ΕΝΕΣ ΚΑΝΤΕΡ: Ελευθερία, όνομα και πράγμα

Ο σέντερ των Σέλτικς από σήμερα θα λέγεται Freedom, μπαίνοντας στο «κλαμπ» των NBAers που κάποια στιγμή άλλαξαν το επώνυμό τους.

Δεν είναι ένας και δύο. Οι παίκτες του ΝΒΑ που αλλιώς… ξεκίνησαν ως προς το επίθετό τους και αλλιώς συνέχισαν είναι αρκετοί και οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις χάνονται στο βάθος των δεκαετιών. Ακόμα κι αν αφήσουμε κατά μέρος τους (πάρα πολλούς) παίκτες που ασπάστηκαν το Ισλάμ, οι σχετικές περιπτώσεις είναι κάμποσες.

Τελευταία χρονικά, αυτή του Ενές Καντέρ. O Τούρκος σέντερ της Βοστώνης γίνεται σήμερα Αμερικανός πολίτης και το έως τώρα επώνυμό του θα γίνει το μεσαίο του όνομα. Το πλήρες ονοματεπώνυμο θα είναι Enes Kanter Freedom, επιλογή διόλου απρόσμενη για τον γνωστό υπέρμαχο κάθε είδους ελευθερίας. Αν ο φίλαθλος της παραπάνω φωτογραφίας βρήκε τρόπο να αποτυπώσει απτά τον Αρτέστ όταν έγινε Γουόρλντ Πις (σ.σ: παγκόσμια ειρήνη), να δούμε πώς θα τα καταφέρουν οι σημερινοί με τον… Λευτεράκη.

 

Από τον Ερντογάν στον ΛεΜπρον

Γνωστός και ως πολέμιος του Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ενές Καντέρ δεν μπορεί εδώ και χρόνια να επιστρέψει στην Τουρκία και σε πρόσφατα ταξίδια των ομάδων του εκτός ΗΠΑ, ο ίδιος δεν ακολουθούσε καν τις αποστολές, επειδή ελλόχευε κίνδυνος σύλληψής του. Δεν φοβάται να τα βάλει με διάφορα καθεστώτα – ακόμα και με την… καθεστηκυία τάξη του ΝΒΑ, η οποία μέσα στις τέσσερις γραμμές εκπροσωπείται από τον ΛεΜπρον Τζέιμς.

Πρώτα, έκραξε τον σούπερ σταρ των Λέικερς για τη… μη σαφή θέση του υπέρ του εμβολιασμού. «Περίμενα να βγει μπροστά και να ζητήσει από τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο. Οχι να ενημερώσει ότι απλώς ο ίδιος το έκανε και ο δικός του ρόλος πλέον δεν είναι να συμβουλεύει τους άλλους», είχε πει. Μετά, προ ημερών δηλαδή, κατηγόρησε τον «βασιλιά» ότι βάζει τα λεφτά πάνω από τις ηθικές αξίες. Αφορμή, τα παπούτσια της φίρμας του που φτιάχνονται στην Κίνα υπό συνθήκες εργατικής σκλαβιάς. Μέχρι και τον Μάικλ Τζόρνταν έπιασε στο στόμα του την περασμένη βδομάδα, αναρωτώμενος τι έχει κάνει για τη μαύρη κοινότητα. Εδώ που τα λέμε, ελλοχεύει και για τον ίδιο κίνδυνος να καταστεί… μαϊντανός όταν μιλάει καθημερινά για τους πάντες και τα πάντα, ακόμα και αν για τα περισσότερα έχει δίκιο. Η πορεία του πάνω στο παρκέ είναι φθίνουσα, είθε το «Freedom» που θα φέρει πλέον στην πλάτη να αποδειχθεί και αγωνιστικά χρήσιμο για τον σέντερ των Σέλτικς. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που θα τον δούμε με αυτή την ονομασία σε αγώνες. Στη «φούσκα» του Ορλάντο το 2020 οι NBAers συνόδευαν τα επίθετά τους με διάφορες έννοιες που περνούσαν κοινωνικά μηνύματα και ο Καντέρ είχε επιλέξει φυσικά την «Ελευθερία» στα αγγλικά, λέξη που συχνά-πυκνά έγραφε με μεγάλα γράμματα και στα παπούτσια του.

