ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2021-22: Ο εξονυχιστικός έλεγχος των πρωτοεμφανιζόμενων παικτών της νέας περιόδου

Tουλάχιστον 40 μπασκετμπολίστες θα εμφανιστούν πρώτη φορά στο παλκοσένικο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τους εντοπίζουμε και επιλέγουμε αυτούς που θα μας απασχολούν κάθε βδομάδα.

Παίκτες με εκατοντάδες συμμετοχές στο ΝΒΑ, παίκτες που…. θα καταγράψουν μελλοντικά εκατοντάδες συμμετοχές στο ΝΒΑ, ακόμα περισσότεροι «συμβατοί» με το ευρωπαϊκό μπάσκετ, άρα και με αυξημένες πιθανότητες να τους βλέπουμε στο τοπ επίπεδό του και τα επόμενα χρόνια. Η φουρνιά των φετινών ρούκι της Ευρωλίγκας είναι από τις πιο υποσχόμενες των τελευταίων ετών, περιλαμβάνοντας υπερταλαντούχους νέους και φτασμένους μπασκετμπολίστες, κοντούς και ψηλούς.

O Πετρούσεφ και οι «Τούρκοι»

Η αλήθεια είναι πως στον τελικό του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» πήρε κάμποσα μαθήματα από τον Γιώργο Παπαγιάννη, ωστόσο ο Φίλιπ Πετρούσεφ ήταν ο κορυφαίος της Εφές στα περισσότερα φιλικά. Όχι κι ό,τι ευκολότερο, το να ενταχθείς -καθυστερημένα μάλιστα, στο τέλος του καλοκαιριού- στο ροτέισιον της πρωταθλήτριας Ευρώπης και να επισκιάσεις τους εσωτερικούς ανταγωνιστές σου. Εν προκειμένω τον βετεράνο πια Μπράιαντ Ντάνστον και τον Τίμπορ Πλάις, που κάθε τρεις και λίγο μπαίνει στα πιτς. Καλύτερος παίκτης και ολόκληρης εθνικής Σερβίας στο -εφιαλτικό κατά τ’ άλλα- Προολυμπιακό τουρνουά του Βελιγραδίου, ο 21χρονος ψηλός, που παίζει και στο «4», προέρχεται από πολύ καλή διετία στο Γκονζάγκα και φανταστική σεζόν στη Μέγκα Μπεμάξ. Δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός και οι Σίξερς, που τον επέλεξαν χαμηλά στο ντραφτ, στο Νο 50, τον άφησαν άλλη μία χρονιά στα μέρη μας. Δεν το παίρνουν το μάθημά τους οι Αμερικανοί από τον Νίκολα Γιόκιτς…

Η έτερη τουρκική ομάδα, η Φενερμπαχτσέ, μας συστήνει τον Μάριαλ Σέιγιοκ. Και αυτός πρωταγωνίστησε ουκ ολίγες φιλικές αναμετρήσεις. Πρόκειται για 26χρονο Καναδό γκαρντ-φόργουορντ 198 εκατοστών, που κατά σύμπτωση έχει και δαύτος σχέση με τη Φιλαδέλφεια. Κατέγραψε πρόπερσι τέσσερις ολιγόλεπτες εμφανίσεις και πέρυσι έκανε χαμό στη γείτονα με 18,9 πόντους ως παίκτης της Μπουρσασπόρ. Υπέγραψε για 1+1 έτος και θα έχει συμπαίκτη στα «καναρίνια» τον Σέμους Χαζέρ, 22χρονο σούτινγκ γκαρντ που έβαζε 14,9 πόντους με την Μπεσίκτας!

