ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗ: «Γιατί να μην γίνει ο νέος “Σάρας”; Το συζητάμε;!»

Το sportday.gr επικοινώνησε με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, με τον Δράκο του ελληνικού μπάσκετ να μιλά για τον Βασίλη Σπανούλη, την πρώτη τους γνωριμία, για το επόμενο βήμα στην καριέρα του και στο κατά πόσον μπορεί ο «Kill Bill» να ακολουθήσει τον δρόμο της προπονητικής.

Την Δευτέρα (27/9) στο ΣΕΦ πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου της αποχώρησης του Βασίλη Σπανούλη από την ενεργό δράση, μετά από μυθική πορεία στα ευρωπαϊκά παρκέ. Πλέον οι δρόμοι είναι όλοι ανοιχτοί για τον θρύλο του αθλήματος, με την προπονητική να είναι κάτι που και ο ίδιος φαίνεται πως θέλει να κυνηγήσει. 

Τί είδους προπονητής μπορεί να γίνει ο Βασίλης Σπανούλης; Μπορεί να ακολουθήσει στους πάγκους μια καριέρα το ίδιο ένδοξη με αυτή που έζησε εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ;

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να δώσει μια απάντηση με ειδικό βάρος, αυτός δεν είναι άλλος από τον μεγάλο Παναγιώτη Γιαννάκη, τον ομοσπονδιακό τεχνικό που οδήγησε την εθνική μας ομάδα στις δυο από τις τρεις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της. 

«Δύσκολα βρίσκεις σε νέα παιδιά το πάθος και την ενέργεια που έβγαζε ο Βασίλης στο παρκέ, όταν ήταν ακόμη νέος σε ηλικία»

Το sportday.gr συνομίλησε με τον Δράκο, ο οποίος έκανε μία αναδρομή στην πρώτη στιγμή που είδε τον Βασίλη Σπανούλη να αγωνίζεται: «Τον Βασίλη Σπανούλη τον γνώρισα πρώτη φορά όταν ήταν μέλος της Εθνικής Εφήβων, αλλά είχα ακούσει για το ταλέντο του όταν ήταν ακόμη πιο μικρός. Τον είχα δει σε ένα προκριματικό τουρνουά της Εθνικής Εφήβων στη Ρόδο. Τότε έκανα διακοπές στο νησί με τον Νίκο Λινάρδο (τον πρώτο προπονητή του Βασίλη Σπανούλη) και αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την διοργάνωση. Φυσικά όταν είδαμε τον Βασίλη, θεωρήσαμε ότι είναι από τα παιδιά με μεγάλη προοπτική. Εκείνη την περίοδο ο Νίκος (σημ. Λινάρδος) είχε αναλάβει πρώτος προπονητής στο Μαρούσι και του είπα “Νίκο, θα μιλούσα με την διοίκηση/πρόεδρο για να πάρω τον μικρό στην ομάδα”. Ο Νίκος από την μεριά του συμφώνησε, φυσικά, γιατί και εκείνου του άρεσε ο Σπανούλης». 

Τι είδε και του άρεσε στο παιχνίδι του Βασίλη Σπανούλη: «Το πάθος και η ενέργεια που έβγαζε στο παρκέ, τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Φυσικά είχε ταχύτητα στο παιχνίδι του, κάτι που τον βοηθούσε να διεισδύει. Αυτά τα στοιχεία είναι δύσκολο να τα βρεις σε έναν παίκτη. Με προπόνηση υψηλού επιπέδου και με ανθρώπους που να μπορούν να τον βοηθήσουν να γνωρίσει και να κατανοήσει ακόμα καλύτερα το παιχνίδι, θεώρησα ότι θα είναι από τα παιδιά που θα κάνουν πολύ μεγάλη καριέρα». 

