατς θεώρησε προσβλητική την κίνηση και απομάκρυνε την κροατική σημαία απ’ το παρκέ. Όταν τον ξαναπιάνει ο τηλεοπτικός φακός, τον βλέπουμε να λέει αρκετά θυμωμένος κάτι προς τον κόσμο, ενώ έχει πάρει στα χέρια του μια σημαία της Γιουγκοσλαβίας.

Αν και στη συνέχεια όλα τα παιδιά του Ίβκοβιτς πανηγύρισαν αγκαλιασμένα την κατάκτηση του τροπαίου, η κίνηση αυτή του Ντίβατς προκάλεσε την ψύχρανση της σχέσης του με τον Πέτροβιτς. Το αντιλήφθηκε αργότερα, όταν άρχιζε το πρωτάθλημα του ΝΒΑ, αλλά και όταν οι πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το γυαλί στη σχέση των δύο κορυφαίων άσων δεν ξανακόλλησε ποτέ, μέχρι τον άδικο χαμό του Ντράζεν, στις 7 Ιουνίου 1993.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 19 Αυγούστου

2021: Η Ελίνα Τζένγκο κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στον ακοντισμό, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 που διεξάγεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας, με βολή στα 59.60 μέτρα.

2018: Η Εθνική Εφήβων του πόλο, με προπονητή τον Δημήτρη Κραβαρίτη, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ουγγαρίας, νικώντας στον τελικό με 9-8 την Ισπανία.

2016: Η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Περνά τα 4.85 μ. και επικρατεί λόγω λιγότερων αποτυχημένων προσπαθειών της Αμερικανίδας, Σάντι Μόρις, που επίσης έχει υπερβεί το ίδιο ύψος.

2002: Ο Περικλής Ιακωβάκης σημειώνει νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 400 μέτρα με εμπόδια με 48.66, στο μίτινγκ του Λιντς της Αυστρίας. Το παλιό ρεκόρ ήταν το 48.80 του Θανάση Καλογιάννη, από την Πανεπιστημιάδα του Σπλιτ, το 1987.

2001: Ο Μίκαελ Σουμάχερ κερδίζει το γκραν πρι της Ουγγαρίας και εξασφαλίζει τον τέταρτο παγκόσμιο τίτλο του στη Formula 1. Ισοφαρίζει έτσι τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία, που ανήκει στον Αλέν Προστ (πέντε τίτλους έχει ο Αργεντινός, Χουάν Μανουέλ Φάντζιο).

1995: Στον πρώτο αγώνα του μετά την τριετή φυλάκισή του για βιασμό, ο Μάικ Τάισον νικά τον Πίτερ ΜακΝίλι με νοκ άουτ στο 89ο δευτερόλεπτο.

1993: Ο Σεργκέι Μπούμπκα αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής στο επί κοντώ για τέταρτη διαδοχική φορά σε ισάριθμες διοργανώσεις. Με άλμα στα 6.00 μ. βελτιώνει το ρεκόρ αγώνων και αφήνει δεύτερο τον Γκριγκόρι Γεγκόροφ από το Καζαχστάν (5.90 μ.).

1981: Ο Αμερικανός Ρεϊνάλντο Νεεμάια γίνεται ο πρώτος αθλητής των 110 μέτρων με εμπόδια που κατεβάζει το παγκόσμιο ρεκόρ κάτω από τα 13 δευτερόλεπτα (12.93).

1975: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Τζιμ Λόντος, θρυλική μορφή της επαγγελματικής πάλης (κατς). Γεννήθηκε το 1897 στο Κουτσοπόδι Αργολίδας με το όνομα Χρήστος Θεοφίλου και στα 14 του βρέθηκε μετανάστης στις ΗΠΑ, όπου και ασχολήθηκε με την πάλη. Αναδείχθηκε για πρώτη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής το 1927, ενώ το 1938 κέρδισε τη χρυσή και αδαμαντοποίκιλτη ζώνη του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών, την οποία διατήρησε μέχρι το 1946.

1958: Αρχίζει στη Στοκχόλμη το 6ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Για πρώτη φορά μετέχουν αθλητές της Ανατολικής Γερμανίας. Ο Πολωνός Ζτζίσουαφ Κζισκόβιακ κερδίζει το χρυσό στα 10.000 μ., ενώ στον ακοντισμό των γυναικών πρωτεύει η Τσεχοσλοβάκα χρυσή ολυμπιονίκης του 1952, Ντάνα Ζατόπκοβα.

1952: Ο επί χρόνια επιθετικός της ΑΕΚ, Κλεάνθης Μαρόπουλος, ανακοινώνει την αποχώρησή του από τη δράση. Θα παραμείνει στον σύλλογο ως παράγοντας για πολλά χρόνια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News