ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2021-22: Τα προφίλ των 18 «μονομάχων»

Το sportday.gr σας παρουσιάζει τις 18 ομάδες που θα λάβουν μέρος στην EuroLeague της αγωνιστικής περιόδου 2021-22. Τα φαβορί για κούπα και final 4 και η μεγάλη μάχη για την είσοδο στα play off

Η νέα σεζόν στην EuroLeague κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα (30/09-01/10), με τους 18 «μονομάχους» να ρίχνονται στη μάχη της κανονικής περιόδου, η οποία θα έχει συνολικά 34 «στροφές», όπως πέρυσι και πρόπερσι – που η σεζόν δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ελέω κορωνοϊού.

Φυσικά, μόνο μία ομάδα θα φτάσει έως το τέλος του δρόμου και στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, στο Final Four που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο.

Οι κινήσεις των 18 ομάδων στο καλοκαιρινό μεταγραφικό «παζάρι» προοιωνίζουν ότι πρόκειται να παρακολουθήσουμε το άκρον άωτον του ανταγωνισμού, με τα ρόστερ των ομάδων να χαρακτηρίζονται από αστείρευτη ποιότητα, γεγονός που έχει κάνει τη διοργάνωση πιο απρόβλεπτη από ποτέ άλλοτε.

Σίγουρα υπάρχουν «ακλόνητα φαβορί», για τα οποία λίγο-πολύ είναι εύκολο να προβλεφθεί το μέχρι που μπορούν να φτάσουν, υπάρχουν όμως και… ισχυρά αουτσάιντερ, που μόνο να τα ξεγράψεις δεν μπορείς, αφού ο κίνδυνος να σε διαψεύσουν πανηγυρικά… παραμονεύει.

Ας δούμε, όμως, πως κινήθηκαν στην αγορά του καλοκαιριού οι 18 διεκδικητές του τροπαίου και που ακριβώς θέτουν τον πήχη των προσδοκιών τους με την έναρξη της σεζόν.

Σημειωτέον ότι η σειρά παρουσίασής τους γίνεται με βάση την τελική τους κατάταξη την περασμένη σεζόν.

 

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ

Η καλοκουρδισμένη μηχανή του Εργκίν Αταμάν δεν χρειάζεται… συστάσεις. Αναντίρρητα, ξεκινάει την κούρσα της νέας σεζόν εκ περιωπής. Η εστεμμένη πρωταθλήτρια Ευρώπης κατάφερε να φέρει εις πέρας την πιο δύσκολη αποστολή της στην off-season, ήτοι να διατηρήσει σχεδόν αναλλοίωτο τον βασικό κορμό που την οδήγησε στην ακρώρεια του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η μεγαλύτερη πρόκληση του καλοκαιριού ήταν η διατήρηση του… τρομακτικού διδύμου Βασίλιε Μίτσιτς και Σέιν Λάρκιν στα γκαρντ, με την τουρκική ομάδα να καταφέρνει με μεθοδευμένες κινήσεις να κρατήσει αμφότερους στο ρόστερ της. Από μόνη της, η παρουσία τους στο ρόστερ αποτελεί ένα αβαντάζ για την τουρκική ομάδα συγκριτικά με τους αντιπάλους της. Μοναδική απώλεια βασικού παίκτη ήταν αυτή του Σερτάκ Σανλί, ο οποίος μετακινήθηκε στην Μπαρτσελόνα. Εντούτοις, με αστραπιαίες κινήσεις η Έφες αναπλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το κενό που δημιουργήθηκε στην frontline, ντύνοντας στα χρώματά της τον περσινό MVP και πρώτο σκόρερ της ABA League, Φίλιπ Πέτρουσεφ. Ο 21χρονος πάουερ φόργουορντ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα prospect του ευρωπαϊκού μπάσκετ και αν όχι από του χρόνου, μέσα στην επόμενη διετία θα μεταπηδήσει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, αποσκοπώντας (μέχρι τότε) να έχει… εκτοξεύσει τις μετοχές του στο μπασκετικό χρηματιστήριο μέσω της EuroLeague. Με βασικά της όπλα την ομοιογένεια – τέταρτη σερί σεζόν που ο κορμός είναι ίδιος, την πληρότητα και φυσικά την ανεξάντλητη ποιότητά της σ’ όλες τις θέσεις, η Εφές είναι εκ των φαβορί για να επιστρέψει στο «θρόνο», διεκδικώντας το back-to-back, που μόνο η Μακάμπι Τελ Αβίβ (2004-2005) και ο Ολυμπιακός (2012-2013) έχουν πετύχει στη σύγχρονη εποχή της EuroLeague (2000 μέχρι σήμερα).

ΗΡΘΑΝ: Πέτρουσεφ

ΕΜΕΙΝΑΝ: Αταμάν (προπονητής), Λάρκιν, Μίτσιτς, Μπομπουά, Γκαζί, Τουντσέρ, Μπαλμπάι, Σίμον, Αντερσον, Σίνγκλετον, Μοερμάν, Ντάνστον, Πλάις

ΕΦΥΓΑΝ: Μούσα, Σανλί

 

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Σε γενικές γραμμές, η πρώτη σεζόν του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον καταλανικό πάγκο κρίνεται επιτυχημένη. Οι «μπλαουγκράνα» ναι μεν ηττήθηκαν στον τελικό της EuroLeague από την υπερηχητική Εφές, έκαναν όμως ένα βήμα μπρος ύστερα από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών, επιστρέφοντας τόσο στο Final Four της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, όσο και στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος, μετά από επτά χρόνια… φαγούρας σε αμφότερες διοργανώσεις. Ο πήχης ανεβαίνει κι άλλο εν όψει της νέας σεζόν και ο στόχος είναι ένας: Η επιστροφή στην κορυφή της EuroLeague, 12 χρόνια μετά την τελευταία κατάκτηση του τροπαίου. Οι κινήσεις που έγιναν στο μεταγραφικό παζάρι μπορεί να μην ήταν… φαντεζί, όπως δηλαδή εκείνες του προηγούμενου καλοκαιριού, ήταν όμως ουσιαστικές και στοχευμένες, με παίκτες οικείους στον Γιασικεβίτσιους. Οι «μπλαουγκράνα», λοιπόν, απέκτησαν τον Ρόκας Γιοκουμπάιτις (που επίσης θα μας αποχαιρετήσει για… άλλες πολιτείες τα επόμενα χρόνια) και τον Νάιτζελ Χέις, με τους οποίους ο «Σάρας» είχε συνυπάρξει στη Ζάλγκιρις Κάουνας Το… κουαρτέτο των μεταγραφικών κινήσεων συμπλήρωσαν οι Νίκολα Λαπροβίτολα και Σερτάκ Σανλί. Αν μη τι άλλο, η Μπαρτσελόνα διαθέτει μία two-way ομάδα, ικανή να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα τόσο στο σετ παιχνίδι, όσο και στο τρανζίσιον, με τους Νικ Καλάθη, Κόρι Χίγκινς και Νίκολα Μίροτιτς να είναι οι… τρεις σωματοφύλακες, που αναμένεται να την οδηγήσουν και φέτος εκ του ασφαλούς προς την επίτευξη των στόχων της.