«Χτίσαμε το Μαρούσι γύρω από τον Βασίλη και φτάσαμε μέχρι τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος»

Με τον κόουτς Γιαννάκη ο Βασίλης Σπανούλης καθιερώθηκε στο Μαρούσι, με το οποίο μάλιστα σημείωσε και σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Ο Δράκος του ελληνικού μπάσκετ θυμάται ότι «στο Μαρούσι βρέθηκα 1,5 χρόνο μετά από το τουρνουά Εφήβων στη Ρόδο. Ο Νίκος (σημ. Λινάρδος) είχε αποχωρήσει από τον πάγκο της ομάδας και η σεζόν είχε ξεκινήσει με τον κόουτς Πετρόπουλο. Εγώ βρέθηκα στη θέση του προπονητή λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπου βρήκα τον Βασίλη ήδη στην ομάδα».  

«Εκείνη την περίοδο έπαιζε πολύ λίγα λεπτά, καθώς η ομάδα είχε και τον Άγγελο Κορωνιό. Εγώ όμως θεώρησα ότι ο Βασίλης θα έπρεπε να παίζει πολύ περισσότερο. Αυτό έκανα και παίξαμε καλύτερο μπάσκετ», ανέφερε ο Παναγιώτης Γιαννάκης και συνέχισε: «Το καλοκαίρι, μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης σεζόν, θεώρησα ότι πρέπει να χτίσουμε την ομάδα γύρω από τον Βασίλη. Την επόμενη χρονιά αυτό κάναμε και καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος. Τότε η ομάδα μας ήταν έκπληξη! 

Το Μαρούσι, παρά το γεγονός ότι ξόδευε πολλά χρήματα δεν είχε καλές χρονιές στην Ελλάδα. Όταν βρέθηκα στην ομάδα, εξορθολογήσαμε τα χρήματα που ξοδεύονταν, γιατί τα ποσά δεν ήταν σωστά. Έτσι, φτιάξαμε μία ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». 

«Στην προπονητική πρέπει να βάζεις τις ιδέες σε μια σειρά και το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να σκέφτεσαι για πολλούς» 

Με το Μαρούσι, λοιπόν, ο Σπανούλης έκανε τρομερές εμφανίσεις που του άνοιξαν την πόρτα του Παναθηναϊκού και η συνέχεια είναι γνωστή. Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στη Euroleague, τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, μία φορά MVP της κανονικής διάρκειας, τρία MVP σε Final 4, επτά πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Ελλάδας. Το παλμαρέ του Βασίλη Σπανούλη μιλά από μόνο του και πλέον ο «Kill Bill» θέτει νέους στόχους και κυνηγά νέες κορυφές.  

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ένας άνθρωπος που αρχικά ήταν ένας καταξιωμένος παίκτης και στη συνέχεια έγραψε ιστορία από την θέση του προπονητή, πως βλέπει την μετάβαση του Βασίλη Σπανούλη στην προπονητική; Ο Δράκος ήταν αφοπλιστικός «ένα παιδί που παίζει σαν γκαρντ, που παίρνει πολλές πληροφορίες και προσπαθεί να αποτυπώσει στο παρκέ, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει αρκετά πράγματα από το παιχνίδι». 

Βέβαια, έβαλε και κάποιες παραμέτρους, τονίζοντας ότι «στην προπονητική, ωστόσο, πρέπει όλες τις ιδέες να τις βάλεις σε μία σειρά και να φτιάξεις έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορέσεις να τις μεταφέρεις τόσο στο παρκέ όσο και στους παίκτες. Ακόμη, βάση των νόμων χρειάζεται μία πιστοποίηση των δεξιοτήτων σου. Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι πρέπει να σκέφτεσαι για πολλούς. Πρέπει να σκέφτεσαι τόσο τους παίκτες, όσο και ό,τι γίνεται με τα διοικητικά της ομάδας. Πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με παίκτες, με συνεργάτες, με τον κόσμο. Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε μία σειρά και γιατί όχι, αν του αρέσει, να το κυνηγήσει. Ο Βασίλης έχει την προσωπικότητα».  