Ο Μούντιεϊ και οι ΝΒΑers

Σε πρόσφατο αφιέρωμα είχαμε ασχοληθεί επισταμένως με τους παίκτες που ήρθαν κατευθείαν από τις ΗΠΑ (https://www.sportday.gr/Article/13465/kai-oi-epta-htan%E2%80%A6-nbaers) και ο Εμάνιουελ Μούντιεϊ αποτελεί την πιο αξιοπρόσεκτη περίπτωση. Περισσότερο «άσος» στις πέντε σεζόν του στο ΝΒΑ, περισσότερο «δυάρι» προβλέπουμε στη Ζαλγκίρις, έχει ήδη αρχίσει εντυπωσιακά τη θητεία του στο Κάουνας. Επίσης γκαρντ, αλλά πολύ κοντύτερος και διαφορετικού στυλ, ο Σαμπάζ Νέιπιερ είχε μερικές φανταστικές εμφανίσεις με τη Ζενίτ προτού χτυπήσει. Μένει για ένα μήνα έξω, άρα σύντομα θα αρχίσει να φορτώνει με πόντους και τα καλάθια της Ευρωλίγκας ο σκόρερ 11,6 πόντων πρόπερσι με τους Γουίζαρντς.

Κλασικό «δυάρι» και… κλασικότερος σουτέρ, ο Τρόι Ντάνιελς της Αρμάνι και του 39,5% στα τρίποντα στην επταετία του στον «άλλο πλανήτη» θα προσφέρει instant offence λογικά ερχόμενος από τον πάγκο. Ο σύλλογος του Μιλάνου όμως είναι υπερφορτωμένος στην περιφέρεια και δύσκολα θα έχει πολύ μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Ο Γάλλος Ελί Οκομπό επαναπατρίστηκε για τη Βιλερμπάν, μια και μετά τη σεζόν 2018-19 (κατά την οποία ξεκίνησε 16 φορές στους Σανς) τον… χάσαμε. Ταχύτατος γκαρντ, αναλαμβάνει να τρέξει μια ομάδα με αρκετά βαριά κορμιά.

Στη Μονακό θα δούμε τον Ντόντα Χολ, έναν σέντερ που πήρε χρόνο την περασμένη σεζόν σε 13 ματσάκια των «βυθιζόμενων» Ορλάντο Μάτζικ και έβαζε 5,6 πόντους. Οι Μονεγάσκοι διαθέτουν πληθώρα ρούκι και ειδικά ο πόιντ γκαρντ Πάρις Λι, εξαιρετικός δημιουργός, θα κάνει κάμποσες ζημιές. Ο περσινός MVP Ρομπ Γκρέι και ο επίσης σούτινγκ γκαρντ Γιακούμπα Ουαταρά θα επισκιάζονται συνήθως από τον Μάικ Τζέιμς, ενώ οι αξιόλογοι Ιμπραΐμα Φαλ Φάιγ και Τζέρι Μπουτσιέλ θα έχουν συμπληρωματικούς ρόλους στη φροντ λάιν.

Ξεφύγαμε όμως. Για τους πρώην ΝΒΑers γράφαμε εδώ και στην Ούνικς θα δούμε ένα φρέσκο απόκτημα, τον 25χρονο Τζάρελ Μπράντλεϊ. Στη Γιούτα επί δύο περιόδους βρισκόταν μεταξύ πάγκου, εξέδρας και G-League, στο Καζάν ωστόσο είναι πολύ πιθανό να ξεκινάει στο «4». Ο επίσης… «Τατάρος» Οου Τζέι Μέιο δεν μας ήρθε απευθείας από το ΝΒΑ, μόνο και μόνο επειδή έμπλεξε με περίεργες ουσίες και αποβλήθηκε το 2016. Για δύο χρόνια δεν έπαιξε πουθενά, μα στην Κίνα απέδειξε ότι δεν ξέχασε το μπάσκετ και λίγο πριν τα 34 επανακάμπτει σε απαιτητικό επίπεδο. Ο ιδιόρρυθμος σούτινγκ γκαρντ έχει 13,8 πόντους μέσο όρο στην επταετή παρουσία του στο ΝΒΑ…

