Σαν Σήμερα - Νίκος Γκάλης-Μάικλ Τζόρνταν: Ο μυθικός αγώνας που λίγοι προνόησαν να παρακολουθήσουν

Νίκος Γκάλης εναντίον Μάικλ Τζόρνταν; Κι όμως, έχει συμβεί και αυτό, στις 20 Οκτωβρίου 1983 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, όταν ο Αμερικανός άσος δεν ήταν ακόμα σούπερ σταρ, αλλά ούτε και εντελώς άγνωστος.

Αμέτρητοι φίλαθλοι είχαν αναρωτηθεί κατά τη διάρκεια των early ’90s, πώς θα ήταν ένας αγώνας μπάσκετ με ηγέτες των δύο αντιπάλων τον Μάικλ Τζόρνταν και τον Νίκο Γκάλη.

Από τη μια πλευρά ο Αμερικανός σόουμαν, ο κορυφαίος σταρ που είχε αναδείξει μέχρι τότε (και έκτοτε) το ΝΒΑ κι από την άλλη ο Έλληνας «θεός», που έκανε το μπάσκετ αγαπητό ακόμα και σε όσους δεν καταλάβαιναν τους κανονισμούς του και έβλεπαν μόνο αυτόν.

Έμοιαζε με όνειρο. Και ήταν σοκ για αρκετούς όταν πληροφορήθηκαν ετεροχρονισμένα ότι η αναμέτρηση αυτή είχε συμβεί στην πραγματικότητα. Έστω κι αν κανείς απ’ τους δύο δεν είχε αποκτήσει το μυθικό status που απέκτησε μερικά χρόνια αργότερα.

Ήταν 20 Οκτωβρίου 1983. Τόπος, η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Αντίπαλοι ήταν η Εθνική Ελλάδας και η ομάδα του Κολεγίου του Νορθ Καρολάινα, στο πλαίσιο του φιλικού τουρνουά «Δημήτρια». Και οι κερκίδες, παρά τη διαφήμιση των διοργανωτών (δεν έβλεπες κάθε μέρα τότε αμερικάνικη ομάδα μπάσκετ, έστω και κολεγιακή), δεν είχαν γεμίσει.

Όσοι πήγαν, ωστόσο, έχουν να το λένε. Είδαν με τα μάτια τους τον 20χρονο Τζόρνταν, ο οποίος μόλις λίγους μήνες αργότερα θα υπέγραψε στους Σικάγο Μπουλς ως το μεγαλύτερο ανερχόμενο ταλέντο του αμερικάνικου μπάσκετ! Και δέκα χρόνια αργότερα, θα είχε καθιερωθεί ως ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών.

Και να τον βλέπεις απέναντι στον 26χρονο Γκάλη, ο οποίος εξελίχθηκε κι αυτός στον απόλυτο σούπερ σταρ ολόκληρου του ελληνικού αθλητισμού, ειδικά μετά το έπος του 1987; Αξία ανεκτίμητη.

Το Νορθ Καρολάινα επικτράτησε τελικά 100-83 έναντι μιας Εθνικής στην οποία δεν αγωνίζονταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Παναγιώτης Φασούλας (ο Φάνης Χριστοδούλου είχε μόλις μεταγραφεί στον Πανιώνιο και δεν είχε καθιερωθεί ακόμα στο ανδρικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα). Χωρίς να έχει καθιερωθεί ακόμα το τρίποντο, ο «Air Jordan» σημείωσε 34 πόντους, μαγεύοντας τους Έλληνες φιλάθλους με ορισμένα εντυπωσιακά καλάθια που πέτυχε.

Ο Γκάλης (ο οποίος φορούσε ακόμα το Νο 7 στη φανέλα του) δεν πήγε πίσω. Πέτυχε 24 πόντους και εντυπωσίασε ακόμα και τον Τζόρνταν, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε: «Δεν περίμενα να δω τέτοιον σκόρερ στην Ευρώπη, ειδικά στη χώρα σας».

Η ΕΡΤ είχε προνοήσει να μεταδώσει ζωντανά τον αγώνα και το βίντεο διασώθηκε από την καταστροφή στα μέσα των ’90s. Τότε που, για οικονομία, οι «αρμόδιοι» έγραφαν νέα προγράμματα σε παλιές κασέτες, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμο αρχειακό υλικό!

Το επόμενο βήμα θα είναι η μετάδοση, κάποια στιγμή, ολόκληρου του αγώνα. Οι φίλαθλοι που διψούν να παρακολουθήσουν εκείνη την ιστορική αναμέτρηση είναι πολλοί, όπως διαπιστώνει κανείς αν διαβάσει τα σχόλια στα διασωθέντα αποσπάσματα στο YouTube.