ΗΡΘΑΝ: Λαπροβίτολα, Γιοκουμπάιτις, Χέις, Σανλί

ΕΜΕΙΝΑΝ: Γιασικεβίτσιους (προπονητής), Αμπρίνες, Χίγκινς, Καλάθης, Κούριτς, Σμιτς, Μίροτιτς, Ντέιβις, Οριόλα

ΕΦΥΓΑΝ: Κλαβέρ, Χάνγκα, Πουστοβόι, Γκασόλ, Μπολμάρο

 

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ

Η αλήθεια είναι πως η περσινή της πορεία μέχρι το Final Four της Κολωνίας (η πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ μετά από 29 χρόνια) επισκιάστηκε από την… πανωλεθρία που υπέστη στους τελικούς του ιταλικού πρωταθλήματος, όπου και.. σκουπίστηκε από τη Βίρτους Μπολόνια με 4-0. Η ιταλική ομάδα διαθέτει μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες με πολλές παραστάσεις κορυφαίου επίπεδου, κάτι που στο format της EuroLeague έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι με τις προσθήκες των Ντίνου Μήτογλου και Νικολό Μέλι θωράκισε τη ρακέτα της με τον καλύτερο τρόπο. Στις θέσεις του backcourt αντικατέστησε τους Κέβιν Πάντερ και Μάικλ Ρολ με τους Τζέριαν Γκραντ, Ντέβον Χολ και Τρόι Ντάνιελς (ο τελευταίος έχει τεθεί νοκ-άουτ για το ξεκίνημα της σεζόν λόγω τραυματισμού), τουτέστιν τρεις παίκτες με… φονικά ένστικτα, για τους οποίους όμως υπάρχει ο αστερίσκος της προσαρμογής. Εάν προσαρμοστούν ταχύτατα και, φυσικά, αποκτήσουν διακριτούς ρόλους στην υπερφορτωμένη περιφέρεια των Λομβαρδών (υπάρχουν επίσης οι Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Μάλκολμ Ντιλέινι και Σέιβον Σιλντς από την περσινή ομάδα), τότε τα πράγματα είναι ευδιάκριτα ως προς τις προοπτικές που υπάρχουν για την ιταλική ομάδα. Το σύνολο του Έτορε Μεσίνα συνδυάζει μέγεθος, αθλητικότητα, «φονικό» σουτ, ποιότητα και εμπειρία, στοιχεία που θεωρητικά αρκούν για να διεκδικήσει την επιστροφή του στο μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δεδομένα, όμως, έχοντας πιο δύσκολο έργο από πέρυσι.

ΗΡΘΑΝ: Γκραντ, Ντάνιελς, Χολ, Μήτογλου, Αλβίτι, Μέλι, Ρίτσι

ΕΜΕΙΝΑΝ: Μεσίνα (προπονητής), Μορασκίνι, Ροντρίγκεθ, Ντιλέινι, Σιλντς, Ντατόμε, Ταρζέφσκι, Μπιλίνγκα, Χάινς

ΕΦΥΓΑΝ: Πάντερ, Ρολ, Μίτσοφ, Μπρουκς, Λεντέι, Έβανς, Τσιντσιαρίνι, Μορέτι

 

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

Η «ρωσική αρκούδα» ξεκινάει άλλη μία σεζόν από την ίδια αφετηρία με όλες τις προηγούμενες: Ως grande φαβορί για μία θέση στο Final Four του Βερολίνου. Πως να μην είναι, άλλωστε, όταν έχει λάβει μέρος στα 17 από τα 18 (!) τελευταία ραντεβού κορυφής; Το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος πλέον έχει τοποθετηθεί δίπλα σε ιερά τέρατα του ρωσικού πάγκου όπως ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι και ο Έτορε Μεσίνα, κατάφερε με τα πολλά να απαλλαγεί από το ξένο σώμα που ακούει στο όνομα Μάικ Τζέιμς και, μετά και την απόκτηση του Μάριους Γκριγκόνις, πυροδότησε τη «βόμβα» του καλοκαιριού, επανεντάσσοντας στο δυναμικό του τον Αλεξέι Σβεντ, ύστερα από 9 χρόνια! Μία κίνηση που για κάποιους θεωρείται «δίκοπο-μαχαίρι» και για κάποιους άλλους το μεταγραφικό… ματ του καλοκαιριού. Ο 32χρονος Ρώσος, μετά από μία εξαετία στα περίχωρα της Μόσχας, για λογαριασμό της Χίμκι, η οποία λύγισε από τα οικονομικά της προβλήματα την περασμένη σεζόν, δέχτηκε το κάλεσμα του Δημήτρη Ιτούδη προκειμένου να ενταχθεί σε ένα τελείως διαφορετικό αγωνιστικό πλαίσιο από αυτό που είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Ένα προσωπικό στοίχημα τόσο για τον ίδιο, στον οποίο αρκετοί καταλογίζουν ότι είναι… ατομιστής και παίκτης που ενδιαφέρετα για τα νούμερά του και μόνο, όσο και για τον Έλληνα τεχνικό, ο οποίος γνωρίζει ότι εάν καταφέρει να βάλει το «υπερόπλο» Σβεντ σε… καλούπι, θα έχει πετύχει διάνα. Τα πρώτα – πρώιμα είναι η αλήθεια – δείγματα, από τα φιλικά της ομάδας και τις πρώτες εγχώριες υποχρεώσεις της, είναι άκρως ενθαρρυντικά, με τον Σβεντ όχι μόνο να μην εκβιάζει προσπάθειες, αλλά να δείχνει διάθεση να αναζητήσει πρώτα την πάσα και μετά την εκτέλεση. Ο χρόνος θα δείξει. Με την επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος την περασμένη σεζόν έχασε το πιο κρίσιμο κομμάτι της σεζόν, η ΤΣΣΚΑ έχει το σημείο αναφοράς στο «ζωγραφιστό» που πέρυσι έκανε την -αρνητική- διαφορά στην κατάληξη της σεζόν.

