Ολυμπιακός: Φουρνιέ και Τάις, οι παράλληλες καριέρες που τώρα... τέμνονται

Συνομήλικοι και με δεκάδες ακόμα ομοιότητες στην πορεία τους στο επαγγελματικό μπάσκετ, Εβάν Φουρνιέ και Ντάνιελ Τάις άφησαν το ΝΒΑ για να δώσουν το κάτι διαφορετικό στην περιφέρεια του Ολυμπιακού και τη φροντ λάιν της Μονακό. Τινέιτζερς στο Μπιλμπάο, συνύπαρξη… μερικών λεπτών στη Βοστώνη, οι περσινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ενα από τα μεγάλα όπλα Ολυμπιακού και Μονακό, στοιχείο που χαρακτηρίζει ίσως περισσότερο από κάθε άλλη τις συγκεκριμένες ομάδες, είναι η ομοιογένεια. Ιδιος κορμός επί χρόνια, αλλά και από μία φετινή προσθήκη που αλλάζει τη διάσταση του παιχνιδιού τους.

Ο Εβάν Φουρνιέ έπιασε λιμάνι στην προηγούμενη off-season και είναι παρών στους Πειραιώτες από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Ο Ντάνιελ Τάις έπιασε σε αυτό του κρατιδίου μεσούσης της σεζόν. Στις 17 Φεβρουαρίου, λίγο προτού εκπνεύσει η προθεσμία των μεταγραφών στην Ευρωλίγκα. Πεντέμισι μήνες μετά την άφιξη του πολύ γνωστού του συναδέλφου στον Πειραιά.

Κατά τ’ άλλα, ένα σωρό πράγματα, ημερομηνίες και καταστάσεις τους συνδέουν. Συνομήλικοι. Αμφότεροι γεννηθέντες το 1992. Με σημαντική και πολυετή καριέρα στο ΝΒΑ, δίχως όμως πιο πριν να έχουν παίξει σε αμερικανικό χάισκουλ ή κολέγιο. «Καθαρά» προϊόντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Βασικά, της ιδιαίτερης πατρίδας τους, στην οποία έμειναν καιρό.

Παριζιάνος ο Φουρνιέ, «βγήκε» από την περίφημη εθνική ακαδημία INSEP που εδρεύει στη γαλλική πρωτεύουσα και συνέχισε στη Ναντέρ, με επίσης έδρα στο Παρίσι. Ψηφίστηκε καλύτερος νέος παίκτης στην Pro B, άνοιξε φτερά για ένα άλλο μέρος της χώρας του. Για την Πουατιέ.

Από το Σάλτσγκιτερ, μια κωμόπολη έξω από το Μπράουνσβαϊγκ, ο Τάις. Στην Μπράουνσβαϊγκ έκανε όνομα, στη γερμανική δεύτερη τη τάξει κατηγορία έλαβε κι αυτός την πρώτη του ατομική διάκριση, ως ο πιο βελτιωμένος παίκτης της. Απέδειξε ότι είναι τοπ μονάδα και στα εγχώρια «σαλόνια» με συμπαίκτη του Ντένις Σρέντερ και προπονητή τον Κώστα Φλεβαράκη, άνοιξε φτερά για άλλα μέρη της χώρας του. Την Ουλμ και την Μπάμπεργκ.

Εκτός λοταρίας στο ντραφτ του 2020 ο Γάλλος γκαρντ-φόργουορντ, εκτός… ντραφτ γενικώς ο Γερμανός φόργουορντ-σέντερ. Επαιξαν όμως σε πέντε και έξι συλλόγους του ΝΒΑ, αντιστοίχως – έχοντας την ευχέρεια, όπως εξάγεται, να παίζουν σε δύο θέσεις με την ίδια ευκολία.

Ο πρώτος έφτασε να βάζει 19,7 πόντους τη σεζόν 2020-21 στο Ορλάντο. Την έκλεισε όμως εκείνη τη χρονιά στη Βοστώνη ο Φουρνιέ, διότι στις 25 Μαρτίου ανταλλάχθηκε με τον Τζεφ Τιγκ και δύο μελλοντικά πικ. Ποιος ήταν παίκτης των Σέλτικς τη συγκεκριμένη περίοδο; Ο Τάις! Μα την ίδια μέρα, 25 Μαρτίου, αμέσως αφότου έκλεισε ο Εβάν στους «Κέλτες», αυτοί προχώρησαν λίγες ώρες αργότερα σε νέο τριπλό τρέιντ, που έστειλε τον Ντάνιελ στο Σικάγο!

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, συνυπήρξαν στο ρόστερ της Βοστώνης για… μερικά λεπτά της ώρας. Στην ίδια πάντα σεζόν, 2020-21, ο Γερμανός ψηλός εμφάνισε κι εκείνος τον υψηλότερο μέσο όρο σκοραρίσματός του με μια ομάδα. Εβαζε 10 πόντους στις 23 συμμετοχές του με τους Μπουλς, στους οποίους κατέφτασε την ίδια μέρα (την περίφημη 25η Μαρτίου) με τον Νίκολα Βούτσεβιτς. Δηλαδή με τον κολλητό και συγκάτοικο του Φουρνιέ στους Μάτζικ, μέχρι σήμερα κολώνα των «ταύρων» και μέχρι σήμερα καλύτερο φίλο του Γάλλου από το ΝΒΑ.