Ο Γουεμπανιάμα και οι έφηβοι

Με τη μεγαλύτερη ανυπομονησία πάντως περιμένουμε τον Βίκτορ Γουεμπανιάμα. Το «χταπόδι» του γαλλικού μπάσκετ είναι δεδομένο πως θα κάνει καριέρα στο ΝΒΑ, άρα δεν πρόκειται να στεριώσει στη Βιλερμπάν. Ο Τόνι Πάρκερ τον αγόρασε από τη Ναντέρ, ισχυρή γαλλική ομάδα με την οποία ο 17χρονος των 219 εκατοστών ντεμπούταρε πρόπερσι! Την περασμένη σεζόν ήταν η πρώτη αλλαγή στους ψηλούς, παίζοντας και στο Γιούροκαπ. Μοιράζει αφειδώς τάπες και σουτάρει τρίποντα (!), μένει απλώς να βάλει μούσκουλα στο κορμί του. Αντιμετωπίζοντας παίκτες δύο χρόνια μεγαλύτερους, το καλοκαίρι οδήγησε την εθνική Γαλλίας στον τελικό του Μουντομπάσκετ U19, χάνοντας το τρόπαιο στις λεπτομέρειες -κι αφότου είχε συμπληρώσει πέντε φάουλ- από τις ΗΠΑ.

Mισό χρόνο μεγαλύτερος και με επίσης εμπειρία Γιούροκαπ, ο εδώ κι ένα δίμηνο ενήλικος Λευτέρης Μαντζούκας αποκτήθηκε μεσούσης της προηγούμενης περιόδου από τον Παναθηναϊκό. Η ατολμία του Οντεντ Κάτας και μια πελματιαία απονευρωσίτιδα τον κράτησαν εκτός ευρωπαϊκών «σαλονιών» κι ελπίζουμε να τον δούμε να παίρνει ικανό χρόνο συμμετοχής φέτος. Ο παλιός παίκτης του Προμηθέα είναι ένας κόμπο φόργουορντ με καλό σουτ, που είναι εμφανές ότι δουλεύει το κορμί του.

Μια κουβέντα αξίζει να γίνει και για έναν άλλο 18χρονο, τον Τρίσταν Βούκτσεβιτς, παρ’ ότι δεν είναι ρούκι. Ο γιος του Ντούσαν (εξ ου και παίζει ως… Τσαλίκης στην Ισπανία, με το ελληνοποιημένο δηλαδή επώνυμο του παλαίμαχου σούτινγκ γκαρντ του Ολυμπιακού και του Απόλλωνα Πατρών – και της Ρεάλ, φυσικά) έχει φτάσει τα 210 εκατοστά και ψηλώνει. Είναι ένα μοντέρνο «τεσσάρι» και ο ατρόμητος Πάμπλο Λάσο τον έριξε στις προημιτελικές μάχες με την Εφές, παίρνοντας μάλιστα 7 πόντους σε μία εξ αυτών από τον μικρό. Ο Αντονι Ράντολφ αργεί ακόμα να γυρίσει από το σοβαρό χειρουργείο, ο Τρέι Τόμπκινς είναι επίσης τραυματίας και ο Βούκτσεβιτς έχει ακόμα ανοιχτό δρόμο μπροστά του. Το step up περιμένουν στη «Βασίλισσα» και από τον 20χρονο πόιντ γκαρντ Κάρλος Αλοθέν, που τα πήγε… έτσι κι έτσι στη ρούκι σεζόν του. Δεν αποκλείεται να ντεμπουτάρει κάποια στιγμή και ο 17χρονος Χουάν Νούνιες, 17χρονος «άσος» με πολύ τσαγανό και ήδη εμπειρία από ACB.

Ο Οσετκόφσκι και οι λοιποί ψηλοί

Κρατήστε και το όνομα Ντίλαν Οσετκόφσκι. Σέντερ με 52% στα τρίποντα και 85,7% στις βολές δεν συναντάμε κάθε μέρα, χώρια η ικανότητά του στις ασίστ. Δις μοίρασε 6 στο Γιούροκαπ με την Ουλμ, έχοντας 17,9 πόντους μέσο όρο και παίρνοντας μεταγραφή στη Βιλερμπάν – όπως και γερμανικό διαβατήριο. Ετοιμάζεται και για «νασιοναλμάνσαφτ» ο Αμερικανός, που παίζει και στο «4».