ΗΡΘΑΝ: Ίβλεφ, Γκριγκόνις, Σβεντ

ΕΜΕΙΝΑΝ: Ιτούδης (προπονητής), Ούκχοφ, Λούντμπεργκ, Χάκετ, Χομένκο, Μπολομπόι, Αντόνοφ, Κλάιμπερν, Σενγκέλια, Κουρμπάνοφ, Λοπάτιν, Μιλουτίνοφ

ΕΦΥΓΑΝ: Χίλιαρντ, Στρέλνιεκς, Έρικ, Τζέιμς

 

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Οι Βαυαροί είχαν ένα έντονο καλοκαίρι, στο οποίο είδαν 11 παίκτες από το περσινό ρόστερ να αποχωρούν και 9 να έρχονται στις θέσεις τους. Επί της ουσίας, μιλάμε για μία νέα ομάδα, η οποία, πάντως, κατάφερε να διατηρήσει σημαντικές μονάδες του κορμού της. Ο Αντρέα Τρινκιέρι είχε ξεκάθαρη στόχευση στις επιλογές του, με τη στελέχωσή του να συνδυάζει παίκτες με μεγάλη εμπειρία από τη διοργάνωση με παίκτες όχι τόσο γνωστούς, που έχουν υψηλό κίνητρο για καταξίωση. Οι μεταγραφές των Νταρούν Χίλιαρντ, Ντεσόν Τόμας, Όγκουστιν Ρούμπιτ και του Κόρεϊ Γουόλντεν εγγυώνται ότι η μετάβαση από την καταπληκτική περσινή χρονιά στη φετινή θα είναι ομαλή και η ομάδα θα παραμείνει σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο. Το μεγάλο ερωτηματικό, όμως, είναι το κατά πόσο θα μπορέσουν τα μεταγραφικά αποκτήματα του καλοκαιριού να καλύψουν τα κενά των Γουέιντ Μπόλντγουϊν και Τζέιλεν Ρέινολτς, δηλαδή των ακρογωνιαίων λίθων της περσινής ξέφρενης πορείας μέχρι και το Game 5 των Playoffs. Αμφότεροι πραγματοποίησαν την breakout σεζόν τους στην EuroLeague, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ομάδα του Τρινκιέρι. Ως εκ τούτου, η αντικατάσταση τους μοιάζει εκ των πραγμάτων να είναι μία δύσκολη εξίσωση, στις οποίες πάντως ο Ιταλός τεχνικός συνήθως παίρνει καλό βαθμό. Η κοινή λογική λέει ότι θα παλέψει με αξιώσεις για την είσοδό της στην 8άδα, αλλά θα χρειαστεί μεγαλή – μεγαλύτερη από πέρυσι – υπέρβαση για να επαναλάβει αντίστοιχη πορεία με εκείνη της περσινής σεζόν.

ΗΡΘΑΝ: Γιάραμαζ, Ομπστ, Γουόλντεν, Ομπλέσλε, Σίλινγκ, Χίλιαρντ, Τόμας, Ρούμπιτ, Ογκουνσίπε

ΕΜΕΙΝΑΝ: Τρινκιέρι (προπονητής), Γουάιλερ-Μπαμπ, Σίσκο, Τζορτζ, Τζέντοβιτς, Λούτσιτς, Τσίπσερ, Ογκουνσίπε, Ραντόσεβιτς

ΕΦΥΓΑΝ: Μπόλντγουϊν, Φλακαντόρι, Τζόνσον, Ρούνταν, Γκιστ, Ρέινολντς, Σίλι, Κράμερ, Γκραντ, Έρσεκ, Αμάιζε

 

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Μετά από μία αποτυχημένη σεζόν σε EuroLeague και Ισπανία, η «βασίλισσα» του Πάμπλο Λάσο θα επιχειρήσει την ολική επιστροφή της στο προσκήνιο της διοργάνωσης. Οι κινήσεις της στο μεταγραφικό παζάρι ήταν κατά κοινή ομολογία προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ μοναδική αξιοσημείωτη απώλεια ήταν αυτή του Γκαρούμπα, ενός πραγματικού αμυντικού «ογκολίθου», στον οποίο στήριζε πολλά στην οπισθοφυλακή της. Ο νεαρός φόργουορντ-σέντερ θα αγωνίζεται με τους Χιούστον Ρόκετς τη νέα σεζόν, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρό του. Οι «μερένχες», πάντως, προχώρησαν στην απόκτηση του Άνταμ Χάνγκα από τη… μισητή Μπαρτσελόνα και του Γκέρσον Γιαμπουσέλε, οι οποίοι φημίζονται για τις αμυντικές τους αρετές. Στα γκαρντ, αντικατέστησαν τον Νίκολας Λαπροβίτολα με τον Τομά Ερτέλ, ενώ ενέταξαν στο δυναμικό τους και τον Ναίτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ένθεν κακείθεν, για διαφορετικούς βέβαια λόγους ο καθένας, έχουν μεγάλο κίνητρο σ’ αυτή τη φάση της καριέρας τους, το οποίο έχει τη δική του σημασία, αφού οι αγωνιστικές τους ικανότητές είναι δεδομένες. Υπό αίρεσιν βρίσκεται το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Τζέισι Κάρολ, ο οποίος ακόμα δεν έχει αποφασίσει εάν θα συνεχίσει για άλλη μία σεζόν να αγωνίζεται στη Μαδρίτη. Οσονούπω, θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Η «μίνι ανανέωση», λοιπόν, ήταν επιβεβλημένη για την ισπανική ομάδα, η οποία διαθέτει ουκ ολίγους παίκτες στη δύση της μεγάλης καριέρας τους και, ως εκ τούτου, χρειάζονται ειδική διαχείριση στον «μαραθώνιο» της σεζόν. Εν κατακλείδι, η νέα εκδοχή της «βασίλισσας» αναμένεται να είναι σαφώς βελτιωμένη, με την επιστροφή της ομάδα του Λάσο στο Final Four να είναι το δέον γενέσθαι.

