Ολυμπιακός: Μια ομαλή διαδοχή πριν τις μεγάλες αλλαγές

Ποια είναι τα δυνατά στοιχεία του Τάισον Γουόρντ, σε τι μοιάζει στον ΜακΚίσικ και σε τι στον Παπανικολάου. Η πρόοδός του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι μεγάλες βραδιές του στην Ευρωλίγκα σχεδόν αποκλειστικά μακριά από το Παρίσι, τι έκανε σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, τι θα δώσει στον Ολυμπιακό αν ολοκληρωθεί το deal.

Και… γενήσεται (κατά το εγένετο) Τάισον Γουόρντ. Ο σμολ φόργουορντ της Παρί δεν είναι ακόμα παίκτης του Ολυμπιακού, στο πολύ κοντινό μέλλον ωστόσο αναμένεται να φορέσει τα ερυθρόλευκα.

Οργανικά, βάσει θέσεων στις οποίες χρησιμοποιείται και χαρακτηριστικών, ο Αμερικανός αναμένεται να πάρει τη θέση του ΜακΚίσικ στο ροτέισιον. Με σημαντικότερες βέβαια αρμοδιότητες από τη φετινή βερσιόν του Σακίλ. Λίγο πριν τα 35α γενέθλιά του και γνωρίζοντας ότι δεν έχει ο ίδιος μέλλον στο λιμάνι, ο Σακ κάνει και σκέψεις αποχώρησης από την ενεργό δράση.

Πρώτο απόκτημα του Γιώργου Μπαρτζώκα στην επιστροφή του δεύτερου στην τεχνική ηγεσία τον χειμώνα του 2020, ο εκρηκτικός Αμερικανός είχε φτιάξει το όνομά του στην Τουρκία (Ουσάκ, Γκαζιαντέπ, Μπεσίκτας), έχοντας δοκιμαστεί και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, προτού κάνει το άλμα στην Ευρωλίγκα με άμεσα εξαιρετικές εμφανίσεις.

Ακόμα και φέτος (εν αντιθέσει με πέρυσι, που άργησε λόγω τραυματισμού να βρει ρυθμό), ο ΜακΚίσικ ξεκίνησε εντυπωσιακά, με πέντε διψήφιες εμφανίσεις στις επτά πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας. Λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου γύρου είχε άλλη μια τετράδα διαδοχικών αγωνιστικών με φοβερή απόδοση και 17 πόντους μέσο όρο, σταδιακά ωστόσο η απόδοσή του έφθινε και δεν φάνηκε καθόλου στην τελική ευθεία.

Ο Γουόρντ, από την πλευρά του, έφτιαξε το όνομά του στη Γερμανία. Βίρτσμπουργκ το 2020 στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του καριέρας, εκεί όπου κάποτε ανέτειλε το άστρο του Ντιρκ Νοβίτσκι. Στη Βόννη το επόμενο έτος ο απόφοιτος του Νορθ Ντακότα Στέιτ (16,7 π., 7,1 ρ. την τελευταία σεζόν στο NCAA), άρα και μετακόμιση… πακέτο το 2023 (με τον προπονητή Τουόμας Ιίσαλο, τον Τι Τζέι Σορτς και άλλους τέσσερις παίκτες της Μπον!) στο Παρίσι.

Εχει περάσει δηλαδή σχεδόν από όλες τις βαθμίδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τους 8,1 πόντους (με 34,2% στα τρίποντα) και τα 4,2 ριμπάουντ στο Τσάμπιονς Λιγκ να γίνονται 11 και 4,1 (με 36,2% τρ.) στο ΓιούροΚαπ, προτού εμφανιστεί φέτος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Στην Ευρωλίγκα σημείωνε 11 πόντους με 33,2% από τα 6,75 μ., μαζεύοντας 4,9 «σκουπίδια».