Ακόμα μεγαλύτερο θόρυβο μπορεί να προκαλέσει ο Ματ Κοστέλο. O επίσης λευκός ψηλός πήγε στην Γκραν Κανάρια το 2019, αμέσως μετά δηλαδή τη μοναδική παρουσία της στην Ευρωλίγκα. Υστερα από δύο διψήφιες σεζόν στην ACB, ανάλογα νούμερα πέρυσι στο Γιούροκαπ και μια καταπληκτική παρουσία στο πρόσφατο Αφρομπάσκετ, όπου οδήγησε την… Ακτή Ελεφαντοστού στον τελικό, ο Αμερικανός εντάχθηκε στην Μπασκόνια. Είναι πιο πολύ «τεσσάρι», ενώ ο νέος του συμπαίκτης Στίβεν Ινοκ «πεντάρι». Αυτός ο Αμερικανός είναι διεθνής με την Αρμενία (!) κι είχε αξιόλογη παρουσία στην Ισπανία με την Ομπραντόιρο. Φέτος έχει ήδη καταγράψει αρκετά από τα χάιλαϊτ των πρώτων αγωνιστικών στην ACB.

To ξεπέταγμα στην παρθενική επαγγελματική σεζόν του έκανε και ο Τζος Νέμπο, ένας δυναμικός mobile σέντερ, που από τη Χάποελ Εϊλατ «προήχθη» στη Ζαλγκίρις. Ακόμα καλύτερος αμυντικός και ριμπάουντερ στο «5» είναι ο Τζον Μπράουν, που τον ήθελε ο Δημήτρης Πρίφτης και στον Παναθηναϊκό, αλλά ανανέωσε στην Ούνικς. Σε βαριά σχήματα βοηθάει και στο «4». Αγνωστη… έννοια ο Ρόμαν Σόρκιν της Μακάμπι Τελ Αβίβ, επίσης φόργουορντ-σέντερ, που όμως στον τελικό του ισραηλινού Σούπερ Καπ (σ.σ: 92-62 τη Xάποελ Εϊλάτ) ήταν ο καλύτερος παίκτης με 16 πόντους και 10 ριμπάουντ! Γεννήθηκε στη Λευκορωσία, μεγάλωσε στο Ισραήλ, ξεπετάχτηκε στα 25 του στη Μακάμπι Χάιφα.

Ο Σμθ και οι λοιποί κοντοί

Για ηγετικό ρόλο προορίζεται στην Αλμπα ο κόμπο γκαρντ Τζαλίν Σμιθ, ένα ακόμα γνώριμο όνομα από το ρεπορτάζ του «τριφυλλιού» αυτό το καλοκαίρι. Ο ΜVP της Μπουντεσλίγκα με τη Λούντβιχσμπουργκ είχε 15,7 πόντους, 5,3 ριμπάουντ, 5,6 ασίστ και 1,7 κλέψιμο, δείγμα τού πόσα πράγματα κάνει πάνω στο παρκέ. Από πίσω του θα έρχεται ο Ταμίρ Μπλατ, γιος του Ντέιβιντ και γρήγορος βραχύσωμος «άσος», που δεν είχε κάτι άλλο να κάνει μετά από μία τριετία στη Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Σε μία άλλη Χάποελ του Ισραήλ, τη Χάιφα, έλαμψε το άστρο του Κίναν Εβανς. Πολυσύνθετος περιφερειακός κι αυτός με 18,5-4,1-6,4 στις αντίστοιχες βασικές κατηγορίες της στατιστικής, δηλώνει πλέον παίκτης της Μακάμπι. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου πήρε για αναπληρωματικό και τον Γιφτάτς Ζιβ, που έκανε το βήμα παραπάνω στα 26 του με την Γκαλίλ Γκιλμπόα. Ναι, Χάποελ και δαύτη.