 

Ξύλο, ειρήνη και… Σάντιφορντ

Παιχτάρα ήταν ο Ρον Αρτέστ, μάλιστα στο ξεκίνημα της σεζόν 2004-05 έβαζε 24,6 πόντους στην Ιντιάνα. Προτού, δηλαδή, «τρελαθεί» στον περίφημο αγώνα με τους Πίστονς στο Ντιτρόιτ και πρωταγωνιστήσει στο ξύλο παικτών με οπαδούς των γηπεδούχων στις εξέδρες. Εφαγε «καμπάνα» 86 αγώνων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία για περιστατικό εν ώρα αγώνα, και το 2011 την είδε ειρηνιστής. Το γύρισε σε Metta (το νέο μικρό του, βουδιστική λέξη που σημαίνει ευγένεια προς όλους) World Peace (το διπλό επώνυμο), «επειδή θέλω να εμπνεύσω και να φέρω τους νέους μαζί, ειρηνευμένους σε όλο τον κόσμο», όπως εξήγησε. Πάντως σήμερα, βασικά από τον Μάιο του 2020, ο παλαίμαχος σμολ φόργουορντ και πρωταθλητής του 2010 με τους Λέικερς, ονομάζεται Μέτα Σάντιφορντ-Αρτέστ. Το μήνυμα που ήθελε να περάσει το πέρασε και πλέον έχει κολλήσει το επίθετο της συζύγου του, Μάγια Σάντιφορντ, στο πραγματικό του.

 

Το πιο έξυπνο, το πιο ταιριαστό

Kατά κάποιον τρόπο, ο Γουόρλντ Μπι Φρι είναι συνονόματος του Αρτέστ – τουλάχιστον την εποχή που ο τελευταίος λεγόταν Μέτα Γουόρλντ Πις. Στην περίπτωση του παλιού σούτινγκ γκαρντ των Σίξερς, Κλίπερς, Γουόριορς, Καβαλίερς και Ρόκετς, αφενός το μήνυμα που περνάει δεν έχει αμαυρωθεί από δικές του κουτσουκέλες, αφετέρου… εδράζεται στο πραγματικό του επώνυμο και σε ένα προϋπάρχον παρατσούκλι. Οταν αυτά συνδυάστηκαν, προέκυψε το ταιριαστό λογοπαίγνιο. Το επίθετό του είναι όντως Φρι, ελεύθερος δηλαδή. Λόιντ Μπέρναρντ Φρι, για την ακρίβεια. Δηλαδή, Λόιντ Μπ. Φρι. Στο χάισκουλ τον αποκαλούσαν All-World, κατ’ αντιστοιχία (και καθ’ υπερβολήν) των χαρακτηρισμών του all-city και all-county, επειδή συμπεριλαμβανόταν στους καλύτερους παίκτες της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης. Κράτησε σκέτο τον… κόσμο και να πώς ζήτησε να είναι ελεύθερος (κατά την ηχητική απόδοση), όταν στα 28 του προχώρησε στην αλλαγή του ονοματεπώνυμού του. Γεννηθείς στην Ατλάντα πριν από 63 χρόνια, ο δεινός σκόρερ έκλεισε την 13ετή καριέρα του στο ΝΒΑ με 20,3 πόντους μέσο όρο!

 

