Ελλάδα-ΗΠΑ 101-95: Το έπος της Σαϊτάμα... ενηλικιώθηκε
Φαίνεται σαν χθες, όμως το έπος της Σαϊτάμα ενηλικιώθηκε σήμερα. Δεκαοχτώ χρόνια μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2006 και τη νίκη της Εθνικής επί των ΝΒΑers των ΗΠΑ με 101-95, θα θυμηθούμε λεπτομέρειες του ιστορικού εκείνου θριάμβου.
Το πιο εντυπωσιακό με τον θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδας επί των ΝΒΑers των ΗΠΑ (101-95) την 1η Σεπτεμβρίου 2006 στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, είναι ότι συχνά ξεχνάμε ότι είχε επιτευχθεί σε ημιτελικό του Μουντομπασκετ!
Η αξία των ηττημένων έδωσε τόσο μεγάλη δόξα στα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη, που επισκίασε τη συντριβή από την Ισπανία στον τελικό (47-70), σε βαθμό που η απώλεια του τροπαίου δεν πονάει σχεδόν καθόλου σήμερα. Ο θρίαμβος επί της παρέας του Λεμπρόν Τζέιμς και του Καρμέλο Άντονι ισοδυναμούσε με τρεις κούπες για την ταπεινή Ελλάδα των έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων και του μπάσκετ που δεν είχε κλείσει ούτε δεκαπενταετία ως επαγγελματικό.
Να θυμηθούμε στιγμές του μεγάλου αγώνα; Δεν είναι δύσκολο, αφού δεν τις έχουμε ξεχάσει. Πολλοί θεωρούν ως turning point του ματς την τάπα του Δημήτρη Διαμαντίδη στον Κρις Πολ, που κράτησε τη διαφορά στο -10 (23-33) με τη συμπλήρωση του δέκατου πέμπτου λεπτού, ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια για κάρφωμα από τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Και μάλλον έχουν δίκιο, αφού το ίδιο είπε απ’ την ίδια κιόλας μέρα ο «στρατηγός» Γιαννάκης.
Άλλοι θα πουν για τα τέσσερα διαδοχικά καλάθια του «Big Sofo» λίγο αργότερα, με τα οποία μετέτρεψε το 33-36 σε 41-38 υπέρ μας (οι Αμερικάνοι δεν ανέκτησαν ποτέ ξανά το προβάδισμα). Ή μήπως πάνε πίσω τα απίθανα τρίποντα του Βασίλη Σπανούλη και του Διαμαντίδη που ανέβασαν για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφια τιμή (62-50), στο τέταρτο λεπτό του τρίτου δεκαλέπτου;
Ο Σπανούλης έδωσε τη χαριστική βολή με άλλο ένα απίθανο τρίποντο που έκοψε την απόπειρα αντεπίθεσης των Αμερικανών, δύο λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα (94-86). Πέρα απ’ τις μεμονωμένες φάσεις, όμως, το μυστικό της επιτυχίας ήταν ότι η Ελλάδα ήταν ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης.
Βοήθειες έδωσαν όλοι. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς με τις 12 ασίστ, ο Μιχάλης Κακιούζης κι ο Αντώνης Φώτσης με κρίσιμα δίποντα και τρίποντα και βέβαια ο Δήμος Ντικούδης, τον οποίο ο Γιαννάκης δεν είχε χρησιμοποιήσει καθόλου στον προημιτελικό με τη Γαλλία (73-56). Πολύτιμα καλάθια πέτυχε κι ο Λάζαρος Παπαδόπουλος που φορτώθηκε νωρίς με φάουλ, όπως και οι Κώστας Τσαρτσαρής και Νίκος Χατζηβρέττας.
Βοήθησε στο λίγο που έπαιξε και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ενώ διόλου ασήμαντη ήταν και η εμψύχωση απ’ τον πάγκο που πρόσφερε ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος είχε τεθεί νοκ άουτ απ’ την αγκωνιά του Βραζιλιάνου Βαρεζάο στο ματς του πρώτου γύρου.
«Πλανητάρχες» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Sportday την επομένη και ήταν πιο εύστοχος κι απ’ τα σουτ των διεθνών (που είχαν 75% εντός παιδιάς από τα μισά του δεύτερου δεκαλέπτου και μετά). Για… μπασκετικό «Περλ Χάρμπορ» από Έλληνες «καμικάζι» που έριξαν τρίποντες «βόμβες», έκανε λόγο ο υπότιτλος – αν και οι Ιάπωνες φίλαθλοι στην κερκίδα είχαν ξεχάσει τις συμμαχίες της χώρας τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υποστήριζαν φανατικά τους σταρ του ΝΒΑ.