Μάλιστα, ο Παναγιώτης Γιαννάκης αποκάλυψε ότι: «Είναι πολύ δύσκολη και κουραστική αυτή η δουλειά. Προσωπικά έβλεπα πιο εύκολο το να είμαι παίκτης. Αλλά και τα δύο μου έχουν αφήσει συγκλονιστικές μνήμες. Και τα δύο είναι ωραία, αλλά προτιμώ να είμαι παίκτης (γέλια)».

Τις τλευταίες μέρες έγινε μία σύγκριση με την πρόσληψη Γιαννάκη από τον πρώην πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, και την πρόσκληση του νυν προέδρου της Ομοσπονδίας, Βαγγέλη Λιόλιου, στον Βασίλη Σπανούλη. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μας είπε επί του θέματος: «Δεν μπορώ να το σχολιάσω, αυτό γιατί είναι κάτι εντελώς υποθετικό. Απλά θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την προπονητική, είχα πτυχίο ΤΕΦΑΑ και από νεαρή ηλικία είχα αρχίσει να προπονώ. Τα χρήματα τότε δεν ήταν αρκετά και έτσι κοουτσάρισα και κάποιες ομάδες. Πλέον χρειάζεται πιστοποίηση για να μπορέσει κάποιος να γίνει προπονητής. Ωστόσο, για τους αθλητές που έχουν καταξιωθεί διεθνώς, μπορεί να υπάρχουν προγράμματα που να παίρνουν την πιστοποίηση από κάποια σχολή, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας, του Συνδέσμου Προπονητών και της Ομοσπονδίας». 

«Μπορεί να γίνει ένας νέος Σάρας ο Βασίλης; Φυσικά, το συζητάμε;»

Πόσο ψηλά, όμως, μπορεί να φτάσει ο… προπονητής Βασίλης Σπανούλης, αν τελικά επιλέξει να καθίσει στους πάγκους; «Θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια καριέρα αντίστοιχη με του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, με τον οποίο άλλωστε ήταν και συμπαίκτες στον Παναθηναίκό», ρωτήσαμε τον Παναγιώτη Γιαννάκη και η απάντησή του ήταν… κατηγορηματική: «Αν μπορεί να γίνει ο Σπανούλης προπονητής επιπέδου Γιασικεβίτσιους; Γιατί όχι. Φυσικά! Το συζητάμε;!».  

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έκλεισε με πολύ ωραίο τρόπο την συζήτηση, τονίζοντας ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ενώ παράλληλα, θυμήθηκε και την εποχή που έπαιζε στον Ιωνικό Νικαίας και παράλληλα προπονούσε τον ΑΟ Δάφνης στο Β’ τοπικό πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα είπε: «Η διαφορά των δύο όμως είναι ότι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν βοηθός πρώτα στη Ζαλγκίρις και στη συνέχεια έγινε πρώτος. Αλλά η συζήτηση αυτή είναι λίγο άβολη, γιατί ορισμένοι θα πιστέψουν ότι το λες αυτό, επειδή δεν θεωρείς ότι αμέσως μπορεί να κάνει τον προπονητή. Στην Ελλάδα έχουμε ένα μεγάλο μειονέκτημα. Μιλάμε πολλές φορές χωρίς στοιχεία. Όπως κάποτε είχαν πει για εμένα ότι “βρέθηκα να είμαι προπονητής, χωρίς να είμαι προπονητής”, χωρίς να ξέρουν καν ότι έχω τελειώσει το πανεπιστήμιο, όσο ήμουν παίκτης. Επειδή, όμως, δεν είχα την οικονομική δυνατότητα έκανα και τον προπονητή σε διάφορες ομάδες. Ήμουν προπονητής του Φάνη Χριστοδούλου στον ΑΟ Δάφνης, στο τοπικό πρωτάθλημα. Αλλά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και φυσικά ο κλάδος έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια».  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News