ΜΟΝΑΚΟ: Πώς έπεισε τον Μάικ Τζέιμς, ποια ρεκόρ έσπασαν

Η βόμβα έσκασε, ο Μάικ Τζέιμς υπέγραψε στους Μονεγάσκους, το θέλημά του εγένετο. Με ρεκόρ απολαβών, αλλά και κάμποσα ερωτήματα να συνοδεύουν το όλο στόρι.

Κανονικά, παίζοντας στην ΤΣΣΚΑ (με το καλύτερο ρεκόρ της κανονικής περιόδου θυμίζουμε, μαζί με την Μπαρτσελόνα), θα έπρεπε να νιώθει βασιλιάς. Το ίδιο και κλείνοντας την περασμένη σεζόν στο ΝΒΑ, δίπλα στον Κέβιν Ντουράντ και τον Τζέιμς Χάρντεν στο Μπρούκλιν. Ομως όχι. Ο Μάικ Τζέιμς ήθελε να γίνει… πρίγκιπας.

Δεν παρέλειψε να τσακωθεί και στη Μόσχα με έναν προπονητή του (δις μάλιστα με τον Δημήτρη Ιτούδη), δεν κατάφερε να στεριώσει ούτε στην τρίτη του απόπειρα στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη – κι ας στάθηκε μια χαρά, στο ρόλο που του ανατέθηκε σε ομάδα που στόχευε στον τίτλο. Αλλωστε τα δικαιώματά του παρέμεναν στους Μοσχοβίτες, οι οποίοι εν τέλει του έδωσαν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ (αντί για 4,5 που είχε λαμβάνειν έως το 2023) και τον έστειλαν στο καλό. Και στη… Μονακό. Σε εκείνη όπου σε ανύποπτη στιγμή, μιλώντας σε εκπομπή με τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, είχε πει πως θα ήθελε κάποτε να βρεθεί. «Όταν θα κλείνω την καριέρα μου και δεν θα είμαι τόσο καλός», είχε εξηγήσει στον παλιό του συμπαίκτη στην Αρμάνι Μιλάνο.

Το τέλος του στα παρκέ αργεί ακόμα, παραμένει το ίδιο καλός και το ίδιο… προβληματικός όσο τον ξέρουμε τα τελευταία χρόνια, μα στα 31 του να τος στο Πριγκιπάτο, ώστε να κάνει τα δικά του και να μην τον πρήζουν με ομαδικότητες, πολύπλοκα συστήματα, πειθαρχίες (sic) και άλλα τέτοια που δεν πολυγουστάρει. Είναι όμως ακριβώς έτσι; Και ποια είναι τέλος πάντων αυτή η Μονακό, η πιο πολυαναμενόμενη ρούκι στην ιστορία της Ευρωλίγκας;

Για δες πόσο μεγαλώσατε…

Το 2012, που ο Αμερικανός κόμπο γκαρντ έβγαινε από το άσημο κολέγιο Λαμάρ και περνούσε τον Ατλαντικό για λογαριασμό της Ζάγκρεμπ, αν γκούγκλαρες «Μάικ Τζέιμς, μπάσκετ», θα έβρισκες αναφορές μόνο στον συνωνόματο και συνεπώνυμο βετεράνο «άσο», γυρολόγο… ολκής με περάσματα από έντεκα συλλόγους του ΝΒΑ. Αν γκούγκλαρες «Μονακό, σπορ», oι μηχανές αναζήτησης θα σου πρότειναν το «Λουί Ντε», τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, τις παλιές δόξες Ανρί και Τρεζεγκέ, ίσως και τους (τότε παίκτες της, στο ποδόσφαιρο φυσικά) Τζαβέλλα και Τζιόλη.

Μέχρι το 2013 στην τρίτη κατηγορία, η ομάδα καλαθοσφαίρισης είδε τη μοίρα της να αλλάζει όταν την ανέλαβε ο βαθύπλουτος Σέρχι Ντιαντέτσκο. Εγινε η πρώτη γαλλική με διαδοχικές ανόδους από τη συγκεκριμένη στην πρώτη κατηγορία, με το «bonjour» σε εκείνη εγκαταστάθηκε στα ψηλά πατώματα κι έκανε πρωταθλητισμό. Από το 2016 έως το 2018 κατέκτησε τρία συνεχόμενα Λίντερς Καπ (αν και το Κύπελλο Γαλλίας είναι ξεχωριστή διοργάνωση, αυτή εδώ έχει μεγαλύτερη αίγλη και διεξάγεται με τις οκτώ καλύτερες ομάδες, όπως π.χ. το Κόπα ντελ Ρέι), προ μηνών ήρθε και η κατάκτηση του Γιούροκαπ. Κοινώς, η συμμετοχή -που είχε επιτευχθεί ήδη με την πρόκριση στους τελικούς κόντρα στην Ούνικς- και στην Ευρωλίγκα.

