ΑΕΚ: Η αλήθεια για το ύψος των χρεών της ΚΑΕ

Ο φάκελος της αδειοδότησης ολοκληρώθηκε από την ΑΕΚ αλλά τα χρέη και οι διακανονισμοί θα την κυνηγούν για καιρό ακόμα

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση του φακέλου αδειοδότησης  για όλες τις ομάδες της Basket League, εξέπνευσε σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι φάκελοι από εδώ και πέρα θα εξεταστούν από μια ειδική επιτροπή του ΕΣΑΚΕ, η οποία θα γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά για την πληρότητα του. Μόνο οι θετικές εισηγήσεις θα πηγαίνουν μετά στην ΕΕΑ για να πάρουν πιστοποιητικό συμμετοχής για την σεζόν 2021-22.

Όλη αυτή η διαδικασία εξελίχτηκε σε θρίλερ για την ΑΕΚ, που έτρεχε όλες τις τελευταίες μέρες να πείσει τους παίκτες να υπογράψουν ένα χαρτί που πρέπει να βρίσκεται στο φάκελο αδειοδότησης και να λέει ότι έχουν εξοφληθεί ή ότι έχουν διακανονιστεί οι οφειλές προς τα πρόσωπα τους. Τελικά μετά από πολύ αγώνα και αφού υπήρξαν έντονες στιγμές με τους Λάνγκφορντ, Λοτζέσκι, Μορέιρα και Μόουζες, κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία. Το sportday.gr  σας παρουσιάσει όλα τα δεδομένα που έφεραν την ΑΕΚ στο χείλος του γκρεμού με συγκεκριμένα νούμερα.

Οι απλήρωτοι μισθοί για φέτος

Η φετινή σεζόν δεν κύλησε όπως είχαν σχεδιάσει στην ΑΕΚ, οι απώλεια όλων των στόχων προκάλεσε οικονομική ασφυξία, τα έσοδα δεν ήταν τα προσδοκώμενα και αυτό δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην ροή χρημάτων της ΚΑΕ. Το κακό ξεκίνησε από την απώλεια του BCL τον Οκτώβριο που θα απέφερε στην ομάδα 1 εκατομμύριο ως μπόνους κατάκτησης. Σε μια παράλογη κίνηση, η ΑΕΚ είχε προϋπολογίσει αυτά τα χρήματα ως δεδομένα στο μπάτζετ της φετινής σεζόν, οπότε γίνεται κατανοητό ότι αυτό προκάλεσε την κατάρρευση κάθε οικονομικού πλάνου μέσα στην χρονιά. Λίγο πριν το κρίσιμο ματς με την Τουρκ Τέλεκομ στην Τουρκία και υπό την πίεση των παικτών, πληρώθηκαν τότε τα χρωστούμενα των προηγούμενων μηνών.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι παίκτες και από τότε τους οφείλονται 3 μισθοί (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος) που σε χρήματα ισοδυναμούν σε 510.000 ευρώ. Σε αυτά τα χρήματα πρέπει να προστεθούν και κάποιες εκκρεμότητες από την περσινή σεζόν που διακόπηκε, συν το μπόνους του Κυπέλλου, που ανέρχονται στα 180.000 ευρώ. Άρα συνολικά τα χρήματα που οφείλονται στους παίκτες που βρίσκονται από πέρσι στην ομάδα, συν τα φετινά είναι 690.000 ευρώ.

Τα διακανονισμένα χρέη

H Fiba, έχει επισήμως αναγνωρίσει το BAT (Basketball Arbitral Tribunal) ως το δικαστήριο που θα ασχολείται με υποθέσεις διαφορών μεταξύ ομάδων, παικτών και ατζέντηδων. Κάθε φορά που κάποιος παίκτης ή ατζέντης δεν λαμβάνει τα συμφωνημένα χρήματα πάει στο BAT για να βρει το δίκιο του. Η ΑΕΚ λοιπόν, έχει εμπλακεί σε 19 τέτοιες υποθέσεις για αθέτηση συμφωνιών με παίκτες ή μάνατζερ από τις 1/8/2017 μέχρι την τελευταία που είναι στις 16/3/21. Το δικαστήριο έβγαλε ένα ποσό για την κάθε υπόθεση που υποχρεούται να πληρώσει η ΚΑΕ, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 1.474.577,36 ευρώ, συν 182.031 για τα δικαστικά έξοδα χωρίς να υπολογίζονται οι προσαυξήσεις (5%).  Από αυτό το συνολικό 1.656.608 ευρώ η ΑΕΚ έχει αποπληρώσει κάποιο μέρος του, με το χρέος της αυτή την στιγμή να βρίσκεται στα 1.1 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό είναι διακανονισμένο σε δόσεις που πρέπει να πληρώνονται στις συμφωνημένες ημερομηνίες και όταν δεν γίνεται αυτό, τότε έρχονται τα ban που απαγορεύουν τις μεταγραφές σε μια ομάδα, μέχρι να ξαναποκτήσει ομαλό ρυθμό η αποπληρωμή. Αυτήν την στιγμή, στην ΑΕΚ έχουν επιβληθεί 8 ban γιατί δεν πληρώθηκαν κάποιες δόσεις από τους διακανονισμούς, οπότε αν θέλει να κάνει μεταγραφές για την νέα σεζόν με παίκτες εκτός Ελλάδας, θα πρέπει να τα πληρώσει.

Το πλάνο της εξυγίανσης

Αφού πάρει η ΑΕΚ την αδειοδότηση για την επόμενη σεζόν τότε θα καταστρώσει ένα πλάνο για την αποπληρωμή των φετινών μισθών στους παίκτες αλλά και για να βγάλει από πάνω της τον βραχνά των ban. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν πληρωθεί περίπου 500.000 ευρώ για τους φετινούς μισθούς (ήδη πληρώθηκε ένας μισθός για να υπογράψουν όλοι οι παίκτες) ώστε να ξεπληρώσει το φετινό ρόστερ. Από εκεί και πέρα σχεδιάζουν να δώσουν ένα μεγάλο ποσό μπροστά στα διακανονισμένα χρέη και μετά σε δόσεις των 50.000 ευρώ να μπορέσουν μέχρι το τέλος της επόμενης σεζόν να έχουν «καθαρίσει».

Είναι δεδομένο ότι η φετινή σεζόν ήταν η τελευταία χρονιά σπατάλης για την ΑΕΚ, αφού από εδώ και πέρα θα ακολουθήσει ένα πιο τεχνοκρατικό μοντέλο ώστε να μαζέψει λίγο την κατάσταση και να νοικοκυρέψει το κλαμπ. Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να ήρθαν μεγάλες επιτυχίες με την κατάκτηση δύο Κυπέλλων Ελλάδας, ενός BCL και ενός Διηπειρωτικού, αλλά άφησαν πίσω τους και μεγάλα χρέη που πλέον η ΑΕΚ πρέπει να τα αντιμετωπίσει εδώ και τώρα χωρίς να τα μετακυλίει σε επόμενες χρήσεις.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News