Ολυμπιακός: Το «πρέπει», οι αφύσικες καταστάσεις και παραδείγματα προς αποφυγή

Η χαοτική κατάσταση στην Παρτίζαν και οι νέες απουσίες που προέκυψαν καλό θα είναι να μην αποπροσανατολίσουν τον Ολυμπιακό των κάκιστων τετάρτων περιόδων εκτός έδρας σε πολλές περιπτώσεις από τα τέλη Νοεμβρίου. Τα 10/10 τρίποντα του Καλάθη, πρώην παίκτες εκατέρωθεν έτοιμοι για μεγάλο ματς.

Δεν είναι μακριά από την αλήθεια όποιος χαρακτηρίζει «διαλυμένη ομάδα» την Παρτίζαν. Χάος μετά το διαζύγιο με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε μια ομάδα που παρέπαιε αγωνιστικά και νωρίτερα, κόσμος που (κυρίως) πάει και (λιγότερο) έρχεται, ένα σωρό απουσίες.

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο «Αλεξάνταρ Νίκολιτς Χολ», γνωστότερο ως «Χάλα Πιονίρ» (και όχι στην «Μπεογκράντσκα Αρίνα» που έχει γίνει… πισίνα, εξ ου και αρχικά η συγκεκριμένη συνάντηση είχε οριστεί στη Βιέννη), απέκτησε δύο νέα ονόματα στα απουσιολόγιο: ο συχνά κορυφαίος σκόρερ -αν και ντεφορμέ εσχάτως- Στέρλινγκ Μπράουν, και η κορυφαία… μεταγραφή -και συνάμα απογοήτευση- Τζαμπάρι Πάρκερ φαίνεται πως τέθηκαν κι αυτοί νοκ άουτ.

Προ ημερών ο Σέικ Μίλτον των έξι συλλόγων στο ΝΒΑ την προηγούμενη επταετία έσπασε το χέρι του και μένει τρεις μήνες έξω, ο δε επίσης γκαρντ και ηγέτης των Σέρβων, Κάρλικ Τζόουνς απέχει μετά την πέμπτη αγωνιστική με ακόμα σοβαρότερο τραυματισμό. Το έργο του Τζοάν Πενιαρόγια είχε ούτως ή άλλως εξαρχής τον πιο μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά ο 56χρονος Καταλανός τεχνικός έχει να διαχειριστεί και την κακοτυχία.

Αυτή την ομάδα αντιμετωπίζει ο πρωταθλητής Ελλάδας και φυσικά δεν μπορεί να στοχεύει παρά μόνο στη νίκη. Αυτήν ακριβώς που αγνοεί εδώ και έξι αγωνιστικές της Ευρωλίγκας η Παρτίζαν. Δεν είναι απλώς διψήφιες όλες ανεξαιρέτως οι ήττες της σε αυτό το διάστημα. Εχουν έρθει και με μέση διαφορά 22 πόντων!

Δεν παύει όμως να διαθέτει -έστω σε αυτό το αποψιλωμένο ρόστερ- μονάδες εξαιρετικής ποιότητας, ικανές στη μέρα τους να την οδηγήσουν σε μία από τις… αραιές επικρατήσεις της. Να, σαν τον πόιντ γκαρντ Καμ Πέιν της δεκαετούς σημαντικής θητείας στο ΝΒΑ, ο οποίος στις τέσσερις πρώτες εμφανίσεις του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση εναλλάσσει τις καλές με τις προβληματικές εμφανίσεις.

Περισσότερο… πλέι μέικερ, μοναδικός βασικά που έχει απομείνει όρθιος στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ, είναι ο Καλάθης. Σε μία σπάνια συναστρία που έχει απαντηθεί εσχάτως στην Αδριατική Λίγκα, ο οσονούπω 37χρονος Ελληνοαμερικανός έχει βάλει 10/10 τρίποντα στα δύο πιο πρόσφατα ματς, εκτός έδρας με Μπόρατς (7/7 στο Τσάτσακ) και Ντέρμπι (3/3 στο Μαυροβούνιο)!

Εντάξει, στην Ευρωλίγκα σουτάρει με το… κλασικό για Νικ 26%, αλλά για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια δείχνει να έχει αποκτήσει ρυθμό (16 π., 5 ασ. στην προηγούμενη διαβολοβδομάδα στα παλιά του σπίτια σε Μονακό και Βαρκελώνη) και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, ώστε να μη δώσει ρυθμό με τις πάσες του και στους Βάνια Μαρίνκοβιτς και Αϊζακ Μπόνγκα, που θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο φόρτο εργασίας απόντων Μπράουν και Πάρκερ, αντίστοιχα στις δικές τους θέσεις.

Αξιοσημείωτο και το ότι στις εννιά από τις δέκα τελευταίες αναμετρήσεις των δύο ομάδων (πλην φάιναλ φορ), κέρδισε ο εκάστοτε γηπεδούχος. Πέρυσι οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν εκεί 78-70, επειδή υπέστησαν καθίζηση στην τέταρτη περίοδο: 28-13 το σκορ για τους «ασπρόμαυρους» του Βελιγραδίου, δίχως καλάθι οι φιλοξενούμενοί τους στο τετράλεπτο ακριβώς από τα 6,46’’ έως τα 2,46’’ για το τέλος.

