ΡΕΑΛ: Η παρουσίαση της αήττητης "Βασίλισσας" που τρομάζει από τώρα

Είναι η πολυνίκης της Ευρωλίγκας με δέκα τίτλους, έχει συμπληρωμένα δέκα χρόνια τον ίδιο προπονητή, μα το άριστα δέκα θέλουν να το πάρουν απόψε οι «ερυθρόλευκοι» απέναντι στη Ρεάλ.

Στα δύσκολα φάνηκε το μεγαλείο της. Και το βάθος της, και η μαγκιά του προπονητή της, που δεν ορρωδεί προ ουδεμιάς αναποδιάς και ρίχνει στη φωτιά κάθε μα κάθε χρόνο νέα φιντάνια, ακόμα κι αν δεν έχουν ενηλικιωθεί. Εν προκειμένω, πέρυσι. Τότε ήταν που έβγαλε χαρακτήρα η Ρεάλ. Με τον ηγέτη της, Φακούντο Καμπάτσο, να φεύγει μετά την έναρξη της σεζόν για το ΝΒΑ, με τον χρησιμότατο φόργουορντ Γκάμπριελ Ντεκ να τον ακολουθεί αργότερα και επίσης μεσούσης της περιόδου, με τον πολυσύνθετο ψηλό Αντονι Ράντολφ να τίθεται νοκ άουτ με season ending τραυματισμό – κακή… ώρα, στο αντίστοιχο περσινό παιχνίδι: με τον Ολυμπιακό, στο ΣΕΦ.

Είχε κι άλλους πολλούς τραυματισμούς η «Βασίλισσα», κινδύνευσε σοβαρά να μην μπει καν στα πλέι οφ, ωστόσο όχι μόνο τα κατάφερε (ως έκτη μεν, με μόλις μία νίκη περισσότερη από την έναντη Βαλένθια δε), αλλά έφτασε και στο «αμήν» την καλύτερη ομάδα της τελευταίας διετίας στην Ευρωλίγκα. Την Εφές, που σώθηκε στον πέμπτο προημιτελικό από ένα τρίποντο-προσευχή του Κρούνοσλαβ Σίμον.

Ο Πάμπλο Λάσο φρόντισε με γρήγορες μεταγραφικές κινήσεις να κλείσει σχεδόν (όπου «σχεδόν», η εκκρεμότητα έως σήμερα με την ανανέωση του Τζέισι Κάρολ) το ρόστερ της νέας σεζόν νωρίς κι έφερε την ομάδα του σε κατάσταση πρώιμης φόρμας, ώστε να μην κυνηγάει πάλι στην Ευρωλίγκα. Κι αυτό, παρά την πολύμηνη απουσία τόσο του Ράντολφ, όσο και του έτερου Αμερικανού πάουερ φόργουορντ Τρέι Τόμπκινς, που θα λείψουν για κάμποσες ακόμα εβδομάδες στην καλύτερη. Δύο νίκες επί Τενερίφης (72-70) και Μπαρτσελόνα (88-83) για την κατάκτηση του Σούπερ Καπ στα μέσα Σεπτεμβρίου, άλλες τέσσερις σε ισάριθμες αγωνιστικές του ισπανικού πρωταθλήματος με θύματα τις Σαν Πάμπλο Μπούργος, Ανδόρα, Ομπραντόιρο και (ξανά) Τενερίφη, περίπατος στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα με το 82-69 επί της Εφές!

Το απίστευτο 47-21 στα ριμπάουντ κατέδειξε την ισχύ των Μαδριλένων στον συγκεκριμένο τομέα και δη στα επιθετικά, δεδομένου ότι έχουν διψήφιο μέσο όρο σε αυτά (10,3) και στην ACB. Στη λίγκα τους κρατούν τους αντίπαλους συλλόγους στους 66,5 πόντους και με κακά ποσοστά, με την άμυνα να είναι κατά συνέπεια εκείνη που τους έχει επιτρέψει το με άνεση αήττητο.