«Δυάρι» σε κορμί «άσου», ο Αϊζέια Κάνααν βρίσκεται από πέρυσι στο Καζάν και θα έχει βραδιές που θα είναι πρώτος σκόρερ και άλλες που θα εξαφανίζεται. Στα νιάτα του είχε και διψήφιες στο σκοράρισμα χρονιές στους Σίξερς. Πιο οργανωτικός ο Ιταλός πόιντ γκαρντ Μάρκο Σπίσου, επίσης της Ούνικς. Αφησε τη Σάσαρι, πρέπει να προσαρμοστεί πλέον σε συμπληρωματικό ρόλο.

Αργησε, μα δοκιμαστεί στο ανώτερο επίπεδο μέσω της Μπάγερν και ο διεισδυτικός ξανθομάλλης Σέρβος γκαρντ Ογκνιεν Γιάραμαζ, εκ της Παρτιζάν ορμώμενος. Στην Αρμάνι συναντάμε τον σούτινγκ γκαρντ Ντέβον Χολ, που ήταν πέρυσι ο ηγέτης της παρηκμασμένης Μπάμπεργκ. Στην ομάδα του Ετορε Μεσίνα πήγε (από την Τριέστε) και ο Ντάβιντε Αλβίτι, ένα «τριάρι» που στηρίζεται στο αξιόπιστο μακρινό σουτ.

 

Οι «πράσινοι» και οι δικοί μας

Τη δική τους μεγάλη ευκαιρία να «εγκατασταθούν» στο τοπ ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν οι νέοι ξένοι του Παναθηναϊκού, πλην του Τζέρεμι Εβανς. Ειδικά οι Κέντρικ Πέρι και Ντάριλ Μέικον (μετά και το πάγωμα απόκτησης «άσου») οφείλουν να βγουν μπροστά και να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση, μετά την εξαιρετική παρουσία τους σε Τσεντεβίτα/Ολίμπια και ΑΕΚ, αντίστοιχα. Το στοίχημα για αμφότερους είναι να αποδειχθούν και οργανωτικοί, με αρκετές ασίστ στο ενεργητικό τους. Καλή εικόνα στα φιλικά άφησε και ο αναπληρωματικός σέντερ Τζεχάιβ Φλόιντ, που πέρυσι τέτοια εποχή
«κόπηκε» από τον Προμηθέα, μα εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους ψηλούς της ισραηλινής λίγκας με τη Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα. Ούτε ο 29χρονος Οκάρο Γουάιτ έχει παίξει ποτέ στην Ευρωλίγκα. Πουλέν του Δημήτρη Πρίφτη από τον Αρη και την Ούνικς Καζάν, καλείται να βοηθάει και επιθετικά, πέρα από την άμυνα.

Αλματώδη άνοδο παρουσιάζει η καριέρα του Κόνορ Φράνκαμπ. Από ηγέτης του Ρεθύμνου πρόπερσι στη μικρομεσαία ισπανική Μούρθια και από κει στη Ζενίτ. Εξυπνος γκαρντ παρά την περιορισμένη αθλητικότητά του, ο Αμερικανός θα έχει αυξημένα καθήκοντα στην έναρξη της σεζόν, απόντος του Νέιπιερ. Υπήρξε ανακάλυψη του τότε ιδιοκτήτη των Κρητικών, Κωστή Ζομπανάκη, στη Βουλγαρία (έπαιζε στην Μπέροε). Εντυπωσιακές εμφανίσεις πραγματοποίησε στα φιλικά της Μονακό ο Αλφα Ντιαλό, περσινή αποκάλυψη του Λαυρίου. Ο 24χρονος σμολ φόργουορντ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα τον Παναθηναϊκό, στον οποίο υπέγραψε προτού μείνει ελεύθερος, διότι δεν ήθελε να πάει κάπου δανεικός. Στην Αρμάνι έβαλε τζίφρα ο κορυφαίος περσινός πόιντ γκαρντ της Α1, ο Τζέριαν Γκραντ του Προμηθέα και της πενταετούς παρουσίας νωρίτερα στο ΝΒΑ. Αναμφισβήτητα είναι επιπέδου Ευρωλίγκας και θα βρει χρόνο συμμετοχής στο Μιλάνο, παρά την παρουσία των Μάλκολμ Ντιλέινι και Σέρχιο Ροντρίγκεθ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News