H τραγική ιστορία του Μπίσον Ντέλε

Από το κοινότοπο Μπράιαν Γουίλιαμς στο εξωτικό Μπίσον Ντέλε, από τη δόξα στα παρκέ του ΝΒΑ στο πουθενά. Το ότι το 1998 ο τεχνικός σέντερ άλλαξε το ονοματεπώνυμό του ώστε να τιμήσει την Τσερόκι (αλλά και την αφρικανική) καταγωγή του, δεν είναι καν από τα πιο περίεργα περιστατικά της σύντομης ζωής του. Γιος του Τζίνο Γουίλιαμς, ενός τραγουδιστή με πέρασμα από τους διάσημους Platters, o Μπράιαν (ακόμα τότε) είχε ένα πέρασμα το 1997 από τους… διασημότερους Μπουλς, με τους οποίους και αναδείχθηκε πρωταθλητής. Μιλάμε για παίκτη που έβαζε πάνω από 15 πόντους αμέσως πιο πριν με τους Κλίπερς και αμέσως μετά με τους Πίστονς. Εβγαινε με τη Μαντόνα, έβγαλε και… δίπλωμα πιλότου, έπαιζε σαξόφωνο και τρομπέτα, τον ενδιέφερε περισσότερο να ταξιδεύει παρά να παίζει μπάσκετ. Σταμάτησε λοιπόν μόλις στα 30 του και άρχισε να γνωρίζει καλύτερα τον κόσμο, αλλά το 2002 μάλλον δολοφονήθηκε στα ανοιχτά της Ταϊτής από τον αδερφό του, Μάιλς Ντάμπορντ. Το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ, φαίνεται όμως πως αυτός ο κύριος σκότωσε πάνω στο σκάφος «Ακούνα Ματάτα» και τη φίλη του Ντέλε, Σιρίνα Κάρλαν, όπως και τον καπετάνιο Μπέρτραντ Σάλντο.

 

Ο Τζαμπάρ, ο Ραούφ, ο Εϊρς

Πιο συνηθισμένες, είναι οι αλλαγές στα ονόματα των εξισλαμισθέντων παικτών. Γνωστότερος όλων ο θρύλος των Λέικερς, Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, που ως Λιου Αλσίντορ (Φέρντιναντ Λιούις τα δύο ονόματά του βασικά) έγινε γνωστός στο κολέγιο UCLA και κατέκτησε αργότερα το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Μπακς. Ακριβώς τότε, το 1971 και αμέσως μετά τους τελικούς με τους Μπάλτιμορ Μπούλετς, ο 24χρονος σέντερ δεν γύρισε για τα επινίκια στο Μιλγουόκι, αλλά πήγε και τυπικά να μετατρέψει το όνομά του σε αυτό που σημαίνει «ο ευγενής, ο υπηρέτης του Παντοδύναμου».

Το Ισλάμ μεταξύ άλλων ασπάστηκε και ο Κρις Τζάκσον, ένας βραχύσωμος γκαρντ και καταπληκτικός σουτέρ, που σε δύο διαφορετικές σεζόν είχε μέσο όρο 19,2 πόντων με τους Νάγκετς. Πρόκειται για τον γνωστότερο πλέον ως Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ, που τον απολαύσαμε και στον Αρη την περίοδο 2006-07, στη δύση πλέον της καριέρας του. Στα 52 του παραμένει πάντως ενεργός και συχνά-πυκνά εμφανίζεται στο τουρνουά BIG3. Στα νιάτα του στο Ντένβερ είχε αρνηθεί κάμποσες φορές να σταθεί όρθιος κατά τη διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορούσε για επίδειξη αυταρχισμού και τυραννίας σε σειρά υποθέσεων.

Τριακοστό πρώτο πικ στο ντραφτ του 2009, δύο θέσεις κάτω από τον σημερινό ηγέτη του Ηρακλή Τόνι Ντάγκλας και τρεις πάνω από τον Σέρχιο Γιουλ, ο Τζεφ Πρέντεργκραφ στάλθηκε αμέσως από το Σακραμέντο στο Πόρτλαντ. Ο ψηλόλιγνος φόργουορντ-σέντερ δεν έκανε ποτέ εντύπωση με τα νούμερά του, αλλά μέχρι και το 2016 βρισκόταν στο ΝΒΑ – προτού δηλαδή έρθει στην ΤΣΣΚΑ με ανάλογα πενιχρά αποτελέσματα και γίνει έκτοτε γυρολόγος ιαπωνικών συλλόγων. Μεγαλύτερη εντύπωση έκανε το 2013, όταν ενημέρωσε πως στο εξής θα λέγεται Εϊρς. Εμαθε ποιος ήταν ο βιολογικός του πατέρας κι έτσι πήρε το δικό του επίθετο, αφήνοντας εκείνο του πατριού του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News