Φουρνιέ και Τάις δεν μακροημέρευσαν σε Βοστώνη και Σικάγο, παρά τις αρκετές τρομερές εμφανίσεις τους. Το ίδιο κιόλας καλοκαίρι, αμφότεροι με τη μέθοδο sign-and-trade, μετακόμισαν σε Νέα Υόρκη και Χιούστον, αντίστοιχα. Στις 21 Δεκεμβρίου… συντονίστηκαν σε μεγάλη εμφάνιση. Στο 116-103 των Νικς στο Τέξας, ο πρώτος έριξε 23άρα. Κάτι μάλλον συνηθισμένο. Ο δεύτερος, όμως, πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του στην κορυφαία λίγκα, με 22 πόντους και 10 ριμπάουντ. Ηταν η βασική επιλογή στο «5», μπροστά από τον σημερινό σούπερ σταρ των Ρόκετς, Αλπερέν Σενγκιούν.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τα ψωμιά τους τα έφαγαν στο ΝΒΑ. Εν έτει 2025, τους βρίσκουμε στην Ευρωλίγκα και πλέον… βρίσκονται αντιμέτωποι στον ημιτελικό του φάιναλ φορ στο Αμπου Ντάμπι. Ο ένας υπέγραψε στην ομάδα που συμπάθησε από εκείνο (το φάιναλ φορ) του 2010 και την παρακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια ως συμπαθών της (sic), ο άλλος έβαλε τζίφρα στη Μονακό εν πολλοίς για χάρη του Σπανούλη. Τον ήξερε καλά μέσω -του κουμπάρου του «Kill Bill»- Νίκου Ζήση, δικού του συμπαίκτη τη διετία 2015-17 στην Μπάμπεργκ.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2016, ο Τάις των 5 πόντων είχε νικήσει στον Σπανούλη των 15, φορώντας τη φανέλα της Μπάμπεργκ. Οι δυο τους πλέον είναι μαζί, απέναντι στον Ολυμπιακό.

Πιο ευκίνητος, mobile center εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους του Σπανούλη (Γιώργο Παπαγιάννη, Ντονάτας Μοτιεγιούνας, Μαμ Ζαϊτέ), ο Τάις δίνει το κάτι διαφορετικό στη φροντ λάιν της νέας του ομάδας και αποδεικνύεται και συνεπής σκόρερ, παρ’ ότι ξεχωρίζει κυρίως στην άμυνα. Μετά το αναγνωριστικό ντεμπούτο του στο Μιλάνο, κατέγραψε τέσσερις συναπτές εμφανίσεις 15 έως 21 πόντων, προτού βάλει 9 στη νίκη του 80-77 μέσα στο ΣΕΦ. Αν δεν είχε φορτωθεί με τέσσερα φάουλ και δεν είχε μείνει μονάχα για 18’ στο παρκέ, θα είχε βάλει περισσότερους.

Στον εναρκτήριο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα έριξε και 22άρα ο Τάις, ο οποίος πάντως έφυγε ηττημένος απέναντι στον Φουρνιέ το περασμένο καλοκαίρι, στην πιο σημαντική αναμέτρηση ομάδων τους. Η «μάνσαφτ» έχασε 73-69 στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, παρά το 8-11-6 (με ριμπάουντ και ασίστ) του βασικού σέντερ της. Ο Γάλλος σουτέρ είχε μείνει στους 5 πόντους, αλλά λίγες ημέρες νωρίτερα, στον όμιλο της Λιλ, είχε σημειώσει 10. Εκεί είχαν κερδίσει 85-71 οι Γερμανοί, με τον Τάις να έχει 7 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Μια και πιάσαμε το κομμάτι «εθνικές ομάδες», να πούμε ότι οι δυο τους έχουν παρελθόν από το 2011 και το Ευρωμπάσκετ U20 στο Μπιλμπάο, όπου τα γαλλάκια με 10 πόντους του Φουρνιέ είχαν νικήσει 68-59 τα γερμανάκια του Τάις των 11 πόντων. Οι μικροί «μπλε» πήραν μάλιστα το χάλκινο μετάλλιο με 20άρα του Εβάν στον μικρό τελικό με τη Ρωσία.

Στην πρόσφατη αναμέτρησή τους στην Ευρωλίγκα, ο Φουρνιέ είχε μείνει στους 6 πόντους, ανάμεσα σε μια 25άρα στη Βιλερμπάν και μια 27άρα στη Μακάμπι. Στα πλέι οφ ανέβηκε από τους 13 στους 17 κι από εκείνους στους 23 πόντους κόντρα στη Ρεάλ, έχοντας λείψει από το Game 3. Με 16 πόντους μέσο όρο στην Ευρωλίγκα, αποτελεί τον… άνιωθο σουτέρ, τον σταθερό σκόρερ από την περιφέρεια που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια.

Εχοντας φύγει μικρός για το ΝΒΑ, ο Γάλλος είναι ρούκι στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο Γερμανός είναι ρούκι μόνο σε… φάιναλ φορ. Προτού περάσει το 2017 τον Ατλαντικό, είχε παίξει σε δύο περιόδους στην Ευρωλίγκα και τον Δεκέμβριο του 2016 είχε επικρατήσει 82-68 του Ολυμπιακού, από τότε του Κώστα Παπανικολάου (11 π. στο συγκεκριμένο ματς). Και του Σπανούλη των 15 πόντων βεβαίως, με τον οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στους «ερυθρολεύκους» την Παρασκευή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News