ΗΡΘΑΝ: Ερτέλ, Γουίλιαμς-Γκος, Χάνγκα, Γιαμπουσέλε

ΕΜΕΙΝΑΝ: Λάσο (προπονητής), Κοζέρ, Αλοθέν, Γιουλ, Αμπάλδε, Φερνάντεθ, Τόμπκινς, Τέιλορ, Ράντολφ, Πουαριέ, Ταβάρες

ΕΦΥΓΑΝ: Λαπροβίτολα, Ρέγιες, Τάιους, Γκαρούμπα, Κάρολ (Η Ρεάλ περιμένει την απάντησή του στην πρόταση που του έχει καταθέσει για ανανέωση του συμβολαίου του)

 

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Ιγκόρ Κοκόσκοφ από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου, προκειμένου να ενταχθεί στο προπονητικό τιμ του Τζέισον Κιντ στους Ντάλας Μάβερικς, έφερε τα πάνω-κάτω στην τουρκική ομάδα, η οποία βρισκόταν ήδη στο τελικό στάδιο της στελέχωσής της, από τον τέως προπονητή της. Ο Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς διαδέχτηκε τον συμπατριώτη του στον πάγκο της Φενέρ, αναλαμβάνοντας επί της ουσίας μία ομάδα που δεν είναι «δικιά του». Η Φενέρ, που εδώ και μία τριετία βρίσκεται στη «σκιά» της Αναντολού Εφές σε Τουρκία και EuroLeague, προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στην off-season, διατηρώντας στο δυναμικό της, παρ΄όλα αυτά, όλους τους παίκτες που αποτέλεσαν βαρόμετρα της περσινής σεζόν (Νάντο Ντε Κολό, Μάρκο Γκούντουριτς, Νταϊσόν Πιέρ, Γιάν Βέσελι). Συνάπτοντας, δε, συμφωνίες με παίκτες του διαμετρήματος των Πιέρια Χένρι, Ακίλε Πολονάρα και Ντέβιν Μπούκερ, αναβαθμίστηκε ποιοτικά σε νευραλγικές θέσεις, όπως η θέση «1» και «5», αφήνοντας υποσχέσεις ότι μπορεί να είναι πιο πειστική και σταθερή από πέρυσι, όπου οι τεράστιες διακυμάνσεις και η αλλοπρόσαλλη απόδοσή της από παιχνίδι και παιχνίδι, είχαν ως συνέπεια να μείνει εκτός όλων των στόχων. Ξεκινάει με φιλοδοξίες για μία μακρά πορεία στη διοργάνωση, αλλά -όπως και κάθε νέα ομάδα, με αλλαγή προπονητή- θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να βρει την αγωνιστική της ταυτότητα.

ΗΡΘΑΝ: Τζόρτζεβιτς (προπονητής), Χένρι, Πολονάρα, Μπούκερ, Σαγιόκ, Ακπινάρ, Μπίρσεν, Χάζερ

ΕΜΕΙΝΑΝ: Ντε Κολό, Μαχμούτογλου, Γκούντουριτς, Μπιμπέροβιτς, Μπάρτελ, Πιέρ, Βέσελι, Ντουβερίογλου

ΕΦΥΓΑΝ: Κοκόσκοφ (προπονητής), Πέρες, Μπράουν, Σιπάχι, Τσαντάν, Ο’ Κουίν, Ουλάνοβας, Ντίξον, Χάμιλτον, Έντι, Ονάν

 

ΖΕΝΙΤ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Η δεύτερη ομάδα-έκπληξη της περασμένης σεζόν (μετά την Μπάγερν Μονάχου) αρχίζει να καθιερώνεται στην EuroLeague και να χτίζει τη δικιά της ιστορία στη διοργάνωση, έχοντας από πίσω της την ασφάλεια ενός οικονομικού κολοσσού όπως η Gazprom. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ επέδειξε σοβαρότητα την περασμένη σεζόν, έχοντας έναν εξωπραγματικό Κέβιν Πάνγκος να ηγείται των προσπαθειών της, που λίγο έλειψε να καρποφορήσουν με μία πρόκριση στο Final Four. Ωστόσο, ο Κέβιν Πάνγκος δεν υπάρχει πλέον στο ρόστερ της, έχοντας κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι με προορισμό το Κλίβελαντ. Ο αντικαταστάτης του, Σαμπάζ Νέιπιερ, με τα πολλά… χιλιόμετρα στο NBA, έδειξε από πολύ νωρίς τις διαθέσεις του, στον ημιτελικό αγώνα του Σούπερ Καπ της VTB League, απέναντι στην Ούνικς, σκοράροντας 33 πόντους. Στον τελικό, όμως, με την ΤΣΣΚΑ, τραυματίστηκε σοβαρά, με συνέπεια να τεθεί νοκ-άουτ για τουλάχιστον ένα μήνα στο ξεκίνημα της σεζόν. Και, πλέον, εγείρονται τα εξής ερωτήματα για τη ρωσική ομάδα: Μπορεί στο οργανωτικό τομέα να καλυφθεί το κενό του Πάνγκος; Όταν, με το καλό, επιστρέψει ο Νέιπιερ θα είναι το ίδιο πολυδιάστατος και επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας με τον προκάτοχό του; Ο -επίσης άτυχος και τραυματίας- πρώην παίκτης του Ρεθύμνου, Κόνερ Φράνκαμπ, θα μπορέσει να κάνει το step-up στο υψηλότερο επίπεδο; Οι απαντήσεις, στα παραπάνω ερωτήματα, θα δείξουν εάν το σύνολο του Πασκουάλ μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να φτάσει ως το Final Four. Από εκεί και πέρα, στις θέσεις 2 έως 5, η ρωσική ομάδα έχει αποκτήσει μεγάλη λάμψη, που, στα χαρτιά τουλάχιστον, την καθιστούν ιδιαιτέρως ανταγωνιστική και φαβορί για να βρεθεί τουλάχιστον έως τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Όμως, η υπέρβαση (λέγε με Final Four) περνάει από τη θέση «1» και αυτό το γνωρίζουν καλά στην Αγία Πετρούπολη.

ΗΡΘΑΝ: Φράνκαμπ, Λόιντ, Νέιπιερ, Κουλάγκιν, Καράσεφ, Κουζμίνσκας, Μίκι

ΕΜΕΙΝΑΝ: Πασκουάλ (προπονητής), Ζαχάροφ, Μπάρον, Βόλκιν, Πονίτκα, Πόιθρες, Γκουντάιτις, Ζούμπκοφ, Πούσκοφ

ΕΦΥΓΑΝ: Χόλινς, Φριτζόν, Ρίβερς, Μπλακ, Πάνγκος, Τρούσκιν, Τόμας

 