Όλη η Ελλάδα βρισκόταν σε παράκρουση, μέρα μεσημέρι (ας όψεται η διαφορά ώρας), και οι ξένοι τουρίστες στην Αθήνα και τα υπόλοιπα μέρη της χώρας προσπαθούσαν να καταλάβουν τι μπορεί να είχε συμβεί και ο κόσμος ήταν τόσο χαρούμενος. Άντε να τους εξηγήσεις…
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο την 1η Σεπτεμβρίου
2010: Ο Μπεν Γκόρντον των Ντιτρόιτ Πίστονς σημειώνει στο ματς με τους Φιλαδέλφεια 76ers τον πόντο υπ’ αριθμόν 10.000.000 στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ, από την ίδρυσή του το 1946.
2002: Η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοινώνει την απόκτηση του Βραζιλιάνου Ρονάλντο από την Ίντερ, αντί του ποσού των 47 εκατ. ευρώ.
2001: Η Αγγλία συντρίβει με 5-1 τη Γερμανία στο Μόναχο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον Μάικλ Όουεν να σημειώνει χατ τρικ.
1991: Η ομάδα σκυταλοδρομίας 4×400 της Βρετανίας κάνει την έκπληξη στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Τόκιο μια και νικά την αντίστοιχη των ΗΠΑ, που ήταν το μεγάλο φαβορί. Τη νίκη χαρίζει ο πρωταθλητής των 400 μ. εμπ. Κρις Ακαμπούσι, ο οποίος περνά τον Αντόνιο Πέτιγκρου λίγο πριν τον τερματισμό, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή και των υπόλοιπων μελών της τετράδας (Ρότζερ Μπλακ, Ντέρεκ Ρέντμοντ, Τζον Ρίτζις).
1989: Σκοτώνεται σε τροχαίο στο Σαν Ντιέγκο ο 41χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Καζίμιεζ Ντέινα, ηγετική φυσιογνωμία της Εθνικής Πολωνίας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και του 1978.
1987: Ο 15χρονος Αμερικανός, Μάικλ Τσανγκ, γίνεται ο νεότερος τενίστας που κερδίζει αγώνα στο ταμπλό του απλού ανδρών του US Open, όταν επικρατεί με 3-1 σετ του Αυστραλού, Πολ ΜακΝέιμι.
1978: Ο Ανατολικογερμανος, Ούντο Μπάιερ, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πράγας, με βολή στα 21.08 μ. Δεύτερος αναδεικνύεται ο Σοβιετικός, Γεβγκένι Μιρόνοφ (20.87 μ.), ο οποίος όμως θα πιαστεί ντοπέ και θα χάσει το ασημένιο μετάλλιο.
1972: Ο Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, αφού νικά τον Σοβιετικό, Μπόρις Σπάσκι, στον περίφημο «αγώνα του αιώνα» που είχε αρχίσει στις 11 Ιουλίου 1972 στο Ρέικιαβικ.
1960: Ο Γερμανός Άρμιν Χάρι νικά στο φώτο φίνις τον Αμερικανό Ντέιβ Σάιμ στον τελικό των 100 μέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης.
1892: Στον πρώτο αγώνα της ιστορίας της, η Λίβερπουλ νικά με 7-1 τη Ρόδεραμ στο «Άνφιλντ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- ΑΕΚ: Μόνο πρόστιμο από τη ΔΕΑΒ για το ματς με τον Παναθηναϊκό-Κανονικά με κόσμο θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ!
- Φάκελος Μακελελέ: Απόλυση του Γάλλου λόγω... φιλοσοφίας- Ο Αστέρας Τρίπολης του επέβαλλε πως θα αγωνίζεται!
- Παναθηναϊκός: Το αρνητικό ρεκόρ που δημιούργησε με το 0-0 στο ντέρμπι
- Καραπαπάς: «Αν αυτό δεν είναι κόκκινη στο μαρκάρισμα στον Ροντινέι, τότε τι είναι;»
- Γιώργος Χελάκης: Ο Ολυμπιακός… δεν βράχηκε κι ο Παναθηναϊκός έμεινε με τις πληγές του