Εθνική Ελλάδας: Αρχηγός διά του παραδείγματος

Ο Κώστας Παπανικολάου έκανε τα πάντα στη νίκη-πρόκριση (ουσιαστικά, αν και όχι τυπικά) στο Ευρωμπάσκετ 2005 κόντρα στη Μεγάλη Βρετανία. Η πορεία του με το εθνόσημο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, η ματσάρα και στην έναρξη του τρέχοντος ομίλου των προκριματικών.

Δεν είναι τόσο οι 14 πόντοι, τα 10 ριμπάουντ, οι 7 τελικές πάσες του. Δεν είναι δηλαδή τόσο το νταμπλ-νταμπλ ή το φλερτάρισμα με τριπλ νταμπλ. Ούτε το ότι σκάρτες τρεις ημέρες μετά τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπασκόνια, έμεινε στο παρκέ 33 ολόκληρα λεπτά.

Είναι ότι… απλώς ήταν εκεί ο Κώστας Παπανικολάου. Ξανά. Ως συνήθως, όταν το καλεί το εθνικό καθήκον. Που προφανώς δεν το αντιμετωπίζει ως τέτοιο, για να δηλώνει «παρών» και στα πιο… στενά, θαμπά «παράθυρα». Όπως γούσταρε το κοινό που γέμισε το «Παλατάκι», παρακολουθώντας διά ζώσης την Εθνική μας, έτσι γούσταρε και ο αρχηγός της. Να φοράει τη φανέλα της, να παίζει για την αγαπημένη του ομάδα.

Ιδρωσε πολύ περισσότερο απ’ όλους -βάσει λεπτών- μέσα στις τέσσερις γραμμές και ήταν ο πρώτος σκόρερ, ριμπάουντερ, πασέρ στο 77-67 επί της Μεγάλης Βρετανίας. Εκανε και τάπα (εντάξει, και 6 λάθη), ήταν ο πολυτιμότερος και βάσει ranking με 22 μονάδες, εμφάνισε +16 στο ομαδικό +/-. Τον δε παλιό του συμπαίκτη, Βασίλη Σπανούλη, τον βοήθησε και με άλλον τρόπο.

Στα 4,38’’ πριν τη λήξη και με τη διαφορά μονοψήφια, οι διαιτητές έδωσαν μια κατοχή στους φιλοξενούμενους. Ο captain ζήτησε από τον προπονητή του να κάνει challenge, το οποίο και κερδήθηκε. Η μπάλα στην Ελλάδα – και στα χέρια του Παπανικολάου στην πρώτη επίθεση κι από αυτά στο βρετανικό καλάθι. Τρίποντο, 74-62 το σκορ, πάμε Ευρωμπάσκετ ουσιαστικά. Τυπικά, θα περιμένουμε τη μαθηματική κατακύρωση στο επόμενο «παράθυρο», τον Φεβρουάριο.

Θυμίζουμε ότι στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου (από τον οποίο προκρίνονται οι τρεις στους τέσσερις στην τελική φάση…) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε επικρατήσει στο ΣΕΦ 72-64 της Τσεχίας, που τόσες «κηδείες» μας έκανε τα προηγούμενα έτη. Ο 34χρονος φόργουορντ ήταν εκεί, με 16 πόντους, 8 ριμπάουντ, δύο ασίστ, ένα κλέψιμο και 32 λεπτά συμμετοχής. Και τότε τα περισσότερα ανάμεσα στους διεθνείς μας!

Στην Ανδρών, ο αριστερόχειρας φόργουορντ έχει κλείσει 15ετία. Ντεμπούταρε το καλοκαίρι του 2009, με 9 πόντους σε μια φιλική νίκη 102-57 επί της Ρουμανίας. Από εκείνη τη δωδεκάδα του Γιόνας Καζλάουσκας, μονάχα αυτός και ο Νικ Καλάθης παραμένουν εν ενεργεία (σ.σ: και ο Αντώνης Φώτσης σε ερασιτεχνικό επίπεδο, με τον Ηλυσιακό). Σπανούλης και (ο τζένεραλ μάνατζερ) Νίκος Ζήσης είναι… προϊστάμενοί του στην Εθνική, ο δε Γιάννης Καλαμπόκης στον Ολυμπιακό (βοηθός του Γιώργου Μπαρτζώκα).

Γενικότερα με το εθνόσημο, ο αθλητής που αναδείχθηκε στον Πρωτέα Γρεβενών κλείνει 20ετία το προσεχές θέρος. Το είχε φορέσει πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2005, σε ένα τουρνουά Φιλίας Παμπαίδων, κόντρα στην Ιταλία. Είχε παίξει ελάχιστα, σε ένα ματσάκι που είχαν σημειώσει 24 πόντους ο Κώστας Σλούκας και 22 ο Νίκος Παππάς.

Συνέχισε με πέντε τελικούς (και δύο χρυσά μετάλλια) σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα με τις Εθνικές Παίδων, Εφήβων και Νέων. Aπό το 2011, που εμφανίστηκε στο Ευρωμπάσκετ Ανδρών της Λιθουανίας, έχει λάβει μέρος σε πέντε τέτοια και πάει για έκτο, χώρια τα τρία Μουντομπάσκετ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες τον περασμένο Αύγουστο στη Γαλλία.

Χθες, ο μοναδικός παίκτης του Σπανούλη με καλύτερο ομαδικό +/- από τον αρχηγό ήταν ο Βαγγέλης Ζούγρης, του +20. Ο σέντερ του Περιστερίου ήταν δέκα μηνών (!), όταν ο Παπανικολάου έπαιξε για πρώτη φορά με το ελληνικό εθνόσημο στο στήθος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News