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

Η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς έχει κάνει ίσως και τις πιο ενδιαφέρουσες κινήσεις στη μεταγραφική αγορά, πάντα μέσα σε λογικά οικονομικά πλαίσια και με τη σφραγίδα του ισχυρού ανδρός της, Χοσέ Αντόνιο Κερεχέτα. Ναι, έχασε για άλλο ένα καλοκαίρι σχεδόν όλους τους παίκτες-βαρόμετρα που τράβηξαν «κουπί» κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, η οποία, πάντως, ήταν αποτυχημένη, δεδομένου ότι έμεινε εκτός Playoffs της διοργάνωσης. Απλά αρκεί να αναφερθεί ότι οι Πιέρια Χένρι, Ακίλε Πολονάρα, Λούκα Βιλντόζα, Τόνι Γιεκίρι, Ζόραν Ντράγκιτς, Ιλμάνε Ντιόπ και Γιουσουφά Φαλ μάζεψαν τις αποσκευές τους για… άλλες πολιτείες. Ε, και; Σάμπως δεν παίζει σχεδόν κάθε καλοκαίρι το ίδιο… έργο, με την ισπανική ομάδα να χάνει τα «βαριά χαρτιά» της, αλλά να τα αντικαθιστά επάξια στη συνέχεια; Οι παίκτες που αποκτήθηκαν διαθέτουν μία έντονη ποικιλομορφία στα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού τους, κάτι που αυτομάτως κάνει ιδιαιτέρως ελκυστική τη νέα εκδοχή της ισπανικής ομάδας. Φυσικά και θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα, όπως και κακές εμφανίσεις, αλλά η ομάδα του Ιβάνοβιτς αναμένεται να μας προσφέρει την πεμπτουσία του παιχνιδιού, το θέαμα, ούσα μία εκ των πλέον «fun to watch» ομάδων της διοργάνωσης. Η κατηφορική «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα» θα είναι «τόπος μαρτυρίου» για ομάδες που δεν θα μπορέσουν να κοντρολάρουν το ρυθμό. Στην εύλογη ερώτηση έαν αυτό αρκεί για να εισέλθει στα πλέι οφ, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Όχι». Ωστόσο, θα ανήκει και φέτος στο γκρουπ των ομάδων που θα διεκδικήσουν τις θέσεις 6-8 της κατάταξης, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα χαμογελάσει αυτή στο τέλος.

ΗΡΘΑΝ: Μπόλντγουϊν, Μαρίνκοβιτς, Γκρέιντζερ, Φοντέκιο, Κοστέλο, Νοκό, Ίνοκ

ΕΜΕΙΝΑΝ: Ιβάνοβιτς (προπονητής), Κούρουκς, Ραϊέστε, Σεντεκέρσκις, Γκιεντράιτις, Πίτερς

ΕΦΥΓΑΝ: Βιλντόζα, Χένρι, Ντράγκιτς, Πολονάρα, Ντιόπ, Γιεκίρι, Φαλ

 

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ

Άλλη μία «Λερναία Ύδρα» της EuroLeague, η οποία παρότι κάθε χρόνο έχει σημαντικές απώλειες πρωτοκλασάτων παικτών, καταφέρνει με χαμηλό προϋπολογισμό να διατηρείται στον «αφρό». Η ομάδα του Μάρτιν Σίλερ έχασε και φέτος σχεδόν όλα τα βασικά γρανάζια της περσινής μηχανής της και, ως είθισται, με ορθολογισμό στις επιλογές της, δημιούργησε εκ του μηδενός ένα σύνολο που, τουλάχιστον στην οπισθοφυλακή του, θα «μασάει σίδερα». Το «εγκεφαλικό» μπάσκετ, στο οποίο αρέσκεται ο Σίλερ, θα περιλαμβάνει αρκετή δημιουργία από το post, με τον Αυστριακό τεχνικό να έχει φροντίσει να αποκτήσει τα κατάλληλα υλικά για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της τακτικής του. Δεν τίθεται καμία αμφιβολία ότι το… αλατοπίπερο για τη μόνιμη πρωταθλήτρια Λιθουανίας ήταν η απόκτηση του Εμάνουελ Μούντιεϊ, ο οποίος, στα 25 του χρόνια, θα προσπαθήσει να γίνει ο ηγέτης της νέας του ομάδας, πλαισιωμένος στα γκαρντ από παίκτες με εμπειρία όπως ο Μάντας Καλνιέτις, ο Γιάνις Στρέλνιεκς, αλλά και ο Λούκας Λεκαβίτσιους, που πρόκειται να επωμιστεί ρόλο back-up πόιντ γκαρντ. Το να προσπαθήσεις να προβλέψεις την πορεία που θα έχει η Ζάλγκρις είναι φύσει αδύνατον, όπως έχει διδάξει το πρόσφατο παρελθόν, οπότε θα αρκεστούμε στο ότι οι σκληροτράχηλοι Λιθουανοί θα έχουν και πάλι μία πειθαρχημένη ομάδα, με σφραγίδα προπονητή, η οποία θα… ζει και θα πεθαίνει τηρώντας στο έπακρο το αγωνιστικό της πλάνο.

ΗΡΘΑΝ: Καλνιέτις, Στρέλνιεκς, Μούντιεϊ, Γκιφάι, Κάβανο, Ουλάνοβας, Νέμπο

ΕΜΕΙΝΑΝ: Σίλερ (προπονητής), Μιλάκνις, Λεκάβιτσιους, Βαστούρια, Γιανκούνας, Λουκοσιούνας, Γκέμπεν, Λοβέρν, Μπλάζεβιτς

ΕΦΥΓΑΝ: Γιοκουμπάιτις, Γουόκαπ, Γκριγκόνις, Χέις, Βαστούρια, Ρούμπιτ, Γκέμπεν, Γκαρίνο

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός ξεκινάει την πορεία του στη διοργάνωση με άλλο αέρα και ψυχολογία συγκριτικά με τις δύο τελευταίες σεζόν, στις οποίες, ας μην κρυβόμαστε, κινήθηκε στη μετριότητα. Δεν είναι ότι ξαφνικά έγινε φαβορί για να κατακτήσει την EuroLeague. Όχι, δεν έγινε και ούτε πρόκειται να γίνει με το νέο… στάτους κβο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Φρόντισε, όμως, στη μεταβατική χρονιά της «μετά Σπανούλη» εποχής, να δημιουργήσει μία ομάδα, η οποία θα έχει λύσεις και επιλογές για κάθε περίσταση και, κυρίως, δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από την απόδοση συγκεκριμένων μονάδων, αλλά του συνόλου.  Κατά κοινή ομολογία, η στελέχωση του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν ορθολογική και ενδεχομένως η καλύτερη δυνατή βάσει των διαθέσιμων πόρων.