Το +5 έγινε -9 και ο Ολυμπιακός ηττήθηκε. Ο Εβάν Φουρνιέ με γκολ-φάουλ μείωσε στους έξι κι εκεί ήρθε καλάθι του Ταϊρίκ Τζόουνς για να κλειδώσει τον «άσο». Ο Αμερικανός ψηλός πριν από λίγες ημέρες άφησε την ομάδα στην οποία είχε καταστεί «μαύρο πρόβατο» και φόρεσε ερυθρόλευκα, εκκινώντας μάλιστα με 14 πόντους και απόλυτη ευστοχία στο εκκωφαντικό 120-80 στην Καρδίτσα.

Για να μην οξύνει ωστόσο τα ήδη οξυμένα (και) με την πάρτη του πνεύματα, συμφωνήθηκε στην πρόσφατη μεταγραφή να μην εμφανιστεί στο μέχρι πρότινος λημέρι του. Ενας άλλος -αντιστρόφως- πρώην θα έχει όπως πάντα τον πρώτο λόγο στο «5», ο Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Ο ψηλός που αναδείχθηκε στην Παρτίζαν την τριετία 2012-15 χάνει για ένα ή δύο ριμπάουντ εδώ και τρεις αγωνιστικές το νταμπλ-νταμπλ στην Ευρωλίγκα. Πρωτεύει όμως συνήθως στην αξιολόγηση και στις πέντε πιο πρόσφατες συμμετοχές του έχει μέσο 25,2 (!), πλησιάζοντας τον κορυφαίο σχετικά της Ευρωλίγκας, που δεν είναι άλλος από τον Σάσα Βεζένκοφ.

Το διάστρεμμα του Μοντέ Μόρις φέρνει ενδεχομένως στο προσκήνιο και τον άρτι αποθεραπευθέντα Φραντ Ντιλικίνα. Εναν ακόμα πρώην, έναν ακόμα παίκτη της Παρτίζαν στο ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν. Στην Καρδίτσα, όπου ο «Μιλού» έμεινε 40 λεπτά στον πάγκο, προφυλάχθηκε για τελευταία φορά και ο Γάλλος γκαρντ.

Στο «ερυθρόλευκο» 80-71 του πρώτου γύρου, φρέσκος στο λιμάνι, έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με τη νέα του ομάδα: 9 πόντοι και 5 ριμπάουντ, απέναντι στο αντίστοιχο 17-7 του Τζόουνς, παίκτη ακόμα τότε των Σέρβων. Πλέον, οι τελευταίοι είναι… αυτό ακριβώς στην κατάταξη της Ευρωλίγκας, Ουραγοί με ρεκόρ 6-15, όσο κι εκείνο των Εφές και Βιλερμπάν.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας οφείλει να μπει δυνατά και να μην αφήσει περιθώρια στους (ουραγούς στατιστικά και στα ριμπάουντ και τις ασίστ, 20οί γαρ) γηπεδούχους να πιστέψουν σε τυχόν ανατροπή. Ο ελληνικός σύλλογος είναι επίφοβος σχετικά εκτός έδρας. Στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη βδομάδα έβαλε επί ένα επτάλεπτο στην τελική ευθεία ένα καλάθι.

Δέχτηκε 26 πόντους στην τέταρτη περίοδο από τη Φενερμπαχτσέ, ενώ στην προηγούμενη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, με τον Ερυθρό Αστέρα τον οποίο κέρδιζε επί τρεις περιόδους, το αντίστοιχο σκορ ήταν 32-15 εις βάρος του! Με την Μπαρτσελόνα έφαγε 56 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, στην Μπολόνια 34 μετά το 30’ (!) και το +20 έγινε κάποια στιγμή +1.

Ακόμα και στο ΣΕΦ, με τη Βαλένθια, έχασε 32-16 στο τέταρτο δεκάλεπτο και μαζί έναν ακόμα αγώνα τον οποίο φαινόταν να ελέγχει. Ολα αυτά, αρχής γενομένης από τις 26 Νοεμβρίου και σε βάθος επτά αγώνων πριν το 95-80 επί της Μπάγερν.

Η Παρτίζαν βέβαια είναι χειρότερη (και ελλιπέστερη, αν μας επιτρέπεται ο αδόκιμος όρος) από τις προαναφερθείσες αντιπάλους του, ο Βεζένκοφ έχει ξαναβρεί για τα καλά τον εαυτό του και δεν πέφτει κάτω από τους 24 πόντους εδώ και τρεις αγωνιστικές. Ο Αλεκ Πίτερς από την πλευρά του έκανε ρεκόρ ευρωπαϊκής καριέρας με 35άρα στη Θεσσαλία και θέλει να  συνδυάσει μια καλή εμφάνιση στην Ευρωλίγκα με νίκη, διότι έχασε τόσο στην 27άρα του στο Μιλάνο, όσο και εντός από την Εφές (14 π.).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News