Ολο αυτό το διάστημα, ο Τζέιμς «κατάπινε» λίγκες, κατηγορίες και προκλήσεις δίχως να βλέπει κανέναν μπροστά του. Εφτασε αρχικά ακόμα και στην Α2 Ιταλίας με κάποια Ομένια, προτού τον γνωρίσουμε για ένα σκάρτο τρίμηνο στη Ρόδο. Όχι, ο τύπος ήταν για πολύ ψηλότερα. Η Μπασκόνια τον απέκτησε από τον Κολοσσό, ο Παναθηναϊκός στις δύο θητείες του τον γνώρισε από την (αγωνιστικά) καλή και την (σε θέματα συμπεριφοράς) ανάποδη, την δε τελευταία τριετία τού έδωσε να καταλάβει. Όχι του Ετορε Μεσίνα (με τον οποίο επίσης τσακώθηκε) και του Ιτούδη, αλλά του κάθε άμοιρου αντίπαλου που αναλάμβανε το μαρκάρισμά του. Με 20,1 πόντους μέσο όρο στο τοπ επίπεδο από το 2018 σε Ολίμπια Μιλάνο και ΤΣΣΚΑ, με ακόμα μεγαλύτερη αξιολόγηση, ο Τζέιμς αναδείχθηκε με το σπαθί του και σε έναν από τους τοπ παίκτες της διοργάνωσης.

Σκοτεινός Ουκρανός κροίσος

Aν η ποδοσφαιρική Μονακό οφείλει το «ευ ζην» της σύγχρονης ιστορίας της στα ρούβλια του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ, η μπασκετική το οφείλει στα ουκρανικά χρίβνια του Ντιαντέτσκο. Αθλητικός μεγαλοπαράγοντας στην πατρίδα του, ο 47χρονος (δεν παίρνουμε όρκο, ακόμα και η χρονολογία γέννησής του δεν είναι σίγουρη) σήμερα επιχειρηματίας έγινε γνωστός ως αφεντικό της BC Ντονέτσκ. Eίχε μπιστήξει το τόπι σε πανεπιστημιακό επίπεδο, παράλληλα με τις σπουδές του στο τοπικό Πολυτεχνείο, και το 2007 το γύρισε σε παράγοντας. Διαδοχικές άνοδοι σε μια διετία (όπως έμελλε να κάνει και στη Γαλλία), κατάκτηση πρωταθλήματος το 2012, χώρια τα διάφορα αθλητικά πρότζεκτ (streetball, ακαδημίες κ. ά.) που σκάρωσε.

Πού βρήκε τα λεφτά; Επαγγελλόταν τραπεζίτης και έγινε αντιπρόεδρος της Rodovid Bank. Κάποια στιγμή εξαφανίστηκαν εκατομμύρια και το όνομά του ενεπλάκη σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης, «εξαφανίστηκε» όμως κι ο μοναδικός μάρτυρας, που έπεσε μυστηριωδώς από τον έβδομο όροφο. Υπήρξε και απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντιαντέτσκο, που την έκανε με ελαφριά πηδηματάκια και αξιοποιώντας τη γνωριμία του με τον πρίγκιπα Αλβέρτο και κυρίως με τον συμπατριώτη του, Σεργκέι Μπούμπκα (σ.σ: συνωνόματοι είναι, αλλά δεν μας πάει να γράψουμε «Σέρχι», όπως είναι η σωστή απόδοση, και τον παλαίμαχο επικοντιστή και κάτοικο Πριγκιπάτου), εγκαταστάθηκε στο Μονακό.