Το πλέον χαρμόσυνο νέο για τους Πειραιώτες είναι η «απελευθέρωση» του Κώστα Σλούκα, ο οποίος πλέον γνωρίζει ότι έχει από πίσω του στο rotation έναν αξιόπιστο οργανωτή (Τόμας Γουόκαπ), που θα κάνει τη δουλειά στις δύο άκρες του παρκέ, όταν θα χρειαστεί να καθίσει στον πάγκο για να πάρει τις απαραίτητες ανάσες. Κάτι που την περσινή σεζόν έλειψε από τους «ερυθρόλευκους», με συνέπεια ο Έλληνας οργανωτής να κάνει… διπλοβάρδιες, οι οποίες τον ανάγκαζαν να σπαταλάει υπερπολύτιμες δυνάμεις και να υστερεί σε φρεσκάδα στο crunch time. Η βαρύνουσα προσθήκη του Τάιλερ Ντόρσεϊ προσφέρει αξιοπιστία από την περίμετρο και instant scoring, το οποίο ιδίως σε βραδιές που τα στεφάνια θα είναι… σκληρά, θα είναι απαραίτητο. Περαιτέρω, η απόκτηση του… οδοστρωτήρα Μουστάφα Φαλ στο «ζωγραφιστό» παρέχει το σημείο-αναφοράς που έλειπε πέρυσι και συν τοις άλλοις θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με τους περιφερειακούς, οι οποίοι με την παρουσία του «θηρίου» θα μπορούν πιο εύκολα να βρουν τους χώρους για να εκτελέσουν. Η ποιοτική αναβάθμιση του δυναμικού της ελληνικής ομάδας, λοιπόν, είναι πασίδηλη και αυτό το αναγνωρίζουν φίλοι και… εχθροί της. Προφανώς, από μόνο του αυτό δεν είναι θέσφατο ότι θα επακολουθήσει και η επιτυχία, είναι όμως μία πολύ καλή αφετηρία.

ΗΡΘΑΝ: Λούντζης, Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Φαλ

ΕΜΕΙΝΑΝ: Μπαρτζώκας (προπονητής), Σλούκας, Λαρεντζάκης, Βεζένκοφ, Παπανικολάου, ΜακΚίσικ, Ζαν Σαρλς, Πρίντεζης, Μάρτιν

ΕΦΥΓΑΝ: Τζένκινς, Σπανούλης, Χάρισον, Χαραλαμπόπουλος, Έλις, Κουφός, Νικολαΐδης (δανεικός στο Λαύριο)

 

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Η «ομάδα του λαού» ξεκινάει από το σημείο μηδέν την καινούργια της προσπάθεια, υπό το πρίσμα ότι και το φετινό καλοκαίρι προχώρησε σε εκ βάθρων αλλαγές. Συνολικά 9 παίκτες αποχώρησαν, 9 ήρθαν και μόλις 5 (συν τον Μπέντερ που πρόκειται να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο μόλις επανέλθει από τον τραυματισμό του) διατηρήθηκαν στο ρόστερ της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου από την περσινή σεζόν. Βέβαια, πως να μη γίνει αυτό, όταν προέρχεται από «καταστροφική» σεζόν, στην οποία τερμάτισε 13η στην κατάταξη. Είναι πασιφανές ότι η ανανεωμένη Μακάμπι έχει την υπογραφή του προπονητή της, διαθέτοντας αθλητικούς παίκτες οι οποίοι φημίζονται για την αμυντική και τακτική τους προσήλωση, είναι δεινοί ριμπάουντερ και μπορούν να εκτελέσουν. Εν προκειμένω, δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως η Μακάμπι είναι από τις ομάδες που, βάσει των αγωνιστικών χαρακτηριστικών των παικτών που αποκτήθηκαν και αποχώρησαν, ακολουθεί την ίδια πεπατημένη με την προηγούμενη σεζόν, επιδιώκοντας τα νέα αποκτήματά της να βρουν τη χημεία που θα καταστήσει λειτουργικό το σύνολο. Απαραίτητη σημείωση: H περιπέτεια με τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, σκεπάζει με πέπλο μυστηρίου την αγωνιστική ετοιμότητα των νοσούντων παικτών, οι οποίοι ενδέχεται να χρειαστούν κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να βρουν το καλό τους πρόσωπο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ξεκίνημα των υποχρεώσεων της ομάδας στην EuroLeague.

ΗΡΘΑΝ: Έβανς, Τέιλορ, Ζιβ, Γουίλιαμς, Νάναλι, Τζέικ Κοέν, Ρέινολντς, Σόρκιν, Λεσόρ (για δύο μήνες)

ΕΜΕΙΝΑΝ: Σφαιρόπουλος (προπονητής), Γουίλμπεκιν, ΝτιΜπαρτολομέο, Καλοϊάρο, Ζίζιτς, Μπλέιζερ, Μπέντερ (θα υπογράψει εκ νέου μόλις επιστρέψει από τον τραυματισμό του)

ΕΦΥΓΑΝ: Τζόουνς, Ντόρσεϊ, Ζούσμαν, Χάντερ, Κάσπι, Μπράιαντ, Κλάιν, Σάντι Κοέν, Σαχάρ

 

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ

H νταμπλούχος Γαλλίας είναι μία από τις δύο τελευταίες χρονικά ομάδες στις οποίες έχει εκχωρηθεί εγγυημένο συμβόλαιο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (η άλλη είναι η Μπάγερν Μονάχου). Το δικαίωμα μονιμοποίησής της συνεπάγεται και περισσότερες υποχρεώσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο, δημιουργεί υπερσύγχρονο γήπεδο χωρητικότητας 16.000 θέσεων, το οποίο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο στο δεύτερο μισό του 2023. Παράλληλα, έχει αυξήσει κατακόρυφα το μπάτζετ της, προκειμένου να πληροί όλα τα κριτήρια συμμετοχής στη διοργάνωση. Η περσινή της πορεία ήταν αξιοπρεπέστατη, αλλά ο πρόεδρος της ομάδας, Τόνι Πάρκερ, έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες για την ίδια και δεν έχει κρύψει ότι ο μεγάλος του στόχος είναι να τη δει πρωταγωνίστρια. Στην off-season έχασε σημαντικές μονάδες, όπως τον «πύργο» της Μουστάφα Φαλ, τον ποιοτικό Νόρις Κόουλ και τον συναρπαστικό Γκέρσον Γιαμπουσελέ, τους οποίους αντικατέστησε με παίκτες από όλες τις ευρωπαϊκές βαθμίδες. Τελευταία της χρονικά προσθήκη ήταν αυτή του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Τζέιμς Γκιστ, ενώ μη λησμονούμε ότι έχει εντάξει στο δυναμικό της και τον… δικό μας, Κώστα Αντετοκούνμπο. Η ωμή λογική λέει ότι δύσκολα θα πετύχει κάτι περισσότερο από την περσινή 14η θέση που κατέλαβε στην τελική κατάταξη, αλλά στη φάση που βρίσκεται τώρα, η καθιέρωσή της ως μία ομάδα με σοβαρό προφίλ στην EuroLeague, η οποία κοιτάει μόνο προς τα πάνω, είναι ένα κερδισμένο στοίχημα.

