ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ: 'Ενα "σκιάχτρο" σε περισσότερα... σημεία

Ομάδα με το κορυφαίο περσινό ρεκόρ, οι «Μορμόνοι» παραμένουν αήττητοι μετά και το 122-110 επί των Νάγκετς, έχοντας τον Γάλλο σέντερ σε τρομερή κατάσταση.

Για έναν τύπο που φοράει το Νο 27 ώστε να θυμάται πάντα πόσο χαμηλά είχε επιλεγεί στο ντραφτ του 2013 (στο οποίο πρώτο πικ ήταν ο… Αντονι Μπένετ, ακολουθούμενος από Ολαντίπο, Οτο Πόρτερ, Ζέλερ, Λεν, Νοέλ και ΜάκΛιμορ), η μνήμη προφανώς έχει ιδιαίτερη σημασία. Για την ακρίβεια, ο Ρούντι Γκομπέρ δεν αφήνει τον εαυτό του ποτέ να ξεχάσει από πόσο χαμηλά ξεκίνησε – αυτός, μαζί με την ομάδα του στο ΝΒΑ. Στην παρθενική του σεζόν, το 2013-14, η Γιούτα είχε πατώσει στη Δύση με το 25-57. Εδώ και αρκετά χρόνια πρωταγωνιστεί, πέρυσι πρώτευσε με το σχεδόν αντίστροφο ρεκόρ 52-20.

Στα πλέι οφ, όμως, ήρθε ένας ακόμα πρόωρος (για τα όνειρά της, που εκτείνονται έως τη στέψη) αποκλεισμός. Από τους Κλίπερς, με 4-2 και τέσσερις συναπτές ήττες. Με το small ball των αντιπάλων να κάνει πάλι τη διαφορά σε μια ποστ σίζον, ώστε ο Γάλλος σέντερ να αναγκάζεται να τραβιέται έξω από τη ρακέτα, μαρκάροντας έναν από τους πέντε σουτέρ της άλλης ομάδας.

Πρώτος αυτός έδωσε το καλοκαίρι το σύνθημα για μία ακόμα καλύτερη χρονιά, προτού πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και φτάσει την εθνική του στον τελικό, έχοντας επικρατήσει στο ξεκίνημα του τουρνουά ακόμα και αυτών των ΗΠΑ. Είναι μακράν ο καλύτερος rim protector του ΝΒΑ, είναι ο τρις κορυφαίος αμυντικός της λίγκας την τελευταία τετραετία, ειδικά δε η άμυνά του σε καταστάσεις πικ εν ρολ δεν έχει… αντίστοιχο. Οι 0,8 πόντοι παθητικό σε τέτοιες φάσεις εδώ και τέσσερις σεζόν, όταν αμύνεται ο Γκομπέρ, είναι οι λιγότεροι από οποιονδήποτε άλλον NBAer καλείται να αντιμετωπίσει πικ εν ρολ.

 

H σταθερότητα φέρνει ρεκόρ

Ο ίδιος θέλει στη νέα σεζόν να γίνει καλύτερος και κυρίως σταθερότερος σκόρερ. Μέχρι και τρίποντα σουτάρει σε κάθε προπόνηση, δεν έχει τολμήσει ακόμα ωστόσο να τα εντάξει στο ρεπερτόριό του στους αγώνες. Και που ξεπερνά τους 15 πόντους κάθε βράδυ, είναι αρκετό. Τρία ματσάκια όλα κι όλα έχουν δώσει οι Τζαζ, δεν περνάει απαρατήρητη εντούτοις η παραγωγικότητα του Γκομπέρ: 16 πόντοι στο 107-86 επί της Οκλαχόμα, 17 στο 110-101 μέσα στο Σακραμέντο, 25 τα ξημερώματα στο ντέρμπι με το Ντένβερ και το 122-110. Μέσος όρος 18,7 πόντοι, ποτέ του δεν έχει βγάλει χρονιά έστω με 16. Ακόμα περισσότερο εντυπωσιάζει η συγκομιδή των ριμπάουντ.