Δύο αγώνες μες στην ημέρα

Οι πιτσιρικάδες του Νορθ Καρολάινα είχαν έρθει σαν ατραξιόν στην Ελλάδα και μάλιστα δεν είχαν πρόβλημα να παίξουν τέσσερις συνολικά αγώνες μέσα σε διάστημα 48 ωρών!

Στη σύνθεσή τους δεν βρισκόταν μόνο ο Τζόρνταν, αλλά κι άλλοι ταλαντούχοι παίκτες που αργότερα έκαναν καριέρα στο ΝΒΑ. Ο Μπραντ Ντόχερτι εξελίχθηκε σε αστέρι των Κλίβελαντ Καβαλίερς και είχε μεγάλη κόντρα με τον «Air» σε πολλούς ιστορικούς αγώνες στα πλέι οφ. Ο Σαμ Πέρκινς, με τη μεγάλη καριέρα σε Ντάλας Μάβερικς και Λος Άντζελες Λέικερς (μεταξύ άλλων). Και ο Κένι Σμιθ, που κέρδισε δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή με τους Χιούστον Ρόκετς.

Στις 20 Οκτωβρίου 1983, λοιπόν, σχεδόν αμέσως μετά τη νίκη επί της Εθνικής μας, ήταν προγραμματισμένο να δώσουν και δεύτερο αγώνα με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα! Παρά την κούραση, νίκησαν ξανά με 105-104 στη δεύτερη παράταση, με τον Τζόρνταν να παίζει λιγότερο, αλλά να σημειώνει και πάλι πολλούς πόντους (26).

Μία ημέρα νωρίτερα είχαν επιβληθεί με 87-71 της Μπερλόνι Τορίνο και στις 21 Οκτωβρίου κατέβηκαν στην Αθήνα, όπου πρόσφεραν κι άλλα σόου στους υποψιασμένους μπασκετόφιλους που πήγαν να τους παρακολουθήσουν κόντρα στην Εθνική Ελλάδας, που παρατάχθηκε με ελαφρώς αλλαγμένη σύνθεση.

Ο Γκάλης έμεινε στη Θεσσαλονίκη και απέναντι στον Τζόρνταν βρέθηκε αυτήν τη φορά ο Γιαννάκης (ο οποίος αγωνιζόταν ακόμα στον Ιωνικό Νικαίας). Παρά την καλή προσπάθεια της ομάδας μας, το Νορθ Καρολάινα επικράτησε με 79-71, με τον «Air» να πετυχαίνει «μόνο» 16 πόντους και τον «Δράκος» να είναι ο πρώτος σκόρερ της Ελλάδας με 14.

Ανάμεσα σ’ εκείνους που θυμούνται καλά την επίσκεψη του Τζόρνταν στην Αθήνα είναι ο Σωτήρης Σακελλαρίου, ο οποίος επιφορτίστηκε με το μαρκάρισμά του και στα δύο παιχνίδια της Εθνικής (και είδε αμέτρητες φορές τη σόλα του παπουτσιού του όπως έλεγε χαριτολογώντας) και ο Νίκος Φιλίππου, ο οποίος έχει να λέει ότι του έριξε μια μεγαλοπρεπή τάπα στο ματς των Πατησίων!

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 20 Οκτωβρίου

2016: Ο Βασίλης Σπανούλης ξεπερνά τους 3.000 πόντους στην Ευρωλίγκα, κατά τη διάρκεια του αγώνα του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (90-66).

2015: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Μάκης Δενδρινός, εμβληματική φυσιογνωμία της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου τόσο ως παίκτης (1964-81) όσο και ως προπονητής (1982-87). Από τον Ιούνιο νοσηλευόταν σε καταστολή ύστερα από οξύ έμφραγμα που είχε υποστεί και ήταν γραφτό να αφήσει την τελευταία του πνοή ανήμερα της γιορτής του (του Αγίου Γερασίμου). Ως προπονητής εργάστηκε και στους Ολυμπιακό, Απόλλωνα Πατρών, Ηρακλή, αλλά και την Εθνική Ελλάδας, την οποία οδήγησε στην 4η θέση του Μουντομπάσκετ του 1994 και στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1996 στην Ατλάντα, όπου κατέλαβε την 5η θέση.