ΗΡΘΑΝ: Οκόμπο, Τζόουνς, Μόργκαν, Οσετκόφσκι, Γουεμπανιάμα, Αντετοκούνμπο, Γκιστ

ΕΜΕΙΝΑΝ: Πάρκερ (προπονητής), Λακόμπ, Ντιό, Ουλνσου, Στραζέλ, Λάιτι, Καουντί, Ντζοκ

ΕΦΥΓΑΝ: Ερτέλ, Κόουλ, Γιαμπουσέλε, Νουά, Χέις, Φαλ, Μπακό

 

ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Η πρωταθλήτρια Γερμανίας έχει μπροστά της ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλείται να πάρει τη σωστή απόφαση ως προς την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Ο «αναμορφωτής» Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες, με τον οποίο επανήλθε σε τροχιά πρωταθλητισμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δε βρίσκεται πλέον στο «τιμόνι» της. Ο διάδοχός του, Ίσραελ Γκονζάλεθ, στην πρώτη του δουλειά ως head coach, θα χρειαστεί να κουβαλήσει βαρύ φορτίο μέσα στη σεζόν, με τον κίνδυνο να λυγίσει από το βάρος να είναι ορατός. Η γερμανική ομάδα έχασε τέσσερις βασικούς πυλώνες του παιχνιδιού της, ενώ και σε μεταγραφικό πλαίσιο θα λέγαμε πως δεν εντυπωσίασε. Εξ επιπολής, φαίνεται πως θα ξεκινήσει από το χαμηλότερο στρώμα του βαθμολογικού πίνακα και οτιδήποτε περισσότερο από την αποφυγή των τελευταίων θέσεων θα συνιστά πρώτου μεγέθους επιτυχία. Ανεξαρτήτως, όμως, των αποτελεσμάτων που θα έρθουν, διατηρεί ως θεμελιώδη στόχο της να παρουσιάσει εκ νέου το σοβαρό και πειθαρχημένο προφίλ που έχτισε με κόπο τα τελευταία χρόνια, ούσα μία ιδιαιτέρως δυσκολοκατάβλητη ομάδα.

ΗΡΘΑΝ: Γκονζάλεθ (προπονητής), Μπλατ, Σμιθ, Ζούσμαν

ΕΜΕΙΝΑΝ: Λο, Ντέλοου, Έρικσεν, Μάτισεκ, Σνάιντερ, Ολίντε, Σίκμα, Νίκιτς, Κουμάτζε, Λάμερς

ΕΦΥΓΑΝ: Ρενέσες (προπονητής), Σίβα, Γκρέιντζερ, Γκιφάι, Φοντέκιο

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ

Πρόοδος και εξέλιξη. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό για τον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης, μετά την περσινή σεζόν στην οποία τερμάτισε 16ος με μόλις 11 νίκες σε 34 αγωνιστικές. Η μεγάλη πρόκληση του καλοκαιριού ήταν να διατηρηθεί ο κορμός των Νεμάνια Νέντοβιτς, Ιωάννη Παπαπέτρου, Μάριο Χεζόνια και Ντίνου Μήτογλου, οι οποίοι μαζί με τον Γιώργο Παπαγιάννη, θα αποτελούσαν τη «μαγιά» με βάση την οποία θα τοποθετούνταν τα συμπληρωματικά κομμάτια στις υπόλοιπες θέσεις από τον Δημήτρη Πρίφτη. Τελικά, μόνο οι δύο πρώτοι παρέμειναν στο ΟΑΚΑ, κάτι που οδήγησε σε ντόμινο εξελίξεων και ενεργοποίηση του «plan b» από τον Έλληνα τεχνικό. Στα ματς της pre-season, οι παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι έχουν δείξει θετικά δείγματα γραφής και φαίνεται πως εγκλιματίζονται με ταχύτατους ρυθμούς στο νέο τους επαγγελματικό περιβάλλον.

Υπάρχει ταλέντο, υπάρχει μπόλικη αθλητικότητα, υπάρχει «νεύρο», υπάρχει όρεξη και κίνητρο για καταξίωση. Όλα αυτά, αλλά όχι μόνο αυτά, είναι απαραίτητα για να προοδεύσεις σε μία διοργάνωση όπως η EuroLeague. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, πρέπει να αναφερθεί ότι με εξαίρεση τον Τζέρεμι Έβανς, κανένας άλλος παίκτης που αποκτήθηκε στην off-season δεν έχει εμπειρία από την EuroLeague. Δεδομένου, λοιπόν, ότι αναφερόμαστε σε μία ομάδα με καινούργιο προπονητή, πολλές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων και ουκ ολίγους πρωτοεμφανιζόμενους παίκτες στη διοργάνωση, είναι αδύνατον να προεξοφλήσουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει. Είναι ηλίου φαεινότερον, όμως, πως το δόγμα και συνάμα η βασική στόχευση του νέου Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είναι το εξής: Εν αρχή ην η… άμυνα. Η άμυνά του θα καθορίσει και το «ταβάνι» του. Σίγουρα, οι απαιτήσεις συγκριτικά με την περσινή σεζόν είναι αυξημένες. Ο Παναθηναϊκός των έξι ευρωπαϊκών τροπαίων είναι υποχρεωμένος από την ίδια την ιστορία του να δείξει καλύτερο πρόσωπο από πέρυσι. Και, όπως είπαμε, έχει τα υλικά για να πετύχει, έστω και αν αυτά προέρχονται από το χαμηλότερο ράφι. Σημειωτέον ότι οι «πράσινοι» ακόμη δεν έχουν κλείσει -οριστικά- το ρόστερ τους, καθώς υπάρχει… ανοικτό παράθυρο για ακόμα μία μεταγραφή, ενός ποιοτικού γκαρντ, ο οποίος θα πλαισιώσει τους Κέντρικ Πέρι και Λευτέρη Μποχωρίδη στη θέση «1».

ΗΡΘΑΝ: Πρίφτης (προπονητής), Πέρι, Μέικον, Γουάιτ, Έβανς, Φλόιντ, Καββαδάς, Χουγκάζ

ΕΜΕΙΝΑΝ: Νέντοβιτς, Σαντ-Ρος, Παπαπέτρου, Μαντζούκας, Παπαγιάννης, Μποχωρίδης, Κασελάκης

ΕΦΥΓΑΝ: Κάτας (προπονητής), Μακ, ΜπρέιXεζόνια, Μήτογλου, Γουάιτ, Μπέντιλ, Καλαϊτζάκης, Δίπλαρος, Όγκαστ, Χουγκάζ (δανεικός στον Ιωνικό)

 

