NBA: Μπακς, πόσο βελτιωθήκατε από πρόπερσι;
Χοκς όπως λέμε Ράπτορς, αλλά 2021 όπως… δεν λέμε 2019. Στο Μιλγουόκι χαίρονται τη νέα παρουσία σε East finals, θέλουν όμως επιτέλους και το βήμα παραπάνω.
Παιχνίδι στους τελικούς της Ανατολής Νο 3, παρατάσεις δύο, χαμένη ευκαιρία μία. Η μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία των Μπακς ώστε να φτάσουν έως το τέλος του δρόμου. Είμαστε στο 2019 και αντίπαλοι ένα βήμα πριν τους ΝΒΑ finals είναι οι κάθε άλλο παρά ιστορικοί Ράπτορς. Τα «ελάφια» έχουν φτάσει διά περιπάτου τις 60 νίκες στη ρέγκιουλαρ σίζον, έχουν «σκουπίσει» με 4-0 τους Ντιτρόιτ Πίστονς, έχουν «πατήσει» με 4-1 και τους -πιο ιστορικούς… δεν γίνεται και με βλέψεις τίτλου- Μπόστον Σέλτικς.
Στη δε σειρά με τους «πτερόσαυρους», προηγούνται 2-0. Με τρομερό φίνις (32-17 η τέταρτη περίοδος) η πρώτη νίκη 108-100, με χαρακτηριστική ευκολία η δεύτερη. Στο 125-103 έχει γραφτεί +25 από το πρώτο ημίχρονο… Με τη σειρά να μεταφέρεται στο Τορόντο, το άγχος βρίσκεται εύλογα στη μεριά των Καναδών. Το Μιλγουόκι ξέρει ότι από το 3-0 πολύ απλά δεν γυρίζει καμιά σειρά. Ποτέ. Το «αγγίζει», μα δεν το γραπώνει. Χάνει 118-112 στη δεύτερη παράταση, χάνει άλλες δύο φορές με κάτω τα χέρια, χάνει και 100-94 στο Game 6 και αποκλείεται με 2-4. Η παρέα του Κουάι Λέοναρντ φοράει λίγες εβδομάδες αργότερα δαχτυλίδια, εκείνη του Γιάννη Αντετοκούνμπο ψάχνει ακόμα να καταλάβει πώς αποκλείστηκε.
Με «διάλειμμα» ενός έτους και μιας… «φούσκας» (έξω από το Ορλάντο, όπου διεξήχθησαν τα περσινά πλέι οφ με τις ομάδες μαζεμένες στο ίδιο μέρος), η ομάδα του Μάικ Μπουντενχόλζερ είναι πάλι εδώ. Στους τελικούς της περιφέρειάς της, με αντίπαλο και φέτος που δεν φοβίζει. Τους νεανικούς Ατλάντα Χοκς, που έχουν να πάρουν τίτλο από το 1958 και να φτάσουν σε ΝΒΑ finals από τη δεκαετία του ’60, όταν ακόμα έδρευαν στον Σεντ Λούις.
Πιο… λίγοι, πιο ποιοτικοί
Εν συγκρίσει με τους προπέρσινους ανατολικούς τελικούς με τους Ράπτορς, οι Μπακς εμφανίζονται σήμερα με ακόμα πιο σφιχτό ροτέισιον. Στο θριαμβευτικό Game 7 μέσα στο Μπρούκλιν, ο «coach Bud» χρησιμοποίησε ουσιαστικά όλους κι όλους έξι παίκτες, μια και ο Μπριν Φορμπς ίδρωσε για ένα σκάρτο πεντάλεπτο δίχως να σουτάρει και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο για μερικά δευτερόλεπτα. Ο ψηλός Μπόμπι Πόρτις που όλη τη χρονιά έπαιζε πάνω από 20 λεπτά «εξαφανίστηκε», ο κοντός Τζεφ Τιγκ έχασε και τα λίγα λεπτά που απολάμβανε, ο σούτινγκ γκαρντ Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο ως γνωστόν δεν προλαβαίνει να επιστρέψει από τον τραυματισμό του και στην πεντάδα τον έχει αντικαταστήσει ο πάουερ φόργουορντ Πι Τζέι Τάκερ, με το σχήμα να γίνεται -όχι ψηλότερο, μόλις 1,96 μ. είναι ο παλιός παίκτης του Αρη, μα- βαρύτερο.
Ο ΝτιΒιντσέντζο ήταν τραυματίας και πρόπερσι, ήταν όμως και ρούκι κι έτσι δεν είχε τον σημαίνοντα ρόλο που είχε στην τρέχουσα σεζόν προτού χτυπήσει. Το 2019 το Μιλγουόκι έπαιζε και στα πλέι οφ με εννιά παίκτες, έχοντας πενταδάτο τον Νίκολα Μίροτιτς στους φόργουορντ και «άσο» τον Ερικ Μπλέντσο. Σαφέστατο το upgrade πλέον. Ο Μαυροβούνιος είναι σίγουρα ικανότερος σκόρερ από τον Τάκερ, αφενός όμως στα κρίσιμα παιχνίδια σπανίως είναι εύστοχος (τον είδαμε και φέτος στους προημιτελικούς και το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας με την Μπαρτσελόνα…), αφετέρου είναι δύο κλάσεις χειρότερος αμυντικός. Καλά, για το «1» δεν το συζητάμε, ο ατζαμής και μόνο στα λόγια πόιντ γκαρντ Μπλέντσο, που δημιουργεί συνήθως για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους, δεν έχει καμία σχέση με τον πολυσύνθετο Ντρου Χόλιντεϊ…
Το ερώτημα συνεπώς μεταφέρεται στη συνεισφορά του πάγκου. ΟΚ, το έβδομο παιχνίδι στο Μπρούκλιν ήταν ειδικών συνθηκών και οι βασικοί άφησαν τα κόκαλά τους στο παρκέ του «Μπάρκλεϊς Σέντερ», εντούτοις εν έτει 2021 δεν υπάρχει ούτε ένας έμπειρος «bench guard» σαν τον Τζορτζ Χιλ ούτε πολύ περισσότερο ένας παικταράς επίσης στην περιφέρεια, σαν τον Μάλκολμ Μπρόγκντον. Ο Ερσάν Ιλιασόβα ήταν σχετικά ακμαίος ακόμα, ωστόσο ο Πόρτις μπορεί να αποδειχθεί πιο αποδοτικός αν ξαναβρεί τον καλό του εαυτό. Ποιος ήταν ο ένατος πρόπερσι Μπακ; Ο Πατ Κόνατον, έκτος παίκτης πλέον και μοναδικός αναπληρωματικός που συνέδραμε τους πενταδάτους στο Game 7 με τους Νετς. Συμπερασματικά, τα «ελάφια» πρέπει να γδάρουν με περισσότερα κέρατα. Μονάδες σαν τον σουτέρ ρυθμού Μπριν Φορμπς, ακόμα-ακόμα και τον πάντα ενθουσιώδη Θανάση Αντετοκούνμπο με τις καλές του άμυνες, μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε κάποιο παιχνίδι.