1999: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Λουκάς Μπάρλος, ίσως ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ. Επί των ημερών του η Ένωση έπαιξε το καλύτερο, ίσως, ποδόσφαιρο της ιστορίας της κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (1978, 1979), ένα Κύπελλο (1978) και φτάνοντας στους «4» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1977).

1997: Ο 36χρονος Δημήτρης Σαραβάκος αγωνίζεται ως αλλαγή στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Αθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (4-1). Θα αποδειχθεί η τελευταία συμμετοχή του σε επίσημο ματς στην πλούσια καριέρα του, η οποία είχε αρχίσει είκοσι χρόνια νωρίτερα με τη φανέλα του Πανιωνίου, αφού δεν βρίσκεται στα πλάνα του Βασίλη Δανιήλ και λίγο καιρό αργότερα θα σταματήσει τις προπονήσεις και θα αποσυρθεί σιωπηρά από τη δράση.

1988: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Η φανέλα με το 9», η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα με τον ίδιο τίτλο. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Στράτος Τζώρτζογλου, ενώ σκηνές της ταινίας έχουν γυριστεί στην ανάπαυλα του ημιχρόνου του αγώνα ΑΕΚ-Εθνικός 2-0, στις 10 Ιανουαρίου 1988.

1982: Εξήντα έξι φίλαθλοι σκοτώνονται στο στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας, στα τελευταία λεπτά του αγώνα Σπαρτάκ Μόσχας-Χάαρλεμ 2-0 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η τραγωδία σημειώνεται όταν οι αστυνομικοί δεν επιτρέπουν σε πολλούς φιλάθλους που κατευθύνονταν προς την έξοδο, να επιστρέψουν στην κερκίδα για να πανηγυρίσουν το γκολ του Σεργκέι Σβέβτσοφ.

1976: Λίγες μέρες προτού κλείσει τα 17 του χρόνια, ο Ντιέγκο Μαραντόνα πραγματοποιεί το επίσημο ντεμπούτο του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με την Αρχεντίνος Τζούνιορς, σε μια εντός έδρας ήττα από την Ταγέρες Κόρδοβα (0-1).

1971: Η Γκλάντμπαχ συντρίβει την Ίντερ με 7-1 στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τους Γιουπ Χάινκες και Γκίντερ Νέτσερ να σημειώνουν από δύο γκολ. Ωστόσο, η Ίντερ καταθέτει ένσταση ακυρότητας του αγώνα λόγω τραυματισμού του επιθετικού της, Ρομπέρτο Μπονινσένια, από μπουκάλι που πέταξε Γερμανός οπαδός τη στιγμή που το σκορ ήταν 2-1. Στη ρεβάνς οι Ιταλοί θα νικήσουν με 2-1 στο «Τζουζέπε Μεάτσα» και θα αποκλειστούν, όμως στις 15 Νοεμβρίου 1971 η ΟΥΕΦΑ εκδικάζει την ένσταση για το κύρος του πρώτου αγώνα, δικαιώνει την Ίντερ και διατάσσει την επανάληψή του χωρίς να ακυρώσει το αποτέλεσμα της ρεβάνς! Ο επαναληπτικός διεξάγεται την 1η Δεκεμβρίου και λήγει ισόπαλος 0-0, αποτέλεσμα που στέλνει την Ίντερ στους «8», όπου θα αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Ευρώπης, Άγιαξ.

1968: Ο Αμερικανός, Ντικ Φόσμπερι, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού λανσάροντας τον επαναστατικό τρόπο υπερπήδησης του πήχη με την πλάτη, αντί για το παραδοσιακό «ψαλίδι» (straddle). Την τεχνική αυτή υιοθετούν άμεσα κι άλλοι αθλητές και αθλήτριες, μέχρι την ολική επικράτησή της στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. O Φόσμπερι κερδίζει το χρυσό με νέο ολυμπιακό ρεκόρ (2.24 μ.), ενώ ο δεύτερος, ο Αμερικανός Εντ Καράδερς, υπερβαίνει τα 2.22 μ.

1968: Η 41χρονη Αμερικανίδα ξιφομάχος, Τζάνις Ρόμαρι, γίνεται η πρώτη αθλήτρια που μετέχει σε έκτη διαδοχική διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων (η πρώτη της ήταν το 1948).

1891: Ξεκινά ο πρώτος διεθνής εξαήμερος αγώνας ποδηλασίας στο Madison Square Garden. Ο αγώνας διαρκεί 142 ώρες και οι ποδηλάτες ξεκουράζονται κατά τη διάρκειά του. Το ρεκόρ κάνει ο Τσάρλι Μίλερ, ο οποίος καλύπτει 2.093,4 μίλια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News