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Ο πρωταθλητής της Αδριατικής Λίγκας άλλαξε άρδην τη δομή του ρόστερ του, επιστρατεύοντας παλιούς «στρατιώτες» του εν όψει της νέας χρονιάς. Λούκα Μίτροβιτς, Νίκολα Κάλινιτς, Νέιτ Γουόλτερς και Μάικ Τσίρμπες συμπληρώνουν το «καρέ» των επιστροφών στο γνώριμο σε εκείνους Βελιγράδι και θα επιχειρήσουν, υπό της οδηγίες του Ντέγιαν Ράντονιτς, να επαναφέρουν την ομάδα του Βελιγραδίου στο προσκήνιο, μετά την απογοητευτική 17η θέση της περασμένης σεζόν. Τα εμπόδια που θα χρειαστεί να υπερκεραστούν είναι πάρα πολλά και εκ πρώτης όψεως δείχνουν να είναι ανυπέρβλητα. Μια κατάσταση διόλου άγνωστη για την ομάδα του Ράντονιτς, η οποία χωρίς άγχος και «πρέπει» και με τη δύναμη της έδρας της, θα προσπαθήσει να κάνει όσες περισσότερες… ζημιές μπορεί, ξεκινώντας ως απόλυτο αουτσάιντερ. Οι Σέρβοι για ακόμα μία σεζόν θα στηρίξουν πολλά στη σκληρή άμυνα τους, ενώ επιθετικά θα στοχεύσουν στην αξιοποίηση των εγκεφαλικών και μπαρουτοκαπνισμένων παικτών τους, οι οποίοι σαφώς και έχουν όλα τα φόντα προκειμένου να φέρουν περισσότερες νίκες στην ομάδα τους από τις μόλις 10 της περασμένης σεζόν.

ΗΡΘΑΝ: Λαζάρεβιτς, Ιβάνοβιτς, Γουόλτερς, Χόλινς, Γουάιτ, Μίτροβιτς, Κάλινιτς, Τσίρμπες, Πόποβιτς

ΕΜΕΙΝΑΝ: Ράντονιτς (προπονητής), Ουσκόκοβιτς, Λάζιτς, Ντόμπριτς, Νταβίντοβατς, Σιμόνοβιτς, Κούζμιτς

ΕΦΥΓΑΝ: Γουόλντεν, Χολ, Λόιντ, Γιάγκοτιτς – Κουρίτζα, Ριθ, Κόβιτς, Τζόρτζεβιτς, Ρίστιτς, Νόκο, Γιοβάνοβιτς, Ραντάνοφ

 

ΜΟΝΑΚΟ

Η «σταχτοπούτα» της EuroLeague δήλωσε κατηγορηματικά στη φετινή off-season ότι ήρθε για να μείνει και θα κάνει τα πάντα για να το καταφέρει. Στην παρθενική της παρουσία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, η κάτοχος του EuroCup έχει δημιουργήσει ένα ιδιαιτέρως αξιόλογο σύνολο, το οποίο έχει αφήσει μία νότα αισιοδοξίας στους φιλάθλους του ότι μπορεί να πετύχει κάτι καλό. Οι Μονεγάσκοι μπορούν πλέον να λένε υπερήφανα πως ζουν στον… αστερισμό του Μάικ Τζέιμς, κάτι που αν το λέγαμε πριν από μερικούς μήνες θα μας έντυναν με… ζουρλομανδύα. Ο σπουδαίος Αμερικανός σκόρερ έγινε «Μίδας», βάζοντας την υπογραφή του στο ακριβότερο συμβόλαιο που έχει δοθεί ποτέ από γαλλική ομάδα. Αυτονόητα, πρόκειται να αποτελέσει τον πόλο έλξη της ομάδας του Ζβέζνταν Μίτροβιτς, όντας ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της. Άξιοι συνοδοιπόροι του αναμένεται να είναι οι έμπειροι Λίο Βέστερμαν, Γουίλ Τόμας, Ντονάτας Μοτεγιούνας και Μπροκ Μότουμ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το επικείμενο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Ντόντα Χολ, ο οποίος αποκτήθηκε απευθείας από το NBA. Ο δεύτερος πόλος του γαλλικού μπάσκετ (μετά τη Βιλερμπάν) θα παλέψει για κάτι περισσότερο από μία θέση κομπάρσου και σίγουρα με τη «λάμψη» που έχει συγκεντρώσει στο Πριγκιπάτο, θα είναι μία από τις ομάδες που θα κεντρίσουν τα βλέμματα των θεατών κατά τη διάρκεια της σεζόν.

ΗΡΘΑΝ: Βέστερμαν, Άντζουσιτς, Λι, Χολ, Τζέιμς, Τραορέ, Φαγιέ, Μότουμ, Τόμας, Μπουτσιέλε, Μοτεγιούνας, Ντιαλό, Ουαταρά

ΕΜΕΙΝΑΝ: Μίτροβιτς (προπονητής), Γκρέι

ΕΦΥΓΑΝ: Μποστ, Ίνγκλις, Ο’ Μπράιαν, Λεσόρ, Νάιτ

 

ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ

Μετά από μία πενταετία, η πρώην ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη επέστρεψε στην EuroLeague και εκ πρώτης όψεως δείχνει ικανή να συνδυάσει την επιστροφή της με… θόρυβο. Η ρωσική ομάδα έκανε all-in εν όψει της σεζόν που αρχίζει, εντάσσοντας στο δυναμικό της πέντε πρώην NBAers, με σπουδαία βιογραφικά να τους συνοδεύουν. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο Μάριο Χεζόνια, ο οποίος με «βαριά καρδιά» άφησε τη ζεστασιά της Αθήνας και του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ για να ταξιδέψει στο παγωμένο Καζάν και να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο του παιχνιδιού του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, με τον οποίο άλλωστε τους ενώνει μία σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και απεριόριστου σεβασμού. Δεν τίθεται θέμα αναφορικά με το εάν το ρόστερ της ρωσικής ομάδας είναι υπολογίσιμο. Είναι και… παραείναι, θα πούμε, ιδίως υπό την καθοδήγηση ενός προπονητή όπως ο Περάσοβιτς, για τον οποίο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει βλέψεις και θα παλέψει με αξιώσεις για μία θέση που θα οδηγήσει στην τελική οκτάδα. Το γεγονός δε ότι ξεκινάει και από θέση αουτσάιντερ την πορεία της στη διοργάνωση, την καθιστά ιδιαιτέρως επικίνδυνη, καθότι ενδεχόμενη υποτίμησή της από τις υπόλοιπες ομάδες της λίγκας δεν αποκλείεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου για την ίδια.

ΗΡΘΑΝ: Περάσοβιτς (προπονητής), Λορέντζο Μπράουν, Χεζόνια, Μέιο, Κομόλοβ, Ζάιτσεφ, Σπίσου, Βοροντσέβιτς, Μπράντλεϊ, Βαλίεφ, Γιεκίρι

ΕΜΕΙΝΑΝ: Κάναν, Σεργκέεβ, Τζον Μπράουν, Ζμπάνοβ, Ουζίνσκι

ΕΦΥΓΑΝ: Πρίφτης (προπονητής), Γουόλτερς, Σμιθ, Χόλαντ, Γουάιτ, Καϊμακόγλου, Αντίποβ, Κλιμένκο

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News