Ολυμπιακός: O Πίτερς στα καλύτερά του, το ρόστερ στο… μακρύτερό του

Ο διαφορετικός πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού σε κάθε σχεδόν διαφορετική εγχώρια αγωνιστική και ο Αλεκ Πίτερς που πάντα σκοράρει και στην Ευρωλίγκα, όταν παίζει έστω 12 λεπτά. Οι ευχάριστες εξελίξεις στα θέματα Γουόκαπ και Ράιτ και η κατάσταση που διαμορφώνεται στο ευρωπαϊκό ροτέισιον.
Παρατάχθηκε στο Μαρούσι δίχως τους Λούκα Βιλντόσα και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος που προφυλάχθηκαν. Με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να τίθεται νοκ άουτ στην προθέρμανση λόγω τενοντίτιδας, με άλλους τέσσερις ξένους να είναι αδήλωτοι στην Greek Basketball League.
Εξω, στις ΗΠΑ βασικά, ήταν και ο Τόμας Γουόκαπ βέβαια. Το όλον, οκτώ παίκτες εκτός αγώνα για διάφορους λόγους. Παρ’ όλα αυτά, η βασική πεντάδα πλην του Ναζ Μήτρου-Λονγκ στο «1», ήταν η συνήθης. Τα μέλη της, δεν χρειάστηκε ούτε να βαρέσουν υπερωρίες ούτε να κάνουν κάτι το ιδιαίτερο στον χρόνο που πήραν. Ανέλαβαν οι υπόλοιποι.
Δεν σκότωσε το θηρίο ο Ολυμπιακός, ίσα-ίσα που το Μαρούσι έχει τη χειρότερη άμυνα του ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι όμως αξιοπρόσεκτο ότι στο 104-88 στο κλειστό του Αγίου Θωμά βρήκε 66 πόντους από τους αναπληρωματικούς του: 15 από τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που επιβεβαίωσε την αγωνιστική και πρωτίστως ψυχολογική άνοδό του, 18 από τον πάντα σε εγρήγορση Γιαννούλη Λαρεντζάκη, 25 από τον Αλεκ Πίτερς.
Ο τελευταίος έχει βρει ρυθμό και δεν σταματάει, όποτε παίρνει ικανό χρόνο. Η 25άρα του ήρθε με 100% ευστοχία σε δίποντα (6/6) και βολές (4/4), με 3/5 τρίποντα, αλλά και με 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 κλεψίματα να γαρνίρουν τη στατιστική του. Οι 32 μονάδες στην αξιολόγηση συνιστούν season high, πάνω από το αντίστοιχο 28άρι κόντρα στο… Μαρούσι στον πρώτο γύρο, αλλά και κόντρα στην ΑΕΚ.
Στις τέσσερις πιο πρόσφατες εγχώριες αγωνιστικές, ο Αμερικανός φόργουορντ καταγράφει μέσο όρο 18,7 στο ranking, σημειώνοντας 16,5 πόντους. Μέσα στο 2025 είχε κάνει και τη ματσάρα απέναντι στον «Δικέφαλο» (20 π.) κι εκείνη στο Αλεξάνδρειο με τον Αρη (18). Οσο για την Ευρωλίγκα, έχει διψήφιο μέσο όρο (10,6 π.) στις έντεκα τελευταίες εμφανίσεις με τουλάχιστον 12 λεπτά συμμετοχής!
Κοινώς, οι πρόσφατοι 21 πόντοι του με 4/5 τρίποντα απέναντι στις Βίρτους και Παρτίζαν (αμέσως πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό AKTOR, στο οποίο ίδρωσε για 9’) αποτελούν τη νόρμα για το… περσινό «πολυβόλο» της ομάδας. Εχοντας αποδεχτεί από την πρώτη στιγμή τον ρόλο της ρεζέρβας στο «4» μετά την επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ, δίνει ό,τι μπορεί, ξεκλέβοντας και μερικά λεπτά ενίοτε στο «3».
Στα τέσσερα από τα πέντε τελευταία ματς της Α1, ο πρώτος σκόρερ του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει… διαφορετικό όνομα: Μιλουτίνοφ (στην Πάτρα με Προμηθέα), Ντόρσεϊ (με τον Κολοσσό στο ΣΕΦ), Πίτερς και φυσικά Βεζένκοφ. Το θέμα, πλέον, είναι να μονταριστεί το… νέο ροτέισιον στην Ευρώπη, όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί στους ξένους.
Ο Γουόκαπ γυρίζει από τη Βοστώνη με τη μέση του να είναι καλύτερα, ο Μόουζες Ράιτ ξεπέρασε το δικό του ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα και σε λίγες ημέρες θα επανέλθει στις ομαδικές προπονήσεις, προλαβαίνοντας κατά τα φαινόμενα να αγωνιστεί ξανά στην τρέχουσα σεζόν. Κανενός η επιστροφή στους αγώνες δεν θα είναι άμεση, μα στο ευκταίο σενάριο μπορεί να τους δούμε και στη ρέγκιουλαρ σίζον.
Η υπερφόρτωση παρατηρείται στην περιφέρεια, μετά και την απόκτηση του Σέιμπεν Λι. Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον συνοδεύει τον Κίναν Εβανς, του οποίου το ντεμπούτο με τα ερυθρόλευκα πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω. Πάντως κι αυτός μια χαρά δείχνει στις προπονήσεις. Ο Λούκα Βιλντόσα θα προσπαθήσει να διατηρήσει έναν συμπληρωματικό ρόλο στην Ευρώπη, το ίδιο και ο Σακίλ ΜακΚίσικ – συνηθισμένος να προσφέρει instant offense χρόνια τώρα, αλλά και… πεσμένος στην απόδοσή του εδώ και κάμποσο καιρό.
Λαρεντζάκης και Ντόρσεϊ θα έχουν κάποιες ευκαιρίες άμεσα, στα αδιάφορα πια βαθμολογικά παιχνίδια έως την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα. Στη φροντ λάιν ο Νέιθαν Μένσα έχασε τις δικές του ευκαιρίες και η επικείμενη επιστροφή Ράιτ προσφέρει στον κόουτς και την ύπαρξη ενός mobile center, πίσω από τα θηρία Φαλ και Μιλουτίνοφ. Ο πραγματικός χαμός, αν όλοι τους είναι υγιείς, θα γίνει για τις 6+1 θέσεις στα πλέι οφ της Α1. Για τη 1+1 αλλαγή δηλαδή (πριν από αυτά και πριν τους τελικούς) που απομένει. Μέχρι τότε, έχουμε καιρό…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Σφαιρόπουλος: «Ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή ομάδα-Εμείς δεν θα έχουμε σέντερ»
- Πιτίνο: «Το Κεντάκι-Λούιβιλ μοιάζει με ... εκκλησία μπροστά στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός»
- Τζορτζ Πάπας: «Ο,τι έμαθα στον Ολυμπιακό, το αξιοποιώ στο Περιστέρι»
- Ολυμπιακός: Μπαίνει στις προπονήσεις ο Ράιτ, επιστρέφει ο Γουόκαπ από τις ΗΠΑ
- Μαρούσι-Ολυμπιακός 88-104: Ερυθρόλευκοι... American Dream!