Εχει κάνει… δικό του το βραβείο του αμυντικού της χρονιάς, έχει κληθεί στα δύο τελευταία Ολ Σταρ Γκέιμ, έχει αναδειχθεί και κορυφαίος μπλοκέρ (2017), η διάκριση όμως του κορυφαίου ριμπάουντερ του έχει ξεφύγει. Ο 29χρονος σέντερ ορμάει και γι’ αυτήν, μαζεύοντας κατά σειρά 21, 20 (πρώτος με σχετικές 20άρες στα δύο πρώτα ματς περιόδου από τον Γουίλτ Τσάμπερλεϊν του 1970) και 16. Τα 14 (συνολικά) είναι επιθετικά, με μέσο όρο 19 έχει πάρει ήδη σημαντικό κεφάλι στη συγκεκριμένη κούρσα. Το δε συνδυαστικό 15-15 στις τρεις πρώτες εμφανίσεις της περιόδου το έχουμε ξαναδεί μόνο από Κέβιν Γκαρνέτ και Γιάννη Αντετοκούνμπο σε αυτόν τον αιώνα.

Το 3-0 της ομάδας του Κουίν Σνάιντερ επιβεβαιώνει πως και φέτος θα βρεθεί στην κορυφογραμμή της δυτικής περιφέρειας, τα νούμερα του «πενταριού» της δημιουργούν την αισιοδοξία πως η τρέχουσα μπορεί να είναι μία σεζόν καριέρας σε ατομικό επίπεδο. Ο γιος του παλιού Γάλλου διεθνούς μπασκετμπολίστα (αλλά γεννηθέντος στη Γουαδελούπη) Ρούντι Μπουργκαρέλ βάζει μέχρι και τις βολές! Hack-a-Rudy ενεργοποίησαν στο τέλος οι Νάγκετς, κάνοντάς του επίτηδες φάουλ ώστε να πηγαίνει στη γραμμή, 8/10 είχε από εκεί, μετά τις αρχικές 1/6. Στο προηγούμενο παιχνίδι είχε 9/10, στην πρεμιέρα 4/6. Στα δίποντα (που άλλωστε τα περισσότερα είναι καρφώματα) εμφανίζει 70,8% ποσοστό ευστοχίας, μόνο στις τάπες δεν έχει πάρει μπρος ακόμα, με δύο συνολικά.

 

Αστέρια και αστερίσκοι

Γενικότερα, όπλο της Γιούτα είναι η ομοιογένεια. Ιδια βασική πεντάδα, με τον Μάικλ Κόνλεϊ να οργανώνει, τους Ντόνοβαν Μίτσελ και Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς να εκτελούν (εκτός των άλλων) και τον Ρόις Ο’Νιλ να συνδράμει το «σκιάχτρο» από το Σεν Κεντέν στο αμυντικό κομμάτι. Ο Τζόρνταν Κλάρκσον φέρνει την instant offence από τον πάγκο και ο Τζο Ινγκλς το μυαλωμένο παιχνίδι και τη δημιουργία από το ίδιο μέρος, ενώ ο νεοφερμένος Χασάν Γουάιτσαϊντ αποτελεί πολυτέλεια ως μπακ απ σέντερ. Πριν από μόλις δύο χρόνια είχε ανάλογους μέσους όρους με τον Γκομπέρ και αρκετός κόσμος τον θεωρούσε καλύτερο μπασκετμπολίστα…

Από την άλλη, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα τρομερά νούμερα του Γάλλου στον τελευταίο αγώνα ήρθαν με το αντίπαλον δέος να τίθεται νοκ άουτ λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και ενώ μέχρι τότε είχε στήσει πάρτι απέναντί του. Ο Νίκολα Γιόκιτς, που χτύπησε ελαφρά στο γόνατο σε σύγκρουσή του με τον… Γκομπέρ, πρόλαβε να σημειώσει 24 πόντους σε 15 λεπτάκια με μονάχα ένα άστοχο σουτ απέναντί του. Ενδεχόμενο συναπάντημα με τους «σβώλους» στα πλέι οφ μόνο απίθανο δεν είναι και διαχρονικά ο ψηλός των Τζαζ έχει θέματα στην αντιμετώπιση του τεχνικού Σέρβου. Στη χθεσινή τέταρτη περίοδο, όταν ο Γκομπέρ καθάρισε το ματς με 14 πόντους και 8 ριμπάουντ, ο Γιόκιτς κοίταζε από τον πάγκο. Ισως εν τέλει, στα λιγοστά ματς-απ στα οποία ο Γάλλος δυσκολεύεται αμυντικά, η λύση να έχει να κάνει με τον ίδιο να πληγώνει εξίσου τους αντιπάλους του στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News