Εκεί ανέλαβε τη «Roca Team», όπως την αποκαλούν οι Γάλλοι, αρχικά ως χορηγός και από το 2015, που επέστρεψε 24 χρόνια μετά στα «σαλόνια», ως ιδιοκτήτης και τυπικά. Ηδη από τη σεζόν στην τρίτη κατηγορία απέκτησε παίκτες σαν τον Ντούσαν Κέτσμαν (ναι, τον πρωταθλητή Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό) και σε αγαστή συνεργασία με τον επίσης Ουκρανό τιμ μάνατζερ Ολέξι Γεφίμοφ δημιούργησαν ένα σύνολο που δεν άργησε να βρεθεί -για την ακρίβεια από την πρώτη χρονιά στην κορυφαία κατηγορία- στην κορυφογραμμή. Όπως αποδεικνύεται, παίκτες σαν τον Ντι Τζέι Κούπερ, τον Νόρις Κόουλ, τον Ντι Μποστ, ήταν μόνο μέρη του ορεκτικού. Στο κυρίως πιάτο έχει Τζέιμς… Η προσθήκη του ανεβάζει το φετινό μπάτζερ αισθητά πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να ξεπερνά πλέον τα περσινά 11,8 της Βιλερμπάν (που κι αυτή βέβαια ακρίβυνε), ρεκόρ για γαλλικό σύλλογο.

Ρεκόρ με τα διπλάσια λεφτά

Στα τοπικά Μέσα και με πρώτο το RMC Sport γράφτηκε πως ο παλιός παίκτης του Παναθηναϊκού έκλεισε με 1,4 εκατ. ευρώ την προσεχή σεζόν, ο έγκυρος ρεπόρτερ Ντονάτας Ουρμπόνας έγραψε για 900 χιλιάρικα καθαρά, σίγουρα πάντως τα πρώτα σενάρια περί ετήσιων απολαβών άνω των δύο «χαρτιών» δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μην ξεχνάμε βέβαια και πως ο Τζέιμς έχει ήδη γεμίζει τις τσέπες του με ένα «μύριο» από την πρόωρη λύση του συμβολαίου του με την ΤΣΣΚΑ.

Πρόκειται πλέον για τον μακράν πιο ακριβοπληρωμένο μπασκετμπολίστα στην ιστορία του γαλλικού πρωταθλήματος, μπροστά από τον… επίσης νεοφερμένο στη Μονακό Ντονάτας Μοτιεγιούνας, που θα «τσεπώσει» κάτι παραπάνω από 600.000. Το ρεκόρ μέχρι φέτος ήταν τα 520 χιλιάρικα που είχε εκταμιεύσει την περίοδο 2009-10 η Βιλερμπάν για χάρη ενός ξεχασμένου σέντερ που έκανε ελάχιστα πράγματα, του Κέρτις Μπόρτσαρντ. Ενδεικτικά, την περασμένη σεζόν στην LNB Pro A (όπως είναι η επίσημη ονομασία της λίγκας) τα υψηλότερα συμβόλαια απολάμβαναν με 300.000 έκαστος οι ψηλοί της Βιλερμπάν, Γκερσόν Γιαμπουσέλ και Μουσταφά Φαλ. Τον νέο πάουερ φόργουορντ της Ρεάλ και τον νέο σέντερ του Ολυμπιακού ακολουθούσε ο συμπαίκτης τους, Σαρλ Καουντί, με 275 χιλιάρικα. Πρόπερσι πιο ακριβοπληρωμένος με 280 ήταν ένας Μονεγάσκος, ο παλιός πρωταθλητής ΝΒΑ με το Μαϊάμι, Νόρις Κόουλ.

Ο τάφος του… Μαυροβούνιου

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόκτηση του Γουίλ Τόμας (που είχε υπογράψει στην Ούνικς, αλλά δεν του άρεσε το Καζάν) και όσες είχαν προηγηθεί, η Μονακό διαθέτει πλέον ένα ρόστερ που μόνο σε ρούκι στη διοργάνωση δεν προσιδιάζει. Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες και γιατί όχι η οκτάδα, διότι με ενδεχόμενη είσοδο στα πλέι οφ θα ανανεώσει για μία σεζόν τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα και θα έχει χρόνο να πιέσει ώστε να λάβει κι εκείνη… εισιτήριο διαρκείας. Δεδομένης της άφιξης του πολύπειρου Λέο Βέστερμαν και του… ακόμα κλασικότερου πόιντ γκαρντ Πάρις Λι (που είχε φτάσει παλιότερα προ της υπογραφής στην ΑΕΚ και τον θαυμάσαμε προ ημερών στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό να μοιράζει αφειδώς ασίστ), ο Τζέιμς λογικά θα περνάει περισσότερο χρόνο στο «2» – κι ας είναι σούτινγκ γκαρντ ο άτυπος περσινός ΜVP της ομάδας, ο Ρομπ Γκρέι.