Τι λένε οι ψηλοί

Η σημερινή αντίπαλος των Πειραιωτών ξεχωρίζει για τη φροντ λάιν της και δη τους σέντερ της. Καλύτερους, πιο κυριαρχικούς ψηλούς, δεν θα συναντήσετε αλλού σε όλη την Ευρωλίγκα. Ο Εντι Ταβάρες είναι φυσικά το τρομακτικότερο «σκιάχτρο», που αποτρέπει τη… διέλευση των αντιπάλων από τη ρακέτα. Πίσω από τον Αφρικανό έρχεται ο Βενσάν Πουαριέ (φωτό), που θα ήταν βασικός σχεδόν σε κάθε άλλη ομάδα. Ο Γάλλος αποκτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν έμεινε ελεύθερος από τους Σίξερς, και δεν βρήκε ποτέ ρυθμό μέσα στην προηγούμενη σεζόν, αδυνατώντας να βοηθήσει σημαντικά και στη χαμένη τελική σειρά με την Μπάρτσα (0-2). Ηταν όμως το «κλειδί» στο clasico του τελικού του Σούπερ Καπ προ μηνός και παίζει σταθερά πολύ καλά πλέον.

Τη διαφορά στο πρώιμο στάδιο της περιόδου κάνει πάντως ένας συμπατριώτης του. Ο Γκερσόν Γιαμπουσέλ, μοναδικό… υγιές «τεσσάρι» αυτήν τη στιγμή, δεδομένου ότι ο Τζεφ Τέιλορ που ανεβαίνει σε αυτήν τη θέση για κάποια λεπτά είναι κανονικά «δυαροτριάρι», ενώ ο 18χρονος Τρίσταν Βούκτσεβιτς μένει προς το παρόν εκτός δωδεκάδας στα περισσότερα ματς. Ο γιος του παλιού «ερυθρόλευκου» Ντούσαν είχε ρόλο πέρυσι, ακόμα και στους προημιτελικούς με την Εφές!

Για τον Γιαμπουσέλ λέγαμε όμως, με τον περσινό παίκτη της Βιλερμπάν να είναι διψήφιος στα περισσότερα παιχνίδια και να ηγείται επιθετικά και στην πρόσφατη νίκη επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης με 15 πόντους. Απειλεί και από μακριά, έχει ξεφορτωθεί κάμποσα από τα περιττά κιλά και δείχνει γιατί κάποτε τον είχαν επιλέξει στο Νο 16 του ντραφτ οι Μπόστον Σέλτικς, διατηρώντας τον και για δύο χρόνια κοντά τους.

Τι λένε οι κοντοί

Ανταμ Χάνγκα και Τομά Ερτέλ βρίσκονταν στο απέναντι «στρατόπεδο» την προηγούμενη τετραετία (ο εικονιζόμενος δεύτερος απλώς έκλεισε την περσινή σεζόν στη Βιλερμπάν, όταν έφυγε κακήν κακώς από τη Βαρκελώνη) και παρ’ ότι βαδίζουν προς τα 33 τους, δείχνουν ξανανιωμένοι. Ο Ούγγρος περιφερειακός «πασπαρτού», που για ένα φεγγάρι παρίστανε α λα… Σαντ-Ρος και τον πόιντ γκαρντ στην Μπαρτσελόνα, λέει πως χαίρεται ξανά το μπάσκετ μακριά από τον αυστηρό και κυρίως περιοριστικό Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Γάλλος «άσος» μοιράζει αφειδώς ασίστ και στην πρεμιέρα εκτέλεσε και με 15 ποντάκια τους Τούρκους.

Από μόνος του ο Ερτέλ συνιστά αναβάθμιση κατά τη γνώμη μας σε σχέση με τον ασταθέστατο και απλώς με εκλάμψεις Νικολάς Λαπροβίτολα, που ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο, εντούτοις οι Μαδριλένοι απέκτησαν κι άλλον, ακόμα σημαντικότερο στη λειτουργία τους γκαρντ. Τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, παίκτη του Ολυμπιακού τη σεζόν 2018-19. Στη Γιούτα δεν έβρισκε χρόνο, στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, δηλαδή στη VTB League και το Γιούροκαπ, έκανε παπάδες. Δείχνει να βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής ακόμα, το potential του είναι φυσικά μεγαλύτερο από τους προαναφερθέντες.

Φαμπιάν Κοζέρ, Κάρλος Αλοθέν, Ρούντι Φερνάντεθ, Τζεφ Τέιλορ, Αλμπέρτο Αμπάλδε και Σέρχιο Γιουλ είναι οι παραμένοντες της περιφερειακής γραμμής, με τον τελευταίο να είναι ως συνήθως τα τελευταία χρόνια ή του ύψους ή του βάθους. Σε κάποιους αγώνες έχει παίξει πολύ λίγο, στο Σούπερ Καπ όμως «σκότωσε» την Μπαρτσελόνα με 24 πόντους. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ένα σημείο αναφοράς στο μπάκορτ, ένας παίκτης που να «ξεκινάει» κάθε παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων στο τσεπάκι.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News