Ολυμπιακός-Ρεάλ: Γυρίζει… τρεις αγωνιστικές και δύο χρόνια πριν

Οι μαζεμένες ήττες του Ολυμπιακού έχουν να κάνουν και με εκείνες από τη «Βασίλισσα». Το παράδειγμα της προπέρσινης σεζόν με τους σχεδόν ίδιους παίκτες εκατέρωθεν, τα τρικ του Αταμάν που μπορεί να εφαρμόσει και ο Ματέο στο ΣΕΦ, η… μιάμιση επιστροφή (Γουίλιαμς-Γκος, μα και Μιλουτίνοφ) που βοηθάει.

Σαν πολλές δεν έχουν μαζευτεί οι ήττες του Ολυμπιακού τελευταία; Σε Κωνσταντινούπολη και Μόναχο έπεσε μάλιστα θύμα μεγάλων ανατροπών, ενώ στο ΣΕΦ με τον Παναθηναϊκό AKTOR κυνήγαγε και έδινε την εντύπωση ότι δεν θα (τον) έφτανε ποτέ.

Όλα τα… άσχημα έχουν ένα τέλος και οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να εμφανιστούν με το μαχαίρι στα δόντια το βράδυ, απέναντι στη Ρεάλ. Αντε πάλι και απέναντί της σερί ηττών… Το 87-76 των Μαδριλένων τον Μάιο στο Βερολίνο ήταν η τέταρτη συνεχόμενη νίκη τους απέναντι στην ελληνική ομάδα, ανεξαρτήτως έδρας και φάσης (της Ευρωλίγκας).

Ουσιαστικά, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα καλείται να βγάλει πάνω στο παρκέ τα στοιχεία που της είχαν χαρίσει την τελευταία επικράτηση επί εκείνης του Τσους Ματέο. Πίσω στον Ιανουάριο του 2023, και τότε στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός είχε επιδοθεί σε ένα αμυντικό ρεσιτάλ, κρατώντας την αντίπαλό του στους 16 το πολύ πόντους και στις τέσσερις περιόδους. Είχε κερδίσει 73-60, με τους φιλοξενούμενους να έχουν το απελπιστικό 12% στα τρίποντα, με 3/25.

Και ο Καμπάτσο με τον Γιουλ ήταν τότε παρόντες, και ο Μούσα με τον Χεζόνια, και ο Ταβάρες με τον Ντεκ. Ακόμα περισσότεροι (επτά) οι τότε και τώρα παίκτες του ελληνικού συλλόγου. Ιδιοι και οι προπονητές. Οι δύο οργανισμοί δεν έχουν αλλάξει πολύ μέσα στα χρόνια, εντούτοις η αγωνιστική φυσιογνωμία του πειραιώτικου είναι για τα καλά πλέον διαφοροποιημένη.

Ζητείται άμυνα, επιγραμματικά. Σαν εκείνη με την Αρμάνι, πολύ πιο πρόσφατα. Πριν από δύο μόλις εβδομάδες, στο νικηφόρο 89-68. Ναι, καμία σχέση το βαλτωμένο σύνολο του Ετορε Μεσίνα με αυτό του Ματέο. Μπορεί όμως (και πρέπει) η φετινή βερσιόν να τσακίζει κόκαλα. Να σταματήσει να είναι soft, να μην μπερδεύονται οι ψηλοί στην αντιμετώπιση των αντίπαλων πικ εν ρολ, να πιέζουν περισσότερο οι κοντοί.

Και μια και λέμε για «κοντούς», δεν αποκλείεται το τρικ του Εργκίν Αταμάν με τους τρεις γκαρντ να χρησιμοποιηθεί και από τη «Βασίλισσα». Εστω με… δυόμιση, διότι ο Τζάναν Μούσα μπορεί να παίζει ως γκαρντ, αλλά «κοντό» με ύψος 2,05 μ. δεν τον λες. Το θέμα είναι ότι ο Ουσμάν Γκαρούμπα παραμένει στα πιτς, αντικαταστάτης του κατοίκου Φιλαδέλφειας, Γκερσόν Γιαμπουσελέ, δεν έχει αποκτηθεί, κι έτσι ο Μάριο Χεζόνια περνάει αρκετή ώρα στο «4».

Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον αεικίνητο Φακούντο Καμπάτσο και για να μην έχουμε τα ίδια με τον ημιτελικό του φάιναλ φορ, η δημιουργία (πρωτίστως) του Αργεντινού πόιντ γκαρντ πρέπει να περιοριστεί. Μοιράζει 8 ασίστ φέτος, η παρέα του προέρχεται από τη μακράν καλύτερη εμφάνισή της στην Ευρώπη με το 95-72 επί του Ερυθρού Αστέρα (προτού συντρίψει 86-61 και τη Μανρέσα, με την οποία είχε το ίδιο ρεκόρ στην ACB προτού αναμετρηθούν) και το μομέντουμ γράφει ξεκάθαρα «REAL».

Αρα; Αρα, από την πλευρά τους, οι «ερυθρόλευκοι» οφείλουν να βάζουν χέρια από την πρώτη γραμμή άμυνας και να δυσκολεύουν την παραμικρή πάσα. Τομέας στον οποίον θα βοηθήσει ο (παλιός «Μαδριλένος») Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, που επιστρέφει.

Περιμένουμε και περισσότερο Νικόλα Μιλουτίνοφ (sic), ενώ από την άλλη ο μπακ απ του Εντι Ταβάρες, δηλαδή ο (φόργουορντ-σέντερ και με μακρινό σουτάκι ενίοτε) Σερζ Ιμπάκα θα λειτουργήσει ως… Μήτογλου. Θα τραβηχθεί έξω από το καλάθι και θα εκτελέσει (κάτι που δεν μπορούσε να κάνει ο προκάτοχός του, Βενσάν Πουαριέ). Ιδού λοιπόν άλλο ένα πρόσφατο πάθημα που καλό θα ‘ναι να έχει γίνει μάθημα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News