Ο δυναμικός Γιακούμπα Ουαταρά που επέστρεψε και ο δεινός σουτέρ Ντανίλο Αντζουσιτς είναι «δυαροτριάρια» που θα βοηθήσουν επίσης πολύ στην περιφέρεια, ο εκ Λαυρίου ορμώμενος Αλφα Ντιαλό θα πάρει αρκετό χρόνο στο «3», οι Μοτιεγιούνας, Μπροκ Μότουμ, Τόμας, Ντόντα Χολ, Τζέρι Μπουτσιέλ και Ιμπραχίμα Φαλ Φάιγ συνθέτουν μια δυνατή φροντ λάιν με πολλά κορμιά. Παράπονο δεν πρέπει να έχει ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς…

Εδώ έγκειται πάντως κι ένας αστερίσκος ως προς την ομαλή προσαρμογή του Τζέιμς, διότι πέραν του ότι ο ίδιος είναι μεγαλύτερο «μέγεθος» από την ομάδα του (κι ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποπέσει σε νέα πειθαρχικά ατοπήματα), ο 51χρονος νέος προπονητής του δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος του κόσμου. Είναι όμως άνθρωπος του… αφεντικού. Από το 2002 έως το 2014 είχε κάνει όνομα σε τέσσερις ουκρανικούς συλλόγους και από τη χώρα του τον θυμόταν ο Ντιαντέτσκο και τον είχε πάρει το 2015 στη Μονακό. Το 2018 ο Μίτροβιτς «προήχθη» στη μεγάλη αντίπαλο Βιλερμπάν, αλλά οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν και επέστρεψε, διαδεχόμενος τον Σάσα Ομπράντοβιτς. Στην ASVEL είχε τσακωθεί με έναν άλλον καλό σκόρερ και δύστροπο χαρακτήρα, τον Εντουιν Τζάκσον, που έφυγε δανεικός…

Σε «αγκάθι» για τον σύλλογο, άσχετο με την απόκτηση του Τζέιμς, εξελίσσεται το γηπεδικό. Στις 30 του μηνός η Ευρωλίγκα αρχίζει με Μονακό-Παναθηναϊκός και ακόμα δεν είναι γνωστό πού θα διεξαχθεί ο αγώνας. Εδρα της ομάδας είναι το παλαιικό «Γκαστόν-Μεντεσέν», ένα γηπεδάκι 3.000 θεατών α λα… «Τάφος του Ινδού», διότι είναι χτισμένο κάτω από πέταλο του ποδοσφαιρικού «Λουί Ντε», φιλοξενώντας και άλλα τμήματα του συλλόγου. Στην Ευρωλίγκα η απαιτούμενη χωρητικότητα είναι μίνιμουμ 5.000 άτομα κι έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο της μετακόμισης 45 χιλιόμετρα δυτικότερα, στην «Αζίρ Αρίνα» της Αντίμπ, ομάδας (καμία σχέση με τα μεγαλεία επί Ντέιβιντ Ρίβερς) δεύτερης κατηγορίας. Eδώ κι ένα μήνα πάντως, εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί σχετικά.

Οποιο γήπεδο κι αν φιλοξενήσει τα ζογκλερικά του Τζέιμς, το σίγουρο είναι πως το γαλλικό κοινό ετοιμάζεται να απολαύσει έναν από τους καλύτερους κοντούς της ιστορίας του. Δίχως υπερβολή, από την εποχή του Ρίβερς, του Ντιλέινι Ραντ και του Μάικλ «Σούγκαρ Ρέι» Ρίτσαρντσον στα ‘90s έχει να εμφανιστεί παίκτης τέτοιου βεληνεκούς υπό νορμάλ συνθήκες – ο Τόνι Πάρκερ το 2011 είχε απλώς «περάσει» από τη Βιλερμπάν το 2011 όσο διαρκούσε το λοκ άουτ… O Tζέιμς άρχισε ήδη τις βόλτες στο Πριγκιπάτο, προτού ενσωματωθεί στην ομάδα που προετοιμάζεται στη Γερμανία. Αργεί πολύ η έναρξη της σεζόν;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News