Είναι δηλαδή καλύτερος ριμπάουντερ από τον ΜακΚίσικ, όπως και ελάχιστα (δίχως την αφάνα!) ψηλότερος. Το τέκνο της Τάμπα στη Φλόριντα και των 198 εκατοστών δεν είναι ο συνεπέστερος σουτέρ του κόσμου, στη μέρα του ωστόσο μπορεί να κάνει και έτσι τη διαφορά. Ρωτήστε κάποιον από τον Παναθηναϊκό AKTOR, που του έβαλε 4/6 στο παριζιάνικο 101-98 μέσα στο ΟΑΚΑ…

Ηταν μόνο μία από τις δέκα εμφανίσεις του στη διοργάνωση με μίνιμουμ τρία εύστοχα σουτ τριών πόντων. Μπορεί να εκτελέσει και μετά από ντρίμπλα, μπορεί να πάρει και τον δεξιό διάδρομο στα ντράιβ παρ’ ότι αριστερόχειρας. Κατά το πρότυπο του ΜακΚίσικ είναι ταχύς και τελειώνει φάσεις στον αιφνιδιασμό, κυνηγώντας το κλέψιμο και συνεισφέροντας τα μάλα στα deflections. Κατά το πρότυπο του Κώστα Παπανικολάου, κινείται μακριά από την μπάλα και δη κατά μήκος της base line, έτοιμος να την υποδεχτεί για ένα εύκολο λέι απ.

Είναι παίκτης ομάδας και… όχι έδρας. Σχεδόν όλα τα μεγάλα παιχνίδια του ήρθαν μακριά από το Παρίσι. Οι τρεις πρώτες διψήφιες εμφανίσεις του ήρθαν σε διαδοχικές αγωνιστικές σε Μόναχο, Μονακό και Βερολίνο (18, 15 και 23 π.), οι επόμενες τέσσερις τέτοιες επίσης εκτός Γαλλίας! Η τελευταία εξ αυτών, ο θρίαμβος 96-90 στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού με 14 πόντους του.

Για τα όργιά του στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων τα είπαμε, πρόσφατα ήταν σούπερ δύο φορές μέσα στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ (ρέγκιουλαρ σίζον και play-ins), όπως και στην Κωνσταντινούπολη με τη Φενερμπαχτσέ (19 και 10 π. στα πλέι οφ). Αρέσκεται να εκτελεί από τις γωνίες, μαρκάρει παίκτες κάθε θέσης εκτός από «πεντάρια», παίζει και στο «2» σε ψηλά σχήματα.

Η διαφαινόμενη μετακόμιση του Ταρίκ Μπιμπέροβιτς από τη Φενέρ στο Μέμφις απομακρύνει το ενδεχόμενο να πάει στους Γκρίζλις και τον Ιίσαλο κι ο παλιός του παίκτης, ο οποίος άλλωστε στα 28 του (σ.σ: έχει γενέθλια τέλη Ιουλίου) θα έπρεπε να δοκιμαστεί επί μακρόν και στο τέλος να αρκεστεί σε ένα two-way contract στην καλύτερη περίπτωση, κυνηγώντας το όνειρο του ΝΒΑ.

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός σε όλες τις ομάδες έχει ξεκινήσει και στον Ολυμπιακό δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Στον Γουόρντ έχει προσφερθεί συμβόλαιο δύο ετών, ο ΜακΚίσικ δεν είναι ο μοναδικός από τον κορμό των τελευταίων ετών που αποχωρεί.

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος βρίσκεται με το ένα πόδι στο Κάουνας, για παράδειγμα, και η περιφέρεια θα είναι σαφώς αλλαγμένη – ακόμα κι αν δεν αποκτηθεί κάποιο βαρβάτο όνομα τύπου Βασίλιε Μίτσιτς και δοθεί η μπαγκέτα στον υγιή Κίναν Εβανς. Στο «5» έχει ανοίξει την πόρτα για να πάει στη Ζαλγκίρις και ο Μόουζες Ράιτ, ένας εκ των Μουσταφά Φαλ (κι ας έχει συμβόλαιο) και Νίκολα Μιλουτίνοφ μπορεί επίσης να πει «αντίο». Διάλειμμα για… τελικούς Greek Basketball League και επανερχόμαστε.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News